Azerbaycan baklavası yapmadım desem " Nası yaaa çok ayıp bu güne kadar yapmadıysan " derseniz çok haklısınız da bir sorun neden yapmadın. Yapmama sebeplerim çoktu tabi ki. Teyzemin, ablamın, akrabaların yaptığı o harika baklavadan sonra kolları sıvamak hem zor geldi, hem ya tutmazsa endişesi oluştu..
Ve hasılı kelam hazıra konmayı sevdiğim için bir kere yapıp sevemediğim hariç ciddi anlamda Azerbaycan baklavası yapma işine kalkışmadım doğrusu.
Ta ki pastanede işe başlayıp farklı ne yapabilirim telaşına kapılıncaya kadar. Farklı tat güzel olur diyerek kolları sıvadım. Gerçek Azerbaycan baklavası olmasa da asıl ismi Soçi Baklavası olan ama ismi bir çok yerde Kolay Baklava, Tembel Baklava, Cevizli Pirok diye geçen tarifi denedim. Beklediğimden de güzel oldu.. Sevildi, beğenildi ve bittiğinde aranan, sorulan lezzet yerine geçti.
Böyle beğenilmesine sebep belki de orijinal tarifin dışına çıkmam oldu. Şöyle ki tarifte baklavanın üzerine ilave olarak şerbet dökülmüyor. Denediğim zaman sanki biraz şerbet eklesek iyi olacak gibi hissettim ve fırından çıkarınca üzerine şerbet de gezdirdim. Tadı bana göre çok daha iyi oldu. Böyle begendim ve alıp yiyenler de böyle beğenince tarife kendimce yenilik getirmiş oldum.
Madem sevildi o zaman tarifi göz bebeğim bloga da yazmak şart oldu..
Malzemeler :
- 4 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
- 200 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 200 gr sour cream ( bulamazsanız yağlı yoğurt )
- 4 su bardağı un (az gelirse ilave edilir)
- 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
- bir fiske tuz
İç malzemesi :
- 4 yumurta akı
- 1.5 su bardagı şeker
- 600 gr çekilmiş ceviz ( yaklaşık
- 1/2 çay kaşığı kakule ( toz halinde bulamazsanız kendiniz 2 adet kakuleyi iyice ezip ufalayıp kullanabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tarçın (dolu değil)
- 1 paket vanilya
Üzerine :
- 100 gr tereyağı
- 1 adet yumurta sarısı
- 10-15 Tane ceviz
Şerbeti için:
- 1 su bardagı şeker
- 1 su bardagı su
- 1-2 damla limon suyu
Hazırlanması :
- 1 su bardagı şekeri bir su bardagı suyla kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra ocağı kapatıyoruz bir iki damla limon suyu ilave edip soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
- 200 gr sour cream`e ( yaglı yoğurda) kabartma tozunu ve bir fiske tuzu ilave edip hafif kabarması için bir kenara bırakıyoruz.
- Oda sıcaklığındaki tereyağını unla iyice ovuyoruz.
- 4 adet yumurtanın akını sarısından ayırıyoruz. ( yumurta akına sarısının bulaşmamasına dikkat edin yoksa aklarını şekerle çırparken kabarmaz)
- 1 adet yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırıp kalan 3 adet yumurta sarısını hamura ekleyip biraz daha ovuyoruz.
- Hafif kabaran kremayı ( yoğurdu) ilave edip hamuru yoğuruyoruz, un az gelirse ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 3 parçaya ayırıyoruz. Her bir parçayı yuvarlayıp ayrı ayrı poşete sarıp buzdolabında 1 saat bekletiyoruz.
- O zaman zarfında iç harcı hazırlıyoruz. Cevizleri robottan irice çekiyoruz, tarcını, ufalanmış kakuleyi ilave edip karıştırıyoruz.
- 4 yumurta akını bir bucuk su bardagı şekerle beyazlaşıp köpük oluncaya kadar çırpıyoruz.
- Cevizli karışımı çırpılmış yumurta aklarına ilave edip karıştırıyoruz. Hafif ele yapışan karışım oluşuyor. ( aşağıdaki resimde olduğu gibi)
- Fırın ayarını 180 C ( 350F) de ısınmaya ayarlıyoruz.
- 120 gr tereyağını eritiyoruz.
- 40x27 cm dikdörtgen borcam veya aynı ölcüde kenarları yüksek fırın tepsisini tereyağıyla yağlıyoruz. Buzdolabına koyduğumuz hamurları alıyoruz. Hamuru açacağımız tezgaha un serpiyoruz, 3 adet hamur parçasından bir tanesini alıp borcam büyüklüğünde dikdörtgen acıyoruz ve borcama yerleştiriyoruz.
- Açtığımız hamuru alıp borcama yerleştiriyoruz, hazırlamış olduğumuz iç malzemenin yarısını hamurun üzerine döküyoruz ve elimizle hamurun her tarafına eşit şekilde yayıyoruz. Karışım ele yapışan karışım olduğu için yayma işlemi bir az zor oluyor o yüzden elimizi sürekli tereyağına batırıp harcı yayıyoruz. Yaydıkca da üzerinden hafif bastırıyoruz. Karışım hamura yapışsın diye.
- İkinci parça hamuru da dikdörtgen açıp iç harç sürülmüş katın üzerine seriyoruz, kenarlarından iyice bastırıp alt kattaki hamura yapışmasını sağlıyoruz.
- Geri kalan iç harcın hepsini ikinci katın üzerine boşaltıp birinci katta yaptığımız gibi eşit şekilde hamurun her tarafına yayıyoruz.
- 3. parçayı da yine dikdörtgen şekilde açıp iki katın üzerine yayıyoruz, kenarlarından hafif bastırıyoruz.
- Üzerine sürmek için ayırdığımız yumurta sarısını fırca yardımıyla üzerine sürüp önce uzununa düz şeritler halinde kesip daha sonra da enine verev şekilde kesiyoruz.
- 100 gr eritilmiş tereyağını yemek kaşığıyla kesilmiş aralara döküyoruz.
- Her bir dilimin üzerini cevizin yarısını bastırarak diziyoruz.
- Kenar kısımlar daha düzgün olsun istiyorsanız. kenar kısmı hafif kesiyoruz.
- 200 C ( 370 F)önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişiriyoruz.
- Piştikten sonra çıkarıp kesilmiş izlerden bir daha bıçakla kesiyoruz ( üzerine ekleyeceğimiz şerbet aralara iyice ulaşsın diye) sıcakken önceden hazırlamış olduğumuz şerbeti kaşık yardımıyla üzerine ve kesilmiş aralara döküyoruz.
- 2-3 saat sonra servis için hazırdır.
Gercekten cok guzel gorunuyor fakat ilk kez yapip misafire cikarmakdan tirstim biraz birde kakule nedir ilk kez duyuyorumda :)) bayram sonu hemen denicem insalh misafrlerime yeni lezzetler tesekkurle mutfak dili
YanıtlaSilKakule: Azerbaycanca-hil,ingilisce-cardamom ,rusca-kardamon demektir. Azerbaycan paxlavasina (baklava )mutleq elave edilir. Bir şeyi anlatin zehmet deyilse, niye Soçi "baklavasi" ? Ne zamandan beri Soçinin oldu doğu ölkesi Azerbaycanda doğulmuş paxlava?
SilAblam senin elinden bir uçan bir kaçan harika gözüküyor eline sağlık
YanıtlaSilMasallah balım nefis
YanıtlaSilgörüntü süper ellerine sağlık. olsada yesek sabah sabah canım cekdi : )))
YanıtlaSilSalam.men azerbaycanliyam.bu bizim esl paxlava deyil.esli superdi
YanıtlaSil