30 Ocak 2012

ISLAK KEK



 Bir aralar hastalık vardı herkes bilir, ismi korkunçtu? Kuş gribi..
Millet yumurtadan, tavuktan uzak kaçıyor, tavuklar yumurta yumurtlarsa suçlu duruma düşüyordu...)) Saklanacak yer arıyorlardı. Yakalandıkları anda hapsedileceklerdi çünkü...))
Korkunç zamanlardı, ağır günlerde hem bizim için hem tavuk cemaati için...)))
O günlerde bizim eve de yumurta uğramaz olmuştu ve hatta Islak kekim feci şekilde bu hastalığa yakalanmıştı..


Kuş gribinden bu yana bu keki hiç yapmadım. Sebebi belliydi: Kuş gribi korkusu. Çünkü ben bu tarifi öğle öğrenmiştim. Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler karıştırıyoruz ve bu karışımdan bir bardak ayırıp geri kalan karışıma un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz.
Oysa geçenlerde Hayat Cafe sitesinde sevgili arkadaşım Meliha`nın tarifini görünce, kolları sıvayıp mutfağın yolunu tuttum.



Yıllardır kuş gribine tutulmuş Islak kekin tedavi zamanı gelmişti. Malzemeleri hazırladım, kek yapma konusunda, yani kekin kabarması konusunda şansım pek yaver gitmese de yapmak zorundaydım. Yoksa Islak kekim Kuş gribinden kurtulamayacaktı...))
Mutfak Dili`nin  Islak Kekinin tedavi zamanı...
Harika tarif, harika görüntü ve de harika tedavi. Islak kekim sağlığına kavuştuğu için artık tadına bakılmaya hazır.
Buyurun..


Tarif eskiden bende vardı ama işin kolayına kaçarak Melih`a arkadaştan aynen kopyaladım ve eğer değişik lezzetler de istiyorsanız, arkadaşın sitesini ziyaret edin buradan (tık) . Kek bölümünü de unutmayın, harika kekler var..
Meliha`cım, teşekkürler canım hem tarif için hemde Islak kekimi kuş gribi hastalığından tedavi ettiğin için..)))





 Malzemeler: 

  • 4 Yumurta
  • 2 Su bardağı şeker
  • 1 Buçuk su bardağı süt
  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • 3 Yemek kaşığı kakao
  • 2 buçuk su bardağı un ( bardak ölçüsüne göre değişebileceği için eksiltilebilir veya arttırılabilir)
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya

    Hazırlanması: 

    1. Süt, sıvı yağ ve 1 su bardagi şeker, vanilya ve kakao derin bir kapta şeker eriyene kadar çırpılır.
    2. Bu karşımdan 1 su bardağı ayrılır.
    3. Ayrı bir kapta mikserle yumurtalar 1 su bardagı şekerle çırpılır ve diğer kaptakı sıvı karışıma eklenip 1 dakika çırpılır. 
    4. Un, kabartma tozu  karışıma elenir ve mikserle çırpmaya devam edilir.Kıvamı ne çok yoğun ne de çok cıvık olmayacak. Kaşıkla alırken hafif akıcı kıvamda olmalı karışım.
    5.  Karışım yağlanmış 27*40 cm ölcüde borcama dökülür.
    6. Önceden  ısınmış 180 C (350F) derecede fırında ilk 20 dakika kapağını açmadan pişirilir. Sonra fırının kapagını acıp kurdan testi yapılır.. Kürdanın üzerınde hamursu yapışkanlık yoksa kek istedigimiz kıvamda pişmiş demektir fırından alınır.
    7. Fırından çıkan kek 2 dakika sonra dilimlenir ve ayırdığımız 1 su bardağı sos kaşıkla kekin her tarafına eşit gelecek şekilde dökülür.


    İlave olarak şu söylemek istiyorum ben keki dilimlemedim ve önceden ayırdığım bir bardak sosu kaşıkla tüm kekin üzerine gezdirdim. Daha sonra hindistan ceviziyle süsledim. Bu size kalmış üzerini çekilmiş fıstık, ceviz veya renkli pasta süsleriyle de  süsleyebilirsiniz.
    Keki dilimlere ayırırken dikkatli olun fazla parçalanmasın.. 
    Afiyet olsun!

    22 yorum:

    1. Canım Islak keki çok severim.Bir ara
      ne kadar popüler bir lezzetti.Yeni tarifler yüzünden eski lezzetleri unu
      tuyoruz bazen ellerine sağlık sunumda
      süper sevgiler.

      YanıtlaSil
    2. Muhteşem,başka söylenecek söz bulamıyorum,sevgilerimle

      YanıtlaSil
    3. islak keki cok severim 12 yasinda ilk mutfak maceram islak kek idi:).onun yeri bende baska diger kekler bir yana islak kek bir yana:)

      kekin super olmus canim ellerine saglik...

      muhabbetle...

      YanıtlaSil
    4. ellerine sağlık hep çok sevmişimdir:)
      sevgiler.

      YanıtlaSil
    5. Islak kek bizde hala Favoridir, kuş gribinde beri bende hep böyle yapıyorum canım.
      Harika görünüyor.
      Ellerine sağlık..
      Sevgiler..

      YanıtlaSil
    6. Canııııım ellerine sağlık.
      Süper görünüyor süper..:)))
      Bende önceleri yumurtalarını kırdıktan sonra karışımdan ayırıyordum ama yumurta kokusu rahatsız ettiği gibi çiğ yumurta zararlı olduğu için çocuklara içim sızlayarak yediriyordum.
      En sık yaptığım kektir benim canavarlar çok seviyorlar.
      Sizede afiyet,bal olsun canım..
      Çok öpüyorum.

      YanıtlaSil
    7. Bir kek bukadar nefis ve güzel görünüyor ellerine emeklerine saglik afiyetler olsun .Hayirli aksamlar öptüm.

      YanıtlaSil
    8. Ben de cok severim nemli,kremali,soslu kekleri ellerine saglik :)

      YanıtlaSil
    9. Merhabalar,
      Tevafuk eseri sitenize rastladım ve tatlılar bölümüne girdim. Hopp uzunca bir aşuresi okudum. Neredeyse 20 dakikamı aldı:) ama sabah sabah okadar çok işim varken, masama yeni oturmuş ve toplantıya girmem gerekirken kendimi alamadım. Ne şahane bir yazı öyle. Fıkraya bittim resmen. Benim eşimde aynı taktiği uygular sizinki gibi sen yapamazsın:)) Aşureye gelince cidden çok yaratıcı, sizi seneye yarışmaya almasınlar artık:) arkadaşınızında desteğine sağlık, sizinde ellerinize. (daha çok yazmak geliyor içimden ama kaçmalıyım:)
      Sevgilerimle

      YanıtlaSil
    10. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Ben deuzun zamandır yapmadığımı farkettim:)) Afiyet, şifa olsun.
      Sevgiler.

      YanıtlaSil
    11. Derha hanim- tesekkur ederim.evet bir ara her kesin sofrasinda vardi...

      Anneanneninemekleri- Ablacim tesekkur ederim.

      Fatma hanim- 12 yas mi? Masallah ben kendiminkini hatirlamiyorum..

      Aylin`cim tesekkur ederim canim

      YanıtlaSil
    12. Feray hanim- evet kus gribi epey hazar birakti mutfaklarda..))

      Hayat Cafe- Meliha`cim tesekkur ederim canim. Sitenden calmis gibi oldum ama uzun zamandir yapmadigim icin bu lezeti nasil ozledigimiz de fark ettim..

      Tatlilar Gulcandan- tesekkure ederim canim..

      YanıtlaSil
    13. New York'tan- Canim bende krema nasil kek olursa olsun ...


      Muazzez hanim- Tesekkur ederim bu guzel sozler icin. Evet huyum kurusun bir az konuskanim ve de konustugum gibi de uzun uzun yazarim.
      Zaten her zmana guzel yemek yapan kadinlarin esleri yemekleri beyenmez secici olurlar elestirici olurlar..
      Her zmana beklerim ve uzun uzun yazabilirsiniz....))

      YanıtlaSil
    14. Birselve irem - Evet canim ben tam 8-9 sene oldu yapmayali. Nasil da ozlemisim dedim kendi kendime. Eski lezzetlerin yerini yenileri tutmuyor. Gelen gedeni aratir gibi yani...

      YanıtlaSil
    15. kek şahane tek kelime ile iyiki tedavi etmişsin:)

      YanıtlaSil
    16. Islak kekin o harika fotoğraflarını görseler tavuklar da çok sevinirdi eminim :) Ellerine sağlık canım.

      YanıtlaSil
    17. etkinliğe katılımın için çok teşekkürler tarifin yayında sevgiler

      YanıtlaSil
    18. bastan cikarici gorunuyor ellerine saglik

      YanıtlaSil
    19. bende ıslak keki bu şekilde yapıyorum kek bir gün sonraya kalmış olsa da üzerinde çiğ yumurta olmaması beni rahatlatıyor. melihaya tarif için teşkler seninde ellerine emeklerine sağlık...

      YanıtlaSil
    20. bakuden sevgılerle tarıfler de fotograflar da cok guzel sohpetlerınız de cok orjınal doyum olmuyor

      YanıtlaSil
    21. bu yorumu yazan menem gulbenız hocam senın ıkramların ucun de sohbetlerın ucun de cooooox darıxmısam

      YanıtlaSil
    22. ben cok sevindim sizde kus gribi sendromunun bitmesine tabiki islak kekinin de. kekin muhtesem olmus bugun misafirim var denesemmi acaba.hadi hayirlisi.ellerine saglik sevgiler hayatim.

      YanıtlaSil

    Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

    ✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

    Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM