28 Nisan 2012

UYARI, DİKKAT VE TEKLİF..




UMUT EDİYORUM SİTEM KAPANMAZ.
AMA EĞER KAPANIRSA MUTFAK DİLİ ARTIK YENİ ADRESTEN DEVAM EDECEK..
YANİ mutfak-dili.blogspot.com adresinden devam edeceğim..
Ama aynı MUTFAK DİLİ ismiyle...

 UYARININ İÇERLİĞİNİ AÇIKLIYORUM ŞİMDİ


Bu gün sabah yaşadığım şoku şu an yazarken yeniden yaşıyorum..
Sabah kalktım Mutfak Dilini açtım.
KArşıma kocaman bu site silindi yazısı çıktı..
Kalbim hızlı hızlı atmaya başladı, soğuk terler akmaya başladı, dondum kaldım.
Emeklerimi, yazılan onca harika yorumları, resimlerimi, kısacası 5 yıllık arkadaşımı kaybetmenin verdiyi hüznü yaşadım..
Blogum kapanmış yazısını görünce..
Daha bir kaç gün önce ve hatta sorunun hala devam ettiği arkadaşımız Yeşim hanımın "Yeturla lezzet kareleri" isimli blogun silindiği gibi benimde blogum silindi..
Çok üzücü ve çok kötüydü..


 Ama şükürle olsun şu an ulaşmış durumdayım ama hala yeniden başına bir iş gelecek gibi tetikteyim..
O yüzden arkadaşlar çok dikkatli olun.
Bu aralar blogger`in  yeni arayüzünü deyişimi olduğu için sanırım beli bloglar sınırlar getiriliyor ya da yeni arayüzünü geçemeyen ( benim gibi) blogları kapatma gibi olaylar oluyor...

Size tavsiyem

  • Yeni blogger arayüzüne geçin hala geçmediyseniz.
  •  tüm yazılarınızı bir dosyada toplayın.
  • resimlerinizin kopyasini; alin..
  • ayni sorunla karşılaşacak olursanız mail adresinizden bazı deyişiklikler yapın ve şifrenizi degiştirin..

 Unutmayın bu durum sizin blogun başına da gelebilir..
İnşallah aynı sorunla karşılaşmazsınız..
İyi günler 
Sevgiler..

26 Nisan 2012

KİVİLİ, FRAMBUAZLI YAŞ PASTA ve BİR KADEH KALP !




Ey Aşk, bahar rüzgarı ol  gel cal kapımı,
Konuş sabaha kadar,
Ricam hiç susma,
Emin ol dinliyorum seni..
Merakla..

Hiç soluklanma,
Hiç susma,
Hiç yutkunma,
Hiç uyuma,
Hiç sorgulama,
Sadece konuş...

Seni konuş,
Sevdayı konuş,
Mehtaplı gecelerde gökyüzündeki hayalini konuş,
Su damlasında eridiğini,
Hayallerle uyuduğunu,
Karşı kalbe heyecanla çarptığını anlat..

Hüzünle ağladığını,
Darlıktaki sabrını,
Duada huzurunu,
Çıkmazlarda son demeden yürüdüğünü,
Hadi gel, ne olur bir daha deneyelim dediğini anlat..

Bitince sana hediyem var..Ne mi ?
Sana hediyem bir kadeh kalp.. Senin için sessizce biriktirdiğim..
Su damlasında bulduğum,
Rüyada gördüğüm,
Hayalini kurduğum,
Durmadan çarpan,
Duada rahatlayan,
Darlıkta sabır gösteren,
Her ayrılığa ağlayan,
Ama hep seni bekleyen kalbim bunlar.. 
Ey Aşk... 

Alıntı değildir !


Kek kalpli olunca, bende de kalbe büyük aşk olunca dayanamadım yaptım, yazdım, resimledim..
Rahatladım..
Kalbi çok severim kalpli resimleri, kekleri, pastaları,
Kısacası her acıya rağmen hala sabırla, inançla atan, dilinin söylediklerine kızan, üzülen, içindeki sevgiyi açığa vurmayı başaramayan, kolayca affetmeyi öğrenemeyen, kendiyle sık sık hesaplaşan, haykırışlarını, isyanını sadece kendi duyduğu  kalbimi seviyorum....



Nerede kalpli tabak, süs görsem alırım..
Yok o kadar da savurgan değilim, her gördüğümü dediğim hoşuma gideni elbette..
Çünkü her kalp alınacak deyerde değildir. Kalp var, kalp var yani...

Çok kalplendim yaaa kalbim duracak..)
Geçiyorum pastamın tarifine..
Hafif, güzel, lezzetli.. Zaten Frambuaz ayrı bir lezzet. Kivi de eşlik edince ekşimsi bir tat çıktı ortaya..
Lakin acele ettim sütle iyice ıslatmadım, kremasını çekip yumuşamasını beklemeden kestim..
Siz bekleyin, hatta bir gece.. İyi sonuç verecek emin olun..
Kekin hamuru aynı  Tarçınlı Elmalı Kek ve Çilekli Pasta` da olduğu gibi..



    Malzemeler; 
  • 125 gram tereyağı
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 3 yumurta 
  • yarım limonun suyu( yaklaşık 2 yemek kaşığı)
  • biraz da limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 8-10 yemek kaşığı un

Kreması için; 
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 50 gr tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
Süslemek İçin; 
  • 2 bardak süt ( ıslatmak için gerekli. bunu isteye göre siz meyve suyu ile değiştirebilirsiniz)
  • 1 paket krem şanti
  • Frambuaz
  • Kivi..


Hazırlanması: 

  • Önce krema malzemelerinden tereyağı hariç hepsini karıştırıyoruz, ocakta göz göz olana kadar, sürekli karıştırıyoruz. Koyulaşmaya başlayınca yakın tereyağını , vanilyayı  1 dakika daha karıştırıp ocaktan alıyoruz. 
  • Aldıktan sonra mikserle en az 3 dakiak cırpıyoruz. 
  • Krema sogurken pandispaniyayı yapıyoruz. 
  • Kek  için oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını şekerle birlikte mikser yardımıyla iyice  çırpıyoruz.
  •  Sonra yumurtaları teker teker  karışıma kırıyoruz ve yeniden çırpıyoruz. 
  • Süt, limon suyu, vanilyayı ekliyoruz. 
  • Karıştırıyoruz ve karışıma unu ve kabartma tozunu da ekleyerek yeniden bir daha çırpıyoruz. 
  • Tereyağıyla yağlanmış kek kabına karışımı boşaltıyoruz.
 

  • Karışım koyu krema kıvamında olduğu için kalıbın her tarafına eşit şekilde yaymak lazım. Kaşık yardımıyla karışımı  eşit yayıyoruz.
  • 180 C (350 F) önceden ısınmış fırında Fırına koyuyoruz yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz 
  • Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra ters cevırıp sogumasını bekliyoruz.  
  • Sogumuş kekı enıne 2 ye kesıyoruz.  
  • Kekin ortasında yüksek olan yerleri hafif ovalayarak alıyoruz. 
  • Alt tabanı çok az sütle ( isteye göre kuru kahve kremasını suya karıştırarak veya evde bulunan her hangi bir meyve suyuyla) ıslatıyoruz. 
  • Soğumuş olan kremadan bolca sürüyoruz, frambuaz ve kivi diziyoruz..
  • Sonra kekin diğer parçasını kremanın üzerine koyuyoruz.
  • Süt veya meyve suyuyla yine kekin her tarafını ıslatıyoruz, krema sürüyoruz.
  • Bir paket krem şantiyi yarım su bardagı sütle çırpıp kekin her tarafına iyice sürüyoruz. 
  • Kivi ve Frambuazla süslüyoruz.. 

Afiyet olsun! 

25 Nisan 2012

YOĞURTLU TAZE BÖRÜLCE VE HAVUÇ SALATASI




Aslında buna yemekte deyebiliriz.
Zeytinyağlı harika bir lezzet..
Hafif ve lezzetli olmuş dedi arkadaşlar.. Sağ olsunlar..)
Yapımı da bir o kadar kolay..
Bu aralar Amerika`da taze börülce mevsimi..
Marketlerde yarım kilosu, aslında tam da yarım kilo degil 454 gr`ı  1 $ dan bulunuyor..
 Fiyatı tuzlu ama yapınca hafif oluyor..İyice alıştım sık sık yapıyorum.
Evdekiler de sevdi ya, ona çok sevindim..

Tarifinde ben en az malzeme kullandım. Siz kendinize göre artıra bilirsiniz. 



 Malzemeler:

  • 300 gr taze kuru börülce
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet küçük soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • su
  • üzerine yoğurt ( isteye göre)



Hazırlanması:

  • Taze börülceler önce ikiye bölünür sonra ortadan ikiye kesilir. ( inşallah anlata bildim) ( resimde olduğu gibi. gerci ben ikiye bölmedim ama bölseniz iyi olur)
  • Havuçlarda da ince ince kesilir.. ( resimdeki gibi)
  • Soğan da ince kıyılır.
  • Daha sonra tencereye önce börülce, sonra sogan , sonra havuç dizilir.
  • Üzerine zeytin yağı gezdirilir. Tuz, karabiber serpilir.
  • Üzerine hafif çıkacak kadar su dökülür ve kısık ateşte suyunu çekinceye ve de börülceler, havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir..
  • Servis tabağına alınır.
  • Üzerine yoğurt gezdirilir.
  •  İsteye göre üzerine kırmızı biber serpilerek ve ya sıvı yağda nane ve kırmızı biber kavurarak süslenir..
 Afiyet olsun..

23 Nisan 2012

ELİF`İN GÜN SOFRASINDAN BOMBA TATLISI



Haftanın her hangi bir günü, gurbetin belki de en sevilen anı..
Gürbetdaşların bir araya gelip bolca sohbet edip, yemek yediği gün...
Günlerden Cuma idi ve o gün sırası bizim Erzurumlu Elif arkadaştaydı ..
Bu günlerin en çok yemek kısmını seviyorum..
Zaten kilolara bakılınca da belli oluyor hangi kısmı sevdiğim..))

Elif`in uzun zamandır bana anlattığı tatlı vardı. Annesinin çok severek yaptığı Bomba tatlısı..
Merak etmiştim ( her zamanki gibi). Anlaştık, bir gün birlikte yapacak bolca resim çekecektik. Arkadaş beni fazla hasrette koymayarak tatlıyı gün için yapmaya karar vermiş.
Ben "Foto bacı" da makinemi alıp erkenden Elif`in evinin yolunu tuttum..
Tatlıyı yapım aşamasında adım adım fotoğrafladım..
Pişince de afiyetle yedik...
Vitamin deposu, tadı güzel, lezzet ötesi olan bu tatlıyı bir az beklemek gerekirdi, tatlı sıcak sıcak degil soğuk yenilecekti.. Çabuk dağılan tatlı olduğu için kendine gelmesi için zamana ihtiyaç vardı..
Siz siz olun bu tatlı yapacak olursanız piştikten sonra iyice soğuması için bekleyin.. Daha sonra üzerine kaymak koyarak ve ya krem şantiyle süsleyerek ikram edin ve ya afiyetle tüketin..
 Elif`cim bize bomba tatlısı ile birlikte "Bomba" tatlar da yapmış, üstelik 7aylık hamile hali ile..
İlk göz ağrısı olduğu için adım adım özenmiş arkadaş hayırlısı ile gelecek olan ogluşuna..


Şimdi Elif arkadaşın evinden ve sofrasından kareler ve arkadaşın annesine ait olan Bomba tatlısının tarifi..
Teşekkürler Elif`cim.. Annenin tarif defterine ve eline sağlık olsun.. 


Sarma

 Yoğurtlu Patatesli Havuçlu Salata


Açma


Kurabiye


Etli Sodalı Börek


Sarma Muhallebi



Ve Bomba Tatlısı


Bomba Tatlısının tarifi:

Malzemeler;

  • 4 yumurta
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet elma
  • 3-4 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • ceviz 
  •  kuru incir 
  • kuru üzüm
  • kuru kayısı 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

şerbeti için: 
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Hazırlanması:

  • Önce şerbet hazırlanır. 2 su bardağı su, 2 su bardağı şeker birlikte kaynatılır sonra soğumaya bırakılır.
  • Kuru incir. kayısı ve ceviz küçük doğranır.
  • Bir adet elmanın kabuğu soyulup rendelenir.


  • 4 adet yumurta 1 su bardağı şekerle köpük oluncaya dek çırpılır.
  • 1 su bardağı irmik, kabartma tozu, vanilya ve hindistan cevizi ilave edilir bir az daha çırpılır.
  •  Elma rendesi katılır kaşıkla karıştırılır.
  • Sonra sırayla iri doğranmış ceviz, üzüm, küçük doğranmış incir, kuru kayısı eklenip karıştırılır. 
  •  
  •  200 dereceli ( 350 F) fırında kızarıncaya dek pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından çıkarılır ve her tarafına eşit şekilde soğuk şerbet gezdirilir..

( resim pişmeden önce ve piştikten sonraki hali)

  • Soğuduktan sonra üzerine dondurma, kaymak ve ya krem şanti koyarak yiyebilirsiniz.
 
Afiyet olsun..


16 Nisan 2012

BİR YAGMURLU GÜN, BİR BARDAK KAHVE HAVASINDAYIM..



Austin`de hava kapalı..
Tam sıcaklar gelmeden önce gezilecek hava..
Gezmekten daha çok romantik filim izleme zamanı.. Vampirli aşka da razıyım ..Twilight, New Moon olur mesela..))
Ama ben yorgun, ben yine iki sene önceki kırık gönül modunda..
Mustafa Ceceliden " Aman" dinler durumdayım..


Aslında gezmek alış veriş iyi gelir derler bu halde olunca...
Gezecek modda olan biri yok ortalıkta..
Evde oturup akşama misafir ağırlamayı seçtim..

Dün hintli ailenin misafiri olup, 6 saatten çok harika vakit geçirmek, sohbet muhabbet edip 2 kere yemek yemek, tatlılara boğulmak üstünü üstlük hediye almak iyi gelmişti bir az..


Bu gün yine yorgun moduma döndüm..
Televizyon kumandası gibi kumandam olsa ayar yapayım diyeceğim de..
Yok, şartelim bozuk  sürekli bir siyah bir renkli gösteriyor..

Bir tek rüyalarım renkli bu aralar..
Tek tesellim o cıvıl cıvıl rüyalar.. 

Yalnız bu halimle ""Amerika Gerçeği" isimli blogumu uzun zaman sonra güncelledim.. Söz verdim haftada bir de olsa oraya yazı yazacağım..
Çünkü Amerika`yı çok ihmal ettim..))
Hatıralar, harika resimler, konuşulacak çok gerçekler var daha bu macera dolu Amerika`dan..



  İyi günler...

13 Nisan 2012

KIRPIK BÖREK

 

Bu gün nergis kokulu Esra Betülümün doğum günü..
Balım bu gün 10 yaşını tamamladı. 
Canım benim nice hayırlı yıllara.. Sağlık, mutluluk, huzur, hayırlı kısmet nasibin olsun.. 
O gamzeli yanağına her zaman gülücük konsun. 
Yolun açık olsun..

****
"Yalancının mumu yatsıya kadar" derler ya..
Yalancı dolmanın da ömrü bir ay önce evimize misafir olarak gelen amerikalı, hoş, mütevazi, cana yakın, güzel gözlü bayan,  Ms. Smith ve- (bize göre gelecek nişanlısı veya eşi, onların tabiriyle desek) erkek arkadaşına hazırladığım sofradaki Kırpık böreğe kadarmış.
Yani bu kadar uzun cümle kullanan blog yazarı yoktur sanırım..)
 Benim acilen güzel yazma kursu almam lazım.))
Bir tek o kalmıştı zaten..))
Kırık kalemle ancak bu kadar oluyor..))

Neyse, Kırpık börek tarifini sevgili Gülay hanımın  "Gülay Mutfakta" sitesinde görmüştüm.
Arkadaş bildiğimiz yufka kullanmış börek için, ben hazır baklava yufkası kullandım.
Hazır baklava yufkası ince ve çıtır olduğu için börek de çıtır çıtır oldu. Yalnız bunu söyleyeyim baklava yufkası dışarıda çabuk kuruduğu için böreği çabuk yapmak gerekir. Çünkü kenar kısmına taşan bölümü sonradan geri katlamak isterken kırılıyor.
El çabuklugu lazım, aynı ilizyon ustaları gibi..)
Gülay hanım böreğin ortasına serpmek için peynir kullanmış. Ben haşlanmış patates, sucuk, yeşil biber ve peynir kullandım Bir nevi pizza gibi olmuştu.
Ms. Smith ve arkadaşı met ede ede bitiremediler. ))
Şımarmak yok ama..))
Gülay arkadaştan tarif, benden uygulama, size de kolay gelsin..

 Ayrıca bu böreği " Porselen Demlik Çay Saati" etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili Pasasofram`a ve " Çay Kahve Bahane " etkinliğinin ev sahibi "Marifetane" ye gönderiyorum.. Bol katılım diliyorum...





Malzemeler: 

  • 3 adet yufka  
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısını üzeri için ayırın)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı soda

Üzerine;

  •  Lor ve ya beyaz peynir ( Amerika`da yaşayan arkadaşlar Feta ufalanmış peynir kullanabilir. Ben kullandım)
  • 1 adet haşlanmış patates ( olmasa da olur)
  • yarım domates
  • bi az sucuk
  • biraz ince dogranmış yeşil biber
  • közlenmiş kırmızı biber
  • küçük çeri domatesler ( kahvaltılık) 
  • taze kekik ( yoksa kurusu veya kuru otlardan en varsa)
  • çörek otu


Hazırlanması: 

  • Önce yuvarlak bir borcamı ve ya tepsiyi yağlıyoruz. 
  • Yufkadan bir tanesini alıyoruz, bir kısmını tepsiden dışarı sarkıtacak, diger kısmını tepsinin ortasında buruşturacak şekilde seriyoruz. Tepsinin kenarı tamamen kapanacak şekilde yufka seriyoruz. 
  • Geri kalan iki yufkayı rulo yapıyoruz ve ekmek doğrar şekilde 1 sm genişliğinde kesiyoruz. 
  • Kestiğimiz yufkaları elimizle bir az da koparıyoruz. Aynı kadayıfı, haşlanmış eti didikler gibi..
  • Sonra bu didiklenmiş yufka parçalarını tepsinin ortasına eşit şekilde yayıyoruz. 
  • Süt, sıvı yağ, 1 yumurtanın tamamı, 1 yumurtanın akını çırpma teliyle çırpıp, böreğin ortasına yaydığımız yufkaların üzerine eşit şekilde döküyoruz..( Bu karışımdan bir az ayırdım kenar kısma taşan yufkaların üzerine de elime sürdüm daha da set olmasın deye.. Katladıktan sonra da katlanmış bölümü sürdüm. Sizde ayırın iyi oluyor)
  • 1 çay bardağı sodayı da eşit şekilde yufkaların üzerine döküyoruz. 
  • Üzerine ufalanmış peynir, haşlanmış, küp küp doğranmış patates ve domates, küçük kesilmiş sucuk, ince doğranmış biberleri birlikte karıştırıp her tarafına yayıyoruz.
  • Közlenmiş kırmızı biberden ince şeritler kesip, kare şekilinde diziyoruz böreğin üzerine.
  • Küçük çeri domatesi iki yere bölüyoruz. karelerin boşluğuna diziyoruz.
  • Taze kekik. olmadı evde olan kuru nane, reyhan, maydanoz, her hangi birinden serpiyoruz. ( hepsini degil) Ben unuttum serpmeyi.
  • Yufkanın kenara taşan kısmına da ayırdığımız sütlü yağlı karışımdan sürüyoruz ve kıvırarak tepsinin içine doğru yani kenarlara doğru katlıyoruz. Aynı pizza kenarı gibi olacak. 
  • Sütlü karışımdan bir az sürüyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz. 
Çörek otu serpiyoruz.
180 derece ( 350 F) fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun.!

9 Nisan 2012

YALANCI DOLMA (AZERBAYCAN MUTFAĞI)


Dün gece hayatımda geçirdiğim bir kaç kötü geçeden birisiydi..
Ya misafirlikte yemekleri fazla kaçırmıştım, ya gerçekten üşütmüştüm hastaydım, ya da kesin üzerimde kem gözlerin nazarı vardı..
Bir türlü uyuyamadım.. Sağa döndüm olmadı, sola döndüm olmadı..
Aslında basini yastığa koyar koymaz hemen uykuya dalan birisiyim ama, dun en az 1 saat kendimle savaştıktan sonra uyudum..
Gece de an az 5-6 kere uyandım.. Hayırdır inşallah..
Yok yok, benim acilen kurşun döktürmem lazım..)) Üzerimde bir ağırlık var.. Bir nazar var.. Kesin..



Memleket yemekleri iyi gelir dedim aklımda uzun zamandır dolasan dolmanın tarifini yazmak istedim..
Daha önce de bahsetmiştim sanırım, Azerbaycan mutfağının Türk mutfağına benzer yanları da var çok çok uzak yemekleri de var..
Mesela bu dolma gibi.. Azerbaycan mutfağında sebze yemekleri neredeyse yok gibi.. Etli yemekler çok fazla yapılır ve bunlar da yöreye ve bölgeye göre değişir..
Ama bunu kesin biliyorum ki  her yörede dolmaya et katılır. Eğer et yoksa o dolmanın, yani sarmanın adı Yalancıdır..Ayni bu günkü tarif gibi..
Bizim Şirvan bölgesinin bahar mevsiminde çok yapılan yemeğidir Yalancı dolma.. İçinde sadece pirinç ve bol yeşillik var.. Et yok ya ismi de olmuş Yalancı Dolma..
Bu da tarifi:



Malzemeler:

  • Dolmalık pirinç
  • 1 adet soğan 
  • domates salçası ( isteye göre)
  • sıvı yağ 
  • tuz, karabiber
Yeşillikler:
  • taze nane
  • taze kişniş
  • taze dereotu
  • taze soğan (isteye göre)

Sarmak için:

  • Üzüm yaprağı



Hazırlanması: 

  • Yeşillikler yıkanır ince kıyılır.
  • Soğan rendelenir veya ince ince kıyılır.
  • Pirinç ,salça, tuz karabiber, sıvı yağ katılır, karıştırılır..
  • Hazır olan karışım üzüm yaprağına sarılıp, tencereye yan yan dizilir.
  • Dizilen tencerenin boyutundan bir az küçük tabak dolmaların üzerine kapatılır. ( dolmalar pişince genişleyip açılmasın ve dağılmasın deye lahana dolmasında resmini eklemiştim TIK )
  • Tabağın üzerine çıkacak kadar su eklenir,  ilk başta yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca orta ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir..
  • Pişme süresi yaklaşık 45 dakika sürüyor.. Suyu eksilirse yeniden su eklenir..

Afiyet olsun..!

7 Nisan 2012

MEKSİKA SALATASI veya KIRMIZI FASULYE SALATASI



Acaba gerçekten Meksikalılar yapıyor mu bu salatayı çok merak ediyorum..
Amerika`da özellikle Texsas eyaletinde meksikalı çok insan var.  Çünkü Meksika Texsas`la sınır . Meksika`dan olabildigince insan akını var Texsasa..
 Hani "ver elini İstanbul" derler pılını pırtını toplayıp İstanbula gelenler gibi.. Aynen onun gibi onlarda "Ver elini Texsas" deyip geliyorlar.  Bazen green kartlı ( yeşil kartla), bazen vize yoluyla, büyük çoğunlukta kaçak olarak giriş yapıyorlar Amerika`ya.
Bizim Austin şehrinde de çok var. İngilizce dili kursundan epey arkadaş edindim meksikalı.
Amerika`da patlak denilen çok yaygın parti usulu var. Aynı bizde olduğu gibi her kes bir şeyler getirir beraber yenilir.  Kursun son günü bunu illa ki yapıyorlar.  Bu sayede her ülkenin mutfağından da haberin olmuş oluyor. Tabi sınıfın 100% de 70 %-i  Meksikalı olunca onların mutfağı üstünlük oluyor. Onların yaptıklarını merakla inceliyorum. Bir çok yemekleri, salataları türk yemeklerine benziyor.
Bu kadar yiyecegin içinden özellikle bir tanesi çok farklı gelmişti bana, o da onların çok meşhur yemekleriymiş. Mısırın dışını kaplayan bir kaç kat yapraklar var ya ondan yapılan bir yemek. Bir çok sebzeyi karıştırıp bu yapraga sarıyorlar, buharda pişiriyorlar.
 Bu yiyecek Meksikalılar için çok lezzetli ve ünlü.. Yapmakta bir o kadar zahmetli sanırım..  Tadına doyulmaz diyorlar ki ben daha tatmadım..


Kurs arkadaşlarımın getirdiklerinden yeme cesaretim olmadı henüz. Bir tek kaktüs salatası dışında. Onun da içerliğini iyice sormuştum ve yenile bilecek maddeler katıldığından dolayı tadına bakmıştım. İçinde sadece kaktüs, domates, salatalık, yeşillik ve tuz vardı.
Evet, doğru duydunuz kaktüs salatası. Halis muhlis dikenleri olan kaktüsü konserve haline getirmişler. Ondan da salata yapmışlar. Çok farklı bir salataydı. Hatta bende merak edip marketten almıştım ama daha cesaret edip yapamadım. ( bu adresten bakabilirsiniz resmine ben ismini unuttum. Tık )
Velhasıl kursun patlak partisine getirilen salatalar içinde bu salataya hiç rastlamadı. O yüzden başta da bahsettim acaba meksikalılar bu salatayı yapıyorlar mı deye..
Belki de zamanında yapmışlar sonra bakmışlar onlara has özelliyi kalmadı menüden çıkarmışlar..))
O kadar zor bir salata degil hatta çok kolay. Tadı da güzel. İçinde doyurucu bir çok çeşit olunca epey doyurucu da oluyor..

Tarifi Marifetane sitesinin ev sahipliğini yaptıgı "Cay Kahve bahane" etkinliğine gonderiyorum.. Bol katılımlar diliyorum..


Malzemeler:

  • 1  küçük kutu meksika fasulyesi (konserve) ( kırmızı fasulye)
  • 1 küçük kutu mısır konservesi
  • 2 adet küçük salatalık turşusu
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber ( konserve de olur)
  • 1 adet domates
  • maydanoz, dereotu, tuz karabiber
  • yarım limon ( sıkmak için)
  • sıvı yağ


Hazırlanması:

  • Konservelerin hepsi açılır süzgeçte üzerinden su akıtırı ve suları iyice süzülür.
  • Salatalık turşusu, domates ve közlenmiş biber ( konserve olursa daha iyi olur yoksa biber ocakta her tarafı bir az közlenir) küçük küçük doğranır.
  • Maydanoz, dereotu kıyılır
  • Tüm malzemeler karıştırılır.
  • Tuz, karabiber eklenir.
  • Sıvı yağ ilave edilir, limon suyu sıkılır ( istenilen kadar) karıştırılır servis yapılır.
Afiyet olsun!

6 Nisan 2012

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KIYMALI PATATES YEMEĞİ


Bu aralar fena şekilde beşamel sosa takılmış durumdayım.
Sütü sevmiyorum, sevmiyorum derken sade içemiyorum.
İçine illa ki kakao, olmadı Nesquik tozu katarım.
Biliyorum, belli yaştan sonra kemiklerimi bir araya toplamak zor olacak..))

Sütlü tatlılar da eh işte derdim ki Etimek tatlısını yedikten sonra 190 derece dönüş yaparak sütlü tatlılarla aramı düzelttim.
Artık seviyorum, ama hala süt içmiyorum. Ayrıca çok kilo yapıyor. Bir bardakta 200 gr kilo alıyorum desem yalan söylemiş olmam her halde..
Sıra beşamel sosa gelince epey düşünmüştüm. Yine karşımda süt vardı. Düşüncesi korkunçtu. Hadi, sütlü tatlı neyse de yemekte hayır demiştim..
Beşamel sosunu ilk defa mecburen Lazanya`da kullanmıştım, sevmiştim. Süt farklı bir tat kazanmıştı.
Geçenlerde misafir gelecek- üstelik Amerikalı birileri-  ama kafamda hiç bir yemek fikri yok. Canım sıkkın. Bakmadım degil bloglara ama yok, illa ki bir malzeme eksikti..
Bir az düşündüm, malzemeye baktım, "olur mu acaba?" dedim...
Sen yap, yemezlerse yemesinler dedim.. Kendin yersin dedi bana iyi niyetli sağ tarafımdan bir ses..)) 
 Daha önce beşamel sosunu sevmiştim, bu yemekte aşık oldum..
Çok güzeldi, çok lezzetliydi, çokta pratikti..
Nasıl mı?  İşte böyle

 Malzemeler:

  • 300 gr yağsız kıyma
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet büyük domates ( isterseniz)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 buçuk bardak süt
  • 1 yemek kaşığı un ( tepeleme degil)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gr kaşar peynir
  • Tuz, karabiber, istediğiniz baharat.

Hazırlanması:

  • Önce 1 adet soğanın kabuklarını soyup. ince ince doğruyoruz.
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya döküyoruz, soğanları ekleyip hafif kavuruyoruz.
  • Kıymayı kavrulan soğana ekleyip, kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz.
  • Rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırıyoruz.
  •  2-3 dakika sonra 1 yemek kaşığı salçayı, tuz, karabiberi ve istediğimiz baharatı ekleyip karıştırıyoruz 3 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  • 3 adet patatesi soyup,  borcama veya fırına konulacak tepsiye istediğimiz şekilde doğruyoruz. ( ben ince ince doğradım resimde olduğu gibi)
  • Patatesi  üzerine kıymayı ekliyoruz. Bu bir kenarda dursun biz beşamel sosunu hazırlayalım.



Beşamel sosunun hazırlanması:

  1. 1 yemek kaşığı tereyağını tencereye koyuyoruz. 1 yemek kaşığı unu ekleyip kavuruyoruz. Kavrulan una 1,5 bardak sütü ekleyip, çabuk karıştırıyoruz un topak olmasın deye.( Bu işlemi çırpma teliyle yaparsanız daha iyi olur.)
  2. Karışımı hafif kaynama hali alıncaya kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynatmıyoruz.
  3. Karışım koyu olursa bir az daha süt ilave edebilirsiniz. Sos çok sulu degil, hafif koyu olacak
  • Hazır olan sosu patatesli etli karışımın üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kaşarı rendeliyoruz.
  • 200 Dereceli ( 390 F) fırında üzeri kızarana ve de patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun..!
 

4 Nisan 2012

TORTİLYA BÖREK.- TORTİLLA BOREK



Tam hatırlamıyorum yıllar önceydi, belki de 20 yıl oldu çamaşır suyu yeni yeni satılıyordu. Maşallah tüm hanımlar alıp kullanıyordu.. Bir gün bizim eve de uğradı bu çamaşır suyu.. Ne de kolay dedik.. Nereye döksek pırıl pırıl parlatıyordu her tarafı..
Ha, bu arada bazen olmadık yerleri de beyazlatıyordu.. Acaba çamaşır suyu döksek nasıl olur deyerek çök elbise dükkanına para kazandırdık o zamanlar.. Akıllandık mı?.. Yok canım, neredeeee.. Hala o fikir var beynimizde.. Her lekeye çamaşır suyu iyi gelir deye :)
Bir çok ev elbisemde, olmadı bazen yanlışlıkla çok sevdiğin dışarı kıyafetlerimde hep çamaşır suyu lekesi var..  Geçenlerde çok sevdiğim lacivert çizgili gömleğime de düştü " yanlışlıkla", şimdi geziyoruz öyle benekli benekli..
Çamaşır suyunun çok kullanıldığı bu  dönemlerde anneannem bize çok kızardı:. "İşin kolayına kaçmayın" derdi.. "Beyazları şakır şakır kaynatmadıysan onlar beyazlanmaz.. Kiri gömülür içine" derdi.. 
"Çamaşır suyuyla beyazlamaz lavabo, banyo. Ov döküp ovmak lazım" derdi..
" Eh şimdiki zamanda avrat olmaya ne var ki" derdi.. ( Azericede avrat sözü hanim manasında kullanılıyor yani "  şimdiki zamanda hanım olmaya ne var ki" derdi anneannem).:)
Dogru söze ne hacet...

Vereceğin börek tarifine çamaşır suyu muhabbetini de de kattın ya aferin sana...

Dur bir dakika ya, ben niye çamaşır suyuna girdim ki:).. Pardon, yani mevzuyu oraya getirdim ki..
Evet hatırladım, kolaylıklardan bahsediyordum..
Bu günkü börek tarifinde hep aklıma anneannemin bu lafı gelir de, ondan söyledim..


 Zaman kolaylık zamanı ve bu kolaylığa gurbet elde bir yenisi daha eklendi.. 
Uncooked Tortillas- Tortilya- kısacası Pişmemiş yufka..))
Ne kadar pratik, güzel, kolay şişmanlatan bir lezzet.. ( kilolular dikkat)
Hakikaten elimizden tutuyor zor zamanda.. Anneannem görse, yine aynı lafı kullanır eminim..
Peki nerede bulunur bu Tortilya?.
Amerika`da yaşayan- bilmiyorum belki Avrupa ülkelerinde de vardır- arkadaşlar bunu kolayca bulur... Kolay dedim o kadar da degil. En azından bizim Austin sehrinde degil..
Ben bu Tortilyayı "Costco" denilen büyük, toptan alışveriş yapılan marketten alıyorum. ( bu market için özel üyelik kartı gerek onu da söyleyeyim) Bazen de hintlilerin marketinde bulunur..


 Böreklerde, gözleme yapımında, sigara börek yapımında iyi oluyor.. İşte bu börek listesine bir yenisini daha ekliyoruz bu gün..
Amerikada kolay türk yufkası bulamayan arkadaşlar için pratik çözüm düşündüm..
Tabi Türkiye deki arkadaşlar üçgen yufkadan, Azerbaycan dakı arkadaşlar da pazarlarda satılan yuvarlak yufkadan ( yuxadan) aynı böreği yapabilirler.. Kıskanmasınlar..))
Aynı böreyi daha önce Azerbaycan`dayken yapmıştım, pazardan aldığım hazır yufkayla.. ( tarif burada)
O böreyin mekan Azerbaycan Baküydü, malzemesi; Keşle pazarında orta kapının yanında oturan beni görünce " bu gün yufka almayacak mısın" deyen nineyi kırmamak için aldığım yufka, yapan ve resimleyen, blog camiasına yeni adım atan Mutfak Dili`ydi..

Şimdiki böreğin mekanı Texsas Austin, kullanılan malzeme tembel işi Tortilya, yapan ve resimleyen  hala düşe kalka mutfakta uğraşan Mutfak Dili..



Geçelim tarife

 Malzemeler: 

  • 1 paket tortilya ( bir pakette yaklaşık 40 tane yufka var ve 20, 20 bölünmüş iki ayrı paket var. Bunun bir tanesi yani 20 adet bu günkü börek için yeterli olur) 
  • 1/2 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta ( sarısını üzerine sürmek için ayıralım, beyazı zayi olmasın karışıma katalım..)
  • 1 cimdik kabartma tozu ( yumuşak olması için) 
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates


İç malzeme: ( tercihe bağlı)

  • Feta ufalanmış beyaz peynir (olabilir)
  • Kavrulmuş kıyma (olabilir) 
  • Haşlanmış patates ( olabilir)


Hazırlanması:
 Burada 3 ceşit ic malzeme var. İstediginizi hazırlayabilirsiniz..
  • Önce iç malzemeden başlayalım. Eğer peynir kullanacaksanız ona ek bir işlem gerekmez. 
  • Yok eğer patates kullanacaksanız o zaman patatesi haşlayın, kabuklarını soyun, çatalla ezin, içine yeşillik veya kuru nane, tuz, karabiber ekleyin karıştırın..
  • Eğer etli yapmak isterseniz o zaman tavaya bir az sıvı yag koyun, yarım  kuru soğanı ince ince kıyın yağda kavurun, kavrulan soğana kıymayı ekleyip kendi suyunda pişinceye kadar kavuralım. Tuz, karabiber ekleyelim. 

  • Sonra süt yoğurt, sıvı yağ ve yumurtanın beyazını, bir çimdik kabartam tozunu ekleyip çırpma teliyle çırpalım..
  • Bir adet Totilyayı tezgahın üzerine koyalım, kaşıkla sütlü karışımdan biraz alıp Tortilyanın her tarafına sürüyoruz..
  • Sonra istediğiniz iç harcından: peynir, patates, kıyma- o gün hangisini yapıyorsanız- koyup bohça gibi saralım.. ( resimde olduğu gibi)  Ben peynir ve patatesli ic harcı kullandım.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizelim.. 
  • Böreklerin en üst kısındandan bıçakla çizik atar gibi keselim.
  • Kesilen bölüme ince kesilmiş yeşil biber, domates yerleştirelim.. 
  • Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürüp, 200 derecede ( yani 350F)  üzeri kızarana kadar pişirelim..
Afiyet olsun..

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM