25 Haziran 2014

Cevizli Un Helvası



"Canın helva çekiyorsa kesinlikle yapman lazım yoksa Allah korusun kötü şeyler olur"diye bir deyim var Azerbaycan`da ben bildim bileli..
Yani öyle bir batıl inanç ki ya helvayı canın çekmiycek, dayanamayacak derecede çekiyorsa yapacaksın, yapamıyorsan yaptıracaksın birisine, yaptıracak kimse yoksa ayvayı yiyceksin.. Oturup başına gelecek kötü şeyi bekliyceksin..
Bu inancın kaynağı nereden gelmiş peki.. Azerbaycan`da helva dünyasını değişip Hakkın rahmetine varmış olan birinin ardından yapılır. Günlük yapılan tatlıların arasında ne yazık ki helva yok.. Helva yaptım desen "Kim öldü" diye sorarlar.. Helva sadece ölen birinin arkasından yapılır ve bu inanış günümüze kadar gelmiş hatta öyle gelmiş ki vazgeçiremiyorsun..  
Çevremde bu inanca inananlara etmeyin eylemeyin diye çok söyledim ama yok inandıramadım.. İnandıramayınca bu sefer sanki ben inanmaya başladım. :(
Ben en iyisi helva yapmayı öğreneyim olurda canım çeker, bir gün helva yapmayı bilemeyen komşum olur canı çeker bana yaptırmak ister filan bilmek iyidir..
Helvayı yapa yapa tam benim ağız tadıma uygun, hatta yaptığım bu kadar tarifin içinde hiç birine çok güzel olmuş diyemeyen eşimin ağzından " Harikaydı" lafını koparacak kadar güzel bir lezzet yakaladım.. Ölmeden bu günü de gördüm ya artık ölsem de gam yerine helva yerim.. :))
Sütle yapılan tarifleri pek sevemedim diyebilirim.. Sadece su, şeker, un, tereyağı ve tabi ki ceviz eklemesi ile helvanın hasını yapabiliyoruz ki süte gerek yok..
Kısacası tarifi bu..



Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı 
  • 2 su bardağı un
  • yarım su bardağı çekilmiş ceviz
Şerbeti için:
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilya (isteğe baglı  ben ekledim ) 
Hazırlanması :
  • 1,5 su bardagı şekeri, 2 su bardagı suyu, 1 paket vanilyayı ( istege baglı)  bir tencerede 10 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan alıp ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
  • 125 gr tereyağını tencereye koyup eritiyoruz, üzerine 2 su bardagı unu ekleyip sürekli karıştırıyoruz.
  • Yaklaşık 10 dakika sonra çekilmiş yarım su bardagı cevizi de ekleyip,  unun rengi açık kahve rengine dönünceye kadar kavuruyoruz ( yaklaşık 20 dakika).
  • Un tamamen yağa karışmış, hafif sıvı olmaya yüz tutmaya başlayınca önceden hazırlamış olduğumuz ılık şerbeti ilave edip hızlıca karıştırıyoruz .
  • 2-3 dakika sonra tencereyi  ocaktan alıyoruz. Tencerenin kapagını kapatıp bekliyoruz.
  • 10 dakika sonra tencerenin kapagını açıp servis yapacağımız tabağa koyup üzerine çatalla veya kaşıkla şekil veriyoruz. 
  • Farkli kalıplarla da şekil verebilirsiniz. Sizin zevkinize baglı :)
  • Helvayı ılık şekilde afiyetle yiyoruz.

18 Haziran 2014

30 Günlük Ramazan Menüsü..



Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır. [Nesai]

  Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. [Taberani]

Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder. [Deylemi]

 Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.



(Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.) [Deylemi]

Zeyd ibni Halid el-Cüheni Radiyallâhu Anh rivayet ediyor:

Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.
(Tirmizî, Savm: 82; İbni Mâce, Sıyam: 40)
 Ramazan ayının girmesiyle iftar ziyafetleri, iftar davetleri daha da artar. Dostlarımızı, yakınlarımızı iftara davet ettiğimiz gibi, biz de onların davetine gideriz, birlikte iftar ederiz. Bu güzel âdet, hem insanların birbirlerine yaklaşmalarını sağlar, hem de yardımlaşma ve cömertlik duygularını canlandırır.

 İftara ne hazırlasam diye düşünen var mı? Tabi ki tüm hanımlar. Bunun için hem kendim için hemde bu endişede olan hanımlar için kolaylık olsun diye elimden  geldiği kadarıyla 30 günlük iftar menüsü hazırladım. Her kes bu menüyü kendi bütçesi ölçüsünde uygulaya bilir. Belki de bunu az veya fazla bulan olan bilir. Ama en azından ne yapsam diye kara kara düşünenlere yardımcı olacağına inanıyorum. Yemeklerin tarifini listedeki isimlerinin üzerine tıklayarak ala bilirsiniz.
"Adım Adım Peşlerinde" ( blogun ana sayfasında sag tarafta listelerde) listesine de bakarak segili arkadaşlarımın sayfalarını ziyaret ederek harika lezzetlere ulaşabilirsiniz..
Kolay gelsin.

Her kesin Ramazanı hayırlı, bereketli, mübarek olsun  !


 RAMAZAN  MENÜSÜ


 1. GÜN

1.   Mercimek çorbası
2.   Etli bezelye
3.   Bulgur pilavı
4.   Cacık
5.   Jöleli muhallebi.

2. GÜN

1. Ezogelin çorbası
2. Püreli et kızartması veya sade püre
3. Zeytinyağlı bamya
4. Yoğurt
 5. Revani              

3. GÜN

1. Sebze çorbası
2. İzmir köfte
3.Rus salatası
4. Etimek tatlısı

4. GÜN

1. Yayla çorbası
2. Kuru köfte + patates kızartması
3. Coban salatasi
4. Sütlaç

5. GÜN

1. Merçimek çorbası
2. Zeytinyağlı taze fasulye veya konserve fasulye
3. Mantı
4. Komposto

6.GÜN

1. Şehriye çorbası
2. Fırında mantar
3. Pilav
4. Tavuk salatası
5. Elmalı tatlı

7. GÜN

1. Patates çorbası
2. Etli türlü
3. Pirinç pilavı
4. Cacık
5. Aşure

8. GÜN

1. Domates çorbası
2. Etli kabak dolması + yoğurt
3. Ispanaklı Börek
4. Komposto
5. Şekerpare

9. GÜN

1. Yeşil mercimek çorbası
2. Etli kuru fasulye
3. Pirinç pilavı
4. Turşu + ayran
5. Kadayıf tatlısı

10. GÜN

1. Yaylat çorbası
2. Biber, patlıcan, domates dolması.
4. Yeşil salata
5. Kalburabastı tatlısı

11. GÜN

1. Havuçlu şehriye çorbası
2. Patates dolması
3. Pirinç pilavı
4. Çoban salatası
5. İrmik helvası

12. GÜN

1. Köfteli nohutlu yogurtlu çorba
2. Mantı
3. Pancar salatası
4. Gül tatlısı

13. GÜN

1. Tarhana çorbası
2. Fırında sebzeli mücver
3. Etli nohut + Pirinc pilavı
4. Yogurt tatlisi


14. GÜN

1. Mercimek çorbası
2. Sebzeli tavuk
3. Börek
4. Mantar salatası
5. Tavuk göğsü tatlısı

15. GÜN


1. Ezogelin çorbası
2. Karnıyarık
3. Pilav
4. Börek
5. Baklava

16. GÜN

1. Mantar çorbası
2.Antep kebabı
3. Makarna
4. karışık salata
5. Sütlaç

17. GÜN

1. Yayla çorbası 
2. Etli yeşil mercimek
3.Arpa sehriyeli pilav
4. Komposto
5. Kemalpaşa tatlısı

18.GÜN

1.Domates çorbası
2. Etli patlıcan
3. İçli köfte
4. Avakado salatası
5. İrmik tatlısı

19. GÜN

1. Şehriye çorbası
2. Fırında sebzeli tavuk
3. Domatesli pirinç pilavı
4. Közlenmiş patlıcan salatası
5. kabak tatlısı


20. GÜN

1. Sebze çorbası
2. Maklube
3. Laz tatlısı
4. Meyve

21. GÜN

1. Tarhana
2. Yumurtalı ıspanak
3. Makarna salatası
4. Tiramisu

22. GÜN

1. Patates çorbası
2. Etli nohut
3.Patates çanakları (salata)
4. Etimek tatlısı

23. GÜN

 1.Yayla çorbası
2. Garnitürlü çanak köfte
3. Kumpir
4. Komposto
5. Puding

24. GÜN

1. Mercimek çorbası
2. Patlıcanlı köfte Antep kebabi
3. Çoban salatası
4. Şekerpare

25. GÜN

1. Havuç çorbası
2. Patatesli patlıcan yemeyi
3. Mantı
4. Börülce salatası
5. Tavuk göğsü tatlısı

26. GÜN

1. Domates çorbası
2. Yumurtalı Ispanak
3. Lazanya
4. Parfe

27. GÜN

1. Mantar çorbası
2. Hünkar beyendi
3. Mantar salatası veya
4. Karışık salata
5. Meyve


28. GÜN

1. Tarhana
2. İskender kebabı
3. Salata
4. Komposto


29. GÜN

1. Buğdaylı yayla çorbası
2. Etli taze fasulye
3. Sebzeli tavuk salatası
4. Pilav
5. Dondurma.


30. GÜN

1. Tarhana
2. Lazanya
3. Fırında mantar
4. Etli biber dolması
5. Pirinç pilavı
6. Yoğurt tatlısı + Bayram baklavası..

11 Haziran 2014

Gül Görünümlü Elmalı Tart



Gül açmış elmalı tart desem daha dogru olur.
Elma gul açmış yaz mı gelecek gönül bu lezzetten vaz mi geçecek.. Uydur sakiyi :)) İlla ki yazıldığı gibi okunacak diye bir kural yoktur elbette..
Yaparken zevkli geldi görüntü beni benden aldı.. Son dönemlerde biz ev hanımların fikir kaynağı olan güzel bir adres var, Pinterest ..
Bir bakan pişman bir de bakmayan.  Bakmaya başladım mı  çıkamıyorsun bu sayfadan.. O kadar güzel paylaşımlar var ki anlatamam.. Evde bizim çöp dediğimiz şeylerden öyle güzellikler yapılıyor ki şaşıp kalıyorsun..
Pinterest`in  tabi ki food bölümü benim favori bölümüm.. Süsleme, sunum, tarif ne ararsan var..
Elma`nin bir güle dönüşmesini de Pinteresten görmüştüm.. Hani bazen resim çok şeyi anlatır ama bir de anlatım istersin..
İşte o anlatımı da PelinChef`in sayfasında görmüştüm. Bir çok güzel tarifi bu blogdan bulabilirsiniz ayni zamanda bu tartın turta şeklini de..
Tarifin püf noktası elmalı güllerin yapımı onu da videolu olarak ekliyorum.. İnşallah kolaylık olur..
Pandispaniya kısmın hazırlanmasını daha önce ki  Pandispaniyalı Çilekli Tart tarifinde yazmıştım .



Not:

  1. Yumurtaları buzdolabından 2-3 saat öncesinden hatta mümkünse bir gece önceden çıkarsanız iyi olur.. Tabi acil misafir gelmiyorsa.. Eğer unuttuysanız sorun değil. Yumurtaları çıkarıp çok sıcak olmayan suda bekletseniz de olur.. 
  2. Tarifini 28çapında bir tart kalıbı için.. bundan küçük kalp için olmayabilir
  3.  Unu fincan fincan ekleyin, eklerken de çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Sadece unu hamura yedirmeniz yeterli. 
  4. Kabartma tozunu 1 çay kaşığı( türk çay kaşığı) kullanın. Çok olursa çok kabarıp taşar hamur.
  5. Kalıbı kesinlikle tereyağıyla yağlayın..Tart daha kolay çıkıyor kalıptan o zaman..
  6. Fırını önceden ısıtın.

Malzemeler: 
  • 2 yumurta
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1/2 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  •  50 gr tereyağı
Elmalı güller için:

 ( Gülleri dizeceğim bölüm büyük olduğu için çok elma kullandım, siz isterseniz sadece orta kısmına dizip kenarlarına çekilmiş fıstık serpebilirsiniz veya nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz)
  • 5-6 elma 
  • 3 bardak su ( su kaynayıp azaldıkta ilave ediyoruz)
  • 2 bardak şeker

 Hazırlanması:

  • 2 yumurtayı 2 kahve fincanı şekeri mikser yardımıyla  iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz. Sonra sütü, sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpıyoruz. 
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozunu una ilave ediyoruz ve 3 kahve fincanı unu teker teker hamura ilave edip, çırpıyoruz. Fazla çırpmamaya dikkat ediyoruz. 
 
  • Tart kalıbını tereyağıyla yağlıyoruz..
  • Hamuru döküp eşit şekilde yayıyoruz.
  • 180 derece ( 350F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, yani hafif kızarmış şekil alıncaya kadar pişiriyoruz.
  •  Kek pişerken bir yandan kremayı hazırlıyoruz.
  • Krema yapmak 2 bardak sütü, 1 yemek kaşığı unu, 1 yemek kaşığı nişastayı, 2 yemek kaşığı şekeri şekeri birlikte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı hafif koyulaşınca 50 gr tereyağını ve vanilyayı ilave ediyoruz. Kremada göz göz kabarcıklar oluşunca ocaktan alıyoruz.
  • Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika sürekli karıştırıyoruz ki topak olmasın.
  • Bu arada pandispanya pişmiş olacaktır. Fırından alıp bir kenarda ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekliyoruz, sonra servis yapacağımız tabağa ters çevirerek kalıptan çıkarıyoruz.
  • Soğumasını bekliyoruz yaklaşık 30 dakika.. 
 
  • Sonra bir bardak soğuk süte bir yemek kaşığı şeker ilave edip karıştırıyoruz tartın ortadaki boşlugunu ve kenarlarını hafıf slatıyoruz.  ( bu sonuça yedikten sonra  karar erdim isterseniz yapmayabilirsiniz)
  • Sonra pişirdiğimiz kremayı tartın ortasındaki boşluga boşaltıp her tarafına eşit şekilde yayıyoruz.
  • Buzdolabına kaldırıyoruz yaklaşık 40 dakika kadar kremanın iyice soğumasıbekliyoruz.
  • O arada elmalı gülleri yapıyoruz.
  • Tencerede 3 bardak su ile 2 bardak şekeri kısık ateşte kaynatıyoruz.
  • Elmaları yıkayıp kabuklarını soymadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp olabildiğince ince ince dilimliyoruz.
  • Dilimleri 10`ar 10`ar kaynayan şuruba atın 1 dakika kadar kaynasın, sonra suyunu süzdürerek bir tabağa alıp biraz soğumasını bekliyoruz. 
  • Tezgahın üzerine 3 elma dilimini üs üste koyup, kendi tarafımızdan başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz  ( resimde ve videoda görüldüğü gibi. Bana elimde tek tek yapmak daha kolay gelmişti  Gülleri yaptıktan sonra bazısını ben kürdanla tutturdum açılmasın diye. 
Gülün videolu yapım şekli





  • Tartı buzdolabından çıkarıp yapmış olduğumuz elmalı gülleri krema döktüğümüz kısma kenarlardan doğru başlayarak ortaya doğru diziyoruz. 
  • Buzdolabında 1 saat bekledikten sonra servis yapıp afiyetle yiyoruz. :) 


10 Haziran 2014

Çin Yufkasıyla Pirinçli , Biberli, Domatesli Sigara Böreği ..



Hayat kolay degil onu biliyorum. Bu zor hayatın kolay olan bölümünü Amerika`ya gelip hazır yufkalarla tanışırken gördüm..
Hazır kırılmış yumurta, yıkanmış patates, tertemiz yıkanmış ıspanak, hazır baklava hamuru filan epey ilginç gelmişti..
Bu kolaylıklar arasından en çok sevdiğim hazır yufkaydı.. Baklava hamurunu uzun zaman önce öğrenmiştim hatta hazır yufkadan baklava yapımını bloga eklemiştim..
Geçenlerde o hazır yufkalara bir yenisi daha eklendi Cin yufkası.. Bildiğimiz sigara böreği yufkası ama biraz daha ince..
Sağ olsun komşum Pakistanlı Rukiye abla sayesinde tanıştım cin yufkasıyla.. Kahvaltı davetime icabet ederken elinde bir tabak çıtır çıtır kızarmış börekle gelmişti Rukiye abla.
Bakınca  sigara böreğine benziyor, yedigim zaman bu börek benim yıllardır yedigim sigara böreğinin hamuruna benzemiyor dedim.. Eee malımı tanırım ben..:))
Sorduğum zaman aşağıdaki resimde gördüğünüz cin yufkasını tarif etti Rukiye abla..Nerede bulabilirim soruma cevap çok basitti tabi ki ya Cin marketi, yada hint, arap ürünleri satılan market..
En kısa zamanda solugu International Food marketinde alıp en az 3 paket almıştım cin yufkasından.
.
Kullanma günü de iki gün önceden yaptığım pilavı ve bir gün önceden kızartmış olduğum renkli biberleri nasıl değerlendiririm diye düşündüğüm güne denk gelmişti..
Eğer sizinde fazla kalan pilavdan şikayetiniz varsa böyle değerlendirin derim.. Çok güzel oluyor.
Amerika, Canada ve Avrupa`da yaşayan arkadaşlar için cok kolay bu yufkayı bulmak.
Tarif için illa cin yufkası  şart degil. Bildiğimiz börek yufkası, sigara böreği için üçgen yufka da olur.

Püf nokta böreğin iç malzemesi.. Beyaz peynir, artmış olan pilav, renkli biberler, domates ve kızartmak için bolca sıvı yag.



Malzemeler:

 TYJ Spring roll pastry isimli Cin yufkası ( sigara böreği için olan üçgen yufka )
Beyaz peynir
Önceden yapılmış fazla artmış olan pilav
Domates
Kırmızı, yeşil biber
Veya istediniz iç malzeme

Kızartmak için:

Bol sıvı yağ


Hazırlanması:


Önceden yapmış olduğumuz pilavı derin karıştırma kabına alıp, içine lor peynir veya beyaz peynir ekliyoruz.
Kırmızı ve yeşil biberi, domatesi çok küçük doğrayıp ekleyin, üzerine biraz sıvı yag gezdirip karıştırın..
25 adet Çin yufkasından tek tek yaprak alıp tezgahın üzerine koyup hazırlamış olduğumuz karışımdan bir yemek kaşığı kadar koyup sarma gibi sarıyoruz, üç kısmının açılmaması için elimizi küçük bir kaseye koyduğumuz suya bandırıp uç kısma sürüp yapıştırıyoruz.
Sarma işlemi bitince derin bir tencereye sıvı yağı koyup kızdırıyoruz. 
Kızgın yagda börekleri kızartıyoruz, kağıt havlu serilmiş servis tabağına alıyoruz.
Sıcak sıcak afiyetle yiyoruz.

NOT:
Ben İç malzemeyi artan pilav, feta peynir ve bir gün önceden yaptığım biberli domatesli kızartmayı birlikte karıştırarak hazırladım.
Biberli kızartmayı nasıl hazırladım :  tavaya biraz yag koyup 1 adet küçük boy soğanı ince ince doğrayıp kavurdum, üzerine rendelenmiş bir kaç domatesi ekleyip karıştırdım..  kırmızı, sarı ve yeşil biberi ince ince doğrayıp domatesli soğanlı karışıma ekledim, biberler hafif yumuşayıncaya kadar pişirdim..



6 Haziran 2014

Kupada Çilek Soslu Muhallebi..




Yaz denilince akla hep meyve gelir.. Karpuz, çilek, erik, şeftali, incir. vişne, kiraz, böğürtlen say say bitmez..
Hepsi ayrı güzel.. Hiç birisini ayırt etmek mümkün degil.
Lezzetleri harika.. Hemen hemen hepsinden reçel yapılır. Peki hangisinden tatlı yapılır diye düşünülürse işte o zaman ikiye ayrılır, ilginç olan da sadece erik ve karpuz çıkar bu listeden.
İkinci listenin başında kesinlikle çilek gelir benim için..
Süslemede bir numaralı çilek muhallebili lezzetlerde first dir :)) Birinci`le first`in arasında ne fark var demeyin biri türkiş biri ingliş :))
Deneyip görmeniz için tarifi çilek mevsimi bitmeden yapmanız lazım..



Muhallebi için Malzemeler:

  • 3 su bardağı süt
  • 3yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta ( dolu degil )
  • 1 yemek kaşığı un ( dolu degil) 
  • 50 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya

Çilekli sos için:
  •  500 gr çilek
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Hazırlanması:

  • Tereyağı ve vanilya hariç muhallebi için gerekli malzemeyi tencereye koyup iyice karıştırıyoruz sonra ocakta tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak pişiriyoruz. 
  • Koyulaşmaya başlayınca tereyağı ve vanilyayı da ekleyip 5 dakika daha karıştırarak pişiriyoruz.
  • Ocaktan alıp en az 2-3 dakika sürekli karıştırıyoruz, sonra da ara sıra karıştırarak ılımasını bekliyoruz. Bu işlemi mikserle de yapabilirsiniz daha kolay oluyor :)
  • Ilıyan muhallebiyi üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde kupalara paylaştırıyoruz.
  • Çileyi yıkayıp doğrayın rondoda çekerek püre haline getiriyoruz.
  • Küçük bir tencereye püre haline gelmiş çileyi, nişastayı, şekeri koyup karıştırıyoruz ilk önce.
  • Sonra kısık ateşte hafif koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak ılımasını bekliyoruz.
  • Ilınan sosu kupalardaki  muhallebilerin üzerine paylaştırıyoruz.
  • Hazır olan tatlının üzerine kağıt havlu koyup soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Servis yaparken isteğe göre yeşil fıstıkla, cevizle, çilekle süslüyoruz.
  • Afiyet olsun..!!

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM