23 Kasım 2014

Beşamel soslu Kıymalı Makarna



Makarna artar mi hiç? Yani makarna çok seviliyor ya ondan diyorum.. Evde yemek olmayınca, işten, okuldan çok yorgun gelince alelacele hemen bir makarna haşlayıp üzerine ketçap eklenip afiyetle yenir biter..
Peki ne zaman makarna artar, yenilmez kalır?
Çok aç olduğun zaman gözün doymaz makarna ölcüsünü kaçırırsın, fazla makarna haşlarsın yarısı yenir yarısı kalır.
Aceleye gelir makarnanın haşlama suyuna tuz koymayı unutursun yiyenler sevmez kalır.
Çok fazla kaynatırsın hamur gibi olur, yenilmez kalır.
Çok fazla yaparsın herkes tabak tabak yer ama yine de fazla gelir kalır.
İşte o zaman bu işlem devreye girer. Buzdolabında bekleyen makarnaya bir beşamel sosu hazırlayıp, kıyma kavurup ekleyerek harika bir lezzet çıkarırız ortaya.
İlla artan makarna olmasına gerek yok. Sırf bu lezzeti yapmak için makarna haşlayıp denemeye deger....
Tarifi 500 gr lık makarna ölcüsüne göre yazacağım ama  siz artan makarna ölçüsüne göre artırır azaltırsınız. 


Malzemeler  :

  • 500 gr makarna haslanmış makarna ( ben spagetti kullandım)
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • yarım diş sarımsak 
  •  Kuru nane, kuru reyhan
  • Tuz karabiber

Beşamel sos için:

  • 50 gr tereyağı
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
Üzerine: 
 150 gr rendelenmiş  kaşar ( üzerine)
 Hazırlanması:

  • Makarna daha önceden haslanmış hazır makarnaysa bir daha haşlamaya gerek kalmıyor tabi. Yok yeni paket açıp haşlayacağım derseniz o zaman makarna suyunu ocağa koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suya tuz, biraz sıvı yağ ilave edip 500 gr lık makarnayı kaynayan suya boşaltıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlanan makarnanın suyunu süzüyoruz.
  • Sıvı yağı tencereye koyup ısıtıyoruz,1 adet soğanı, yarım diş sarımsağı ince ince doğrayıp yağda iyice kavuruyoruz.
  • Kavrulan soğana kıymayı ekliyoruz, kıyam suyunu bırakıp iyice kavrulup suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçasını da ilave edip biraz daha kavuruyoruz. Çok az tuz, karabiber, kuru nane, kuru reyhan da serpip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Beşamel sos için ayrı bir tencereye  50 gr tereyağını koyup eritiyoruz, 1 yemek kaşığı unu koyup, un kokusu gidip hafif sarı renk alıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Ardından sütü az azar ekliyoruz sürekli karıştırarak hafif koyulaşınca ocaktan alıyoruz. Topaklanma olursa el blendırı ile çırpıp açabilirsiniz.
  • Borcama makarnayı döküp yayıyoruz. Üzerine beşamel sosunu döküyoruz, biraz kaşar serpiyoruz.
  • Kaşarın üzerine kavrulmuş kıymayı yayıyoruz. Geri kalan kaşarı da kıymanın üzerine serpiyoruz.
  • Üzerine alüminyum folyo kapatıyoruz. 
  • Önceden ısınmış 200 C (390F) 15 dakika üzerinde folyo kapalı şekilde pişiriyoruz.
  • 15 dakika sonra folyoyu çıkarıyoruz  kaşarlar kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  •  Afiyet olsun..

2 yorum:

  1. güzel ve lezzetli bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Harika olmuş bende yapıcam birazdan hadi bakalım :)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM