Gül açmış elmalı tart desem daha dogru olur.
Elma gul açmış yaz mı gelecek gönül bu lezzetten vaz mi geçecek.. Uydur sakiyi :)) İlla ki yazıldığı gibi okunacak diye bir kural yoktur elbette..
Yaparken zevkli geldi görüntü beni benden aldı.. Son dönemlerde biz ev hanımların fikir kaynağı olan güzel bir adres var, Pinterest ..
Bir bakan pişman bir de bakmayan. Bakmaya başladım mı çıkamıyorsun bu sayfadan.. O kadar güzel paylaşımlar var ki anlatamam.. Evde bizim çöp dediğimiz şeylerden öyle güzellikler yapılıyor ki şaşıp kalıyorsun..
Pinterest`in tabi ki food bölümü benim favori bölümüm.. Süsleme, sunum, tarif ne ararsan var..
Elma`nin bir güle dönüşmesini de Pinteresten görmüştüm.. Hani bazen resim çok şeyi anlatır ama bir de anlatım istersin..
İşte o anlatımı da PelinChef`in sayfasında görmüştüm. Bir çok güzel tarifi bu blogdan bulabilirsiniz ayni zamanda bu tartın turta şeklini de..
Tarifin püf noktası elmalı güllerin yapımı onu da videolu olarak ekliyorum.. İnşallah kolaylık olur..
Pandispaniya kısmın hazırlanmasını daha önce ki Pandispaniyalı Çilekli Tart tarifinde yazmıştım .
Not:
- Yumurtaları buzdolabından 2-3 saat öncesinden hatta mümkünse bir gece önceden çıkarsanız iyi olur.. Tabi acil misafir gelmiyorsa.. Eğer unuttuysanız sorun değil. Yumurtaları çıkarıp çok sıcak olmayan suda bekletseniz de olur..
- Tarifini 28çapında bir tart kalıbı için.. bundan küçük kalp için olmayabilir
- Unu fincan fincan ekleyin, eklerken de çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Sadece unu hamura yedirmeniz yeterli.
- Kabartma tozunu 1 çay kaşığı( türk çay kaşığı) kullanın. Çok olursa çok kabarıp taşar hamur.
- Kalıbı kesinlikle tereyağıyla yağlayın..Tart daha kolay çıkıyor kalıptan o zaman..
- Fırını önceden ısıtın.
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 2 kahve fincanı şeker
- 1 kahve fincanı süt
- 1/2 kahve fincanı sıvı yağ
- 3 kahve fincanı un
- yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 50 gr tereyağı
( Gülleri dizeceğim bölüm büyük olduğu için çok elma kullandım, siz isterseniz sadece orta kısmına dizip kenarlarına çekilmiş fıstık serpebilirsiniz veya nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz)
- 5-6 elma
- 3 bardak su ( su kaynayıp azaldıkta ilave ediyoruz)
- 2 bardak şeker
Hazırlanması:
- 2 yumurtayı 2 kahve fincanı şekeri mikser yardımıyla iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz. Sonra sütü, sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpıyoruz.
- Yarım çay kaşığı kabartma tozunu una ilave ediyoruz ve 3 kahve fincanı unu teker teker hamura ilave edip, çırpıyoruz. Fazla çırpmamaya dikkat ediyoruz.
- Tart kalıbını tereyağıyla yağlıyoruz..
- Hamuru döküp eşit şekilde yayıyoruz.
- 180 derece ( 350F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, yani hafif kızarmış şekil alıncaya kadar pişiriyoruz.
- Kek pişerken bir yandan kremayı hazırlıyoruz.
- Krema yapmak 2 bardak sütü, 1 yemek kaşığı unu, 1 yemek kaşığı nişastayı, 2 yemek kaşığı şekeri şekeri birlikte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı hafif koyulaşınca 50 gr tereyağını ve vanilyayı ilave ediyoruz. Kremada göz göz kabarcıklar oluşunca ocaktan alıyoruz.
- Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika sürekli karıştırıyoruz ki topak olmasın.
- Bu arada pandispanya pişmiş olacaktır. Fırından alıp bir kenarda ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekliyoruz, sonra servis yapacağımız tabağa ters çevirerek kalıptan çıkarıyoruz.
- Soğumasını bekliyoruz yaklaşık 30 dakika..
- Sonra bir bardak soğuk süte bir yemek kaşığı şeker ilave edip karıştırıyoruz tartın ortadaki boşlugunu ve kenarlarını hafıf slatıyoruz. ( bu sonuça yedikten sonra karar erdim isterseniz yapmayabilirsiniz)
- Sonra pişirdiğimiz kremayı tartın ortasındaki boşluga boşaltıp her tarafına eşit şekilde yayıyoruz.
- Buzdolabına kaldırıyoruz yaklaşık 40 dakika kadar kremanın iyice soğumasıbekliyoruz.
- O arada elmalı gülleri yapıyoruz.
- Tencerede 3 bardak su ile 2 bardak şekeri kısık ateşte kaynatıyoruz.
- Elmaları yıkayıp kabuklarını soymadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp olabildiğince ince ince dilimliyoruz.
- Dilimleri 10`ar 10`ar kaynayan şuruba atın 1 dakika kadar kaynasın, sonra suyunu süzdürerek bir tabağa alıp biraz soğumasını bekliyoruz.
- Tezgahın üzerine 3 elma dilimini üs üste koyup, kendi tarafımızdan başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz ( resimde ve videoda görüldüğü gibi. Bana elimde tek tek yapmak daha kolay gelmişti Gülleri yaptıktan sonra bazısını ben kürdanla tutturdum açılmasın diye.
Gülün videolu yapım şekli
- Tartı buzdolabından çıkarıp yapmış olduğumuz elmalı gülleri krema döktüğümüz kısma kenarlardan doğru başlayarak ortaya doğru diziyoruz.
- Buzdolabında 1 saat bekledikten sonra servis yapıp afiyetle yiyoruz. :)
Sevgili mutfak dili ne çok uğraşmışsın bu güzel pasta ile ama değmiş bence.. Çok romantik ve aynı zamanda zarif bir pasta olmuş. elmaları enine mi kestiniz? videoyu açamadım( iş yerinden açılmıyor, evden ayrıca bakarım) elmaların kenarlarından- kırmızı pembe renginin görünmesi ise çok hoş olmuş elinize sağlık, sevgiyle kalın.
YanıtlaSilmaşallah samire hnm maaaşalllaaahhh.
YanıtlaSilben texasa gelince bundan yaparsın bana :D
ellerine sağlık mutfak dili harika olmuş ,hem sözle anlatım hem gözle anlatım.daha ne olsun
YanıtlaSilnasıl güzel nasıl iştah kabartan bir görüntü ellerinize saglık Valla :)
YanıtlaSiltarifler gercekten nefis görünüyor eminim tadlarıda öyledir bende bekliyorum elazıgdan sevgılerr
YanıtlaSil