-"Bu nədi?
-Aş ! Yəni plov..
-Bıyyy.. elə belə ag düyüü?
-Bu nədi az bişirmisən dəlisənnn?
-Yox dəli zad olmamışam, sizə aş bişirmişəm.
-Hanı bunun sarısı, şabalıdı, turşusu, lobyası belə aş olarrr.?
-Ne bilim valla, mənim əlimdən bu gelir, bunu bişirmişəm. Bunun adı türk aşıdır, yəni türk pilavı..
-Türklər bunu yeyirrrr? Elə belə ag düyüüü? Əcəb adamlarıdı eee. Necə yeyirler azz bunu?
-Nə bilim yeyirlər da. həmdə hər gün..
( Diyalogda yazılan Ə yerine E harfi koyarak okursanız daha kolay olur ve belki de anlaşılır..))
İnşallah diyaloğu anlamışsınızdır. İnşallah bundan bir sene önce bana mesajla "türkçeyi bilmiyorsan öğreneceksin,yoksa yazmayacaksın..." deye mesaj yazan Hülya Çavdar isimli arkadaşta okuyordur. Benim hangi dilde bildiğimi, hangi dilde büyüdüğümü de öğrenmiş olur..
( Gitmelerimi, Gelmelerimi okuyabilirsiniz )
Diyaloğu anlayan arkadaşa bir tabak pilav sunuyorum.
Diyalog azerice, yani benim dilimde. Konuşmada pilavdan, pilavın sade oluşundan bahsediliyor.
Türklerin bunu her gün nasıl yediğine hayret ediliyor. Çünkü bir Azerbaycanlı için sade pilav anlayışı yoktur. Azeriler sade pilav yemez, hele her gün, kesinlikle hayır.
Yanında Ali nazik, Hünkar beğendi, Karnıyarık vesair, en paşa yemek olsa bile, Yemezler...))
Yani sade pilav yap YEMEZLER....))
Pilav dediğin şöyle uzun aşamalı pişecek, kestaneli, kayısılı, kuru üzümlü, erik kurusu bol, safranlı olacaksa YERLER..))
Ve de bir sebep olmalı bu pilavı yapmak için; Yılbaşı, Nevruz, doğum günü, askere gitmek, askerden gelmek, düğün, cenaze, sünnet düğünü, önemli misafir gelmeli veya felaket şekilde gönlüne pilav sevdası girmeli ve " Kölüme aş düşüp" demeli ki birisi, o evde pilav yapılsın, yoksa yok...
Domatesli olsun, şehriyeli olsun fark etmez. Yine de sadedir..
Sevmezler mi? Severler, yalnız her gün değil..
Hatırlıyorum ne zaman bizim evde pilav pişse annemler, akrabalar hep hayret ederlerdi..
Onlara göre ben yemek yapmıyorum baştan savıyorum..
Yeni evli, genç yeğenim var ( ismi İrade, bizim deyimle desek İrka) o sever, onun eşi sever, kardeşlerim sever..
Yalnız ben yaparsam severler, kendileri yapmazlar..
Adet değil ya ondan, ayıp sayılır ya ondan, hele de misafire yaparsan küllün ayıp etmiş olursun..
Sıra bana gelince her gün olsa yerim, bıkmam, itiraz da etmem, o kadar usluyum yani..))
Bu tarifi herkes biliyor biliyorum, ama aşağıda yazdığım listeye bakılırsa hala bilmeyenler veya unutanlar olabilir. Şimdi bu tarif kimler için geliyor:
- yemek yapmayı bilmeyen yeni evliler için,
- üniversite öğrencileri için,
- bekar erkek ve bayanlar için,
- hanımları iş seyahatine gitmiş, yada küserek valizini alıp, annesine gitmiş hanımların kocaları için (aslında onlar aç kalmalı da..)))
- çalışıp, evde yemek yapmaya vakti olmayan, acil ne yapabilirim deyen bayanlar ve onların eşleri için ( bazen hanıma sürpriz yapmak isterler belki..))
- azeri hemşerilerimden fikrini değiştirip, sade pilavı her gün olmasa da ara sıra yaparım deyenler için
- ve en son sitemi ziyaret eden izleyicilerin sitede gezinirken " AAA domatesli pilav tarifi bile yok kızz.. bunun " dememeleri için, işte Sadece Domatesli pilav tarifi..
Malzemeler:
- 1 bardak pilavlık pirinç ( baldo ve ya uzun tipte olan pirinç)
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 adet büyük boy domates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker
- tuz, karabiber
Hazırlanması;
- Pirinçler yıkanır ve suyu iyice süzülür.
- Domatesi rendenin iri dişli tarafında rendeliyoruz.
- Teflon tencereye yağları koyup eritiyoruz.
- Yağa domatesi ekleyip 1-2 dakika kavuruyoruz.
- Sonra pirinçleri ilave ediyoruz.
- 2-3 dakika da pirinçleri kavuruyoruz.
- Üzerine 1 bardak ılık su ekleyip, karıştırıp, tencerenin kapağını kapatıyoruz ve ilk önce orta ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte suyunu çekinceye kadar, hatta hafif çıtır-çıtır ses gelinceye kadar pişiriyoruz.
- Ocaktan alıyoruz, tencerenin kapaganı açıyoruz, tencerenin üzerine mutfak havlusu gibi küçük havlu kapatıyoruz ve kapağı tekrar kapatıyoruz.
- 10 dakika bekletiyoruz. Havlu örtmek kapağa biriken nemini çekmesi için iyi oluyor.
- Sonra da servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...
Aman ne cok biliyor bu insanlar, bosver sen burasi senin ozelin,istedigin gibi yazarsin, bakmasin rahatsioluyorsa :)
YanıtlaSilellerine saglik cok guzel gorunuyor, cok severim pilavi her turlusunu hem de :)
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilNew York'tan- Canım tesekkur ederim. Ne yazık ki hala çok bilmişler var.. Site benim senin demiyor sana " Sahip" çıkıyor..
YanıtlaSiloyyy oyyy:))
YanıtlaSilben bu konuşmaları çok seviyorumm yaahuu:)
benim daha öncede bahsettiğim arkadaşım varya azeri, oda hiç sade yapmaz pilavı,
içinde saydığın gibi bi çok şeyle çıkar karşımıza onun pilavları.
bi keresinde çok harika bir azeri sofrası kurmuştu bize,ve bilavın sunuma bayılmıştım.
pilavın dibini böylee nar gibi kızartmıştı ama nasıl şık bir görüntü idi sofraya gelince:)ters çevirip sundu bize pasta edası ile..
bir isim söyledi pilavın bu hali için ama,şu an anımsayamıyorum.
haa bir de,otlu bir et yemeği yapmıştı,içinde erik kurusu olan.
muhteşemdii....
azeri mutfağı çok hoşş bir mutfak gülüm...
yüreğine sağlık seninde..
harika görünüyor pilavın tel tel...
bakii muhabbetlerimle...
öpüldün...
:)
Pek yahşi görünür pilavın. Ellerine sağlık olsun aybalam.
YanıtlaSilSen cok yasa emi, sabah sabah beni güldürdün, Allah ta seni güldürsün... Ben Azerice`yi cok seviyorum.... Hatta cogu zaman oglumla diyaloglar yapariz. Sen bu rotada yoluna devam et sevgili kardesim, yazilarini ve tariflerini zevkle izliyorum... Sevgilerimle,
YanıtlaSilTanımadan,tanımaya çaba sarfetmeden,yüzeysel yapılmış bir yorum.Belki de sadece can yakmak için...
YanıtlaSilResimleri çok beğendim,sevgiler:)
Ay ne gözel yazmışan aybalam.Ben Azeri Türkçesini çok severim.Üniversitede biraz öğretmişlerdi bize.Çok büyük keyifle okuyorum yazdıklarını.Sen bu yolda devam et.Ellerine sağlık pilav yazını ve tarifini çok beğendim.
YanıtlaSilCANIM SEVERİM O GÜZEL ŞİVENİ :))AZERİ ŞİVESİNDE BİZİM ŞİVEMİZE ÇOK BENZERLİK VAR (MALATYA)KÜLTÜR OLARAKTA BİZDEDE SADE PİLAV HİÇ BİŞEYDİR (ama ben bayılırım hele domatesliye)
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM
plov aşın yağşi olaar elen sağlık:))))
Siz ne bakıyorsunuz ki insanlara, bu ülke de insanlar birbirlerini şöyle böyle diye kırmadı mı senelerce ?
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
biraz biraz anladım :) Moskova'da benim de Azeri arkadaşlarım vardı :) Ben de pilavı sade pek sevmem. Hiçbirşey yapamazsam yoğurt koyar yerim, ya da salatanın suyundan dökerim biraz :) dovstreçi ;)
YanıtlaSilNe hoş bir anlatım.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Birtutamkekik- Canim azeri komsun size Kazmakli as pisirmis. Ama otlu et bilemedim belkide yorege gore yapmistir. Tursu bir cok yemekte kullanilir. Afiyet olsun canim.
YanıtlaSilBir gun belkide biz komsu oluruz bende sana harika bir Azeri sofrasi kurarim.
Insallah o zaman bizim yemekleride ogrenirim...))
Opdum canim..
Neslice tarifler- Tesekkurler aybalam..))
YanıtlaSilMÜNSTER- Insallah bizde dialog yapalim o zaman..
Erguvan Vakti- Evet, arkadas bir az beni tanisaydi keske yorumu yazmadan once..
Meri- Canim merak ettim hangi universitede ogretiliyor bu dil.
Cok konusulunca anlasiliyor ve turkceden farkli oldugu belli oluyor..
Fatma hanim cok garip demek Malatya sivesi benziyor bizim siveye, Hava atarim artik Malatyalilara. Ben erzurum tarafi biliyordum. Guzel oldu ogrendiyim. Tesekkurler canim.
YanıtlaSilElif'in defterinden (mndlna- Acele karar veren cinsdeniz maalesef canim...
YanıtlaSilTarchin- Ilk defa yedigim zaman bana da garip gelmisti ama simdi alistim. Ama sizin yaptiginiz gibide yaparim. yanina bazen illaki bir seyler eklerim. Uvidimsya..))
Moonrose- Canim sen azeri gelini oldugun icin alismissindir. Anliyorsundur tabi ki..
YanıtlaSilcanim bayildim o domatesli pirinc daglarina.resimler super.vallahi azeriler de tuhafmis hani.bizde de misafir yemekte pilavyoksa ayiplar seni.merak ettim etin baligin,tavugun yanina ne yakistirirlar kuzum bunlar.neyse onlari bilmem ama ben heeeer turlusune bayila bayila yerim sade de yerim oburlerini de yerim.yerim de yerim:))))))
YanıtlaSilellerine saglik.sevgiyle kal hayatim.
nefıs yok nefıs ötesı olmus cok begendım resımlerı cok harıka olmus pılav du bı daha bakıyım
YanıtlaSilEllerinize saglik goruntu cok guzel sevgiler
YanıtlaSilönemli olan insanin dogal kendi olmasi cok bilmisler eminim bunu beceremiyorlar bunlari kafana takma pilavin cok leziz görnüyor ellerine saglik canim sevgiler :)
YanıtlaSilhaaaahhhh iştee...
YanıtlaSil:))
aynen öylee..
kazmaklı pilavv...
resimlerini çektim ama,karanlık çıkmış biraz:)
belki eklerim bi gün:)
ahhh yüreği güzelimm...
nasıl güzel olurdu seninle komşu olmak..
o güzel muhabbetine kanmak..
inşallah tatlım inşallah...
selametle kalasın..
öpüyorum.
aman bırak ya kendileri sanırsın tdk! öyle insanlar hayattan zevkte alamıyor diye onlar adına üzülüyorum aslında!
YanıtlaSilben çok severim domatesli pilav bu arada. ellerine sağlık ;)
u.aydin- demi ama ne garibizi..))
YanıtlaSilcanim eti de baligida sade yeriz. yanina pilav aramayiz ama kesinlikle tursu, narli sogan, sumakli sogan filan yeriz. Pilav aramayiz pek.
Sevgiler canim..
İnan Samire her defe Kesleden kecende Orxan deyir Samire burda olsaydı gederdik onlara,ağzım ferqli dad isteyir.Pizza,puding,turk paxlavasi birde senin xolodilnikde ne tapmisansa ondan elediyin salâtlar ucun lap cox darixmisam:(((
YanıtlaSilGeçenlerde Elsad Emi dedi ki senin o xalan qizinin elediyi manti(bizi qonaq çağıranda bisirmisdin) cox dadli idi,bilirsen onun reseptini dedim evvela bilmirem,sonra bilsemde onun kimi ede bilmerem axi;))
YanıtlaSilah ben pilavı hergün yerim hemde hiç bıkmadan:)hele domatesli yenmezmi ellerine sağlık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, nefis görünüyor. Ben de severim ama kızım pilavı sade sevdiği için pek yapamıyorum. Afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgiler.