3 Ekim 2014

Mozaik Pastalı Baklava



Benimle  bu lezzetin arasındaki aşk o gün Mantarlı Kurabiyenin fırının azizliğine uğradığı gün başlamış meğersem :)) Arkasından doğum günü pastasından artan kremayla devam etmiş. Gel babam git babam krema şekli bozulmuş kurabiyenin rondodan çekilmiş haliyle buluşmuş, onlara ceviz, tarcın, kakule, hazır baklava hamuru destek vermiş derken olmuş sana Mozaik Pastalı Baklava..
 Vay arkadaş milletin "Her şey o gün, seninle Üniversitenin kapısında çarpışıp elimdeki tüm dosyaların yere düşmesiyle, senin de onları heyecanla toplayıp bana uzatırken özür dilediğin an göz göze gelmemizle başladı" diye başlayan hikayeleri vardır. Benim hikayeme bak mutfak. robot, ceviz, yufka.. Ben benden habersiz mutfakla bildiğin aşk yaşıyormuşum :)) Bitmeyen, günden güne büyüyen aşk.. :)) Mutfak aşkı, yeni yeni güzellikler hazırlamak aşkı bitmiyor..



Evet, çalışmaya başladığım pastanede işler yoğunlaşmaya başladıkça daha bir zevkli hale geldi her gün bir tane de olsa değişik tarif yapmak.. Bildiğimiz klasik tariflerin şeklini değiştirip sunmak da bu işin en zevkli yanı.
 Rahatluğum diye isimlendirmek istediğim bu lezzeti de öyle keşfettim.. Doğum günü için yapılan kremadan artınca, Mantar Kurabiye istediğimiz şekli almayınca iki lezzeti bir birine karıştırıp ortaya böyle  farklı bir lezzet çıktı ki ben bu lezzetin hem tadına hem görüntüsüne bayıldım..
Kurabiye oluyorsa bu karışım kek ve pötibörle harika olur dedim.. Eve geldim geçen gün yaptıgım muzlu keki? pötibör bisküviyi kırıp ufaladım.Önceden buzdolabına kaldırdıgım kremaya da aldım geri kalan malzemeyi de ekleyip karıştırıp yaklaşan Kurban bayramı sebebiyle ev için de hazırladım ve aynı zamanda her zamanki gibi resimledim sizin için.. Simdi resimleri ve tarifiyle birlikte burada benim aşkım rahatluğum.
Ismine zor karar verdim. İç harcı mozaik pasta harcına benzedigi için isminin Mozaik Pasta Baklavası daha uygundu..

Ricam NOT kısmını okuyun .


 Not :

  • Her evin su bardak ölçüsü, ülkelere göre krema kalitesi, çikolata kalitesi çık farklı oluyor. O yüzden ölcülerde fazlalık ve eksiklik olur siz kendinize göre ayarlayın iç harçın kıvamını.
  • 2 paket Bisküvi az gelirse biraz daha ilave edin.
  • Ülker DanKek yerine evde yaptığınız sade kek de olabilir.
  • Harcın miktarı bir paket hazır baklava yufkasi için çok gelirse dert etmeyin gerisini  ister buzdolabına kaldırın, ister yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın, ister de mozaik pasta gibi yapıp üzerine çikolata eritip döküp afiyetler yiyin.

Malzemeler:

  • Bir paket hazır baklava yufkası ( 24 adet çıktı bizim paketten)
  • 1 büyük paket Ulker Dankek + 2 paket Ülker pötibör
  • 2 kutu krema (400 gr whipping cream)
  • 2 su  bardağı çekilmiş ceviz
  • 1.5 su bardağı damla çikolata ( 300 gr bitter çikolata da olur)
  • 4 yemek kaşığı nutella (biscoff veya fındık ezmesi  harika olur)
  • 1 yemek kaşığı tarcın
  • 1 yemek kaşığı kakule ( olmasa da olur)
  • 200 gr tereyağı 

Üzerine :
  • yarım su bardagı damla çikolata



 Hazırlanması :

  • İki kutu kremayı tencereye boşaltıp ocağın üzerinde  kaynama noktasına gelince içine 1,5 su bardagı damla çikolatayı ekliyoruz. Sürekli karıştırarak çikolataların eriyip kremaya karışmasını sağlıyoruz.
  • Ocaktan alıyoruz soğuyunca içine 4 yemek kaşığı nutellayı ( nutella yerine 4 yemek kaşığı fındık kreması veya biscoff da olur ) ekleyip mikserle veya tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz. 
  • Dankeki elimizle iyice ovalıyoruz, pötibör bisküviyi kırıp ufalıyoruz. 
  • Keki, bisküviyi, cevizi, tarçını, kakuleyi ( olmasa da olur) kremaya ilave edip yoğuruyoruz. Karışımı avucumuza aldığımız zaman çig köfte gibi şekil alacak kıvamda olmalıdır. O yüzden bisküvi az gelirse bir paket daha ilave ediyoruz ta ki o kıvamı oluşturuncaya kadar.
  • 200 gr tereyağını eritiyoruz.
  • Baklava hamurundan bir yaprak alıp tezgahın üzerine seriyoruz. Tereyağından fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürüyoruz. 
  • İkinci yaprağı da alıp 1. yaprağın üzerine seriyoruz. Onu da yağlıyoruz. 
  • İç harçtan bir miktar alıp rulo yapıp yufkanın bize yakın bölümüne koyuyoruz. 

  • Rulo şeklinde sarıyoruz, rulonun üzerine de çok az yağ sürüyoruz.
  • Yağlanmış tepsiye diziyoruz. 
  • Geri kalan tüm yufkaları ikişer ikişer aynı şekilde sarıp tepsiye diziyoruz. Sonra uzununa 3 parmak genişliğinde kesiyoruz. 

  • Önceden ısıtılmış 200 C fırında ( 380 F) hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
  • Fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. 

  • Yarım su bardagı çikolatayı benmari eritip, kücük bir poşete koyuyoruz,poşetin köşe kısmından hafif delik açıyoruz. Hazır olan baklavanın üzerine istediğimiz şekilde sıkıyoruz çikolatayı ( nutellada sıkabilirsiniz) 

  • Hazır olan baklavayı bir kupa Ülker 2 si bir arada kahvesiyle  afiyetle tüketiyoruz:))
  • Afiyet olsun..



6 yorum:

  1. Can bu ne muntazam iştir. Eline saglik. Gercekten yapilasi. Ama benim bi sorunum varki hic bi zaman cikolata eritip sıkamiyorum boye duzgun:(((

    YanıtlaSil
  2. Canısı sanki yanında sohbet ediyoruz mmmm bende isterim hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  3. Ya Harikasın sen vallahi :) boyle buluşlara can kurban :) ellerine saglık canim iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  4. wowww ne değişik bir şey bu böyle... :)

    YanıtlaSil
  5. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELİNİZE DSAĞLIK

    YanıtlaSil
  6. Pek güzel olmuşlar ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM