Tam hatırlamıyorum yıllar önceydi, belki de 20 yıl oldu çamaşır suyu yeni yeni satılıyordu. Maşallah tüm hanımlar alıp kullanıyordu.. Bir gün bizim eve de uğradı bu çamaşır suyu.. Ne de kolay dedik.. Nereye döksek pırıl pırıl parlatıyordu her tarafı..
Ha, bu arada bazen olmadık yerleri de beyazlatıyordu.. Acaba çamaşır suyu döksek nasıl olur deyerek çök elbise dükkanına para kazandırdık o zamanlar.. Akıllandık mı?.. Yok canım, neredeeee.. Hala o fikir var beynimizde.. Her lekeye çamaşır suyu iyi gelir deye :)
Bir çok ev elbisemde, olmadı bazen yanlışlıkla çok sevdiğin dışarı kıyafetlerimde hep çamaşır suyu lekesi var.. Geçenlerde çok sevdiğim lacivert çizgili gömleğime de düştü " yanlışlıkla", şimdi geziyoruz öyle benekli benekli..
Çamaşır suyunun çok kullanıldığı bu dönemlerde anneannem bize çok kızardı:. "İşin kolayına kaçmayın" derdi.. "Beyazları şakır şakır kaynatmadıysan onlar beyazlanmaz.. Kiri gömülür içine" derdi..
"Çamaşır suyuyla beyazlamaz lavabo, banyo. Ov döküp ovmak lazım" derdi..
" Eh şimdiki zamanda avrat olmaya ne var ki" derdi.. ( Azericede avrat sözü hanim manasında kullanılıyor yani " şimdiki zamanda hanım olmaya ne var ki" derdi anneannem).:)
Dogru söze ne hacet...
Vereceğin börek tarifine çamaşır suyu muhabbetini de de kattın ya aferin sana...
Dur bir dakika ya, ben niye çamaşır suyuna girdim ki:).. Pardon, yani mevzuyu oraya getirdim ki..
Evet hatırladım, kolaylıklardan bahsediyordum..
Bu günkü börek tarifinde hep aklıma anneannemin bu lafı gelir de, ondan söyledim..
Zaman kolaylık zamanı ve bu kolaylığa gurbet elde bir yenisi daha eklendi..
Uncooked Tortillas- Tortilya- kısacası Pişmemiş yufka..))
Ne kadar pratik, güzel, kolay şişmanlatan bir lezzet.. ( kilolular dikkat)
Hakikaten elimizden tutuyor zor zamanda.. Anneannem görse, yine aynı lafı kullanır eminim..
Amerika`da yaşayan- bilmiyorum belki Avrupa ülkelerinde de vardır- arkadaşlar bunu kolayca bulur... Kolay dedim o kadar da degil. En azından bizim Austin sehrinde degil..
Ben bu Tortilyayı "Costco" denilen büyük, toptan alışveriş yapılan marketten alıyorum. ( bu market için özel üyelik kartı gerek onu da söyleyeyim) Bazen de hintlilerin marketinde bulunur..
Böreklerde, gözleme yapımında, sigara börek yapımında iyi oluyor.. İşte bu börek listesine bir yenisini daha ekliyoruz bu gün..
Amerikada kolay türk yufkası bulamayan arkadaşlar için pratik çözüm düşündüm..
Tabi Türkiye deki arkadaşlar üçgen yufkadan, Azerbaycan dakı arkadaşlar da pazarlarda satılan yuvarlak yufkadan ( yuxadan) aynı böreği yapabilirler.. Kıskanmasınlar..))
Aynı böreyi daha önce Azerbaycan`dayken yapmıştım, pazardan aldığım hazır yufkayla..
( tarif burada)
O böreyin mekan Azerbaycan Baküydü, malzemesi; Keşle pazarında orta kapının yanında oturan beni görünce " bu gün yufka almayacak mısın" deyen nineyi kırmamak için aldığım yufka, yapan ve resimleyen, blog camiasına yeni adım atan Mutfak Dili`ydi..
Şimdiki böreğin mekanı Texsas Austin, kullanılan malzeme tembel işi Tortilya, yapan ve resimleyen hala düşe kalka mutfakta uğraşan Mutfak Dili..
Geçelim tarife
Malzemeler:
- 1 paket tortilya ( bir pakette yaklaşık 40 tane yufka var ve 20, 20 bölünmüş iki ayrı paket var. Bunun bir tanesi yani 20 adet bu günkü börek için yeterli olur)
- 1/2 bardak süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yumurta ( sarısını üzerine sürmek için ayıralım, beyazı zayi olmasın karışıma katalım..)
- 1 cimdik kabartma tozu ( yumuşak olması için)
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet domates
İç malzeme: ( tercihe bağlı)
- Feta ufalanmış beyaz peynir (olabilir)
- Kavrulmuş kıyma (olabilir)
- Haşlanmış patates ( olabilir)
Hazırlanması:
Burada 3 ceşit ic malzeme var. İstediginizi hazırlayabilirsiniz..
- Önce iç malzemeden başlayalım. Eğer peynir kullanacaksanız ona ek bir işlem gerekmez.
- Yok eğer patates kullanacaksanız o zaman patatesi haşlayın, kabuklarını soyun, çatalla ezin, içine yeşillik veya kuru nane, tuz, karabiber ekleyin karıştırın..
- Eğer etli yapmak isterseniz o zaman tavaya bir az sıvı yag koyun, yarım kuru soğanı ince ince kıyın yağda kavurun, kavrulan soğana kıymayı ekleyip kendi suyunda pişinceye kadar kavuralım. Tuz, karabiber ekleyelim.
- Sonra süt yoğurt, sıvı yağ ve yumurtanın beyazını, bir çimdik kabartam tozunu ekleyip çırpma teliyle çırpalım..
- Bir adet Totilyayı tezgahın üzerine koyalım, kaşıkla sütlü karışımdan biraz alıp Tortilyanın her tarafına sürüyoruz..
- Sonra istediğiniz iç harcından: peynir, patates, kıyma- o gün hangisini yapıyorsanız- koyup bohça gibi saralım.. ( resimde olduğu gibi) Ben peynir ve patatesli ic harcı kullandım.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizelim..
- Böreklerin en üst kısındandan bıçakla çizik atar gibi keselim.
- Kesilen bölüme ince kesilmiş yeşil biber, domates yerleştirelim..
- Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürüp, 200 derecede ( yani 350F) üzeri kızarana kadar pişirelim..
Afiyet olsun..