15 Eylül 2013

Etsiz Çiğ Köfte ( KitchenAid mutfak makinesi`le)



Etli Çiğ köfteyi en son bundan yaklaşık 11-12 yıl önce yemiştim..
Acının en acısıydı.. Ayrıca içindeki çiğ et düşüncesi bana bir daha bu köfteyi yememek için yeterli sebep olmuştu ta ki Austin`e gelip etsiz çiğ köfteyle tanışıncaya kadar..
Austin`in tatlı bir Aişe`sile tanıştım ki etsiz çiğ köftesi  maşallah olsun çok lezzetlidir.. Lezzetin sırrı tabi ki ilk önce arkadaşın elinde, ikincisi çiğ köfteye eklediklerinde, son olarak da bu köfteyi yoğuran aletteydi....
Peki o alet neydi? O alet nam-ı değer KitchenAid`di..
Aişe`nin değimiyle kızım, benim değimle gelinim.. Gelinim dedim çünkü bana gelin kalacak kız gidecek birine gelin :))



Çiğ köfteyi sevdiysem bu aletten benimde almam lazımdı.. Her canım istediğimi almak bu kadar kolay olmasa da bu gelini almayı kafaya koymuştum.. Sırf çiğ köfte sevdası için.. :)
Evet, o gelini yaklaşık iki ay önce hani biz hanımların kıyıya köşeye sıkıştırdığımız paralar var ya haa işte onunla aldım :)) Amerika`da Cosco denilen büyük toptan alışveriş merkezinden indirimli fiyata toplam 163 dolara. Maşallah ne para birikmiş bende de :)) Tabi biraz takviye kullandım kredi kartından da kaçar mı hiç..
Aldığım gün hemencecik İnstagram adresimden yayınlamıştım gelinimi.. Sağ olsun izleyiciler hem güzel dileklerde bulunmuş ve aynı zamanda fiyatını, modelini merak etmişlerdi..



İzleyicimi fazla merakta bırakmak istemiyorum ve modelini, şeklini, şemalini, fiyatını yayınlıyorum..  Şunu da söyleyeyim benim aldığım modelin kapağı yok isterseniz kapaklı olanını alın ve daha bir üst modelini seçin.. Bunun için Amazon, Ebay gibi sitelere bakabilirsiniz modellere.. 

Her gelin bu kadar uygun fiyata olsa ne güzel olurdu biz kayınvalidelerin işi.. O zaman çok severdik gelinleri.. Acaba gelinler çok masraf çıkardıkları için mi sevilmiyor ki acaba.? Hoş ben çok masraf çıkarmamıştım oğlan tarafına ama yine de pek sevilen gelin olamadım:((



KitchenAid isimli gelini getirdim mutfağın baş köşesine kurdum. Akşama eve gelecek eşin tepkisini nasıl merak ettim anlatamam.. Nasılsa o da artık bir kayınpederdi..:) Ve bir kaç gün önce almak istediğimi söylediğimde "hayır alma çok pahalı demişti " :((..
Akşama gelip  kırmızı giyimli gelinimi gören kayınpederin tepkisi aynen bu şekildi " Bu ne? " "Bu bir çiğ köfte yapan makine" dedim.. " Olur mu canım bu bildiğin mikser.. Sen o kadar parayı buna mı ödedin ödedin? Geri ver şunu yaa.."
Bide kayınvalideye kötü derler kayınpederin daha ilk günden geline yaptığı muameleye bak.. Immm olmadı ...
" Bak çok ayıp ediyorsun, hele dur bakalım nasıl yapıyor köfteyi, kötü olursa bakarız çaresine" diyerek yoluna koydum meseleyi..
Ramazanda bol bol çiğ köfte yapımından sonra bizim Poyraz isimli kayınpeder gelinin marifetlerini çok beğenmeye başladı.. Dün yaptığım köfteden doyunca yiyemeyip bu gün kahvaltıda " dünkü o köfte gibi bir şeyden kaldı mı" diye sorunca " Yaa beğenmiyordun hani gelini.. O beğenmeyip geri ver dediğin gelin yaptı işte bu köfteyi" diye üzerine bastıra bastıra gelinin bizim evdeki yerini sabitleştirmiş oldum.. :))


Şaka bir yana bu aletin marifeti aslında bir tek çiğ köfte değil.. Baya güzel lezzetlere imza atmış neredeyse Oscar ödülü alacak olan bu geline ben şimdilik çiğ köfte yaptırdım.. Dilini çözüp bir çok güzelliklere gelin kaynana imza atıncaya kadar şimdilik çiğ köfte tarifiyle idare edelim..

Acıyı çok sevmiyorum.. Yemeklere de çok acı eklemem.. O yüzden çiğ köfte acı olmadığı sürece çok severim ve kendim yaptığım çiğ köfteyi de olabildiğince acı yapmamaya çalışıyorum..Amma ve lakin bu lezzete de sanki acı yakışıyor.. Eklediğim çiğ köfte harcı yeteri kadar acı yapıyor zaten ve ben ne gariptir ki acıyı sevmeye başladım bu lezzet sayesinde.
Tarif kolay ve lezzetli bana göre.. Umarım size de öyle gelir..




Not: 

  • Makinede yoğurmasak elde yoğursak peki nasıl olur derseniz o zaman Chef Leziz.com adresine uğrayın derim.. Sevgili Zehra hanımın tarifi çok pratik...
  • Tarifin aynısı olmasa da bizim tarif de bunun benzeri ama KichenAid le yapılma şekli.
  • Bu tarife çiğ köfte harcı kullandım 1 yemek kaşığı  yeterli oldu.. 
  • Siz acı seviyorsanız 1,5 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz..
  • Yalnız çiğ köfte harcı bulmadıysanız o zaman kimyon, isot ve karabiberi ve istediğiniz baharatı kendiniz ekleyin tarife.
  • 1,5 bardak bulgur için (tepeleme değil) 1 çay kaşığı  kaşığı isot, yarım çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Fazla acı seviyorsanız isotu fazla koyabilirsiniz..


Malzemeler: 

  • 1 bucuk bardak çiğ köftelik bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası ( yoksa bunun yerine domates salçası olur)
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı kaynar su
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı çiğ köfte harcı (yoksa  1 çay kaşığı  kaşığı isot,1 çay kaşığı kimyon,1çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ekleyin)
  • 9-10 dal maydanoz
  • Limon ( bunu sonradan köfteyi yerken üzerine sıkmak için kullanacağız)
  • Marul


Hazırlanması : 

  • KitchenAid aletinin yoğurma kabına bulguru ekliyoruz.
  • Soğanı rendeliyoruz veya robotta çekiyoruz, domatesi rendeliyoruz. Bunları bulgura ekliyoruz.
  • Limon ve maydanoz hariç geri kalan malzemeleri de: salçaları, sıvı yağı, çiğ köfte harcını, kaynar suyu, nar ekşisini de bulgura ilave ediyoruz ve KitchenAid `in uçken karıştırma başlığını takıp çalışma düğmesini 4`e getirip çalıştırıyoruz.

  • Tam olarak 40-45 dakika yoğuruyor alet..
  • Alet çalışırken arada 2-3 kere durdurup kenara. yukarıya doğru toplanmış bulgur karışımını aşağıya doğru topluyoruz ve aynı zamanda tuzunu, acısını kontrol ediyoruz. Az gelirse biraz daha ilave ediyoruz.
  • Maydanozu çok ince doğruyoruz, hazır olan köfteye ekliyoruz iki dakika daha çevirmesi için çalıştırıyoruz makineyi.
  • Hazır olan köfteleri avucumuzda sıkıp servis tabağına istediğimiz şekilde diziyoruz.
  • Limon kesiyoruz  ince ince, marul yapraklarını yıkıyoruz ve bunları  ister köftelerin yanına dizerek ister bir tabakta servis yapıyoruz. 
  • İster de ilk önce  marulu servis tabağına dizip sonra üzerine çiğ köfteleri dizip üzerini kesilmiş limonla süsleyerek servis yapıyoruz. 
  • Tercih, zevk size ait :))

Afiyet olsun..

26 yorum:

  1. Allah agiz tadi ile kullanmayi nasip eylesin .
    bilen bilir kiymetini
    bizim kayinpederde sever gelinini ;)
    cig köfte severimde dokundugu icin yiyemiyorum
    hem canimcekti hem izleyicilerimide mahrum biraktigimi fark ettim vesile oldun hatirlatmaya
    Allah razi olsun .dua ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim Allah razi olsun.. Evet kayinpederler pek sever gelini :))
      Canim kolay gelsin .. Harika bir kofte tarifi yakindir o zaman..

      Sil
  2. 4. ayarda 40-45 dakika durmadan calisirsa bu alet, uzgunum ama fazla dayanmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdim yukarida ara sira durdurup kenara toplanmis harci bir araya getiriyoruz o zaman durmus dinlenmis oluyor. Insallah bozulmaz bakalim.. 40 dakikadan az sure de olmuyor ama kofte..:(

      Sil
  3. ellerine sağlık canım :) bende bu gelin hanımla içli köfte yaptım iki kez gerçekten de çok rahat ve pratik.. benimki grundig bende çok memnunum.. ve inan çok çok iyi fiyata almışsın robotunu güle güle kullan.. segilerimle seval

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler canim. Evet cok sukur uygun fiyata denk geldi.. Her evin boyle bir yardimci olmali:) Gule gule kullan canim..

      Sil
  4. ondan bızede lazım bızede ahhh ahhh yesım yapaya kalkınca bırgunluk ıs çıkıyor nefıs gorunuyor:)

    YanıtlaSil
  5. MMakinembozuldu ama yenisini aldigimda ilk bu tarifi uyguluyorum.opuldun sultanim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim insallah en kisa zamanda en guzeli senin olsun..

      Sil
  6. Bana da eşim doğumgünümde Kenwood markalı mutfak şefi aldı bu yılın başında. Özellikle bileklerimde sorunlardan dolayı inanılmaz rahatlattı beni makina. artık onsuz hiçbişey yapmıyorum diyebilirim:) Gerçekten gelin yani:) Eline sağlık canım ve güle güle kullan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayirli olsun canim.. Gule gule kullan insallah. Evet her hanima lazim bu gelinden.. Buyuk rahatlik gercekten..

      Sil
  7. canım merhaba,
    demek sen bu yaz Bursa ya kadar geldin:) beni arasaydın, sen gelemesen de ben Bursa ya gelirdim görüşmeye :) Neyse buralarda bir arkadaşım vardı, bahçesi vardı diye düşünmen bile yeter Samire cim, inş. türkiye tatilin güzel geçmiştir.
    Bu gelinden ben de istiyorum....Türkiyede çok pahalı, birkaç kez incelemiştim, 1500-2000 tl arası fiyatları. Güle güle kullan canım, iyi günlerde inş.

    YanıtlaSil
  8. SLM MERHABA BENDE MAKINAYI ALDIM MERAK EDIOMDUM CIGKOFTE YAPILIRMI DIYE SENIN SITENI GORDUM YAPICAM SITEMDE YAYINLICAM CNMM

    YanıtlaSil
  9. merhaba ben zeynep yaptım cıg koftenı cok begendı herkes bende cok severım zaten artık hıc makına bos kalmazz

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık valla kitchenaid mikseriniz de de gözüm kalmadı değil hani. =)

    YanıtlaSil
  11. ararken buldum yien tarifini mahirem .
    aklimda yatiyorum kalkiyorum cig köfte
    azicik dirileyim bunu hayata geciricem insallah
    sarildim sana özlemle

    YanıtlaSil
  12. merhaba ben de kitchenaid almak istiyorum. ve esim amerikaya gidecek su ara. cosco dediginiz yerden bahsedicem ona. yalniz sizden ricam, sizin mikserinizde aparatlar dahil miydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Evet dahildi aparatlar. Costcoda her zaman ayni fiyata olmayabilir. Ayrica uye karti lazim. En iyisi Target denilen magazaya bakabilir. Orda da bulunuyor. Yalniz bu fiyata olmayabilir ;(

      Sil
  13. ımm amazondan aldık biz de canım, sağolasın. ama henüz eşime ulaşmadi. senin bu kadar uygun fiyata bulman Amerika da yasamanin getirisi olmuş sanirim ;) biz de her halükârda Turkiyeden daha ucuza almış olduk :)

    YanıtlaSil
  14. Guzelik acisindan kitchen aid oscar adayi bu dogru. Buna ragmen makine cok iyi bir makine deyil. Hamuru cok kotu yoguruyor mesela. Kitchen aidtin ismi var, cok taniliyor ve fiyati oyuzden cok pahali. Burada Hollandada fiyati 550 euro. Kitchen aidte o fiyati verecegime gittim gecen Teddy bear varimixer aldim. Su an piyasada olan en iyi mixer/hamur yugurma makinesi. Dagamadim!

    YanıtlaSil
  15. Kaynanalar niye sevmiyor gelinlerini. Çünkü oğullarını elinden almışız daha ne olsun :))))) Ne yaparsak yapalım sevilmedikmi sevilmiyoruz :) Ama benim hiç umrumda değil. Hayat kanunu genelde böyle oluyor, bende ilerde kaynana olucam. Bende gelinimi sevmicem belki de , o da benim oğlumu olucak ;( Anne-oğul aşkı çok farklı bişeymiş :) Oğluma hani benim aşkım dediğimde , uuuiiii diyor (Uzaktaymış) Benim de ;Yaaa niye uzakta benim aşkım. dememi bekliyor :)) Neyse çok uzattım lafı. Çiğ köfteyi sevmeyen yok sanırım, benim bu gelinden yok o yüzden elle yapmaya talim :) Seninde ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. samirecim, misafirler gelmeden bir saat once mi yapayim servis için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim iki uc saat onceden de yapip sıkıp şekilli koymayı bir saat önce de yaparsın .

      Sil
  17. Benim ki de ik modelleren. Bu yil 14ncu yaşini kutlayacagiz:) Kacinci kez olacak bilmiyorum ama birazdan yine senin tarifinle bu kofteleri yapacagim.
    Benimkinin de kapagi yok, buyuk plastik kovalardan birinin kapagini kullaniyorum. Tam oturdu. Mikserin girisi icin bir tarafini U seklinde keserek actim, sıçrama, fışkırma gibi aksilikleri minumuma indirdim. Umarım bu tip isine yarar.
    Ben gidip misafirlerimin aklini basindan alan koftelerini yapiim. :)

    Nalan (my_dutchlife)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM