"Canın helva çekiyorsa kesinlikle yapman lazım yoksa Allah korusun kötü şeyler olur"diye bir deyim var Azerbaycan`da ben bildim bileli..
Yani öyle bir batıl inanç ki ya helvayı canın çekmiycek, dayanamayacak derecede çekiyorsa yapacaksın, yapamıyorsan yaptıracaksın birisine, yaptıracak kimse yoksa ayvayı yiyceksin.. Oturup başına gelecek kötü şeyi bekliyceksin..
Bu inancın kaynağı nereden gelmiş peki.. Azerbaycan`da helva dünyasını değişip Hakkın rahmetine varmış olan birinin ardından yapılır. Günlük yapılan tatlıların arasında ne yazık ki helva yok.. Helva yaptım desen "Kim öldü" diye sorarlar.. Helva sadece ölen birinin arkasından yapılır ve bu inanış günümüze kadar gelmiş hatta öyle gelmiş ki vazgeçiremiyorsun..
Çevremde bu inanca inananlara etmeyin eylemeyin diye çok söyledim ama yok inandıramadım.. İnandıramayınca bu sefer sanki ben inanmaya başladım. :(
Ben en iyisi helva yapmayı öğreneyim olurda canım çeker, bir gün helva yapmayı bilemeyen komşum olur canı çeker bana yaptırmak ister filan bilmek iyidir..
Helvayı yapa yapa tam benim ağız tadıma uygun, hatta yaptığım bu kadar tarifin içinde hiç birine çok güzel olmuş diyemeyen eşimin ağzından " Harikaydı" lafını koparacak kadar güzel bir lezzet yakaladım.. Ölmeden bu günü de gördüm ya artık ölsem de gam yerine helva yerim.. :))
Sütle yapılan tarifleri pek sevemedim diyebilirim.. Sadece su, şeker, un, tereyağı ve tabi ki ceviz eklemesi ile helvanın hasını yapabiliyoruz ki süte gerek yok..
Kısacası tarifi bu..
Malzemeler:
- 125 gr tereyağı
- 2 su bardağı un
- yarım su bardağı çekilmiş ceviz
- 1.5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilya (isteğe baglı ben ekledim )
- 1,5 su bardagı şekeri, 2 su bardagı suyu, 1 paket vanilyayı ( istege baglı) bir tencerede 10 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan alıp ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
- 125 gr tereyağını tencereye koyup eritiyoruz, üzerine 2 su bardagı unu ekleyip sürekli karıştırıyoruz.
- Yaklaşık 10 dakika sonra çekilmiş yarım su bardagı cevizi de ekleyip, unun rengi açık kahve rengine dönünceye kadar kavuruyoruz ( yaklaşık 20 dakika).
- Un tamamen yağa karışmış, hafif sıvı olmaya yüz tutmaya başlayınca önceden hazırlamış olduğumuz ılık şerbeti ilave edip hızlıca karıştırıyoruz .
- 2-3 dakika sonra tencereyi ocaktan alıyoruz. Tencerenin kapagını kapatıp bekliyoruz.
- 10 dakika sonra tencerenin kapagını açıp servis yapacağımız tabağa koyup üzerine çatalla veya kaşıkla şekil veriyoruz.
- Farkli kalıplarla da şekil verebilirsiniz. Sizin zevkinize baglı :)
- Helvayı ılık şekilde afiyetle yiyoruz.
Neffis görünüyor ellerine sağlik. Gercekten nedense öyle bir inanis var ama katiyen inanmam öyle seylere kurandamı yaz8yor yoksa hadismi var. Yok eeee o zaman kafaya takacak bişi de yok :))).
YanıtlaSilçok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilbak dedim ki, helva yapmak bana göre değil, hiç okumayayım bile ama baktım bu 15-20 dk kavrulcak neden olmasın dedim. ama bizde bir hala var manyak helva yapıyor her helva onunkilerle kıyaslandığı için inan hala biraz tereddütüm var.
YanıtlaSilbelki yıllar sonra da seyhan halanın helvası konuşulur bu alemde değil mi :D
nasıl zarif ve lezzetli görünüyor..ellerine sağlık sevgile
YanıtlaSilNeden beni ig den kabul etmiyorsunuz��cok üzülüyorum beraynur
YanıtlaSilÖyle söylenir ama ben çok severim,tatlı krizlerinde işe yarıyor:)Ellerine sağlık,sevgiler..
YanıtlaSil