10 Eylül 2013

Pandispaniyalı Çilekli Tart..



Blog yazarı olmak gerçekten bazen zor oluyor..
Özellikle de alışveriş konusunda. Her gördüğünü almak istiyorsun.. Her sevdiğin kalıbı, küçük süsleri, tabağı-canağı alıp geliyorsun eve.. Evde koyacak yer olmayınca artık yeter diyorsun... Dışarı çıkınca gelde o verdiğin sözü dinle..
İşte bu tart kalıbı da öyle geldi girdi benim mutfağa.. Nasılsa 3 buçuk dolar dedim aldım.. Çok garip uzun zaman sonra çok memnun oldum aldım diye bu kalıbı..Bu zamana kadar neden bekledim diye de ahlandım hatta..
Hem güzel görüntü hem kolayca yapılan tart..

 
Mutfak cesareti sever.. Acabaları, nasılları, "ama"ları, "yaaa" ları sevmiyor mutfak.. Sonuç ne olursa olsun aklına takılan tarifi hemen yapacaksın... Çoğu zaman hep aynı tarifi yapmak güzel oluyor da bazen de bıkkınlık veriyor artık.. Aynı malzemeden, aynı tariften farklı güzellikler denemektir mutfak cesareti dediğim...
Kalıplaşmamak lazım ki, bu güne kadar ortaya çıkan bunca güzel tarifler de hep o cesaretin sonucudur..

10 yumurtalı pandispanya tarifi deneyip çöpe atmışlıgım vardır.. Mercimeği kaynatıp iyi sonuç almayınca hepsini lavaboya boşalttığım günlerde vardı bir zamanlar.. Bunların hepsini deneyerek bu günlere geldik..
Şimdi iki yumurtayla harika pandispanya yapabiliyoruz çok şükür..:))

Klasik tart hamuru vardır. Bu gün yaptığım hamurda o klasiklerden biraz dışarı çıktım.. Bir ay önce yüklediğim tiramisunun pandispanya tarifine neden bu bir tart hamuru olmasın ki diyordum kendime. Aklımda duracağına sonucu görelim dedim kalkıp yaptım.. İnanılmaz bir şey, bu tarif sanki  severek aldığım 28cmm tart kalıbı için yazılmış..
Süper oldu.. Eee, şimdi ne yapıyoruz misafir giderken, hasta ziyaretinde, dogum günlerinde rahatlıkla yapıp götüreceğim bir lezzet çıktı ortaya..

Gelsin tarif resimli haliyle.. .


NOT:
  1. Yumurtaları buzdolabından 2-3 saat öncesinden hatta mümkünse bir gece önceden çıkarsanız iyi olur.. Tabi acil misafir gelmiyorsa.. Eğer unuttuysanız sorun değil. Yumurtaları çıkarıp çok sıcak olmayan suda bekletseniz de olur.. 
  2. Tarifini 28çapında bir tart kalıbı için.. bundan küçük kalp için olmayabilir
  3.  Unu fincan fincan ekleyin, eklerken de çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Sadece unu hamura yedirmeniz yeterli. 
  4. Kabartma tozunu 1 çay kaşığı( türk çay kaşığı) kullanın. Çok olursa çok kabarıp taşar hamur.
  5. Kalıbı kesinlikle tereyağıyla yağlayın..
  6. Fırını önceden ısıtın.

Malzemeler: 
  • 2 yumurta
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1/2 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • bir paket puding ( çilekli kullandım ben)
  • 3 bardak süt. 
İsterseniz kendiniz krema yapın o zaman tarif bu :

  • 2 su bardagı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  •  50 gr tereyağı

 Hazırlanması:

  • 2 yumurtayı 2 kahve fincanı şekeri mikser yardımıyla  iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz. Sonra sütü, sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpıyoruz. 
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozunu una ilave ediyoruz ve 3 kahve fincanı unu teker teker hamura ilave edip, çırpıyoruz. Fazla çırpmamaya dikkat ediyoruz.  
  •  
  • Tart kalıbını tereyağıyla yağlıyoruz..
  • Hamuru döküp eşit şekilde yayıyoruz. 

  • 180 derece ( 350F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, yani hafif kızarmış şekil alıncaya kadar pişiriyoruz. Kek pişerken bir yandan pudingi ( puding yapmak istemiyorsak kremayı) hazırlıyoruz.
  • Bir paket pudingi ve 3 bardak sütü  ( pudingin tarifi 3,5 bardak süt yazıyor ama kullanmayın o zaman krema çok cıvık oluyor ) tencereye boşaltıyoruz sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Krema yapmak istiyorsanız 2 bardak sütü, 1 yemek kaşığı unu, 1 yemek kaşığı nişastayı, 2 yemek kaşığı şekeri şekeri birlikte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı hafif koyulaşınca 50 gr tereyağını ve vanilyayı ilave ediyoruz. Kremada göz göz kabarcıklar olucunda ocaktan alıyoruz.
  • Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika sürekli karıştırıyoruz ki topak gibi olmasın.
  • Bu arada pandispanya pişmiş olacaktır. Fırından alıp bir kenarda ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekliyoruz, sonra servis yapacağımız tabağa ters çevirerek kalıptan çıkarıyoruz.

  • Soğumasını bekliyoruz yaklaşık 30 dakika.. 
  • Sonra bir bardak soğuk süte bir yemek kaşığı şeker ilave edip karıştırıyoruz ortadakı boşlugu ve kenar kısmı hafif ıslatıyoruz ( bu sonuça yedikten sonra  karar erdim isterseniz yapmayabilirsiniz)
  • Sonra pişirdiğimiz pudingi ( veya kremayı) tartın ortasındaki boşluga boşaltıp her tarafına eşit şekilde yayıyoruz. 

  • Çilekleri ikiye kesiyoruz kenardan biraz içeriye doğru bir sıra daire şeklinde diziyoruz. Sonra ikinci daireyi diziyoruz. Ortasına da kesilmiş 3 parça çileği koyuyoruz.

  • Kenarda kalan boş kısma ve çileklerin üzerine yeşil fıstık serpiyoruz..
  • Buzdolabında 1-2 saat (bir geçe önceden de olur) kadar bekleyip sonra servis yapıyoruz.. 
Afiyet olsun.. 

16 yorum:

  1. güzel tatlar deneme yanilmayla ile ulasiliyor
    kendime cok yakin buldum bazi tanimlamalarini;)
    eline saglik ablam
    muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim.. Guzel bloguna bakilirsa Mutfak cesaret severi gorebiliriz..
      Ellerine saglik olsun senin de..

      Sil
  2. Waooe harika görünüyoor ellerinize sağlık iştahım kabardı =) Bu arada bende beklerim bloğumaa =)
    http://alfabenineharfii.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim .. Izlediginiz icin tesekkur ederim.. Geldim ziyaretinize :)

      Sil
  3. Bu kalıptan banada lazım hem pratik hemde nefis olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her eve lazim cok pratik ve super goruntu elde edilioyor bununla..

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Yazıyı okuyup bitirdiğimde dilimi dudaklarımda gezerken yakaladım.Ellerinize sağlık çok güzel yapmış ve fotograflamışsınız.Yapılacaklar listeme alıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Samire'cigim, harikasin, ellerine saglik.
    Senden ders alacagim :)

    YanıtlaSil
  7. bu nasıl bır guzellık ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  8. nefis olmuş nefis, ayrıca çok şık, ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  9. Samirem bu nasıl bir güzellik tablo gibi maşAllah!
    Böyle hamurlu tartlar yapmaktan biraz korkarım ama, pandispanyalısını merak ettim doğrusu:)
    Hem çok nefis hem de çok albenili duruyor:)
    Ellerine sağlık canım.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  10. Ayyy bloğunuzu ilk defa ziyaret ediyorum ama şahane tarifler var. Zaten resimler yetiyor. Denemek için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba
    Acaba fincan ölçüsü türk kahvesimi resimden anlayamadım.Birde 200 derecelik fırın yerine normal kek derecesinde pişirsek olur mu?
    Şeyda

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM