7 Ağustos 2013

2013 Yılının Siyah Beyaz desenli Ramazan sofrası..



 Bastan söyleyeyim bu yayını kopyalayıp her hangi bir yerde paylaşmak yasaktır..

Bu postta yemek tarifi yok sadece Ramazanda kurduğum sofralardan sadece bir tanesi var. İnşallah bir gün şöyle hepsini yayınlama fırsatım olur.. Gerçi hepsini çekemedim kameramla..
Aynı zamanda evimi merak edenler için evimden de kareler çektim elimde kamera varken..
Fotoğraflarda gözüken koltuklar benim değil onu söyleyeyim.  Kendisi şu an Turkiye`de olan ve gitmeden önce evini taşımak zorunda kalan bir arkadaşın koltukları bunlar..Eşyasının bir kısmını depoya koydu.. Böyle güzel takım depoda bozulur diyerekten bunları bize bıraktı.. Kendi koltuklarım da alt katta olunca hepsi birlikte kalabalık olmasın diyerekten kendi koltuklarımı üst kata erkek misafirlerin oturduğu salona koydum, arkadaşın takımını alt katın oturma salonuna yerleştirdim paşa paşa kullandık.:)). Umudum İnşallah bunlar gidince kendimize söyle gönlüme göre bir koltuk takımı almak.. Bu duaya gönülden bir Amiin deyin lütfen..

Evet şu an bu senenin güzel Ramazan ayının son sahurunu yapıyorum.. Yaklaşık 15 dakika sonra imsak zamanı bitecek ve bizim 15 saatlik oruç tutma zevki başlayacak.. Rabbim omur versin nice Ramazanlar karşılayalım..
Şuan hesap edemiyorum bir daha hangi yıl Ramazan temmuzun 9`da başlayıp 8 ağustos bitecek . O zamanı bir daha görebilir miyim ? Rabbim bilir.. Çocuklarım bir gün sayfamı ziyaret edip okursa bu yazıyı, "ah ah biz ailecek Austin`de cook sıcak yaz aylarında tüm Ramazan ayını oruç tutmuşuz" diyecekler..

Ne güzel bir anı aslında.. Çok şükür oğlum da, kızım da bu sene tüm gün oruç tuttular.. Sabırla 15 saati beklediler..
Gerçi bir çok günü sahura kadar uyumayıp, filim izleyerek ertesi gün öğlen saat 3e 4 e kadar uyumuş olsalar da yine de tuttular.. Onlara benden kocaman alkış.. Sizi cook seviyorum tatlışlarımı..


Bizde esimle çok şükür hem oruç tuttuk hem arkadaşlarla iftar soframızı paylaştık.. İftar davetlerine katıldık..
Ramazan`da misafirin lezzeti de bir başka oluyor ama..  Oruçlu oruçlu aksama yemek yetiştirme telaşı, sofra kurma heyecanı, beraber yemek yiyip uzun uzun çay faslında muhabbet etmeyi hiç değişmem normal bir gündekiçay saatlerine..


Orucu saat 8 bucuk civarı  acıp, yemek yeme çay içme derken zamanın nasıl geçtiğini, saatin gece 12`e  nasıl geldiğini  bilemedik bu Ramazanda.. Elhamdulillah cook cook güzeldi gelen misafirler de misafirlerin muhabbeti de..

Özenle, düzenle sofralar kurdum Rabbin izniyle.. Çoğunun resmini hep İphone`la veya İpad`le çektim.. Nasıl olduysa Ramazanın 27. gününde sofranın resmini kamerayla çekmeyi akıl ettim..

Anladım ki yeni teknoloji eski teknolojiyi yıkıp sürümek moduna geçmiş bile.. Kameramı çok sevdiğim halde uzun zamandır elime almadığımı fark ettim.. Canım Canon`umm küsme bana :((


Bu sofrayı aslen Amerika`li esi türk olan Jeannete hanımın ailesi için kurmuştum.. Sadece misafirlerimiz onlar değildi tabi ki ki misafir olarak bizde esimin olmazsa olmaz, müsait oldukları surece davet ettiği evli bekar arkadaşları ( hanımları Türkiye`de tatilde olan beyler:)) esimin tabiri ile desek " hanımları tatil yapan garibanlar da vardı...  Esim unutsa bile ben hadi onları da çağıralım diye hatırlatırım.. Bir bekar için de evli bekar için de bir kase sıcak ev çorbası inanılmaz bir nimettir özellikle de ramazanda..

İnşallah bir gün benim oğlumda hizmet için uzaklara giderse onu da davet edip bir sıcak ev yemekleri ikram eden birileri olması dileğile..

Türkçesi bir Amerika`liya güre çok iyi olan Jeannet arkadaşı o gün çok yakından tanıma fırsatımda oldu.. İlk bakışta acaba konuşsam mi diye çekindiğim bu arkadaşı bu kadar cana yakın bilmezdim:)

Bir insanı tanımak için ya yemek yiyeceksin veya yol arkadaşı olacaksın diye boşuna dememişler..
Eşlerin de muhabbeti çok iyi sarınca o gün tamı tamına iki çaydanlık çay içildi, muhabbet tam olarak 12`ye kadar sürdü..


İste bizim için yani hanımlar için kurulan sofradan  kareler çektim.. Yaklaşık erkeklerin de masası bunun kadar düzenli ve özenliydi ama çekemedim.. Çünkü unuttum :((

Gerçi tüm Ramazan boyu aynı masayı kurdum onlara.. Sürekli gelenler aynı masa düzeninden bıkmış olabilirlerdi de bir şey demediler sağ olsunlar..

Çok şükür gelen kişiler de hiç laf edecek, kimlerin misafir çağırıp, çağırmadığını, kimlerin ne pişirip, sofrayı nasıl kurduğunu ne hanımına nede bir kimseye haber verecek kişiler değillerdi maşAllah.:))
Allah korsun vardır öyle tipler ve bu kişiler maalesef hanımları tarafından ele veriliyorlar bazen :((


Evet sofradan çektiğim kareler var. Karelerde biraz da evimden güzellikler var..
Hatta Azerbaycan`dan ağır ağır getirdiğim perdelerimi de astım.. Onları da çektim masamla birlikte.. ( üsteki fotoğraflarda olduğu gibi)  Çok sevdiysem demek mi perdelerimi..

Annemlerin, teyzemlerin ısrarı ederek bana zorla aldıkları perdeler.. böyle görünce canım kardeşim, canım annem, canım teyzem iyi ki zorla aldınız, diktirmek için ugraştınız iyi ki varsınız dedim.



 Peki sofrada, menü de neler vardı ?
İşte bunlar vardı:  şehriye çorbası, yoğurtlu renkli biber ve kabak kızartması, sucuklu kuru fasulye, köfte patates ( özellikle çocuklar için) pilav, domatesli marul salatası, pide ve tatlı olarak da yoğurt tatlısı vardı.



Tüm Ramazan boyunca pide bizim evin en sevilen lezzeti oldu.. Her sofrada olmasa bir çoğuna yapmaya çalıştım.. Biliyorum Ramazan bir türk için pide kokuludur.. Çocukluk anısıdır.. Benim için tandır ekmeği aynen öyledir :)) Bu lezzeti özleyenler tatsın istedim..
Tarifini inşallah ekliycem yakında.. Bayram bitsin, hayırlısı olsun inşallah..


Birde Ramazanda en çok sevdiğim salata oldu bu salata.. Marul ve uzerine sadece domates..




Yemekler yendi, çaylar içildi, geriye Allah razı olsun, Allah kabul etsin diye, Elinize sağlık olsun diye söylenen dualar kaldı.
Bundan güzel mutluluk olur mu.. Rabbim nice Ramazanlar nasip etsin de ben böyle sofralar kurup tatlı yorğunluga razıyım.. 

Hayırlı günler, hayırlı bayramlar olsun inşallah!!..

 İnşallah en güzel yayınlarla tekrar gelcem .. Allaha emanet olun.!!.

10 yorum:

  1. Gözlere şenlik oldu. Hayırlı bayramlar:)

    YanıtlaSil
  2. Her şey harika olmuş canım hayırli bayramlar..

    YanıtlaSil
  3. öncelikle çok güzel bir post olmuş:) bütün fotoğraflara bayıldım:)
    bizde şu anda bayram sabahını bekliyoruz:) bu sene kızının ve oğlunun oruç tutuyor olması çok hoş nice nicelerini yaşamak dileği ile:)
    ramazanı da bitirdik zaman çabuk geçiyor tekrarlarını yaşamak nasip olsun inşallah.
    misafir perverliğini de çok seviyorum ne güzel ince düşünüyorsunuz bayramdan sonra daha sık yazmak kısmet olsun.
    iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  4. Bizde Almanya´da yakalsik günde 18 saat orucumuzu tuttuk. Cok sükür Yaradanim bir gün bile off dedirtmeden verdi gücü kuvveti. Insallah kabul eder ibadetlerimizi. Bende bu güzel fotograflara bakarak keyif aldim ve bayraminizi kutluyorum...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. iste tam bir Samire abla yazisi))
    sizin de usaqlarnzn da bayramnz mubarek. her gun aciram sehifeni yeni yazi varmi deye.
    P.S. porselen takiminiza ayrica bayildim. ama keske rengi hasta oldugum pembe ve ya mor rengi olsaydi, tam da mene gore olardi)))opurem sizi, Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
  6. Hz.Ali'ye sormuşlar ' Bayram nedir ' diye.Günahsız geçen her gün bayramdır demiş.Öyleyse her günümüz bügün gibi bayram olsun...Hayırlı Bayramlar,Dua ile...

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    446. takipçiniz benim.
    Bana da gelirseniz sevinirim :)
    İyi Bayramlar
    Sevgiler
    http://whiteglaze.blogspot.com
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
  8. Sevdiklerinizle nice güzel ramazanlarınız olur inşallah:)

    YanıtlaSil
  9. bende denedim pide yapmayı bu ramazanı şerifte.
    bu kadar güzel fotolar elde edemedim akşam vakti olunca.
    ellerine sağlık kuzumm..
    bir daha ki tarif bu olsun inşalllahh..
    öpüldün kiii

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM