24 Kasım 2014

Külah Tatlısı



Alışık olduğumuz milföylü külah tatlısından farklı bu lezzet. Aslında gerçekten tatlı bu:))
Hazırlandıktan sonra şerbete banıyoruz ve tabi hamuru kendimiz açıyoruz. Pastanede beraber çalıştığım Cezayirli arkadaşın sık sık yaptığı ve çok satılan bir lezzet. Tarifi tabi ki arkadaş vermedi tadına bakarak tahmin ettim :)) Daha önce araştırıp bulduğum Yasemin tatlısının aynısının tıpkısıydı. Kolları sıvayıp pazar tatilimi bu güzelliyi hazırlamaya harcadım.. Buyrun tarife..



NOT: Hamurun bir kısmına 1çay kaşığı kırmızı gıda boyası ( toz gıda boyasına su ekleyerek sulandırın) ekleyerek rekli kulahlar da yapabilirsiniz. Degişik ve güzel oluyor.

Malzemeler :

  • 1,5 su bardağı un (250 gr un)
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
  • 1/2 çay bardagı  su
  • 1 cimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)

İç harcı için:
  • 400 gr ceviz
  • 1 su bardagı şeker
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı kayısı marmeladı
  • 1/2 cay kaşığı tarçın 

Şerbeti için;
  • 1 su bardagı su
  • 1su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu bal
  • bir iki damla limon suyu


Hazırlanması:

  • Öncelikle tencereye 1 su bardagı şekeri, 1 su bardagı suyu ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip kaynatıyoruz. Ocaktan almadan 2 dakika önce bir iki damla limon suyu sıkıyoruz. Şerbet şekerlenmesin diye. Ocaktan alıp bir kenara bırakıyoruz soğusun diye.
  • Hamur için unu derin karıştırma kabına alıyoruz, ortasını havuz yapıyoruz bir adet yumurtayı, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, 1 yemek kaşığı gül suyunu ( yoksa 1 paket vanilyayı) bir cimdik tuzu ekliyoruz. Tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
  • 1/2 çay bardagı suyu  da azar azar ekleyerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlıyoruz. 
  • Tezgaha un serpiyoruz, hamuru karıştırma kabından alıp tezgahta elimizle biraz yoğuruyoruz.
  • Streç filme sarıp 15 dakika bekletiyoruz. O arada iç harcı hazırlıyoruz.
  • 400 gr cevizi 1 su bardağı şekerle robotta çekiyoruz un haline gelinceye kadar. Çekilmiş cevize 4 yemek kaşığı erimiş tereyağını, damla sakızını (olmasa da olur), 1 paket vanilyayı, 1/2 çay kaşığı tarçını, 1 yemek kaşığı marmelat ekleyip yoğuruyoruz.
  • Bir kaseye bir yemek kaşığı buğday nişastası ekliyoruz uzerine bir yemek kaşığı da un ekleyip karıştırıyoruz, biraz alıp tezgahın üzerine serpiyoruz. 15 dakika beklemiş hamuru oklava yardımıyla açıyoruz.  
  • Ağız dairesi büyük su bardağı ile ( nutella kapağı büyüklüğünde) daireler kesiyoruz. (resimdeki gibi ) 
  • Hazırlamış olduğumuz iç harçtan biraz koyup külah gibi büküyoruz.
  • Daha sonra hem  katladığımız bölüm kabarıp açılmasın diye, hem de üzeri külah gibi desenli olsun diye ucu tırtıl cımbızla  desen veriyoruz. Bu tür bir cımbız bulamazsanız bildiğimiz cımbızla da buna benzer desenler yapabilirsiniz. Çok uğraşmak istemiyorsanız hamurun en üste kapatılan bölümü altta kalacak şekilde kapatmaya çalışın ki hamur fırında kabarıp açılmasın. 

  • Hepsine desen verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 C ( 360F ) fırında 15 dakika hafif rengini deyişince, kirli beyaz dediğimiz bir renk alıncaya kadar pişiriyoruz..

  • Piştikten sonra çıkarıp sıcak sıcak önceden hazırlamış olduğumuz şerbetin içine kurabiyeleri tek tek bandırıp çıkarıyoruz, ön kısmında iç harcın gözüktüğü kısmı yeşil fıstığa bulayıp servis tabağına diziyoruz. 
  • Tatlı yenilmeye hazır.. 
  • Afiyet olsun..


19 yorum:

  1. Gorunumu cok guzel, tek zor yani cimbizla sekil vermek sanirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Cok tesekkur ederim. Aslinda cok zor degil . Cimbiz uclari tirtilli olursa harika sonuc olur.

      Sil
  2. Çok güzel bir tarif olmuş,dnemek lazım..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Harika olmuş.Metal Külahlar ile daha önce buna benzer yapmıştım.Ama bu farklı ve daha güzel sanırım.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim.. Evet kulahli olani da ben yapmistim.

      Sil
  4. Bencede cok güzel görünüyor insan bir defa olsun yapmali bu tatliyi,nedense insanlar kendi tariflerini vermeye korkuyor dimi,benimde isyerindeki Italyan arkadasim pizza hamuru tarifi verdi,sanki bilinmeyen bisey,birde tembih ediyor,aman kimseye söyleme diye:))Gerci ben yillar evvel ögrendim bunu ama belki onlar icin bir sirdi!Sevgiler elinize saglik,tutturabilmis olmaniz büyük maharet dogrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Kendi tarifleri olsa neyse de . Kim bilir onlar nereden almis:)) Ama gel gor ki vermiyorlarlar.

      Sil
  5. Ellerine saglık görüntü süper.. Tadı da öyledir eminim..

    YanıtlaSil
  6. İlginç bir tatlı olmuş canım. . Eline koluna sağlık. .

    YanıtlaSil
  7. Ama bunlar harika olmuş:) hatta şerbetli olması daha cazip geldi bana:) bir de tek tek uğraşması olmasa:)
    ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim. Ugrasmaya deger bir lezzet ama :))

      Sil
  8. çok güzel görünüyor maharetli güzel hanım :) günümde yapmayı düşünüyorum. sorumu cevaplarsanız sevinirim. bir gün önceden yapsam tadı değişir mi ve kaç adet çıkıyor? güzel ellerin dert görmesin... tly

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Bir gun onceden yapsaniz hic sorun olmaz. Ayni lezzeti oldugu gibi kaliyor. Daha lezzetli oluyor. Yaklasik 27 adet cikiyor,

      Sil
  9. böyle bakınca kolay geldi anlatım süper.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Mutfak Dili külah tatlınız çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.izmir'imin torpil tatlısını hatırlattı bana.
    görüntüsü aynı.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM