20 Kasım 2013

Tereyağlı Simit Poğaça


 Merhaba!! Geldim demeyi sevmiyorum ama diyorum geldim.. Geldim demek uzun ara vermiş olduğumu bir daha suratıma çarpıyor gibi..  Burada sık sık olmam gerekliyken uzun zaman olmamak üzdü beni.. Yazayım mi sebepleri?  Yok, sonra az sonra yazacağım..
Bu gün yazmak istediğim pofuduk bir simit tarifi.. Sürekli bahsediyorum ya hani İnstagram diye.. Evet hala oradayım.. İzlemek isteyen sadece Mutfak Dili yazıp arayabilir beni.. Bir yıl oldu orada günlük resimleri paylaşıyorum..

Çok şükür 6 binden çok izleyici sayısı.. Yazdıkları yorumları, beğenileri ile beni mutlu eden tatlı kişiler. Sadece bir küçük ekrandan tanıdığım ama çok sevdiğim, kendime yakın bildiğim o kadar kişi tanıdım ki.. Hepsi benim için değerli.. O tatlı kişilerin arasında blogcu arkadaşlar da var ki yıllarca buradan severek izlediğim halde çok tanışamamıştık.. Şimdi o blogcanları İnstagramda daha yakından Tanıdım..Ve o kadar mutlu oldum ki böyle güzel bir camiada olduğum için..

İyi ki Blogum var, iyi ki yazıyorum.. İyi ki fotoğraf çekme aşkım bitmiyorum.. Bitmesin Allahım lütfen.. Yazmak ilaç gibi geliyor diyebilirim.. Daha çok yazabilmek için zamanım olsa.. Hiç ayrılmak istemiyorum buradan..

 Evet İstagramda bir ay önce bir tatlı blogcu arkadaşla tanıştım.. Daha önce neden hiç karşılaşmadık ki blogda dedim. Oysa öyle tatlı, öyle candan biri ki Gül.. Yıllardır tanıyormuşum gibi..

"Çalışan annenin kızı olunca, bir de ablaysanız hemencecik girersiniz mutfağa. Mutfakla ne zaman haşir neşir oldum bilmiyorum. Annem ''kızım korkma, ne denemek istiyorsan dene, biz hiç kızmayız, güzel olmayınca'' dedi. Cesaretlendirdi beni.Evlenmeden önce tatlı yapmak için girdiğim mutfak, evlenince sevdiğim adamın övgülerini almak için girdiğim yer haline dönüştü.  ;) " diyerek kendini blogunda tanıtan Gül megersem benimle aynı kıtadaymış. Blogdaş arkadaşım  gelip olmuştu gurbetdaş arkadaşı..
Amerika North  Carolina da yaşayan bu tatlı bayanı zaman geçtikçe sevdim ve aramızdaki 19 saat 27 dakikalık yol ( arabayla) olmuştu 19 dakika.. belki de 19 saniye.. Bu mesafeyi kısaltan karşılıksız sevmekti Allah rızası için sevmekti birisini..

O tatlı Gülün Gül Kokulu Mutfaklar adresinde dolaşırken gördüğüm harika bir tarifi gecen günkü misafirlere yaptım.. Simit Poğaçadan küçük bir dilim koparanın " Ayy bu nasıl bir lezzet, bunu tarifini istiyoruz" diyen ve bir kişinin en az 4 tane yediyi bu lezzeti bende blogumda yayınlanmak istedim..


Simdi gecenin 11:56 sında Demet Akali`nin " Nasip değilmiş " şarkısını dinleyerek Gül`ün mutfağından alınmış bir Simit Poğaça tarifi yazıyorsam ben baya nasipli biriyim :))
Tarifi isteyen arkadaşlar, bu da sizin nasibiniz olsun.. Bu nasibi acilen değerlendirin.. Bir önlük takıp mutfağın yolunu tutun.. Yaparken de bana ve Gül arkadaşa dua edin olur mu? Teşekkürler şimdiden.. :))


 Simit Poğaça 

NOT:  Poğaçanın içine kaşar peynirde konulabilir..
Pişerken dikkat edin çok kızarsın biraz dursun derken altı yanabilir:)

Malzemeler : 

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1/2 çay bardagı sıvı yağ
  • 125 gr eritilmiş tereyağı 
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı ( silme) tuz
  • 2 yemek kaşığı dolusu kuru maya ( 2 paket instant maya)
  • 2 yemek kaşığı şeker (tepeleme)
  • 5 su bardagı un ( aşağıda resimdeki bardak ölçüsü)
 Üzerine 
  • 3 yemek kaşığı pekmez
  • 3 yemek kasığı su ( su az gelirse bir kaşık daha ilave edebilirsiniz)
  • susam

İçi için :
  • Beyaz peynir veya kaşar

Hazırlanması: 

  • Önce tereyağını eritiyoruz sonra bekliyoruz biraz soğusun ( sıcak olarak öteki malzemelere eklenmesi iyi degil) 
  • Derin yoğurma kabına tereyağını  ( ben ekmek makinesinde yoğurtturdum o yüzden makinenin karıştırma kabını kullandım ) ılık sütü, ılık suyu, mayayı, şekeri, yumurtayı, tuzu ekleyip karıştırıyoruz..
  • (Kullandığım çay bardağı ve su bardağı bunlar)

  • Sonra unu azar azar ekleyip çok az ele yapışan hamur yoğuruyoruz, elimizi yağlayıp hamuru toparlıyoruz. Sonra kabın üzerine streç sarıp 20 dakika mayalanmasını bekliyoruz.   ( makinede yoğurtmak un hariç malzemeleri eklesin bir az kaşıkla karıştırdıktan sonra unu ilave edip sıvı karışıma karışsın diye hafif karıştırıp makineye koyup yoğurma düğmesine basıp başlatın. Unu kontrol edin hamur çok ele yapışıyorsa bir iki yemek kaşığı daha ekleyin ve yarım saat yoğurtturun. Sonra dügmeği kapatıp makinenin içinde bekletin 20 dakika daha.) 

  • Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz ve tezgahın üzerine diziyoruz. ( kolay olsun diye)
  • Önce fırın ayarını 200 dereceye ( 390F) getiriyoruz. 
  • Sonra bezeleri tek tek alıp tezgahın üzerinde elimizle bastırarak avuç içi kadar yayıyoruz, ortasına peynir koyup iki ucu yukarıya gelecek şekilde birleştiriyoruz ve yine bir kenara diziyoruz ( pekmezli suya bulama kısmını en son yapacağız ) 

  • Tüm bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra derin bir kabın içerisine bolca susam döküyoruz( azaldıkça ilave ediyoruz ) 
  • Başka bir derin kabın içine pekmez ve suyu ekleyip karıştırıyoruz.

  • Sonra yağlı kağıt seriyoruz tepsiye.
  • Hazırladığımız poğaçaları tek tek alıyoruz önce pekmezli suya batırıyoruz her tarafını,sonra susama buluyoruz bolca.. 
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye iki ucunu birleştirdiğimiz tarafı aşağıya gelecek şekilde diziyoruz. Yukarıya gelirse hamur kabarırken o birleştirilmiş yeri açılabilir. 
  • Sonra hepsinin uzerine sert bıçakla 2 veya 3 çizik atıyoruz 5-10 dakika bekletiyoruz sonra  önceden ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya dek pişiriyoruz. 

  • Peynir sevmeyen kızım için ayrıca kaşarlı yaptım. Kasarlı olanların kaşarı üzerindeki çizikten hafif taşabilir ama çok sorun olmaz. Koyarken çok fazla koymamaya dikkat etseniz yeter.. 
  • Bu da kaşarlı yaptığımın resmi.. :) 

  •  Afiyet olsun. !!

19 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Nasıl canım çekti anlatamam....:)
    Size afiyetler olsun....Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))))))

    YanıtlaSil
  2. o kadar harika mükemmel detaylı anlatmışsınki canım inan yapmak artık çok kolay geliyo :) ben mayalıları yaparken biraz korkarım da :)Ellerine emeğine sağlık fotograflarda harika ve içaçıcı daha ne olsun :) o zman keyilfer bol olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sag olasin Hansacim kesinlikle korkma. BU en kolay tarif ve kesinlikle tutuyor. Asil olan mayanin taze olmasi canim.. Gerisi kolay

      Sil
  3. of ,süper lezzetli ve nefis görünüyor.Ellerinize emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. sımıt sarayları halt etms vallahı ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  5. Çok çok teşekkür ederim, şahaser olmuş resmen poğaça ;) emeğine, yüreğine, içtenliğine sağlık. Canımsın. Öpüyorum seni. O güzel yüreğinden...

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize saglik Nefis görünüyorlar.Fotograflara bakarken,Icinden akan kasarlar gibi benimde agzimin kenarindan akan sulara Hakim olamadim :))
    Sevgilerimle Allah c.c. emanet insallah.

    YanıtlaSil
  7. Can yazini okudum evet instagram da güzl dostlarimdan birisi iyiki tanıfım sanki kız kardeşimsin .
    Pogaçandan aldim çok severim çay iciyom gel cumanda mübarek olsun uzaktada olsan yakin gibisin:))((

    YanıtlaSil
  8. işte bunu çok denemk istiyorum. çok! deneyeceğim de inşallah.
    instant maya dediğin yaş maya mı? :( -cahillik işte-
    eğer yaş mayaysa bu ölçüye iki paket çok değil mi?
    teşekkür ederim şimdiden. bir de şu ayçiçek salatadan denemeli valla. ;)

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize Saglik,, yazmak istedigim yorumu, baktim ki benden oncekiler yazmis bile =)
    Öyle anlattiniz ki aksam aksam canim çekti yaaa, ilk firsatta denemek istiyorum. Aslinda bu pogaçanin ve simitin bulusmasi ve ekmek gibi gorunuyor . Ama oyle guzel anlattiniz ki Allahin izniyle suphem yok guzel olmasindan =) Ilk firsatta denicem insaa Allah Allah razi olsun sizden <3

    YanıtlaSil
  10. Hakikaten gecenin şu saatinde iştahımı açtı.. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyorlar.Yanında sıcacık çayla ne güzel olur.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize saglik yapicam insallah

    YanıtlaSil
  13. Tarifinizi bugun denedim.Harika oldu,hazır zannettiler.Teşekkurler..sakine

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize ve emeginize saglik

    YanıtlaSil
  15. simdi yaptim cook guzel oldu misafirlerimi bekliyorum...tesekkuerler

    YanıtlaSil
  16. Selamlar
    Elinize sağlık çıtır çıtır nefis gorunuyorlar diyebilirim
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Ben de beklerim sizi gelirseniz mutlu edersiniz beni de...
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM