İsmi Yasemin olanlar buraya :))
Onların ismine özel tatlı yapıyoruz. Tatlı diyorum çünkü şerbetliyoruz.Gerçek ismi Yasemin kurabiye olmuş olsa da.
Bu güzel tatlı arap tatlısı olarak biliniyor, daha doğrusu Fas tatlısı. Peki Fas neresi ben neresi, arap tatlısı neresi azerbaycanlı kız neresi?:) Nasibimde varmış öğrenmek demek ki.. Kısmet ayağıma gelmişti.
Daha önce bahsetmiştim pastanede işe başladım diye. İşte o iş yerinde Cezayir`li iş ortagım yaparken görmüştüm bu tatlıyı.
İşe başladığım ilk günlerde arkadaşın " tariflerimi kesinlikle kimseyle paylaşmam" demesi üzerine bir türlü cesaret edip soramamıştım tarifini. Soramamıştım ama uykularım kaçmıştı :)) Bir an önce öğrenmem lazımdı bunun tarifini :)
Sag olsun Google amca çok yardımcı oldu. Ona sadece arap sweets diye sordum ve görseller bölümüne tıklayarak bu lezzeti aradım. Tarif degil de karşıma sadece fotografı ve satıldıgı dükkandakı fiyatı çıktı:))
Tabi ismini yazmayı unutmamışlar. Neymiş ismi Jasmine cookie. :)
Google`dan bulunca bu sefer Youtube abiye sordum Jasmine cookies diye. Youtube Google`dan daha hızlı ve anında cevap verdi, üstelik tarif ve yapım aşamasıyla .
Tarifi bulmuştum geriye sadece yapacağım gün kalmıştı ve o gün de geçen gündü. 25/10/2014 Akşama yapacağımız Coffee Night`ın öğleni.
Tatlı beklediğimden de kolay oldu. Aşamalara bakarken " Ayy çok zor" demeyin. Yapıp şekil verirken çok zevkli oluyor ve uzun gözüken tarifi unutuyorsun.
Youtube`dan izleyemeyenler, ingilizce bu tarif türkçesi yok mu diyenler, daha detaylı olsa daha iyi olur diyenler için ve tabi kendi yaptığım olsun diye tarifi yazmak istedim..
Not :
- Tarifte ben renk kullandım ve gerçek tariflerde ismine uygun olsun diye mor renk kullanılıyor.
- Siz kullanmak zorunda değilsiniz. Yok kullanmak istiyorum renkli olsun diyorsanız o zaman iki ayrı hamur yapın. Birisi beyaz olsun öteki hamur kakaolu olsun.
- Kakaolu yapmak için hamurun un ölçüsünden 3 yemek kaşığı azaltın onun yerine 3 yemek kaşığı kakao ekleyin.
- Bu ölçüden yaklaşık 12 adet çıkıyor. Çok fazla yapmak için malzemeyi artırabilirsiniz.
- 1,5 su bardağı un (250 gr un)
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
- 1/2 çay bardağı su
- 1 cimdik tuz
- çok az kırmızı gıda boyası
- 1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)
- Kavrulmuş Fındık ( üzerine )
- 400 gr ceviz
- 1 su bardagı şeker
- 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
- 1 yemek kaşığı kayısı marmelatı
- 1/2 cay kaşığı tarçın
- 1 su bardagı su
- 1su bardagı şeker
- 1 yemek kaşığı dolusu bal
- bir iki damla limon suyu
- Öncelikle tencereye 1 su bardagı şekeri, 1 su bardagı suyu ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce bir iki damla limon suyu sıkıyoruz. Şerbet şekerlenmesin diye. Ocaktan alıp bir kenarda soğutuyoruz.
- Hamur için unu derin karıştırma kabına alıyoruz, ortasında havuz yapıp bir adet yumurtayı, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, 1 yemek kaşığı gül suyunu ( yoksa 1 paket vanilyayı) bir cimdik tuzu ekleyip tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
- 1/2 çay bardagı suyu da azar azar ekleyerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlıyoruz.
- Tezgaha un serpiyoruz, hamuru karıştırma kabından alıp tezgahta elimizle biraz yoğuruyoruz.
- Streç filme sarıp 15 dakika bekletiyoruz. O arada iç harcı hazırlıyoruz.
- 400 gr cevizi 1 su bardagı şekerle robotta çekiyoruz un haline gelinceye kadar. Çekilmiş cevize geri kalan malzemleri de ekleyip yoğuruyoruz.
- 15 dakika sonra hamuru ikiye bölüyoruz. biri beyaz olarak kalıyor, 2. hamura çok az kırmızı gıda boyasını ekleyip iyice yoğurup rengi hamura yediriyoruz.
- Bir kaseye 1 yemek kaşığı buğday nişastası 1 yemek kaşıgı da un ekleyip karıştırıyoruz, biraz tezgahın üzerine serpiyoruz. Önce beyaz hamuru alıp merdaneyle açıyoruz, açtığımız hamuru bir kenara alıyoruz.
- Sonra kırmızı hamuru açıyoruz beyaz yufkanın üzerine koyuyoruz, merdaneyle her iki hamurun üzerinden bastırarak hafif birleşmelerini sağlıyoruz. Hamurun kenar kısmından fazlalıkları kesip alıyoruz sonra eşit şekilde büyükçe karelere bölüyoruz.
- Sonra her kareyi 4 tarafından eşit kesiyoruz. Ortasına kadar degil. Resimde olduğu gibi.
- Hazırladığımız iç harçtan cevizden biraz küçük toplar yapıp karenin ortasına koyuyoruz.
- Resimdeki gibi şekil veriyoruz.
Kavrulmuş fındık tanesini şerbete batırıp orta kısma koyup hafif bastırıyoruz.
- Geri kalan karelere de aynı işlemi uyguluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 180 C ( 350F) önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.
- Piştikten sonra sıcak sıcak alıp önceden hazırlamış olduğumuz, derin bir kaba koyulmuş soguk şerbeti batırıyoruz Kaşık yardımıyla şerbetten tatlının üzerine bir kaç kere alıp alıp döküyoruz. Şekli bozulmasın diye elimizle bulamıyoruz şerbete.
Şerbetten alıp cupcake kağıtlarına koyup servis tabağına diziyoruz.
15 dakika sonra afiyetle yiyoruz.
tek kelimeyle harikaaa.. ellerinize saglikk
YanıtlaSiltesekkur ederim
SilGörüntü harika tahmin ediyorum tadı da güzeldir hemen bugün yaaapıyorum inşallah.Ellerine sağlık takipteyim
YanıtlaSilTesekkur ederim
SilSüper 👍
YanıtlaSilÇok tesekkur ederim
Silbu kadar zahmetli bir tarifi bu kadar ayrintili yazdiginiz icin cok tesekkurler ilk defa gordum cok degisik
YanıtlaSilHarika bisey bugun amsam deneyecegim hemen
YanıtlaSilTesekkur ederim
SilMuhteşemsin caannn
YanıtlaSilCok güzel tekrar tebriklee
YanıtlaSilÇok güzel. .
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilGüzel bir şeye benziyor denemeliyimm
YanıtlaSilBen bunlara bayıldım,ellerinize sağlık
YanıtlaSilaman Allah'ım bu şey yeniliyor mu? şahane!
YanıtlaSilİsmime Özel bu tatlıyı çok beğendim Samire'cim ..Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiyle Kal
Sag olasin Yasemin cim
SilYakın arkadaşımın adı Yasemin ! Bende ona ithafen yapmak istiyorum, yaptığımda haberiniz olur :))
YanıtlaSilHarika olmus ellerine saglik.İznin olursa denemek isterim.
YanıtlaSilSag olasin Hulya =cim tabi ki kullanabilirsin
SilHarika bir tarif. Ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilSag olasın canım
SilSüperrrr ya:)
YanıtlaSilteşekkürler
Siltesadüf eseri buldumsiteyi ama iyiki bulmuşum...bu kadar ayrıntılı anlattığınız için çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk teşekkürler ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim
Silmrb bende bu tatlıdan yapmak istiyorum lakin farklı sitelerden farklı tariflerle yapan var ama en düzgün sizin tarifiniz geliyoru ölçüleri bire bir yapsam aynı olur mu tatınıda çok merak ediyorum
YanıtlaSilDeneyin sonucu begeneceksinzi eminim.
SilBende bugün yaptım çok uğraştırıcı fakat görüntüsü muhteşem daha tadına bakmadım ayrıntılı anlatım ve tarif için çok teşekkür ederim :))
YanıtlaSilYarin misafirim gelicek bugun den yapsam bir sakincasi olurmu
YanıtlaSilYapabilirsiniz. Daha da guzel olur.
Silben bugun denedim cok guzel oldu emeginize saglik gercekten anlatiminiz icin cookk tesekkur ederim
YanıtlaSilAman yarabbim..Ne yetenekli insanlar var bu tarz şeyleri üretiyorlar..Çok şık görünüyor :))
YanıtlaSilEllerinize sağlık,yapanlara da afiyet olsun..
çok beğendim ellerinize sağlık .Hemen deneyeceğim.Sevgilerimle
YanıtlaSilMerhabalar ellerinize sağlık çok beceriklisiniz maşallah.benim bi sorum olacaktı.bu tatlıyı birkaç gün önceden yapsak misafirin geleceği gün şerbetlesek olurmu acaba.şimdiden çok teşekkür ederim
YanıtlaSilMerhaba cok tesekkur ederim. Bir veya iki gun onceden yapsaniz daha iyi olur.
SilTarifi bir bir aynı yaptım fakat pişme sırasında içi daldı neden kıvamı cıvık gibiydi h.cevizi kattı tam gibi oldu ama pişince daldı nedenn :(( sonuç olarak çok üzüldüm
YanıtlaSil