31 Ocak 2012

HAŞHAŞLI AÇMA



 İnan... İnan.. İnanmıyorum... Ay heyecanlandım... Bu gün Şubat ayının biri ve Şubat ayı bu sene 29 olacak. 4 sene ne de çabuk geçti. Oysa daha dün.... Yok, şimdi degil, yazamam daha dün ne olmuştu diye..
Şubatın 29`u günü ola,  gün o gün hayır ola inşallah.....
Sindire sindire açıklarım...

Sıra açmalarda. Bu tarifi sanırım 2 sene önce yapmıştım ve de resimler o günü ait.. San Antonio`nun hayvanat bahçesine gezi düzenlenmişti.. 4/27/2010....tarihinde..
Her geziye giderken kesinlikle akşamdan yiyecek bir şeyler hazırlarım.

Börek, poğaça, kurabiye ne yapabildiysem yaparım akşamdan.. Meyveler kesinlikle dilimlenmiş olur..  Hatta otobüste arkadaşlardan birine saklama kabında dilimlenmiş elma, portakal ikram edince " İnanmıyorum meyveleri de dilimlemişsin " demişti.. Bende " Burada bıçağı nereden alayım şimdi bunları kesip ikram etmek için. E hadi bulduk. kim uğraşır kes, ayıkla filan. Hazır işte ne güzel" diye açıklamıştım..
O gün de yapmıştım Haşhaşlı açma, dilimlenmiş meyveler ve sair....
Çayı ihmal etmem.. Uzun yolda çay içmezsem felaket baş ağrılarım olur.. Alışkanlık.. O gün ihmal etmiştim..
Gezilere bu kadar özenle hazırlanmamım sebebi var tabi ki: gezmeyi, yolculuğu, hatta uzunca bir yolu arabayla gitmeyi çok seviyorum. Arabada uyumayı, en güzel yerde duraklayıp piknik yapmayı çok seviyorum..
Deyişken balık burcu olduğum için bazen göcebe yaşamayı seviyorum, bazen de harika bir evim olsun, hemde  göl kenarında diyorum..
Lafı yine uzattım... Evet, nerede kalmıştık;  Ah o günler diye hatıramda daha dün gibi her dakikasını hatırladığım  San Antonio hayvanat bahçesine düzenlenen gezide ve bu gezi için akşamdan yapılan haşhaşlı açmada..  Ah o günler o günler..

Tarif kolay ve harika. Açmayı yerken haşhaş çıtır çıtır ses çıkarıyor ağızda ve bu lezzete tavşan kanı kızılı sıcak çay da ayrı lezzet katıyor...

Tarifin azericesine buradan  Evdardan bakabilirsiniz ( tık) 



Amerika`da yaşayan arkadaşlar bu açmayı Dinner Roollar`dan yapabilirler. Şöyle ki; Dinner roolları buzluktan çıkarın ve hepsini birlikte büyük bir kapın içine dökün. Hamur orada kabaracak ve küçük hamurlar birleşerek tüm hamur haline gelecek. Sonra kabaran hamura 4-5 yemek kaşığı haşhaş ve biraz tuz ilave ederek yeniden yoğurun ( hamur tuzsuz çünkü) ve bir daha kabarması için 1 saat bekletin. Sonra  istediğiniz şekili vererek,  üstüne de yumurta sarısı sürerek,  350 F derecede üstü kızarana kadar pişirin. 

 Aşağıdakı resimde Amerika`da satılan haşhaş ve fiyatı..)))




Malzemeler:

1 su bardağı ılık su
1su bardağı  ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2yemek kaşığı kuru maya
5 tatlı kaşığı şeker
1,5çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı haşhaş ( kuru tohum halinde olan resimde var az gelirse ekleyebilirsiniz)
2 adet yumurta ( birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
4 su bardağı un+ gerekirse ilave edilir.



Hazırlanması:

Ilık suya 2yemek kaşığı mayayı ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
Köpürüp taşana kadar bekliyoruz.
Sonra un ve bir yumurtanın sarısını ayırıyoruz. geri kalan malzemeyi karıştırıyoruz, unu yavaş yavaş ilave ederek hafif ele yapışan yumuşak hamur elde ediyoruz.
Hamurun üzerine poşet örterek ( poşet çabuk kabarmasını sağlıyor) 1saata kadar bekliyoruz.
Kabaran hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz istediğiniz şekili veriyoruz. ( saç örgüsü, yuvarlak,  ya da resimde gördüğünüz gibi uzun oklava şekilinde yapın sonra sol elinizle tutup, sağ elinizle kendi etrafında çevirin, sonra iki ucunu birleştirin.) 
Üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiyoruz ve  200 C fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz..

Afiyet olsun!

23 yorum:

  1. 29 şubatta ne olmuştu merak ettim doğrusu birde dört sene de bir geliyor:)

    bende seyehatlerde çay, doğranmış meyve aılırım yanımı onun zevkide bir başka olur:) açmaların harika görünüyor kahvaltıda olsa yesek ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. merak ettim şimdi (()))
    burdanda söyleyeyim açmaların süper canım:))

    YanıtlaSil
  3. haşhaşlı tariflere bayılırım bunlarda çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. bende geziye çıkacağımız zaman mutlaka birşeyler hazırlarım,bilhassa senin gibi hayvanat bahçesine giderken,çünkü içerisi çok büyük ve yiyecek yeri en yukarıda ve en aşağıda var oralara ulaşana kadar acıkıyor insan,yemeklerini beğenmiyorum birde o sorun var tabi:)
    neyse efendim açmalarınızı nefis görünüyor,haşhaşlı hiç denememiştim ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Yumuşak yumuşak nede güzel ler.
    Ellerıne sağlık bereketı bol olsun

    YanıtlaSil
  6. Canım sanırım 29 Şubat ya yaşgünün
    ya evlenme yıldönümünüz:)))Açmalar
    enfes ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. dışarıya çıkamadığımız bu günlerde ben çocuklarıma yapayım. Tarif için teşekkürler. ve sevgiler

    YanıtlaSil
  8. aa evet şubat geldi günler ne çabuk geçiyor yahu:(umarım iyi birşeydir senin için ayın 29 u..
    açmalar nefis görünüyor bu arada ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. offff nasil da canim cekti simdii
    ellerine saglik cnaim

    YanıtlaSil
  10. Açmaların nefis gözüküyorlar,ellerine sağlık.Yolculuklarda bende hazırlarım yiyecek bir şeyler,elimizin altında helede çocuklarla isek çok iyi oluyor..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Ellerine saglik canim sahane olmus acmalar goruntusune bayildim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Herzamanki gibi harikasiniz,yine döktürmüşünüz,ellerinize saglık.Bu arada has-has niye o kadar ucuz Amerika'da?Biz burda cox paha aliriq.

    YanıtlaSil
  13. Maşallah hızına yetişemiyorum canım yaaa..:)))
    Aynen bende çayımı kahvemi içmezsem başım ağrıyor ama ne yalan söyleyeyim böyle özenli hazırlanmam hiç..:))
    Ellerine sağlık canım.
    Açmalardan aldım birtane ve kaçıyorum.
    Manisa'ya yllar sonra kar yağdı..
    Dışarı çıkıp biraz oynamalı..
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. acmalarin harika gorunuyo. bende ne zamandir bekliyordum samire abla acaba acma tarifi koyar mi siteye diye. ozellikle hashasli olunca daha bi hora gecti. ellerine saglik ablacim

    YanıtlaSil
  15. bayıldım notunuda aldım denerim illaki ellerine sağlık güzelim afiyetle kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  16. canım cok lezzetlı gorunuyor yumusacık pufi pufi olmus ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  17. açmalar süper olmuş,eline emeğine sağlık.Biz de Seyristanbul.com bloğumuzda Twittera üye olmak isteyenler için faydalı bilgiler sunduk.

    YanıtlaSil
  18. canim soyle bir baktim da neler dokturmussun ben yokken.ozlemisim vallahi.ellerine saglik.detayli gezecegim sayfalarinda.simdilik kaciyorum gelecegim.Allah'a.emanet.ol.

    YanıtlaSil
  19. Nefis olmuş ellerine sağlık canım. 29 Şubat'ı merak ettim sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık arkadaşım ne güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  21. harika bir acma olmus.acaba o dedigin seyden belcika da yokmudurki bak merak ettim simdi.neyse ellerine saglik hayatim.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  22. haşhaşlı açmaları çok severim
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM