18 Şubat 2011

DİNNER ROLLARDAN TÜRK POĞAÇALARI

 



Şimdiki zamanda yaptığımız günlük işler her gün gittikçe kolay hale geliyor ama biz yine de şikayet edip duruyoruz. Mesela;  yemek yapmak, çocuk bakmak, ev temizlemek ve.s gibi işleri neredeyse yarıdan çoğunu sadece aletler hallederken vakit sıkıntısından bahsedip duruyoruz. Hatırlıyorum çamaşır suyunun yeni yeni hayatımıza girdiği zamanlarda anneannem hayretler içinde kalarak ( azerice) " İndiki zamanda arvad olmaga ne var" türkçe " Şimdiki zamanda hanım olmak ne kadar kolay" demişti. Anneannemin zamanında suyu çok uzaklardan taşıyarak  çamaşır yıkarken, beyazları beyazlasın diye  saatlerce kazanlarda kaynatırken, bulaşıkların yağını temizlemek için  saatlerce kömürle ovalarken, çocuklar kundaklanıp sırtında sen nereye o da oraya. sırtından yatıp sırtında uyanırken gerçekten bizim zamanımızda hanım olmaya ne var ki...
Çok kolay..
  Bu kolaylığın en kolay kısmından bahsetmek istiyorum şimdi. Mutfaktaki hazır yiyeceklerden..
Amerika`da hayat şartları bazen kolay bazen zor geliyor. Ağız tadına uygun yiyecek bulsanda, helal haram olmasına dikkat etmen gerekir. Ekmek burada en büyük sorun. Sıcak fırın ekmeğine alıştığımız için burda soğuk, tadı ekşi olan ekmekler bizim damak zevkimize uymuyor maalesef. İyiki de uymuyor. Uysa her halde kiloları zapt etmek zor olurdu. Şükürler olsun aç kalmıyoruz ama, ekmek bizim kültürde olmazsa olmaz gibidir ya o yüzden zorlanıyoruz ekmek bulamayınca.
Bu yüzden evde yapmak en mantıklı diyoruz ve kolaylık ülkesi Amerikada ekmeği ve yoğurdu biz hanımlar evde yapıyoruz.
Yorgun olup, canımız yapmak istemeyince de buzdolabında ihtiyat olsun diye sakladığımız  Dinner Rolls`lar geliyor aklımıza; Hazır poğaça veya küçük ekmek hamuru..
Buzdolabından çıkarıp tepsiye diziyorsun yaklaşık 2 saat ve ya 3 saat sonra kabaran hamurları 350 F ( amerika fırın derecesi) üstü kızarana kadar pişiriyorsun. Bu kadar kolay:)))



   Bu hamurdan poğaça yapmak kimin aklına gelirdi?
Tabi ki marifetli, becerikli türk hanımlarının. Amerikalı bayanlara bu poğaçaları dinner rollardan  yaptığımızı söyleyince bize hayret ediyorlar.
Bu hazır poğaça hamurundan  yaptığımız küçük pizzaların, hazır hamuru olmayanlar içinde hazır hamura yakın poğaça hamurunun hazırlanmasını  yazmak istiyorum.
Amerika`dakı arkadaşlar küçük pizzaları  hazır hamurdan yaparken , diğer ülkelerdeki arkadaşlar da hamuru kendileri hazırlamak zorunda sanırım. Merak etmeyin çok kolay.
Kolaysa başına gelsin demeyin, çünkü bende bazen kendim yapıyorum. O kadarda tembel değilim canım:)))
  Kolay gelsin
 

Malzemeler:


2 yemek kaşığı kuru maya
yarım su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı şeker
3 çay kaşığı tuz
1su bardağı  ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta ( birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
4 su bardağı un+ gerekirse ilave edilir.



Üzerine;
 Beyaz peynir veya
domates
yeşil biber
yumurta sarısı

Hazırlanması:
 Hamurdan 2 çeşit poğaça yapabilirsiniz ister  malzemeyi üzerine dizersiniz, isterseniz içine koyar kenarından  hafif bükersiniz.

Ilık suya 2 yemek kaşığı mayayı ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Köpürüp taşana kadar bekliyoruz. Sonra un ve bir yumurtanın sarısını ayırıyoruz. geri kalan malzemeyi karıştırıyoruz, unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan yumuşak hamur elde ediyoruz. Hamurun üzerine poşet örterek ( poşet çabuk kabarmasını sağlıyor) 2 saate kadar bekliyoruz.

1. Kabaran hamurdan orta boy limon büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp  tepsiye diziyoruz. Bunların da 30-40 dakika kabarması için bekliyoruz. Sonra kabaran hamurların üzerine küçük dilimlenmiş peynir, domates, biber diziyoruz. Bunları üzerine dizerken biz az bastırarak diziyoruz ki fırında pişerken hamur bir az daha kabarıp malzeme dağılmasın. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp 200 C fırında kızarana kadar pişiriyoruz.


 2.  Kabaran küçük parçaları elimizle bir az genişletiyoruz.
     ortasına peynir, domates, biber koyup her iki tarafından resimdeki gibi büküyoruz. ortası hafif açık kalıyor.
fırında pişerken kabarıp büktüğümüz yerler bir az açılabilir olsun sorun değil. .
Kenarlarına yumurta sarısı sürüp 200 C kızarana kadar pişiriyoruz.
  Not: benim kızım gibi peynir sevmeyen çocuklarınız varsa onlar için içine patates püresi de koya bilirsiniz.

Afiyet olsun !


7 yorum:

  1. Nefis görünüyorlar,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ay bayildim super fikirmis. acaba burada dinner rolls varmi, hemen arastirmaliyim. Ben yogurdu evde yapmiyorum, balkan yogurdu var, yani markasi cok guzel, hic katki maddesi yok.

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK CANIM PİDE OLMUŞ BUNLAR HAMUR NASIL YUMUŞAK MI?
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  4. selam canım
    bende hep kendim yapıyorum hamurumu aynen senin yazdığına benziyor buralarda hazırı yok
    haklısın eskisi gibi değil şimdilerde kadınlık çok daha kolay:)))
    eline sağlık poğaçalar çok güzeller
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler yorumlarınız için.
    Taze Anne bulabilirsin özellikle Walmart ve HCB marketlerinin buzluk kısmında.
    Cafe Portakal: Çok yumuşak hamur. Bundna bir çok hamur işini yapıyoruz.
    Papatya 68 : ev yapımı en güzeli. Bazen acele yapmak gerekli olunca işimize yarıyor hazır yiyecekler.
    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  6. merhaba,
    ben de bu hamurlari kullaniyorum ama pastane pogacasi yapmak icin.. iyice kabartiyorum..bu pideler veya pizza yapmak icin he kadar mayalanmasi gerekli acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok mayalanması gerekmez . burada anlattıgım gibi hafif kabarması yeterli..

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM