-Türkiyenin neresindensin?
- Bursadan (ben değilim ama eşim Bursadan. Hatda eşimde oralı değil ama 14 senedir orda oturdukları için artık olmuş oralı)
-A Bursanın seftalisi, kestane sekeri, iskenderi meşhurdur. Yedinmi? diye sorarlar . Hangi sehirden olduğunu söylersen oranın yemeyini, tatlısını, içeceğini, giyim .ve.s her özelliğini söylerler. Bu da benim çok hoşuma gidiyordu.
Türkiyenin her yöresinin , her şehrinin hangi yemeyi, tatlısı, giyim-kuşam, şarkı- türküsu var öğrenmeye çalışıyorum. Sevdiğim bir ablam vardı bana evlenmeden önce söyle demişdi " 4-4 lük türk gelini ola bilmen için her şeyi bilmen gerekir" . Araşdırmalarım da ablanın tavsiyesine göre olsa gerek.
Neyse lafı uzatmadan gidiyorum Bursaya ve geçiyorum İskender kebabını anlatmaya. Yapdığım gerçek Bursa iskenderi olmasada onu aratmayacak kadar vardı. En azından yaz tatilinde Türkiyeye gidip de yiyene kadar.
Malzemeler :
Dana eti
pide ekmeği
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı tere yağı
bir kase yoğurt
Pidesi için:
4 su bardağı un
1,5 yemek kaşığı kuru maya
tuz, su
Sosu için
1.5 çorba yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kekik
tuz, karabiber
su
Hazırlanması:
buzdolabından cıkardığımız kemiksiz dana etini buzu çözülmeden doner gibi ince yaprak kalınlığında doğrayın. Çünkü buzu çozüldükden sonra ince yaprak halinde kesmek zor oluyor. Hem de kebab için iyi olmuyor.
Tencereye bir az sıvı yağ koyun, etleri ilave edin ve suyunu çekene kadar ara sıra karışdırarak hafif ateşde pişirin.
Et hazır oldukdan sonra pideleri tabağa yerleşdirin .Bir kase yoğurdu pidelerin her tarafına iyice tökün . Yoğurdun üstüne sosdan bir mikdar gezdirin. Etleri de bu karışımın uzerine ilave edin.
Selamün aleyküm.
YanıtlaSilBen bursalıyım ve bursada yaşıyorum arkadaşım.kebabın harika gözüküyor.eminim lezzetide harikadır.bende çok severim yöresel lezzetleri öğrenip yapmayı.Evliyalar şehri Bursadan selamlar
Hazır olanından hiç farkı yok bunun.bende hep denemek istedim ama cesaret edemedim.çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım arkadaşım...
YanıtlaSilSamirecim harikasın canım, insan gurbette özlediği tatları yakalayabilmek için neler yapmıyor ki değilmi:) Ben de, arap pita bread ile yapıyordum ama senin pidelerin tam kebap pidesi olmuş harika görünüyorlar canım inşallah birdahaki sefere senin pidenle denerim.
YanıtlaSilBenim iskender tarifimde arşivimde bekliyor ama şu sıralar yayınlanması söz konusu bile değil çünkü ciltbakımı konusu haftalar sürecek gibi görünüyor:)Kalbi muhabbetlerimle Allah'a emanet ol canım.Şeker kızın Betülüde çok öpüyorum.
ya bayıldım bu tarife.iskenderi çok severim ama hep hazırlarını yedim.bunu ilk fırsatta denicem.elinize sağlık.hayırlı cumalar
YanıtlaSileline sağlık gerçekten bursaya gitmiş kadar olacak insan:)) şifa olsun sevgiler
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor..Ben de hemen deneyeceğim..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSildiğer bloğuma blog imzasının nasıl yapıldığını sormuşsunuz.ben çok önceden yapmıştım ve sitenin adresini untmuştum ama sizin için netten araştırdım ve burda ayrıntılı anlatmış.http://tambirblog.blogspot.com/2009/04/bloggerda-her-yaznzn-altna-imzanz-atn.html eğer yapmakta zorluk çekerseniz ve sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardım ederim.hayırlı günler
YanıtlaSil