İnan... İnan.. İnanmıyorum... Ay heyecanlandım... Bu gün Şubat ayının biri ve Şubat ayı bu sene 29 olacak. 4 sene ne de çabuk geçti. Oysa daha dün.... Yok, şimdi degil, yazamam daha dün ne olmuştu diye..
Şubatın 29`u günü ola, gün o gün hayır ola inşallah.....
Sindire sindire açıklarım...
Sıra açmalarda. Bu tarifi sanırım 2 sene önce yapmıştım ve de resimler o günü ait.. San Antonio`nun hayvanat bahçesine gezi düzenlenmişti.. 4/27/2010....tarihinde..
Her geziye giderken kesinlikle akşamdan yiyecek bir şeyler hazırlarım.
Börek, poğaça, kurabiye ne yapabildiysem yaparım akşamdan.. Meyveler kesinlikle dilimlenmiş olur.. Hatta otobüste arkadaşlardan birine saklama kabında dilimlenmiş elma, portakal ikram edince " İnanmıyorum meyveleri de dilimlemişsin " demişti.. Bende " Burada bıçağı nereden alayım şimdi bunları kesip ikram etmek için. E hadi bulduk. kim uğraşır kes, ayıkla filan. Hazır işte ne güzel" diye açıklamıştım..
O gün de yapmıştım Haşhaşlı açma, dilimlenmiş meyveler ve sair....
Çayı ihmal etmem.. Uzun yolda çay içmezsem felaket baş ağrılarım olur.. Alışkanlık.. O gün ihmal etmiştim..
Gezilere bu kadar özenle hazırlanmamım sebebi var tabi ki: gezmeyi, yolculuğu, hatta uzunca bir yolu arabayla gitmeyi çok seviyorum. Arabada uyumayı, en güzel yerde duraklayıp piknik yapmayı çok seviyorum..
Deyişken balık burcu olduğum için bazen göcebe yaşamayı seviyorum, bazen de harika bir evim olsun, hemde göl kenarında diyorum..
Lafı yine uzattım... Evet, nerede kalmıştık; Ah o günler diye hatıramda daha dün gibi her dakikasını hatırladığım San Antonio hayvanat bahçesine düzenlenen gezide ve bu gezi için akşamdan yapılan haşhaşlı açmada.. Ah o günler o günler..
Tarif kolay ve harika. Açmayı yerken haşhaş çıtır çıtır ses çıkarıyor ağızda ve bu lezzete tavşan kanı kızılı sıcak çay da ayrı lezzet katıyor...
Tarifin azericesine buradan Evdardan bakabilirsiniz ( tık)
Amerika`da yaşayan arkadaşlar bu açmayı Dinner Roollar`dan yapabilirler. Şöyle ki; Dinner roolları buzluktan çıkarın ve hepsini birlikte büyük bir kapın içine dökün. Hamur orada kabaracak ve küçük hamurlar birleşerek tüm hamur haline gelecek. Sonra kabaran hamura 4-5 yemek kaşığı haşhaş ve biraz tuz ilave ederek yeniden yoğurun ( hamur tuzsuz çünkü) ve bir daha kabarması için 1 saat bekletin. Sonra istediğiniz şekili vererek, üstüne de yumurta sarısı sürerek, 350 F derecede üstü kızarana kadar pişirin.
Aşağıdakı resimde Amerika`da satılan haşhaş ve fiyatı..)))
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2yemek kaşığı kuru maya
5 tatlı kaşığı şeker
1,5çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı haşhaş ( kuru tohum halinde olan resimde var az gelirse ekleyebilirsiniz)
2 adet yumurta ( birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
4 su bardağı un+ gerekirse ilave edilir.
Hazırlanması:
Ilık suya 2yemek kaşığı mayayı ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
Köpürüp taşana kadar bekliyoruz.
Sonra un ve bir yumurtanın sarısını ayırıyoruz. geri kalan malzemeyi karıştırıyoruz, unu yavaş yavaş ilave ederek hafif ele yapışan yumuşak hamur elde ediyoruz.
Hamurun üzerine poşet örterek ( poşet çabuk kabarmasını sağlıyor) 1saata kadar bekliyoruz.
Kabaran hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz istediğiniz şekili veriyoruz. ( saç örgüsü, yuvarlak, ya da resimde gördüğünüz gibi uzun oklava şekilinde yapın sonra sol elinizle tutup, sağ elinizle kendi etrafında çevirin, sonra iki ucunu birleştirin.)
Üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiyoruz ve 200 C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz..
Afiyet olsun!