Önce yemek tarifimi yoksa tatlı tarifimi iyi olur diye düşündüm. Ama sonra Cahide hanım yazdığı yorumda laz böreyini merak etdim deyince tatlıdan başlasam iyi olur dedim. Hem de tatlı yiyelim tatlı konuşalım istedim.
Bu tarifin ismini yazmakda çok tereddüt etdim. Çünkü internet sitelerinde hep ismi laz böreği diye geçiyor.
Ama bu börekden daha çok tatlı çeşidi ve hamuru baklava hamuru gibi olduğundan dolayı buna laz baklavası demek daha dogru olur sanırım. Ben başlık olarakda her iki adı yazdım. Arayanlara kolaylık olsun diye.
Laz sözü geçecekde fıkra akıla gelmeyecek kesinlikle hayır. Fıkra yazmadan tarifi yazamam kusura bakmayın.
Adamın biri bir dükkana girmiş ve hamsi istemiş...
-"Karadenizli misiniz?" diye sormuş tezgahtar.
Adam kızmış:
-"Ne olacak?"
ve öfkeyle söylenmeye devam etmiş:
-"Ne yani? şimdi Antep fıstığı istesem 'Antepli misin?' diye mi soracaksın! 'İzmir tulumu' istesem İzmirli, 'kestane şekeri' istesem Bursalı mı olacaktım?"
-"Yooo!" demiş tezgahtar..
-"O zaman niye sordun 'Karadenizli misin' diye?"
-"Burası nalbur dükkanı da ondan."
Aslında bu fıkranın bu tarifle alakası oldugu içinde yazdım. Çünkü baklava hamurunun içine muhallebi döküb pişirmek ancak lazların akına gelir de ondan. Tarifi uygulayınca bu tarifin sadece adı deyil de gerçekden yapımı da lazlara ait olmalı dedim.
Malzemeler:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
100g erimiş tereyağı
1 yumurta
Muhallebisi için :
5-6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı un
3 sy bardağı süt
1 yumurta
Üzerine :
250 gr kere yağı ve ya margarin
pudra şekeri
Hazırlanması:
Önce muhallebiyi hazırlıyoruz. Bütün malzemeyi yumurta haric karıştırıyoruz ve muhallebi kovamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
Muhallebi soğudukdan sonra içine yumurtaları da katarak karıştırıyoruz ve hamurun arasına dökmek için bir kenarda bekletiyoruz. Simdi hamuru hazırlıyoruz. Aynı baklava hamuru gibi esit miktarda ( 25 - 25 olacak şekilde sayıyı siz kendiniz belirleyin) hamurlardan ceviz büyüklüğünde parcalar koparıp orta boy tabak büyüklüğünde açıyoruz. Alt kısmı için gereken 25 tane hamuru açıyoruz ve üst üste koyuyoruz, arasına buğday nisastası serpmeyi unutmuyoruz ki büyük şekilde açarken hamurlar bir birine çok fazla yapışmasın.
Daha sonra üst üste koyduğumuz hamurların 25 tanesini birlikde büyük şekilde oklavayla açıyoruz ( tavanın dışına sarkacak büyüklükde açın ki muhallebi dışına taşmasın. ) Açtığımız hamuru tavanın kenarlarına taşacak sekilde tavaya seriyoruz ve bir kenarda beklettiğimiz muhallebiyi hamurun üstünü döküyoruz. Geri kalan hamura da aynı işlemi uyguluyoruz. Onu da muhallebinin üstüne seriyoruz. Hamurun kenara taşırdığımız kısmını da en üste katlıyoruz ki, muhallebi kenardan taşmasın. Sonra baklava şeklinde kesiyoruz. Keserken muhallebi kesdiğiniz yerlerden taşabilir, bunda bir sakınca yoktur. Pişerken sorun olmayacaktır. Kesme işlemi bitince de üzerine eritilmiş yağı gezdiriyoruz. Ve 200-250 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkınca sıcakken üzerine bolca pudra şekeri serpiyoruz.
Muhallebi soğudukdan sonra içine yumurtaları da katarak karıştırıyoruz ve hamurun arasına dökmek için bir kenarda bekletiyoruz. Simdi hamuru hazırlıyoruz. Aynı baklava hamuru gibi esit miktarda ( 25 - 25 olacak şekilde sayıyı siz kendiniz belirleyin) hamurlardan ceviz büyüklüğünde parcalar koparıp orta boy tabak büyüklüğünde açıyoruz. Alt kısmı için gereken 25 tane hamuru açıyoruz ve üst üste koyuyoruz, arasına buğday nisastası serpmeyi unutmuyoruz ki büyük şekilde açarken hamurlar bir birine çok fazla yapışmasın.
Daha sonra üst üste koyduğumuz hamurların 25 tanesini birlikde büyük şekilde oklavayla açıyoruz ( tavanın dışına sarkacak büyüklükde açın ki muhallebi dışına taşmasın. ) Açtığımız hamuru tavanın kenarlarına taşacak sekilde tavaya seriyoruz ve bir kenarda beklettiğimiz muhallebiyi hamurun üstünü döküyoruz. Geri kalan hamura da aynı işlemi uyguluyoruz. Onu da muhallebinin üstüne seriyoruz. Hamurun kenara taşırdığımız kısmını da en üste katlıyoruz ki, muhallebi kenardan taşmasın. Sonra baklava şeklinde kesiyoruz. Keserken muhallebi kesdiğiniz yerlerden taşabilir, bunda bir sakınca yoktur. Pişerken sorun olmayacaktır. Kesme işlemi bitince de üzerine eritilmiş yağı gezdiriyoruz. Ve 200-250 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkınca sıcakken üzerine bolca pudra şekeri serpiyoruz.
Not: ( Amerikada yaşayan arkadaşların nazarına: Bu tarif için hazır baklava hamurundan kullanabilirsiniz + fırın derecesi 350-400 F olmalıdır)
Afiyet olsun !
Canımsın yaa! neüzel anlatmışsın,fıkrada tam karadenizlileri anlatıyor:)
YanıtlaSilBende tam hazır yufka olmaz mı diyecektim ki sen açıklamışsın.Sanırım sende hazır kullanmışsın değil mi?
Çok güzel görünüyor mutlaka denemek istiyorum.Ellerine sağlık Samiracım...
Bu ne kadar değişik bir tatlı böyle. Karadenizli mi yoksa izmirlimi yapar, kim yaparsa yapsın, muhteşem bişeye benziyor.
YanıtlaSiltema için, zevklerini ve renklerini belirten cevabını bekliyorum canım, sevgiler.
ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN....
YanıtlaSilPembedüşbahçesinin etkinlikleri devam ediyor...
Bu defaki etkinliğimizin adını siz koyacaksınız:)
Size üç malzeme veriyoruz Muz, Kahve ve Çikolata bu üç malzemeyi kullanarak kek,pasta vs. aklınıza ne geliyorsa paıyorsunuz ve pembedusbahcesi@gmail.com adresine gönderiyorsunuz...
Detaylı bilgi için blogumuzu ziyaret ediniz...
SON KATILIM 30 NİSAN...
SEVGİLER:)
Hayırlı günler
YanıtlaSilbu tatlının adını duymuştum.fakat lezzeti ve tarifi hakkında bilgim yoktu.paylaştığın için teşekkürler.sende yöresel mutfakların tatlarını denemeyi seviyorsun ne güzel.bildiğm kadarıyla azeri mutfağınında çok güzel yemekleri var.sevgilerimle...
laz baklavası daha uygun bu çök güzel bir tatlı benim düşüncem bu tatlıyı aileler kendı ağız tatlarına göre değişik tariflerde yapıyor bu sitedeki tarif daha çök laz böreğı benım bıldığım tarifte şerbetli olur
YanıtlaSil