9 Nisan 2012

YALANCI DOLMA (AZERBAYCAN MUTFAĞI)


Dün gece hayatımda geçirdiğim bir kaç kötü geçeden birisiydi..
Ya misafirlikte yemekleri fazla kaçırmıştım, ya gerçekten üşütmüştüm hastaydım, ya da kesin üzerimde kem gözlerin nazarı vardı..
Bir türlü uyuyamadım.. Sağa döndüm olmadı, sola döndüm olmadı..
Aslında basini yastığa koyar koymaz hemen uykuya dalan birisiyim ama, dun en az 1 saat kendimle savaştıktan sonra uyudum..
Gece de an az 5-6 kere uyandım.. Hayırdır inşallah..
Yok yok, benim acilen kurşun döktürmem lazım..)) Üzerimde bir ağırlık var.. Bir nazar var.. Kesin..



Memleket yemekleri iyi gelir dedim aklımda uzun zamandır dolasan dolmanın tarifini yazmak istedim..
Daha önce de bahsetmiştim sanırım, Azerbaycan mutfağının Türk mutfağına benzer yanları da var çok çok uzak yemekleri de var..
Mesela bu dolma gibi.. Azerbaycan mutfağında sebze yemekleri neredeyse yok gibi.. Etli yemekler çok fazla yapılır ve bunlar da yöreye ve bölgeye göre değişir..
Ama bunu kesin biliyorum ki  her yörede dolmaya et katılır. Eğer et yoksa o dolmanın, yani sarmanın adı Yalancıdır..Ayni bu günkü tarif gibi..
Bizim Şirvan bölgesinin bahar mevsiminde çok yapılan yemeğidir Yalancı dolma.. İçinde sadece pirinç ve bol yeşillik var.. Et yok ya ismi de olmuş Yalancı Dolma..
Bu da tarifi:



Malzemeler:

  • Dolmalık pirinç
  • 1 adet soğan 
  • domates salçası ( isteye göre)
  • sıvı yağ 
  • tuz, karabiber
Yeşillikler:
  • taze nane
  • taze kişniş
  • taze dereotu
  • taze soğan (isteye göre)

Sarmak için:

  • Üzüm yaprağı



Hazırlanması: 

  • Yeşillikler yıkanır ince kıyılır.
  • Soğan rendelenir veya ince ince kıyılır.
  • Pirinç ,salça, tuz karabiber, sıvı yağ katılır, karıştırılır..
  • Hazır olan karışım üzüm yaprağına sarılıp, tencereye yan yan dizilir.
  • Dizilen tencerenin boyutundan bir az küçük tabak dolmaların üzerine kapatılır. ( dolmalar pişince genişleyip açılmasın ve dağılmasın deye lahana dolmasında resmini eklemiştim TIK )
  • Tabağın üzerine çıkacak kadar su eklenir,  ilk başta yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca orta ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir..
  • Pişme süresi yaklaşık 45 dakika sürüyor.. Suyu eksilirse yeniden su eklenir..

Afiyet olsun..!

30 yorum:

  1. ELLERİNE SAĞLIK CANIM MMM HARİKA
    SEN YAPARSIN GÜZEL OLMAZMI.:)))

    YanıtlaSil
  2. yaprak sarmayı çok severim.Tarifini ilk fırsatta denicem sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. hiç haayır diiyebilirmiyim ben bu lezzete:)
    hemde tek lokmalık..
    miss miss..
    ellerine sağlıkk canım kardeşim..
    biraz keyifsizim bu gün.
    çok iyi geldi cici yorumun..
    öperimm canısı..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  4. tez zamanda şifalar.. sarmalarda nefis olmuş ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Allah kem gözlerden pis nefislerden korusun aybalam:)) ellerine sağlıkk dolmalar şahaneee

    YanıtlaSil
  6. İşte ben de bu yalancı dolmaya bayılanlardanım. İçinde et olmayan herşeyi çok severim.
    Ellerine sağlık çok da güzel görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. canım yaaa ıster yalancı olsun ıster gercek ben cok severım olsa da yesem dedırttın şimdi ben sogan ve salça mutlaka koyarım sogan bence en buyuk lezzetı dolmanın ellerıne sağlık harıka gorunuyor

    YanıtlaSil
  8. bende hergece var bu uykuya dalamama canım.çaresini bulsamda şöyle doya doya uyusam diyirum hep.sarmada harika bu arada.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Yalandan yerim ben bunu :P Yerim ama yemedim diye yine yerim yine yerim yine ve yine yerim :)))
    Ellerine sağlık.
    Bu arada, bol bol oku kendine en iyisi sen :) Felak, nas ve ayetel kürsi oku üfle kendine oh misler gibi :) Yatar yatmaz uykuya dalan insanlara hayranlık duymuşumdur hep. Mesela ben dün gece 12 de yattım yatağa, uyuyabildiğimde 4'e geliyordu saat :)
    Gerçi benim uyku ile zaten bi sorunum var ama.. Yani en az 2 saat dönerim yatakta.
    Rahat rahat uykular diliyorum sana, en mışılından :)

    YanıtlaSil
  10. ben etsizini daha çok severim. harika da sarmışsın yaa maşallah

    YanıtlaSil
  11. Etsiz olunca gunun her saati isitilmaya gerek duymadan afiyetle yenir "yalanci" dolmalar...
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  12. azarbaycan mutfağı tam benlikmiş:)ne güzel sarmışsın tombik tombik iç malzemesini sarmadan bile yer insan çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Sanki elimi uzatsam aliverecekmisim gibi.. Bir dolma bu kadar mi istah acici görünür.... Ellerine saglik canim benim... Aman kendine de dikkat et, ben nazara cok inanirim... Dualarini eksik etme... Sevgilerimle,..::)

    YanıtlaSil
  14. Yorumlar icin cok cok tesekkur ederim.
    Gonlu guzel arkadaslardan gelen her yorum benim icin deyerlidir.
    Kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar öncelikle çok geçmiş olsun. Allahın nazarı üzerinize olsun. Yalancı dolma çok güzel olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Geçmiş olsun canım.
    Etsiz dolmayı da severim ben,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Ellerine sağlık canım süper görünüyor

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize sağlık,evet etli olunca etli dolma,pirinçli olunca yalancı dolmadır adı,ama genelde zeytinyağlı dolma diye anarız çoğu kez.Artık yeni yapraklar çıksında taze taze sarıp yiyelim.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, blogunuz da, sözleriniz de güzel.

    YanıtlaSil
  20. Canım benim Allah nazarlardan korusun..
    Akşam yemeğini az yedim ve şu anda ekrana yapıştım senin dolmalara bakıp yutkunuyorum..
    Nasıl bir güzelliktir bunlar böyle..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  21. Doyamadım ki bakmaya keşke vaktım olsa tüm siteyi bir çırpıda okusam gezsem...Bende senin takıpçinim arkdaşım hemde sıkı bir takıpçin...Sevgiyle muhabbetle inşallah....

    YanıtlaSil
  22. ellerınıze saglık hamaratlıgınız ustunuzde yıne masallah

    YanıtlaSil
  23. ALLAH'IN NAZARI ÜZERİNİZDE OLSUN,GEÇMİŞ OLSUN..DOLMA NEFİS GÖZÜKÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK:)

    YanıtlaSil
  24. Nasıl da güzel görünüyorlar, ellerine sağlık canım. Yalancısını da sahicisini de ben bayıla bayıla yerim.

    YanıtlaSil
  25. hımmm aman oluyor öyle ara ara dikkat et:)sarmada çok güzel görünüyor ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  26. demekki bizdeki zeytinyağlı orada olmuş yalancı:)
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor,bayılırımm..

    YanıtlaSil
  27. Ellerine saglik cok guzel olmuslar. Aksam vakti canim cekti:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Ellerine sağlık.Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  29. İsmi yalancı ama tadı çok sahici:)) Ellerinize sağlık, görüntü harika.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  30. canim arkadasim sizde yalanci deniyor;benim babam tarafindan da sahte dolma denir bu etsiz dolmaya.annem misafirler icin zeytinyagli yapar genelde dolmayi,babam da rastlarsa "ne o hanim sahtekarlik mi yaptin yine" der."sahte dolma yapmissin yine".o gun bugun sahte dolma bizim evde de zeytinyagli sarmanin adi.benim ise etliye tercihimdir,daha cok severim zeytinyagliyi,seninki de harika olmus,ellerine saglik olsun,sevgilerle canim benim...

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM