Her kese Merhaba!
Bu aralar nedense hep eski tarifler geliyor aklıma. Yıllar önce özenerek, bazen tutturup, bazen de yaktığım tarifler..
Hatırlıyorum kocaman defterim vardı. İlk sayfaları düzenli yazılmış tariflerle dolu sonrası acele yazılmış.
Daha sonra sadece resimleri çizilmiş tariflerin , sonraki sayfalarda garip garip çizikler. Belli ki anne tarif denerken onu rahat bırakmayan küçük bücürlerin eline sus payı olarak verilmiş, onlarda her sayfasına kalemle bizim okuyamadığımız, ama onların iç dünyasını yansıtan bir çok resimler çizmişler.
Buraya gelirken o çok sevdiğim tarif defterimin üstünde bir kavga vardı ki hatırladıkça gülesim geliyor...
Çok sevdiğim arkadaşlar, yok bana ver, yok bana ver diye ısrar etmişlerdi. Aslına bakılırsa kimse kimsenin tarif defterini okuyamaz. Çünkü kendi kafana göre acele not edilmiş tariften kim ne anlar ki..
Gel gör ki istemişti arkadaşlar bende kimseyi kırmadan,. bir birinizin arasında sürekli paylaşarak kullanın defteri diye tavsiyede bulunmuştu- İnşallah uyguluyorlardır....
Sonuç olarak bu günkü tarif de o yıllardan, yani tam 11 sene önceki tarif. Belki de her hangi bir blogda bulunur bu tarif, ismi deyişmiştir. Benim defterimde ismi Bisküvi helvasıydı...
Helva ve pasta neden ikisi bir günde. Püf nokta ve sır da burada zaten. Helva için krema kullanıyorum. Kremayı kendim pişiriyorum. Helvaya sadece 2 yemek kaşığı krema gerek. Tabi bu iki kaşık kremayı hangi ayarda süt, un ve şekerle yapmam lazım?
Yapılır, neden yapılmasın: 1 bardak süt, 1 yemek kaşığı un, 1,5 yemek kaşığı şeker, vanilya ekler sürekli karıştırarak ocakta pişirebilirsiniz. Ama benim elim aza gitmez.
İllaki bol olacak. Eh.. bol olunca yanına pasta da yapsam dedim.
Pastaya yapacağım kremadan 2 yemek kaşığı da helva için kullanmış olurum.
Dediğim gibi helva için ayrı krema da yapabilirsiniz. Bunu tarifte yazacağım.
Ama bir taşla iki kuşta fena olmaz.
Şimdi ilk olarak Helvanın tarifini yazayım, sonra sıra Pastada.
Bisküvi Helvası
Malzemeler:
1 paket pötibör bisküvi ( azerbaycan dilinde buna taxta pecenya denilir şirin olanından kullanabilirler)
5 adet kuru incir
5 adet kuru kayısı
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1/2 su bardağı ceviz iri çekilmiş
1/2 su bardağı fındık iri çekilmiş
2 yemek kaşığı krema
Krema için gereken malzemeler:
1 su bardağı süt
yarım yemek kaşığı un ( kaşıklar dolu olmasın silme,)
yarım yemek kaşığı mısır nişastası
1.5 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanması:
Önce krema malzemelerinin tereyağı hariç hepsini karıştırıyoruz.
Ocakta koyu hale gelinceye kadar pişiriyoruz. Koyulaşmaya yakın tereyağını ilave ediyoruz. .
Ocaktan alıp 2-3 dakika karıştırıyoruz ve soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
Bisküvileri elimizle un haline gelinceye kadar iyice eziyoruz, Kayısı ve inciri küçük küçük doğruyoruz. Geri kalan malzemeleri ekliyoruz. Soğumuş kremayı ekliyoruz. Hamur gibi yoğuruyoruz.
İster küçük küçük kalıplara, ister helva kutusuna yerleştiriyoruz ve ya sadece alüminyum folyoya sarıyoruz. Helva kutusuna ve kalıplara yerleştirmek istiyorsanız, önce kalıplara alüminyum folyoyu kenarlara taşacak şekilde seriyoruz, sonra hazır olan hamurdan alıp kutunun ve kalıbın her tarafına elimizle bastırarak yerleştiriyoruz.
Kutunu ve ya kalıbın kenarlarına taşan fazla bölümü de helvanın üzerine kapatıyoruz. Kutunun kapağı varsa kapatıyoruz, yoksa öylece buzluk bölümde 6-7 saat bekletiyoruz.
Sonra buzdolabının alt kısmına koyuyoruz. Orada da 1 saat bekledikten sonra helvayı küçük kareler şeklinde keserek servis edebilirsiniz.
Bu helva 1 hafta buzdolabında hiç bozulmadan durur. Kestikten sonra geri kalan kısmı sakın yeniden buzdolabına koymayı unutmayın.
Sadece alüminyuma sarmak isterseniz helvayı düz zemine koyduğumuz folyonun üzerine düzleştiriyoruz ve kare şekilde sarıyoruz. Resimlerde ayrıntıyı görebilirsiniz.
Afiyet olsun.!
Çilekli pasta
Bu pastanın kek tarifini daha önce bir kaç kere yazdım. Elmalı Kek, Muzlu Pasta tarifinde bu malzeme var. Farklı olan biraz malzeme değişikliği, Çilek ve kakao.
Şöyle ki..
Malzemeler:
Beyaz bölüm için
3 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
150 gr margarin ve ya tereyağı
3 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı limon suyu
7,5 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
6 yemek kaşığı şeker
150 gr margarin ve ya tereyağı
3 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı limon suyu
7,5 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kakaolu bölüm için;
3 yumurta
6 yemek kaşığı şeker
150 gr margarin ve ya tereyağı
3 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı limon suyu
6,5yemek kaşığı un ( kaşık tepeleme dolu olacak BURADA)
6 yemek kaşığı şeker
150 gr margarin ve ya tereyağı
3 yemek kaşığı süt
1,5 yemek kaşığı limon suyu
6,5yemek kaşığı un ( kaşık tepeleme dolu olacak BURADA)
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için;
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
50 gr tereyağı
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
50 gr tereyağı
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
Süslemek için:
Çilek
biraz çekilmiş ceviz
Keki ıslatmak için bir az süt ve ya her hangi bir meyve suyu.
Hazırlanması:
Önce krema malzemelerinden tere yağı hariç hepsini karıştırıyoruz, ocakta göz göz olana kadar, sürekli karıştırıyoruz. Hazır olana yakın tereyağını da ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Ocaktan alıyoruz ve 2-3 dakika sürekli karıştırıyoruz.
Bir kenara soğuması için bırakıyoruz.
Kek kısmı için oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin ve ya tereyağını şekerle birlikte mikser yardımıyla iyice çırpıyoruz. Sonra yumurtaları teker teker kırıyoruz ve yeniden çırpıyoruz. Süt, limon suyu, vanilyayı ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve karışıma unu ve kabartma tozunu da ekleyerek yeniden bir daha çırpıyoruz. Margarin ve ya tereyağıyla yağlanmış kek kabına karışımı döküyoruz. Karışım koyu krema kıvamında olduğu için kalıbın her tarafına eşit şekilde yaymak lazım. Kaşık yardımıyla karışımı eşit yayıyoruz.
Fırına koyuyoruz ve 350 F ( 250 derecede) hafif kızarana kadar-kibrit çubuğuyla kontrol edin kek hamur gibi değilse pişmiş demektir . Fırından çıkarabilirsiniz. Çıkardıktan sonra kendi kabında soğumasını bekleyin. Soğuyan keki kalıptan çıkarın, 2 hisseye ayırın.
Kekin ortasında yüksek olan yerleri hafif ovalayarak çıkarın ve kekin yanlarından sert kısımları da bıçakla kesin. Bu ovalayarak aldığımız ve kenarlarından çıkardığımız kısımları elimizle ufalıyoruz. Bunu kekin üst ve yan kısımlarını süslemek için kullanacağız.
Kakaolu kısmı da aynı bu şekilde pişiriyoruz.
Alt kısma koymak istediğimiz kısmı koyuyoruz, soğumuş olan kremadan bolca sürüyoruz. Sonra kekin diğer parçasını koyuyoruz, sütü ve ya meyve suyunu çok olmayacak şekilde kaşık yardımıyla kekin önce kenar kısımlarına sonra bir az da orta kısımlarına gezdiriyoruz. Keki bir az ıslatmış oluyoruz. Sonra kremadan bolca sürüyoruz.
Ceviz serpiyoruz.
Bu işlemi diğerleri için de uyguluyoruz.
Kekin en üst kısmını da süt ve ya meyve suyuyla ıslatıyoruz, krema sürüyoruz. Sonra çilekle istediğimiz şekilde süslüyoruz.
Üzerine ceviz serpiyoruz.
Kekin kenarlarını daha önce orta kısımlardan çıkarıp ovaladığımız karışımla süslüyoruz.
(bunu başka zaman yaptım, sadece resim için yayınladım)
Not: Çilekten kekin aralarına da koyabilirsiniz. Söyle ki eğer pastayı doğum günü ve ya özel günü için yapıyorsunuz ve o gün bitecek diye düşünüyorsanız bu iyi fikir. Ama yok sadece gelecek olan bir iki misafire yapıyorsanız ve pasta o gün bitmeyecekse, gerisini yarın yiyecekseniz, arasına çilek koymak iyi fikir değil. Çünkü çilek çok kalırsa sulandırır pastayı. Bu da iyi olmuyor.
Afiyet olsun.!
hayırlı cumalar canım,
YanıtlaSilÇilekli pastaya bayıldım, pandispanya tarifi de ilgimi çekti, not aldım inş. deniycem. Ellerine sağlık, sevgiler...
Her iki tarif de süper görünüyor, heleda helvaya bayıldım.Kesin yapacağım.
YanıtlaSilSevgilerimle;
Tesekkur ederim canlarim.
YanıtlaSilAycancim helava gercekten cok guzel en kisa zamanda dene.
Minecim yapilan standart pndispaniya tariflerini tutturamiyorum. O ywzden hep bu tarifi kullaniyorum. Harika oluyor. Kekini hafif islatinca daha da guzel.
Çok nefis görünüyor. Aranıza yeni katıldım. Ziyaretinizi beklerim.
YanıtlaSilCanı sağolsun arkadaşım :))
YanıtlaSilOlabiliyor bazen bloggerde sorunlar...
Geldim canım çekti nefis mamalarını :)
Görsel şölen adeta..
Ellerine,emeğine sağlık canım..
Gönül dolusu muhabbetle..
merhabalar,yorumunuz için çok çok tşk ediyorum.Bloğumu somuşsunuz, iş yerinde grafiker bir arkadaşım var ondan rica etmiştim.
YanıtlaSilöpüyorum çokkk.
Canım ellerine sağlık pasta ve helva harika sevgiler.
YanıtlaSilAycan`cım benimde grafik okumam, ya da grafikten anlayan arkadaş bulmam lazım acilen.
YanıtlaSilYoksa Blogumunbaş kısmına sürekli yeni mevsim meyveleri susleyecek. Bir azdan karpuz, kavun koyarım her halde.
Mütfak Şöleni aramıza hoş geldin. Hayırlı ve bereketli olsun siten. Hey gidi günler bana da bir gün birileri böyle demişti. Şimdi ben diyorum. Ne güzel bir duygü.
YanıtlaSilUmut sepeti canın Amerikayıda cekerse hiç çekinme beklerim her zaman. O nefis mamalardan da yaparım seve seve.
YanıtlaSilBlog buluşması yapmış oluruz ne güzel.
Manset oluruz gazetelere blogcular Amerikada buluştu diye.
İkisi de harika olmuş gece gece nasıl da imrendim. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSilhepside sahane olmus ellerine saglik sevgiler güzel bir hafta dilerim
YanıtlaSilIkisi de cok güzel ama ben ille de cileklisi diyorum... Ellerine saglik canim benim...
YanıtlaSil