13 Nisan 2012

KIRPIK BÖREK

 

Bu gün nergis kokulu Esra Betülümün doğum günü..
Balım bu gün 10 yaşını tamamladı. 
Canım benim nice hayırlı yıllara.. Sağlık, mutluluk, huzur, hayırlı kısmet nasibin olsun.. 
O gamzeli yanağına her zaman gülücük konsun. 
Yolun açık olsun..

****
"Yalancının mumu yatsıya kadar" derler ya..
Yalancı dolmanın da ömrü bir ay önce evimize misafir olarak gelen amerikalı, hoş, mütevazi, cana yakın, güzel gözlü bayan,  Ms. Smith ve- (bize göre gelecek nişanlısı veya eşi, onların tabiriyle desek) erkek arkadaşına hazırladığım sofradaki Kırpık böreğe kadarmış.
Yani bu kadar uzun cümle kullanan blog yazarı yoktur sanırım..)
 Benim acilen güzel yazma kursu almam lazım.))
Bir tek o kalmıştı zaten..))
Kırık kalemle ancak bu kadar oluyor..))

Neyse, Kırpık börek tarifini sevgili Gülay hanımın  "Gülay Mutfakta" sitesinde görmüştüm.
Arkadaş bildiğimiz yufka kullanmış börek için, ben hazır baklava yufkası kullandım.
Hazır baklava yufkası ince ve çıtır olduğu için börek de çıtır çıtır oldu. Yalnız bunu söyleyeyim baklava yufkası dışarıda çabuk kuruduğu için böreği çabuk yapmak gerekir. Çünkü kenar kısmına taşan bölümü sonradan geri katlamak isterken kırılıyor.
El çabuklugu lazım, aynı ilizyon ustaları gibi..)
Gülay hanım böreğin ortasına serpmek için peynir kullanmış. Ben haşlanmış patates, sucuk, yeşil biber ve peynir kullandım Bir nevi pizza gibi olmuştu.
Ms. Smith ve arkadaşı met ede ede bitiremediler. ))
Şımarmak yok ama..))
Gülay arkadaştan tarif, benden uygulama, size de kolay gelsin..

 Ayrıca bu böreği " Porselen Demlik Çay Saati" etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili Pasasofram`a ve " Çay Kahve Bahane " etkinliğinin ev sahibi "Marifetane" ye gönderiyorum.. Bol katılım diliyorum...





Malzemeler: 

  • 3 adet yufka  
  • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısını üzeri için ayırın)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı soda

Üzerine;

  •  Lor ve ya beyaz peynir ( Amerika`da yaşayan arkadaşlar Feta ufalanmış peynir kullanabilir. Ben kullandım)
  • 1 adet haşlanmış patates ( olmasa da olur)
  • yarım domates
  • bi az sucuk
  • biraz ince dogranmış yeşil biber
  • közlenmiş kırmızı biber
  • küçük çeri domatesler ( kahvaltılık) 
  • taze kekik ( yoksa kurusu veya kuru otlardan en varsa)
  • çörek otu


Hazırlanması: 

  • Önce yuvarlak bir borcamı ve ya tepsiyi yağlıyoruz. 
  • Yufkadan bir tanesini alıyoruz, bir kısmını tepsiden dışarı sarkıtacak, diger kısmını tepsinin ortasında buruşturacak şekilde seriyoruz. Tepsinin kenarı tamamen kapanacak şekilde yufka seriyoruz. 
  • Geri kalan iki yufkayı rulo yapıyoruz ve ekmek doğrar şekilde 1 sm genişliğinde kesiyoruz. 
  • Kestiğimiz yufkaları elimizle bir az da koparıyoruz. Aynı kadayıfı, haşlanmış eti didikler gibi..
  • Sonra bu didiklenmiş yufka parçalarını tepsinin ortasına eşit şekilde yayıyoruz. 
  • Süt, sıvı yağ, 1 yumurtanın tamamı, 1 yumurtanın akını çırpma teliyle çırpıp, böreğin ortasına yaydığımız yufkaların üzerine eşit şekilde döküyoruz..( Bu karışımdan bir az ayırdım kenar kısma taşan yufkaların üzerine de elime sürdüm daha da set olmasın deye.. Katladıktan sonra da katlanmış bölümü sürdüm. Sizde ayırın iyi oluyor)
  • 1 çay bardağı sodayı da eşit şekilde yufkaların üzerine döküyoruz. 
  • Üzerine ufalanmış peynir, haşlanmış, küp küp doğranmış patates ve domates, küçük kesilmiş sucuk, ince doğranmış biberleri birlikte karıştırıp her tarafına yayıyoruz.
  • Közlenmiş kırmızı biberden ince şeritler kesip, kare şekilinde diziyoruz böreğin üzerine.
  • Küçük çeri domatesi iki yere bölüyoruz. karelerin boşluğuna diziyoruz.
  • Taze kekik. olmadı evde olan kuru nane, reyhan, maydanoz, her hangi birinden serpiyoruz. ( hepsini degil) Ben unuttum serpmeyi.
  • Yufkanın kenara taşan kısmına da ayırdığımız sütlü yağlı karışımdan sürüyoruz ve kıvırarak tepsinin içine doğru yani kenarlara doğru katlıyoruz. Aynı pizza kenarı gibi olacak. 
  • Sütlü karışımdan bir az sürüyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz. 
Çörek otu serpiyoruz.
180 derece ( 350 F) fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun.!

45 yorum:

  1. çok değişik ve güzel bir börek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim canim. Evet degisik börekti..

      Sil
  2. Çok güzel ve degışık bır borek olmuş ellerıne saglık.Yanlız gazoz tatlı bir içecek bu tuzlu karışımda uyum nasıl oluyor?Soda olsa nasıl olur? kolay gelsin hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heden`cim tesekkur ederim bu guzel yorum icin ve uyarin icin. Tabi gazoz degil soda olacak ben yanlis yazmisim. Duzelttim hatami.
      Anlasilan gazos cekmis canim..))
      Sevgiler canim..

      Sil
  3. Canım hayırlı cumalar kırpık böreği çok severim ellerine sağlık.Prensese güzel bir ömür dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. esra betüle mutlu yıllar diliyorum..börekse şahane..ellerine sağlık canımm..hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  5. esra betülün doğum günü kutlu olsun:) bence şımarmayı hakediyorsun arada bir olabilir:) börek nefis gözüküyor sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim benim simarmam arada bir olmuyir maalesef..))
      Tesekur ederim canim..

      Sil
  6. Merhaba..Değişik vefis bir börek olmuş.Ellerinize sağlık..Sizi izlemeye aldım..Banada beklerim ..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursen hanim her zaman beklerim.. Tesekkurler

      Sil
  7. Kızına hayırlı,mutlu,uzun bir ömür dilerim canım.
    Baklava yufkası ile bu böreği yapmak güzel fikir,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erguvan`cim maalesef burada yufka bulamayinca yukleniyoruz baklava hamuruna..

      Sil
  8. canım yavrucuğunun doğum günü kutlu olsun rabbim hayırlı uzun ömürler versin öpüyorum o gamzeli yanaklardan:)
    böreğinde harika bir şey olmuş görüntüsüde çok güzel ellerine sağlık
    mutlu hafta sonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim Fatma hanim.. Opdum teyzesi sizin yerinize..

      Sil
  9. esra betül'ün yeni yaşı kutlu olsun...
    tarifimi deneyip, beğenmenize sevindim..

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tsekkur ederim Gulay hanim. Elinize saglik olsun tarifleriniz super Masallah..

      Sil
  10. Iyi ki dogmus cici kiz Esra Betul:) Allah anali babali saglikli huzurlu bir omur nasip etsin, kendine hayirli kul size de hayirli evlat eylesin insallah:) Kirpik da cok guzel gorunuyorcanum ellerine saglik. Turkiye ye gidip geldigim icin bi suredir ortada yoktum komsucum gorusmek uzere ins:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komsum hos geldin. Bende diyordum uzun zaman oldun nerelerdesin deye..
      Tesekkur ederim canim..

      Sil
  11. Esra betule mutlu yıllar dılerım.
    Borege gelince goruntusu benim cok hosuma gitti ilk resmi gorunce tart sandim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim.. Evet tarta benziyor..

      Sil
  12. Nice yaslari, nice yillari olsun Esra Betul'un...

    bildigim kadariyla baklava yufkalarinin icinde (ben 7 numaradan borek yapiyorum) 14 tane olmasi lazim. klasigin disinda... cok hos gorunuyor. ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru canim aslinda 7 kullanilir borek icin ama ben 4 kullandim..
      14 tane varmis demek bilmiyordum.. Iyi oldu ogrendim..
      Sevgiler canim..

      Sil
  13. çok güzel olmuş ellerine sağlık tarifi aldım mutlaka denicem:)esra betül'e sağlıklı mutlu nice seneler diliyorum,güller de çok güzel orjinal rengimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim canim..
      Evet guller tabi rengi.. Cok severek almistim canli canli..
      Soframa guzellik versin deye..

      Sil
  14. Ellerine sağlık canım etkinliğe desteğin için teşekkürler tarifini aldım yorum sırasına göre yayında olacak..güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. ellerine saglik nefis bisey olmus bu , paylasim icinde cok tsk.ler yine beklerim:)

    YanıtlaSil
  16. Harika bir börek çok güzel oluyor bende yapıyorum çokda seviyoruz.
    Sunum harika ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. iştah açan bir görüntü var, eminim lezzeti de öyle, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Mutlu yaşlar olsun, hayatını sevgi çemberi içinde mutluluk ve şansla geçirsin, inşallah.
    Buna benzee bende bir börek yapıyorum ama bizde pırtık böreği deriz.Ama ben normal yufkayla yaparım ve ne yalan söyleyeyim böyle güzel süslemek hiç aklıma gelmemişti.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. esra betül prensesime,rabbim hayırlarla donanmış bir yaşamm nasip etsin inşallah....
    böreğin süsüne bayıldı ki ayşegüll:)
    senn harikasın be canısı...
    ellerine emeğine sağlık..
    resimler muhteşemmm yine..
    öperim canım,,,
    muhabetle...

    :)

    YanıtlaSil
  20. Prensese Allah sağlıklı,mutlu olacağı yaşlar nasip etsin inşallah..
    Benim için kocaman öp onu..
    Böreğin adıda pek hşmuş..:)))
    Lezzetinden şüpke yok,sen beğendiysen eğer..:))
    Ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil
  21. Esra betül'e hayırlı, sağlıklı, mutlu bir ömür dileğiyle, börek nefis, ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. dogum gunu kutlu olsun insallah.hayirli uzun omurler.benim de gamzeli 12 yasinda bir prensesim var.evlattan tatli ne var bu dunyada??

    YanıtlaSil
  23. ellerıne sağlık canım borek nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil
  24. böyle güzel pizza yememişlerdir sanırım ;)
    pizza dedim çünkü gerçekten daha çok pizza ya benziyor

    YanıtlaSil
  25. güzel bir yaşam onun olsun:)
    börekte nefis görünüyor ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  26. allahım esra betüle hayırlı uzun ömürler versin inşallh.

    böreğe de bayıldım hem pratik hemde lezzetli olmuş bence ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  27. çok değişik bir tarif mutlaka deneye eğim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  28. ellerine saglık...sunum süper olmus bende peynirsiz deneyceğim bunu bayıldım....sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Tarifkolik/ÖznurNisan 20, 2012 4:52 ÖÖ

    Biraz uğraşmak gerek ama sonuç süper görünüyor ellerinize sağlık.. Küçük hanıma da nice mutlu yıllar dilerim

    YanıtlaSil
  30. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Bu aralar diyet yapmaya çalışıyorum, bu güzel görüntülerden sonra börek yapmamak için kendimi zor tutuyorum. Tadına bakanlara afiyet, şifa olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  32. Arkadaşım bu nefis harika birşey, bayıldım. Mutlaka deniycem boş bir zamanda :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM