13 Ocak 2016

Cevizli Muzlu Kek




Ahlansam Vahlansam ne etsem ki ben şimdi.. Onca bozulan muza mı yansam , yoksa bu güne kadar böyle harika bir lezzeti keşif etmediğime mi yansam bilmedim doğrusu..

Muz hani bildiğimiz muz.. Azerbaycan`da, Türkiye`de kilosu pahalı olan bir meyve.
Her pazara çıktığında alınmaz hani pahalı diye. Mevsim meyvesini tercih ederiz onun yerine..
Aynen öyle yapardık Amerika`ya gelmeden önce..
Eve aldığım zaman da kişi sayısına göre alırdım tadımlık diye, doyumluk değil:)
Amerika`ya geldik muzdan ucuz meyve bulana aşk olsun.. Dedik zaten özlüyorduk bunu alıp yiyelim bari.. Ucuz diye de kişi başına iki uç tane aldık.
Bir iki defa her şey yolunda gitti, Aldığımız muzları iki gün içinde yiyip bitirdik. . Zaman geçti alınan muzların yüzüne kimse bakmaz oldu..
Canımız kayısı istedi, incir istedi, şeftali istedi, kiraz istedi, çilek istedi ama bir turlu  muz istemedi.
Hiimmm dedim neymiş insanoğlunun canı pahalı olan ve çok fazla ulaşamadığı lezzeti istiyormuş.:))
Ben yine de ara sıra aldım muzu. Ben yedim, eşim yedi  gerisi kaldı günlerce bozuldu sonra Allah affetsin attık çöpe..:((
Şuan düşünüyorum da ben neden bozulan muzları ne yapabilirim diye bir araştırma yapmadım. Elimizde internet diye teknoloji varken :) Google amcaya neden " Amca bozulan muzdan ne yapılır"  diye sormadım bu zamana kadar... Neyse gecelim keşke işe yaramıyor hiç:)) 
Gecen sene çocukların cumartesi okuluna bir kek yapıp getirmişti Jeannet hanım.. Tadı gerçekten çok güzeldi ve tarifi merak ettim her zamanki gibi. Bunun tarifi ne dedim. Jeannet hanım "muz seker yağ falan filan diye saymaya başladı..Jeton düştü, muz muu?
Niye düşünememiştim ben bunu..İşte o zaman onca bozulan muzlara öyle üzüldüm ki anlatamam.:(
İlk iş eve muz alıp kimseye yedirmeden bir kaç gün bekletmek oldu :))  Muz iyice bozulmaya doğru yüz tuttu, sıvadım kolları.. İşte şimdi geç düşmüş jetonun, kimseye yedirmeyip bozulması beklenmiş muzun, sıvanmış kolların sonucu aşağıda :)) Buyurun tarife. 


NOT:
 Dikdörtgen baton kalıbın ölcüsü 25,5x 11x 8 cm  kalıp
Muzlar iyice kararmış muz olacak.

Malzemeler: 

  • 100 gr tereyağı oda sıcaklığında 
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı püre halinde muz
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 limonun kabuğu rendelenmiş
  • 2,5 su bardagı un
  • 1 çay kaşığı silme karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz

Hazırlanması:

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını şekerle iyice çırpıyoruz. 
  • Yumurtaları tek tek ekliyoruz her defasında çırpıyoruz.
  • Vanilya, limon kabuğunu ekliyoruz.
  • Sütü  iyice ezilmiş püre haline getirdiğimiz muzla karıştırıyoruz ve bu karışımı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Unu, kabartma tozunu, karbonatı tuzu birlikte başka bir kapta karıştırıyoruz.
  • Eleyerek sulu karışıma ekliyoruz.  
  • Mikserle çırpmaya devam ediyoruz. Hafif akışkan kıvamda olan hamuru tereyağıyla yağlanmış baton kalıba döküp önceden ısıtılmış 170 C ( 340 F) fırında 40-45 dakika pişiriyoruz.
  • kekin üzerine elinizle bastırın orta kısmı hafif sertleşmişse olmuş demektir kek.
  • Fırından çıkarıyoruz. 10 dakika bekledikten sonra kalıptan çıkarıp üzerine pudra şekeri serperek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.!

4 yorum:

  1. Eline sağlık tatlım hayırlı olsun bloğun yeni jali..

    YanıtlayınSil
  2. Merhabalar,
    Muz ve ceviz yan yana, Kek misss görünüyor valla:)), elinize sağlık.
    Ben de yeni sayılırım, sizleri de bu gibi farklı ve lezzetli tarifler paylaşmak üzere bloğuma beklerim:))
    Sevgiler.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    "SİHİRLİ YEMEK KUTUSU"

    YanıtlayınSil
  3. Merhaba arkadaşım tariflerini çok beğendim sende sitemi ziyaret edebilirsin.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifleri - http://www.selmamutfakta.com/2016/01/hazir-yufkadan-borek-tarifleri.html

    YanıtlayınSil
  4. Hayırlı Cumalar, Selamlar:))
    Takipçiniz ve üyeniz oldum bu arada:) ben de beklerim sayfama ziyarete ve siz de katılırsanız çok sevinirim:))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlayınSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM