5 Mart 2010

PATATES DOLMASI



 Sanırım dolmanın her çeşidi uğraştırıcıdır. Yaprak, lahana, kabak, patlıcan dolması kadar olmasa da patates dolmasının hazırlanması da biraz vakit alıyor. Hafta sonu gelen yabancı misafirlere farklılık olsun diye bu lezzeti denedim . Dolma hazır olduktan sonra  hem görüntü hem de tadına bakınca uğraşmaya değer dedim.


Malzemeler:

NOT:1 adet patates bir kişi başına yeterli. Patateslerin orta boy olmasına dikkat edin. Yarım kg kıyma 10 adet patatese yeterli oluyor. O yüzden kıyma ve patates sayısını siz ayarlayın.
 Biz Tarifi  6 kişilik yazalım siz kendiniz misafir ve ev halkının sayısına göre ayarlayın patates ve kıymayı.

  • 6 adet orta boy patates
  • 300 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates
  • 5-6 demet maydanoz  
  • tuz 
  • karabiber

Üzerine : 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 bardak su

Hazırlanması:

 Tencereye 3-4 yemek kaşığı yağı ekliyoruz soğanı ince ince doğrayıp yağda biraz kavuruyoruz.. Daha sonra kıymayı ilave edip karıştırıyoruz, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kıyma suyunu çekinceye kadar bekliyoruz. Suyunu çekince 3 adet domatesi rendeleyip kıymaya ilave ediyoruz. Biraz kavurduktan sonra salçayı ilave ediyoruz.. Sonra  doğranmış maydanozu, tuz ve karabiberi de ilave edip hafif sulu kalacak kıvama gelinceye kadar pişirip ocaktan alıyoruz.
Patatesleri soyup yatay olarak ortadan ikiye kesiyoruz. Ortasını çukur oluşacak şekilde çay kaşığı yardımıyla dikkatlice  kazıyıp çıkarıyoruz..Dikkatli yapıyoruz patateslerde delik oluşmasın. Patatesler dizdiğimiz borcamda düzgün dursun diye alt kısmından da  incecik kesiyoruz. Bu işlemi yaparken de dikkat edelim patateslerde delik oluşmasın.  Daha sonra oluşturduğumuz çukurlara hazırladığımız kıymadan bir veya iki çay kaşığı kadar koyuyoruz.


Üstüne domates ve biberden kestiğimiz küçük dilimlerinde koyup tavaya veya borcama diziyoruz.  Bir kaseye 1,5 bardak su dokuyoruz 1,5 yemek kaşığı salçaya ilave edip iyice karıştırıyoruz. Ben bu işlemi genelde kıyma kavurduğum tencereye koyarak yapıyorum. Böylece tencerede kalan yağları da değerlendirmiş oluyoruz. Eğer kıyma artmışsa bunu başka bir tabağa aktarıyoruz  tencereyi yıkamadan su ve salçayı koyup karıştırıyorum.  Karışım koyu olursa biraz daha su ilave ediyoruz. Çok sulu olmayacak bu karışım. Sonra bu karışımı biraz patateslerin kenarına gezdiriyoruz geri kalanını da tepsiye boşaltıyoruz. Uzerini alüminyum folyo ile sarıp 200 derecede (370 F)  patatesler yumuşayıncaya kadar, dibinde biraz da su kalacak şekilde pişiriyoruz. Piştikten sonra folyoyu açıp domatesler, biberler ve patates hafif kızarsın diye 10 dakika daha bekletiyoruz firinda.

Servise hazırdır..
Ben genelde bu lezzeti pilav ve cacıkla yemeyi tercih ediyorum.

Afiyet olsun !

15 yorum:

  1. Ellerinize sağlık gerçekten güzel olmuşlar çokta severim patates dolmasını.

    YanıtlaSil
  2. Esselamu aleykum,
    Samire hanım,
    inşaallah yanlış söylememişimdir,mesajlardan öğrendim,
    Tariflerinizin hepsi birbirinden güzel,maşallahınız var :) ziyaretiniz beni çok memnun etti herzaman beklerim,bende sizi bırakmam siz bırakmadıkça :)
    Rabbime emanet olun,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Samira hanımcım bende epey önce yaptım bu dolmadan ama henüz yayınlıyamadım.İnan elim su topladı oyarken.Cidden çok zor oluyor ellerine sağlık çok güzel görünüyor emeğine değmiş doğrusu...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim yorumlarınız için.Evet Cahide hanım ince iş ama sonucu çok lezzzetli.

    YanıtlaSil
  5. ne güzeldir bu güzel,
    yenilesi dolmalar...
    ziyaretinize teşekkürler
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Çok değişik ve lezzetli grünüyor ellerine sağlık..Acaba patatesleri hafif haşlayıp öyle çıkarsanız içlerini..Ben öyle yapıyorum..)Afiyetler olsun..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Selamün aleyküm.
    ben blog dünyasına yeni katıldım.tarifleriniz çok güzel.ellerinize sağlık.daha önce patates dolması yapmamıştım.ama deneyeceğim.Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
  8. Selamüm aleyküm
    blog dünyasına yeni katıldım sayılır.tarifleriniz çok güzel.daha önce patetes dolması yapmamıştım.ama deneyeceğim.tarifiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili arkadaşım Dünya Kadınlar Günün kutlu olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Samirecim çok emek vermişsin ama görüntüye bakılırsa değmiş doğrusu canım senin ellerine saglık yiyenlerede şifa olsun inşallah.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Mutfak dili merhaba, öncelikle güzel yorumun için çok teşekkür ederim:)
    aslında şimdiki şablonumu uzun zamandır kullanıyorum, "explorer" ve "google chrome" programlarında sayfayı açmada bir problem gözükmüyor, sen hangi programı kullanıyorsun?
    belki problem kullandığım şablondan olabilir, şablonumu uzun zamandır değiştirmek istiyorum aslında, hem zamansızlık, hem de istediğim gibi bir şablon bulamadım:(
    uyarın için teşekkür ederim.

    bu arada patates dolması çok şık görünüyor, ellerine sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten davet sofralarına yaraşır bir tarif olmuş, görüntü muhteşem:)..
    Ellerine sağlık canım:).
    Sevgiler...
    aslı

    YanıtlaSil
  13. ben de çok severim ve yaparım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. susuz mu pisiyor bu patates dolmasi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi uzuun zaman oldu yayınlamıstım ve o zaman yazarken tamamen unutmusum yazmayı. Birdaha da geri donup bakmamıstım dogrusu. Cok tesekkur ederim hatırlattıgınız icin. bir daha eksikleri gozden gecirdim ve yazdim su ilavesini. :)

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM