Bu gün nergis kokulu Esra Betülümün doğum günü..
Balım bu gün 10 yaşını tamamladı.
Canım benim nice hayırlı yıllara.. Sağlık, mutluluk, huzur, hayırlı kısmet nasibin olsun..
O gamzeli yanağına her zaman gülücük konsun.
Yolun açık olsun..
****
"Yalancının mumu yatsıya kadar" derler ya..
Yalancı dolmanın da ömrü bir ay önce evimize misafir olarak gelen amerikalı, hoş, mütevazi, cana yakın, güzel gözlü bayan, Ms. Smith ve- (bize göre gelecek nişanlısı veya eşi, onların tabiriyle desek) erkek arkadaşına hazırladığım sofradaki Kırpık böreğe kadarmış.
Yani bu kadar uzun cümle kullanan blog yazarı yoktur sanırım..)
Benim acilen güzel yazma kursu almam lazım.))
Bir tek o kalmıştı zaten..))
Neyse, Kırpık börek tarifini sevgili Gülay hanımın "Gülay Mutfakta" sitesinde görmüştüm.Arkadaş bildiğimiz yufka kullanmış börek için, ben hazır baklava yufkası kullandım.
Hazır baklava yufkası ince ve çıtır olduğu için börek de çıtır çıtır oldu. Yalnız bunu söyleyeyim baklava yufkası dışarıda çabuk kuruduğu için böreği çabuk yapmak gerekir. Çünkü kenar kısmına taşan bölümü sonradan geri katlamak isterken kırılıyor.
El çabuklugu lazım, aynı ilizyon ustaları gibi..)
Gülay hanım böreğin ortasına serpmek için peynir kullanmış. Ben haşlanmış patates, sucuk, yeşil biber ve peynir kullandım Bir nevi pizza gibi olmuştu.
Ms. Smith ve arkadaşı met ede ede bitiremediler. ))
Şımarmak yok ama..))
Gülay arkadaştan tarif, benden uygulama, size de kolay gelsin..
Ayrıca bu böreği " Porselen Demlik Çay Saati" etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili Pasasofram`a ve " Çay Kahve Bahane " etkinliğinin ev sahibi "Marifetane" ye gönderiyorum.. Bol katılım diliyorum...
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısını üzeri için ayırın)
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı soda
Üzerine;
- Lor ve ya beyaz peynir ( Amerika`da yaşayan arkadaşlar Feta ufalanmış peynir kullanabilir. Ben kullandım)
- 1 adet haşlanmış patates ( olmasa da olur)
- yarım domates
- bi az sucuk
- biraz ince dogranmış yeşil biber
- közlenmiş kırmızı biber
- küçük çeri domatesler ( kahvaltılık)
- taze kekik ( yoksa kurusu veya kuru otlardan en varsa)
- çörek otu
Hazırlanması:
- Önce yuvarlak bir borcamı ve ya tepsiyi yağlıyoruz.
- Yufkadan bir tanesini alıyoruz, bir kısmını tepsiden dışarı sarkıtacak, diger kısmını tepsinin ortasında buruşturacak şekilde seriyoruz. Tepsinin kenarı tamamen kapanacak şekilde yufka seriyoruz.
- Geri kalan iki yufkayı rulo yapıyoruz ve ekmek doğrar şekilde 1 sm genişliğinde kesiyoruz.
- Kestiğimiz yufkaları elimizle bir az da koparıyoruz. Aynı kadayıfı, haşlanmış eti didikler gibi..
- Sonra bu didiklenmiş yufka parçalarını tepsinin ortasına eşit şekilde yayıyoruz.
- Süt, sıvı yağ, 1 yumurtanın tamamı, 1 yumurtanın akını çırpma teliyle çırpıp, böreğin ortasına yaydığımız yufkaların üzerine eşit şekilde döküyoruz..( Bu karışımdan bir az ayırdım kenar kısma taşan yufkaların üzerine de elime sürdüm daha da set olmasın deye.. Katladıktan sonra da katlanmış bölümü sürdüm. Sizde ayırın iyi oluyor)
- 1 çay bardağı sodayı da eşit şekilde yufkaların üzerine döküyoruz.
- Üzerine ufalanmış peynir, haşlanmış, küp küp doğranmış patates ve domates, küçük kesilmiş sucuk, ince doğranmış biberleri birlikte karıştırıp her tarafına yayıyoruz.
- Közlenmiş kırmızı biberden ince şeritler kesip, kare şekilinde diziyoruz böreğin üzerine.
- Küçük çeri domatesi iki yere bölüyoruz. karelerin boşluğuna diziyoruz.
- Taze kekik. olmadı evde olan kuru nane, reyhan, maydanoz, her hangi birinden serpiyoruz. ( hepsini degil) Ben unuttum serpmeyi.
- Yufkanın kenara taşan kısmına da ayırdığımız sütlü yağlı karışımdan sürüyoruz ve kıvırarak tepsinin içine doğru yani kenarlara doğru katlıyoruz. Aynı pizza kenarı gibi olacak.
- Sütlü karışımdan bir az sürüyoruz.
- Ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz.
180 derece ( 350 F) fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.!
çok değişik ve güzel bir börek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilTesekkur ederim canim. Evet degisik börekti..
SilÇok güzel ve degışık bır borek olmuş ellerıne saglık.Yanlız gazoz tatlı bir içecek bu tuzlu karışımda uyum nasıl oluyor?Soda olsa nasıl olur? kolay gelsin hayırlı cumalar.
YanıtlaSilHeden`cim tesekkur ederim bu guzel yorum icin ve uyarin icin. Tabi gazoz degil soda olacak ben yanlis yazmisim. Duzelttim hatami.
SilAnlasilan gazos cekmis canim..))
Sevgiler canim..
Canım hayırlı cumalar kırpık böreği çok severim ellerine sağlık.Prensese güzel bir ömür dilerim sevgiler.
YanıtlaSilTesekkur ederim Derya hanim..
Silesra betüle mutlu yıllar diliyorum..börekse şahane..ellerine sağlık canımm..hayırlı cumalar
YanıtlaSilTesekkurler canim..
Silesra betülün doğum günü kutlu olsun:) bence şımarmayı hakediyorsun arada bir olabilir:) börek nefis gözüküyor sevgilerimle..
YanıtlaSilCanim benim simarmam arada bir olmuyir maalesef..))
SilTesekur ederim canim..
Merhaba..Değişik vefis bir börek olmuş.Ellerinize sağlık..Sizi izlemeye aldım..Banada beklerim ..Sevgiler..
YanıtlaSilNursen hanim her zaman beklerim.. Tesekkurler
SilKızına hayırlı,mutlu,uzun bir ömür dilerim canım.
YanıtlaSilBaklava yufkası ile bu böreği yapmak güzel fikir,ellerine sağlık:)
Erguvan`cim maalesef burada yufka bulamayinca yukleniyoruz baklava hamuruna..
Silcanım yavrucuğunun doğum günü kutlu olsun rabbim hayırlı uzun ömürler versin öpüyorum o gamzeli yanaklardan:)
YanıtlaSilböreğinde harika bir şey olmuş görüntüsüde çok güzel ellerine sağlık
mutlu hafta sonları:)
Tesekkur ederim Fatma hanim.. Opdum teyzesi sizin yerinize..
Silesra betül'ün yeni yaşı kutlu olsun...
YanıtlaSiltarifimi deneyip, beğenmenize sevindim..
sevgiler
Tsekkur ederim Gulay hanim. Elinize saglik olsun tarifleriniz super Masallah..
SilIyi ki dogmus cici kiz Esra Betul:) Allah anali babali saglikli huzurlu bir omur nasip etsin, kendine hayirli kul size de hayirli evlat eylesin insallah:) Kirpik da cok guzel gorunuyorcanum ellerine saglik. Turkiye ye gidip geldigim icin bi suredir ortada yoktum komsucum gorusmek uzere ins:)
YanıtlaSilKomsum hos geldin. Bende diyordum uzun zaman oldun nerelerdesin deye..
SilTesekkur ederim canim..
Esra betule mutlu yıllar dılerım.
YanıtlaSilBorege gelince goruntusu benim cok hosuma gitti ilk resmi gorunce tart sandim.
Canim cok tesekkur ederim.. Evet tarta benziyor..
SilNice yaslari, nice yillari olsun Esra Betul'un...
YanıtlaSilbildigim kadariyla baklava yufkalarinin icinde (ben 7 numaradan borek yapiyorum) 14 tane olmasi lazim. klasigin disinda... cok hos gorunuyor. ellerine saglik...
Dogru canim aslinda 7 kullanilir borek icin ama ben 4 kullandim..
Sil14 tane varmis demek bilmiyordum.. Iyi oldu ogrendim..
Sevgiler canim..
çok güzel olmuş ellerine sağlık tarifi aldım mutlaka denicem:)esra betül'e sağlıklı mutlu nice seneler diliyorum,güller de çok güzel orjinal rengimi?
YanıtlaSilTesekkur ederim canim..
SilEvet guller tabi rengi.. Cok severek almistim canli canli..
Soframa guzellik versin deye..
Ellerine sağlık canım etkinliğe desteğin için teşekkürler tarifini aldım yorum sırasına göre yayında olacak..güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle sevgiler..
YanıtlaSilellerine saglik nefis bisey olmus bu , paylasim icinde cok tsk.ler yine beklerim:)
YanıtlaSilHarika bir börek çok güzel oluyor bende yapıyorum çokda seviyoruz.
YanıtlaSilSunum harika ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
iştah açan bir görüntü var, eminim lezzeti de öyle, ellerine sağlık...
YanıtlaSilMutlu yaşlar olsun, hayatını sevgi çemberi içinde mutluluk ve şansla geçirsin, inşallah.
YanıtlaSilBuna benzee bende bir börek yapıyorum ama bizde pırtık böreği deriz.Ama ben normal yufkayla yaparım ve ne yalan söyleyeyim böyle güzel süslemek hiç aklıma gelmemişti.Elinize sağlık
esra betül prensesime,rabbim hayırlarla donanmış bir yaşamm nasip etsin inşallah....
YanıtlaSilböreğin süsüne bayıldı ki ayşegüll:)
senn harikasın be canısı...
ellerine emeğine sağlık..
resimler muhteşemmm yine..
öperim canım,,,
muhabetle...
:)
Prensese Allah sağlıklı,mutlu olacağı yaşlar nasip etsin inşallah..
YanıtlaSilBenim için kocaman öp onu..
Böreğin adıda pek hşmuş..:)))
Lezzetinden şüpke yok,sen beğendiysen eğer..:))
Ellerine sağlık canım benim.
Esra betül'e hayırlı, sağlıklı, mutlu bir ömür dileğiyle, börek nefis, ellerine sağlık canım, sevgiler...
YanıtlaSildogum gunu kutlu olsun insallah.hayirli uzun omurler.benim de gamzeli 12 yasinda bir prensesim var.evlattan tatli ne var bu dunyada??
YanıtlaSilellerıne sağlık canım borek nefıs gorunuyor
YanıtlaSilböyle güzel pizza yememişlerdir sanırım ;)
YanıtlaSilpizza dedim çünkü gerçekten daha çok pizza ya benziyor
güzel bir yaşam onun olsun:)
YanıtlaSilbörekte nefis görünüyor ellerine sağlık:)
allahım esra betüle hayırlı uzun ömürler versin inşallh.
YanıtlaSilböreğe de bayıldım hem pratik hemde lezzetli olmuş bence ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...
çok değişik bir tarif mutlaka deneye eğim. ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine saglık...sunum süper olmus bende peynirsiz deneyceğim bunu bayıldım....sevgiler...
YanıtlaSilBiraz uğraşmak gerek ama sonuç süper görünüyor ellerinize sağlık.. Küçük hanıma da nice mutlu yıllar dilerim
YanıtlaSilNefis görünüyor, ellerinize sağlık. Bu aralar diyet yapmaya çalışıyorum, bu güzel görüntülerden sonra börek yapmamak için kendimi zor tutuyorum. Tadına bakanlara afiyet, şifa olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
Arkadaşım bu nefis harika birşey, bayıldım. Mutlaka deniycem boş bir zamanda :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSil