23 Mart 2010

İSKENDER KEBABI



-Türkiyenin neresindensin?
- Bursadan (ben değilim ama eşim Bursadan. Hatda eşimde oralı değil ama 14 senedir orda oturdukları için artık olmuş oralı)
-A Bursanın seftalisi, kestane sekeri, iskenderi meşhurdur. Yedinmi? diye sorarlar . Hangi sehirden olduğunu söylersen oranın  yemeyini, tatlısını, içeceğini, giyim .ve.s her özelliğini söylerler. Bu da benim çok hoşuma gidiyordu.
Türkiyenin her yöresinin , her şehrinin hangi yemeyi, tatlısı, giyim-kuşam, şarkı- türküsu var öğrenmeye çalışıyorum. Sevdiğim bir ablam vardı bana evlenmeden önce söyle demişdi " 4-4 lük türk gelini ola bilmen için her şeyi bilmen gerekir" . Araşdırmalarım da ablanın tavsiyesine göre olsa gerek.

 Neyse lafı uzatmadan gidiyorum Bursaya  ve geçiyorum İskender kebabını anlatmaya. Yapdığım gerçek Bursa iskenderi olmasada onu aratmayacak kadar vardı.  En azından yaz tatilinde Türkiyeye gidip de yiyene  kadar.

Malzemeler :

Dana eti
pide ekmeği
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı  tere yağı
bir kase yoğurt

  Pidesi  için:
4 su bardağı  un
1,5 yemek kaşığı kuru maya
tuz, su

   Sosu  için
1.5 çorba yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı  sıvıyağ
1 tatlı kaşığı  kekik
tuz, karabiber
su


Hazırlanması: 

İlk önce pidesini hazırlayalım.Pidesi için karıştırma kabına 4 su bardağu unu alalım..Üzerine  kuru maya ,tuz ve ılık su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım..Hamuru bezelere ayırın bezeleri elinizle açın ve tırnak pidesi şeklini verin.  Fırın tepsisine yerleştirin .Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.( Ben pide yapmadım ama pide ekmeyine benzer ekmek kullandım. Ekmeği   küçük kareler şeklinde kesdim ve fırında kızarana kadar pişirdim. )
Daha sonra buzdolabından cıkardığımız  kemiksiz dana  etini  buzu çözülmeden doner gibi  ince yaprak kalınlığında doğrayın. Çünkü buzu çozüldükden sonra ince yaprak halinde kesmek zor oluyor. Hem de kebab için iyi olmuyor.
 Tencereye bir az sıvı yağ koyun, etleri ilave edin ve suyunu çekene kadar ara sıra karışdırarak hafif ateşde pişirin.  
Sosu için tavaya salçayı, sıvıyağ, kekik, tuz ,karabiber ve su ile bir sos elde edin.

Et hazır oldukdan  sonra pideleri tabağa yerleşdirin .Bir kase yoğurdu pidelerin her tarafına iyice tökün . Yoğurdun üstüne  sosdan bir mikdar gezdirin. Etleri de bu karışımın uzerine ilave edin.

Tavada biberleri ve domatesleri soteleyin. Etlerin üzerine domates ve biberi ilave edin.Üzerine tekrar sostan dökün.Üzerine de eritilmiş tereyağın gezdirdikden sonra İskender kebabı servise hazır hale geldi demekdir.

 NOT:  Yoğurdu pidenin üzerine servis yapmadan 15-20 dakika önce dökün.  Daha önceden koyarsak yoğurt pideleri  ıslatıyor pidenin cıtırlığı  kayboluyor  o zamanda tadı güzel olmuyor.  Sanırım İskenderin özelliği pidenin çıtır  olması ve  en önemlisi de dönerinin harika pişmiş olmasıdır.


Afiyet olsun !  

7 yorum:

  1. Selamün aleyküm.
    Ben bursalıyım ve bursada yaşıyorum arkadaşım.kebabın harika gözüküyor.eminim lezzetide harikadır.bende çok severim yöresel lezzetleri öğrenip yapmayı.Evliyalar şehri Bursadan selamlar

    YanıtlaSil
  2. Hazır olanından hiç farkı yok bunun.bende hep denemek istedim ama cesaret edemedim.çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım arkadaşım...

    YanıtlaSil
  3. Samirecim harikasın canım, insan gurbette özlediği tatları yakalayabilmek için neler yapmıyor ki değilmi:) Ben de, arap pita bread ile yapıyordum ama senin pidelerin tam kebap pidesi olmuş harika görünüyorlar canım inşallah birdahaki sefere senin pidenle denerim.
    Benim iskender tarifimde arşivimde bekliyor ama şu sıralar yayınlanması söz konusu bile değil çünkü ciltbakımı konusu haftalar sürecek gibi görünüyor:)Kalbi muhabbetlerimle Allah'a emanet ol canım.Şeker kızın Betülüde çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. ya bayıldım bu tarife.iskenderi çok severim ama hep hazırlarını yedim.bunu ilk fırsatta denicem.elinize sağlık.hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  5. eline sağlık gerçekten bursaya gitmiş kadar olacak insan:)) şifa olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çok lezzetli görünüyor..Ben de hemen deneyeceğim..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. diğer bloğuma blog imzasının nasıl yapıldığını sormuşsunuz.ben çok önceden yapmıştım ve sitenin adresini untmuştum ama sizin için netten araştırdım ve burda ayrıntılı anlatmış.http://tambirblog.blogspot.com/2009/04/bloggerda-her-yaznzn-altna-imzanz-atn.html eğer yapmakta zorluk çekerseniz ve sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardım ederim.hayırlı günler

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM