Hurma ezmesiyle yapılan lezzetlerin tadını merak etmiştim ama kalkıp bir hurmayı robottan geçirip hamurun arasına koyacak kadar uşengeçdim.. Ta ki hurma ezmesiyle tanışıncaya kadar. Nasıl kolaylık bu böyle. Yumuşacık hazır hamur şeklinde yapmışlar hurmayı ve kullanımını olabildiğince kolaylaştırmışlar.
Amerika`da yaşayan arkadaşlar bu lezzeti Orta Doğu ürünlerini satan bir çok marketten kolaylıkla bulabilirler. Bulunca da bu lezzeti denemeyi ihmal etmiyorlar.
Çerez niyetine yenilen en güzel kurabiye. Hele biraz küçük kesin dilimleri Kars`lı, Iğdır`lı Erzurum`lular gibi çayla kesme şeker niyetine yersiniz:))
Malzemeler ( hamur için) ;
- 250 gr tereyagı oda sıcaklığında yumuşamış
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım su bardağı zeytin yağı
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un
İç harcı için;
- 20 adet çekirdeksiz hurma ( veya hurma ezmesi )
- yarım su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı kakule ( olmasa da olur)
- pudra şekeri
Hazırlanması:
Çekirdeği çıkarılmış hurmaları robotta iyice çekiyoruz. İçine çekilmiş ceviz, tarçın, kakule ekleyip yoğuruyoruz. (Hurma ezmesini hazır kullanıyorsanız robottan geçirmeye gerek yok, tarçını, kakuleyi ekleyip karıştırabilirsiniz.)
Hamur için gerekli olan malzemelerinden un hariç hepsini derin karıştırma kabına koyup unu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hamurdan bir parça koparıp rulo yapıyoruz. Sonra rulonun üzerinden bastırıp genişletiyoruz.
Hurma karışımından da bir parça koparıp rulo yapıp açtığımız hamurun ortasına koyuyoruz. Hamuru hurmalı rulonun üzerine kapatıp rulo yapıyoruz tekrar. Sonra 2 parmak genişliğinde verev şekilde kesiyoruz.
Üzerinden çatalla hafif bastırıp biraz şekil veriyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 C ( 350F) derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.
Fırından alıp 2 dakika sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
Hurma ezmesinin resmini de ekliyorum Amerika`da yaşayan arkadaşlar kolayca bulsun diye :)
ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor piştikten sonra içindeki harç yumuşak mı kalıyor (elmalı kurabiyeninki gibi) yoksa katılaşıyormu
YanıtlaSilEline sağlık canisi harmanın her hali güzel
YanıtlaSilKurabiye cok yapmak istiyorum ama "aldigi kadar un" yaklasik ne kadara denk geliyor. hamur nasil olmali ? Tesekkurler, Bengu
YanıtlaSilellerine sağlık samire
YanıtlaSilnefis görünüyor
misafirler için şık bir sunum olacaktır
kal sağlıcakla...
Canim cok tesekkur ederim .
Silellerine sağlık nefis olmuş.
YanıtlaSilSag olasin Aylin cim ..
SilHumayı yalnız yiyemem ama kurabiye içinde bayılırım. Eline sağlık canıım
YanıtlaSilHilalcim ilk sensiz hurma sevmeyen") Ama gercekten harika oluyor kurabiyelerde. Cok sag olasin canim.
Siltarifleriniz harika elinize sağlık sizin tariflerinizi başka bir sitede görüyorum suna adıyla acaba siz mi paylaşıyorsunuz yoksa kotu nıyetlı ınsanlar mı çok artık
YanıtlaSilCok tesekkur ederim. Maalesef o ben degilim, Resimlerimi kendi adimla yayinliyorum. Hangi sayfada gordunuz merak ettim..
Silcanım harika gözüküyor. ellerine kollarına sağlık.
YanıtlaSilYaptim mukemmel oldu cok tesekkurler tarif icin (:
YanıtlaSilBence ezmeyi kendimiz yapalım. Nasıl yapıldığını gördükten sonra...elinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar.
YanıtlaSil