15 Aralık 2011

KABAK, BALKABAĞI, BORANI TATLISI



Türkcede Kabak, Bal kabağı diye bilinen lifi bol olan bu meyvanın adı Azericede Boranıdır.

Google`da Borani diye arayınca karşıma Borani isimli ıspanakla yapılan yemek çıktı çok şaşırdım. 
Azerice de Kabak Borani deyil, Boranı diye yazılır ve hiç tatlısı yapılmaz.
Cözleme yapılır ismine Kete denilir, Pilavı yapılır turuncu-turuncu, Pıtlama yapılır anneannemin meşhur yemeyi.
Anneannem kabak mevsiminde evde bundan başka yemek yapmaz desem yalan demiş olmam.
Geçenlerde memleketi arayıp hal hatır sorunca " Ne olsun yemek yiyoruz hemde Pıtlama " dediler.
Bende " Ay... çok özledim orda olmak isterdim" dedim.

 Dayımın " Ya ne demezsin hiç tavsiye etmem. Ninen bize tam bir haftadır Pıtlama yediriyor. Bir gün daha devam ederse içimiz dışımıza pıtlayacak haberin olsun. " diye espriyi patlattı.
Tabi ben bu espriye hala hatırlayınca çok gülüyorum ama, o anda içimden " Ah... benim gibi bir gurbet kuşuna degil bir hafta, bir ay Pıtlama yapsalar itiraz etmem her halde" diye geçirdim.

Pıtlama sadece bizim Şirvan yöresinde yapılır.
Belkide hiç o yöreye de ait degil sadece benim anneannemin özel menüsüdür çünkü nerdeyse hiç kimseden bu isimde yemek duymadım...))
Duymadım, tadını da tarif edemem, söz kabak mevsimi bitmeden yapar yayınlarım tarifi sizlerde yapar yersiniz o zaman benim agız tadımın kötü olmadığını görürsünüz.
Tatlı tadında, muhallebi kıvamında, yemek adında Pıtlama. ( ne güzel tanımladım ya anneannem duysa keşke..))

Kabak tatlısını tanıdığımdan, tattığımdan bu yana çok ama çok seviyorum. Canım kolay, pratik tatlı çekiyorsa evde de kabak varsa hiç üşenmem. Sadece 20 dakikada hazır olan bu tatlı  bence tatlı degil lokum..
Bu arada 40 dakikaya hazır olan  Patlıcan yemeğinden sonra 20 dakikaya da tatlı yaptık mı 3 dakikaya az kaldı...))

Bu tarifi hiç ölcüye göre yapmadım.
Kabakları teraziyle tartmadım, şekeri bardakla ölçmedim. Kabağa baktım, şekeri istediğim kadar ekledim.
Bazen çok şekerli oldu, tam benim istediğim gibi bazen az şekerli oldu tam da orta şekerli kahve tercihi olanlar için yoksa olmadı degil illaki oldu hemde güzel oldu.

Ben blog kuralını bozmuyorum ölcü yazıyorum. Evinde terazi olmayanlarda. kabağı poşete koyup düşünce kararına göre kilosunu ölçmelerini tavsiye ediyorum.
Merak etmeyin kabak mevsimi bitmeden bolca yapar kıvamı yakalarsınız. Tam öğrendim derken kabak mevsimi biter gelen seneye kadar hasretle beklersiniz...))
Biliyorum çok fenayım...)))



 Malzemeler: 

  • 1 kg Balkabagı ( boranı)
  • 8 yemek kaşığı şeker( az şekerli isterseniz az ekleyin)
  • 5 yemek kaşığı su 

Süslemek için:

  • Çekilmiş ceviz ( qoz)
  • Hindistan cevizi ( kakos)


Hazırlanması: 

  • Kabağın kabukları soyulur, çekirdekli kısmı temizlenir. Bir az büyük küp şekilde doğranır. 
  • Tencereye dizilir, şeker serpilir her tarafına. 15 dakika kadar bekletilir. ( ben bekletmiyorum ama bekletince sulanır iyi olur) 
  • Su eklenir,tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
  • Hazır olunca tek tek tabağa alınır ( ezilmemesi için) üzerine ceviz ve hindistan cevizi serpilir.
  • Tercihe göre kaymak veya vanilyalı dondurmayla ikram edilebilir.. 

Afiyet olsun!

 NOT; 10 dakikada hazır olur inşallah bazı bal kabağı sert oluyor biraz inat ediyor pişmeye.
Ben çatalla kontrol ediyorum yumuşamışsa alıyorum ocaktan.


17 yorum:

  1. off çok ama çok severim harika olmuş. ellerine sağlık.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı'ndan sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. 3 dakikayi sabirsizlikla bekliyorum hayatim.renk harika,goruntu harika. eminim lezzet de oyledir.ellerine saglik.sevgilerle.

    YanıtlaSil
  3. ah!ne severim bir bilsen,ellerine sağlık.
    eğer kaldıysa devamı lütfen üzerine tahin ve cevizle dene,bayılırsın.
    off olsaydı da yeseydim şimdi ben:)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Kabak tatlısını ne çok severim üzeri bol cevizli, biraz da tencerenin dibindekiler karamelize olursa daha çok severim.
    Çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık. Ayrıca, ananenizin yemeğini de bayağı merak ettim, yayınlarsanız çok sevinirim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Benim annem bir gece önceden bekletir şeker de ve çok kısık ateşte saatlerce pişirir. Muhteşem ötesi bir tatlı olur. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Elif`cim ben cok sabirsiz biriyim geceden bekliyemiyorum..)))

    Sare- Insallah bende cok istiyorum anneannemin yemeyini yapmayi ama o tadi tutturamam diye yapamadim bu gune kadar. Insallah site icin yapacagim mecburen..


    Anneanneninemekleri- Tesekkur ederim ablacim.

    Sevgilerimle- Tahinmi denemek lazim.

    U. Aydin- 3 dakikaya inmeye calisiyorum..

    Leyla`cim bunu sevmeyen yoktur her halde.
    Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  8. canım benimm!!
    dakikalarla yarışıyorsun bakıyorumda..:))
    tatlını eşimle beraber gördük akşam...
    bayıldıkk..
    ucundan tırtıkladık haberin war mı bilmem...::))
    ellerine sağlık canım..
    harika bir görüntü bu..
    hayırlı ve bereketli cumalar olsun inşallah..
    muhabbetle canısı..
    öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Aysegulum sen haber et geliyorum diye ben sana en guzelini yaparim.
    Haberim oldu sabah bakiyorum resmin kenari kopmuş dedim gece dukkana ugrayan olmus galiba. gizli kameraya bakmam lazim derken kendin itiraf ettin canim...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir blog.izlemeye aldım canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Bi de biber borani var. Közlenmiş biberli yoğurtlu bi meze :)

    Kabak tatlısını sırf babam için seviyor ve yiyorum. Eline sağlık canım nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık canım şahane görünüyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Ben önceden hiç sevmezdim kabak tatlısını kendim yapmaya başlatınca çok hoşuma gitti şimdi severek yiyorum..
    Eline sağlık canım çok güzel görünüyor..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ellerıne sağlık canım kabak tatlısı nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil
  15. Ahhh şimdi görünce nasıl üzüldüm yine bir bilsen..
    Geçen hafta aldım kabak ama çocuklar hasta benimde keyfim olmayınca yapamadım.
    Dolapta bozuldu gitii..:((
    Öyle güzel görünüyor kii lokum gibi piştiği ortada zaten canım..

    En cevizlisinden alayım ben bir tabak..
    Üzerinde tahin gezdir ama birazcık,öyle çok seviyorum ben..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  16. Eskiden sevmezdim ama şimdi en sevdiğim tatlı. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Kabak tatlısı çok sevdıgım bır tatlı,burada görune halıyle olsada yesek dedırttı.ellerıne saglık canım.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM