3 Aralık 2013

Çemenli Sarma Börek


 

Bu gün çok mutluydum evet.. Yorgun kafamı zor kaldırdım yastıktan sabah saat 11 i geçe..Yüzümü yıkayıp bir çay içmek için mutfağa geçeyim dedim kapım gümbür gümbür çalındı.. Çamdan baktığımda postacı kadını görüp içimden çocuklarıma küçükken söylediğim " Bak postacı geliyor selam veriyor, Herkes ona bakıyor merak ediyor" diye mırıldandım.. .. Üstüme bir şeyler alıp kapıyı açıncaya kadar kocaman bir kutuyu kapıya bırakıp çoktan arabasına doğru yönelmişti postacı kadın. Kutuyu şaşkınlıkla aldım.. Postacıya el sallayıp teşekkür ettim..


Kutunun üstünü okumadan o kısa bir sürede aklımdan neler geçti ..
Acaba kim gönderdi bunu.. Eşim bir şeyler mi aldı Amazondan filan diye düşündüm..
Kutunun üstünü okudum: Müberra yazıyordu.. Kim ki bu Müberra.. İsim tanıdık gelmiyor.. Merakla açtım üzerinde Fragile ( kırılabilir)  yazılan kutuyu.. Küçük mektubun üzerinde Lemons_and_olive  Mutfak dili yazıyordu.. Evet tanıdım Müberra`mı, İnstagramin tatlı dilli, severek izlediğim, gönlü güzel arkadaşı..


"Karşılıklı bir kahve içmek, saatlerce muhabbet etmek, şart degil çoğu zaman..
Kalbin konuşur....
Sayende İnstagrami sevdiğim, tanıdığıma çok sevindiğim, Sevgili mutfak dili`m ...
Hep mutlu kal, hep gülümse
 Çünkü senin halet-i ruhiyen hepimizi etkiliyor ona göre! :) yazan kartı okuyunca damladı göz iki damla yaş..

Ne yaptım böyle güzel arkadaşı kazanmak için.. Ne ..
Hediyeleri açtıkça yüzümdeki mutluluğu birisi çeksin isterdim o anda.. 
Çok güzel hediyelerdi.. Gelincik ayrıntısını bile unutmamıştı  tatlı Müberra..
Pembeli kagıta sarılı bu güzel hediyeler için burdan bir daha teşekkür ederim canim.. 
Rabbim hep yüzünü güldürsün, gönüller feth ettirsin sana.. Sevdirsin herkese seni...


Kalp kalbe karşı olsa gerek.. O günün akşam misafirine Müberran`in geçen gün yayınladıgı Çemenli Sarma böreğini yapacaktım..
Anne tarifi demişti Müberra`cım.. Eli öpülesi annenin o harika tarif şimdi benim blogda..
Börek mi desem buna yoksa lokum mu desem bilmiyorum.. Hamuru ciğden yiyesim geliyordu yaparken..
Kolay ve yapması zevkli tarif işte burada..



Çemenli Sarma Börek..

Hamur için Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt ( krema da kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardagı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
  • Alabildiği kadar un ( yaklaşık 4-4.5 su bardagı) 


İçine sürmek için:

  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • yarım su bardagı çekilmiş ceviz..
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yag
  • 1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik su..
  •  ( çemen tozu varsa onu da ekleyebilirsiniz nane reyhan yerine)

Üzeri için: 

  • 1 adet yumurta
  • çörek otu veya susam..

Hazırlanması:

  • Hamur için gerekli malzemelerin önce sıvılarını ekleyelim derin yoğurma kabına sonra tuzu, şekeri, mayayı ekleyip karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak hamur yoğuruyoruz. ( ben hamur yoğurma makinesinde en az 30 dakika yoğurtturdum)
  • Hamurun üzerine poşet örtüp iki katına çıkacak kadar mayalanması için dinlendiriyoruz..
  • O arada içine sürmek için çemeni hazırlıyoruz.. Salçaları derin bir karıştırma kabına koyuyoruz, sıvı yağı, suyu ekleyip karıştırıyoruz.  hafif koyu karışım elde ediyoruz. Koyu olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Sonra naneyi, reyhanı, ( istediginiz diger baharatları da ekleyebilirsiniz) çekilmiş cevizi, rendelenmiş sarımsağı, tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Çemen tozu varsa onu ekleyebilirsiniz..
  • Kabaran hamuru en az 2-3 parçaya ayırıyoruz..Bir parçayı alıyoruz hafif yag sürülmüş tezgahta elimizle bastırarak acıyoruz. Üzerine çemen karışımından sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. Üzerine yumurta sürüp,çörek otu veya susam serpip bir az daha kabarması için bekletiyoruz. Diger hamurlara da aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Daha sonra 200 derecede ( 370 F) üzeri kızarıncaya dek pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra biraz soğumasını bekleyip iki parmak genişliğinde kesip servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun.. 


Ben farklı bir şekilde de denedim bu tarifi.. Rulo sardıktan sonra iki parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecede ( 385F ) pişirdim.. Böyle de deneyebilirsiniz.. 


17 yorum:

  1. arkadaşlıklar giibisi yok nasılda keyif veriyor değil mi?
    bu tarifi muhakkak deneyeceğim ellerine sağlık görüntü nefis.

    YanıtlayınSil
  2. çemenlide denemedim ama nefis görünüyor canım.elleribe sağlık.sevgiler.

    YanıtlayınSil
  3. Bu hafta senin şu simir poğaçanı yapiciim canım. muckksss

    YanıtlayınSil
  4. s.a.
    bazen dizinin dibinde olur insan ama kitalrca uzaktadir
    bazende kitalar ötesi uzakta olup sol yaninda hissttigin insanlar vardir .iyiki var onlar .
    daim eylesin meval o dostluklari .
    tarif ise eminim cok lezzetlidir denemeliyim dedigim seyler okadar birikti ki .insAllah diyorum
    sifa olsun yiyenlere ve yapana
    Muhabbetle

    YanıtlayınSil
  5. Ne mutlu sana. Böyle güzel dostların olduğu için. Poğaça gerçekten çok güzel görünüyor. Denenecekler listesine alındı bile.

    YanıtlayınSil
  6. gelmayeceğim bir daha bloğuna:P ig dede takip etmeyeceğim :PP acıkıyorum ağzımdan sular akıyor yazık değil mi bana:D

    YanıtlayınSil
  7. Hediyelesmenin en duru ve mükemmel örneği.
    Hamd olsun sonsuz kere kalpleri gormeden birborine isindiran Rabbime ♥
    Ayrica enfess görünüyor gerçekten kuzum.
    Ellerine yüreğine sağlık.
    Öpüyorum tatlı yanaklarindan ♥

    YanıtlayınSil
  8. Merhaba ben yeni takipcinizim :) bu tarifin methini cok duydum da ondan geldim :) ben bu tarifi hashasli yapmayi dusunmustum sonra bibaktim hashasli icin baska bitarif daha var kararsiz kaldim fikrinizi almak isterim birazini hashasli birazini tahinli-cevizli yapmak istiyorum hangi tarifi kullanayim ?

    YanıtlayınSil
  9. Cook lezzetli gorunuyor, en kisa zamanda deneyecegim ins

    YanıtlayınSil
  10. oh nefis mis valla.ellerine sağlık canım

    YanıtlayınSil
  11. Blog ve instagram sayesinde insanları görmedende sevebileceğimizi anladım
    Çok zarif bir insanmış lemons_ oils_ ama sende çok tatlı bir ablasın hakediyosun bu sevgiyi :)
    Ellerine sağlık çemenli sarma tam benlik
    Kocaman Sevgilerimle:)

    YanıtlayınSil
  12. Samire'cim ziyaretine çok sevindim kurabiyeyi denersen yerken parmaklara dikkat.Çörekler nefis ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlayınSil
  13. Canimsin...
    Rabbim sevdigini sevdirirmis kullarina..Her zaman yuzun gulsun, gozyaslarin sadece mutluluk icin aksin....
    Herseyin en guzeline layik, hic gormedigim, konusmadigim uzak dosta...♥
    Lemons_and_olive

    YanıtlayınSil
  14. Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

    YanıtlayınSil
  15. Samirecim ne mutlu sana, gönüller fethetmişsin, hediyelerini güle güle kullan, etrafında böylesi güzel gönüllü dostların hep olsun inş.
    çemenli börek bir harika, ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlayınSil
  16. geçen teyzeme anlatıyordum bu tarifi.
    çemen severiz de :)
    ben de senin yaptıgın gibi yaparım ama. önce kesip sonra pişiririm.
    ohh ohh..
    ayrıca sen herşeyin en güzeline layıksın samiremm.
    keşke ben de sana bişiler yollayabilsem ama batarım kargo parasını öderken :)))))

    YanıtlayınSil
  17. ELLERINE SAGLIK
    NEFIS INSTAGRAMDA SEVEREK TAKIP EDIYORUM:)

    YanıtlayınSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM