Sitelerde ne zamandır bir börek yapımı var maşallah harala gürele. Türkiye den tarif yayımlayan arkadaşlar yurt dışının taze yufkaya hasret, krem şantiye, vanilyayı, gündüz vakti bile mumla arayan gurbetçilere inat olsun diye taze yufkadan alıyorlar marketten, bakkaldan, özel yufkacıdan yapıyorlar mis gibi taze taze börekleri resimleyip koyuyorlar sitelere. Bizde bakıyoruz hayran hayran.
Yok bakmıyoruz hayran hayran..))
Biz ne yapıyoruz mutfakta çareler bitmez diyoruz, gidiyoruz türk mallarının satıldığı hindistanlıların marketine. Yürüyoruz gururla çöreklik, böreklik yufkaların olduğu bölüme, alıyoruz şoklanmış Ömür marka HandmadePastry Leaves Jufkayı, geliyoruz eve, kolları sıvıyoruz ve yapıyoruz bir börek.
Eh ne yapalım fakirin olanından..)))
Nereden bulalım şimdi köşe bakkalını öğlen öğlen..))
Böreği yapıp, akşama eve yorgun gelen eşe çayla ikram edip ellerine sağlık cevabı beklerken.......
Hazır olun cevabı yazıyorum...
Bir dakika cevabı nasıl isterseniz orta şiddete mi, düşük ayarda mı, yoksa en en yüksek fay hattından mı?
Sıkı durun görülmedik ayarda geliyor cevap..)))
" Bu börek yanmışşşşşşş!
" A aaa yok ya yanmamış, sadece fazla kızarmış"
" Bas baya yanmış"
" Yanmamış canım"
"Yanmış"
"Yanmamış"
Ha bu arada biz papatya yapraklarını Yanmış, Yanmamış diye çeke duralım siz bir koşu böreği yapıp gelin. Skoru merak ediyorsanız söyleyeyim papatyanın yaprağı " Bas baya yanmış" da bitti.
Bende bilmiyorum niye ama ne hikmetse bu papatya yaprakları 15 senedir hep " Yanmışın" tarafında..))
Kıl payı kurtarırken sanki bir yaprak daha ürüyor papatyanın bir yerlerinden..))
Sanırım son yaprağın adı fedakarlıktır...
O yüzden fedakar fedakar üreyebiliyor..
bir ara fırsat bulursanız resimleri inceleyin bakın bakalım bu börek yanmış mı yanmamış mı.
Belki sizin papatya yaprakları bizim papatyadan farkı olarak son yaprakta " Ne önemi var canım, eline saglık" sözünü söyleyerek biter.
Not: Amerika da yaşayan arkadaşlar yukarıda bahsettiğim gibi burada hazır yufka bulmak zor. Ya evde elde açmamız gerek yufkaları, yada türk markası olan yufkaları kullanmamız gerek.
Yalnız pakette olan yufkalar uzun süre kaldığı için yufkaları açarken dağılıyor, tüm şekilde açılmıyor. Bunu endişe etmeye gerek yok. Kopmuş yaprakları üs üste koyarak aynı işlemi yapabiliriz.Resimde olduğu gibi.
Fırın derecesi de 350 F olacak.
Malzemeler:
- 3 adet yufka (azerbaycan da yaşayan arkadaşlar bu adresteki Tarifte kullandığım yufkayı kullanabilirler)
- beyaz peynir
Yufkalara sürmek için;
- 1/2 bardak süt
- 7-8 yemek kaşığı sıvı yağ
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- tuz
Hazırlanması:
- Yufkaya sürmek için gereken malzemeler birlikte karıştırılır.
- Yufkalar ikiye bölünür.
- Birinci yaprağı tezgaha seriyoruz üzerine karıştırdığımız sıvı gibi karışımdan sürüyoruz elimizle.
- Beyaz peynir serpiyoruz her tarafına.
- Sonra yufkanın kenarlarından tutup büzüyoruz. Bu büzme işlemi şuna benziyor sanki perdenin etekleri çok uzun sizde yukarıya doğru büzüyorsunuz.
- Büzdüğümüz yufkaları yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz.
- Bir yarım yufka saklıyoruz geri kalan yufkalara aynı işlemi yapıyoruz.
- İşlem bitince geri kalan yarım yufkayı elinizle bölüyoruz tepsideki yufkaların üzerine yerleştiriyoruz. Kalan sıvı harcı da yufkaların üzerine döküyoruz, çörek otu serpiyoruz ve 250 C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Unutmayın kızarana kadar, yanana kadar değil. Dikkat edin yanmasın sonra sizde benim gibi papatya yaprakları sayarsınız..))
Afiyet olsun!
Gayet güzel görünüyor,ellerine sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilSu böreği gibi olmuş ve yanmamış :))
YanıtlaSilBiraz fazla kızarmış sadece o kadar :)
Ben böyle severim ki zaten,tam bana göre :)
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..
ellerine sağlık canım börek çok güzel olmuş
YanıtlaSilsevgilerimle....
Canım hayırlı cumalar eskiden en sık yaptığım börekti büzme börek epeyidir yapmadığımı fark ettim:)))
YanıtlaSilEllerine sağlık sevgiler.
nasıllll lezzetlidir o , yanmamış zaten azıcık fazla kızarmış :) ellerine sağlık. Dükkandan sevgiler...
YanıtlaSiltabikide yanmmamış ya fazla pişmiş hem böyle daha güzel dimi ablacım ellerine sağlık seninde tadıda süper olmuştur kesin afiyetler olsun
YanıtlaSilGayet güzel olmuş börek,bence yanık degıl nar gıbı kızarmış.ellerinize saglık.yurt dışında yaşamış bırı olarak sizi ve yakınmalarınızı anlıyorum ve uzaklarda hazır yufkalarla çekilen çileyi, buna rağmen yapılmaya devam edlen börekleri.ıyı bır hafta sonu dılıyorum.
YanıtlaSilcanımm benimmm:))
YanıtlaSildemekki öylesine enfess börekler sunmuşsun ki evin hünkarına wakti zamanında,
şimdi bir dakika fazla fırında kalmış böreğe yanmış diyebiliyor...:))
mükemmeliyetçi bir gurmeniz war:)
kalanını bize ikram etsen canımm,kaldıysa tabii:)
muhabbettle
Yaşasınnnn! Artık sırtım yere gelmez. Demek yanmamış börek.
YanıtlaSilErguvan Vakti teşekkürler canım.
Zeliha`cım bir daha yaptığımda aklıma sen geleceksin Zeliha da böyle severdi diye. yakın olsa bir dilim ayırırdım.
Hande hanım
teşükkürler canım her zaman beklerim.
Derya hanım
YanıtlaSilbende ilk defa yaptım ama sevdim. Hem kolay hem güzel tadı.
Leyla hanım
Evet bencede kızarmış ama gel gör
ki yanmışa çıktı bizim börek...)))
Xcelis` im böyle güzel demi ablası..
Heden
Gurbetin özlemi de zor yiyeceği bulmasıda zor. Hemde tatları bir garib. Tazeliğini kaybetmiş her şey burda.
Bir tutam kekik.
Kalmadı canım ben bitirdim zaten sinirden...))
Evet baya mükemmeliyetçi hünkarımız var malesef..)))
Sevgiler canım
Canımsııın yaa..:))
YanıtlaSilKızmassın inşallah ama yazını okurken inan çok güldüm.
Öyle güzel yazıya dökmüşsün kii sanki o an gözümde canlandı.
Tanıdık geldi bir yerlerden..:))
Aynı durum bizdede yaşanır arada..
Sen canını sıkma gayet güzel pişmiş ve yanmamış.
Beğenmeyen yemesin dimi ama..:))
Ellerine sağlık.
Ellerine saglik, börek ve caya hicbir zaman hayir demem sanirim :)
YanıtlaSilЧудесен бюрек , мноооого вкусно изглежда :)
YanıtlaSilEllerine sağlık .
merhabaar canım benim ne kadar harika anlatmışsın okuya okuya geldim postun sonuna :))Eee bide baktım börek yanmamış canım ne yanması tam tersi harika kızarmış
YanıtlaSilellerine sağlık
sen bakma beylerin hepsi öyledir dedikleri dedik:)
yanmamış yanmamııışşş:))
öpüyorum canım
Çok güzel olmuşlar tam kıvamında ne eksik ne fazla ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilCanım fotoğrafları beğenmene sevindim.
YanıtlaSilAyrıca eveeet İkeadan aldım ve alırken aklım yeşilinde kalmıştı..:)))
Çok öpüyorum
Sevgiler.
Samire cim,
YanıtlaSilbence börek yanmamış :) üzeri biraz fazla kızarmış sadece, ben böyle daha çok severim. Ellerine sağlık canım. Sen Bursa ya gelirsen ve nasip olur da tanışırsak kek de ne kelime, daha neler yaparım :)) sevgiler...
Fatma hanim birde ben inansam tum beyler oyle diye..)))
YanıtlaSilTesekkurler canim o guzel solzerin icin
Handen hanim tesekkurler kivam tuturmak istedim ama adama yaranamadim malesef
YanıtlaSilMine`cim zaten gelecek olsam ilk once o guzle yuzunu doyulmaz muhabbetini ve o guzel tatlari denemek ici kosacagim insallah
Sevgiler
Hayat Cafe Ikeya benim favorim deyil ama bazi guzle esyalarida va mesela yesil bardak gibi/
YanıtlaSilDemek dunya gercekten kucuk. Baksana senin bardaktan bende de var hemde 17 saat bizden uzakta olmana ragmen/