22 Eylül 2011

PEYNİRLİ BÜZME BÖREK



Sitelerde ne zamandır bir börek yapımı var maşallah harala gürele. Türkiye den tarif yayımlayan arkadaşlar yurt dışının taze yufkaya hasret, krem şantiye, vanilyayı, gündüz vakti bile mumla arayan gurbetçilere inat olsun diye taze yufkadan alıyorlar marketten, bakkaldan, özel yufkacıdan yapıyorlar mis gibi taze taze börekleri resimleyip koyuyorlar sitelere. Bizde bakıyoruz hayran hayran.

Yok bakmıyoruz hayran hayran..))
Biz ne yapıyoruz mutfakta çareler bitmez diyoruz, gidiyoruz türk mallarının satıldığı hindistanlıların marketine. Yürüyoruz gururla çöreklik, böreklik yufkaların olduğu bölüme, alıyoruz şoklanmış Ömür marka HandmadePastry Leaves Jufkayı, geliyoruz eve, kolları sıvıyoruz ve yapıyoruz bir börek.
Eh ne yapalım fakirin olanından..)))
Nereden bulalım şimdi köşe bakkalını öğlen öğlen..))



Böreği  yapıp, akşama eve yorgun gelen eşe çayla ikram edip ellerine sağlık cevabı beklerken.......
Hazır olun cevabı yazıyorum...
Bir dakika cevabı nasıl isterseniz orta şiddete mi, düşük ayarda mı, yoksa en en yüksek fay hattından mı?
Sıkı durun görülmedik ayarda geliyor cevap..)))
" Bu börek yanmışşşşşşş!
" A aaa  yok ya yanmamış, sadece fazla kızarmış"
" Bas baya yanmış"
" Yanmamış canım"
"Yanmış"
"Yanmamış"


 Ha bu arada biz papatya yapraklarını Yanmış, Yanmamış diye çeke duralım siz bir koşu böreği yapıp gelin. Skoru merak ediyorsanız söyleyeyim papatyanın  yaprağı " Bas baya yanmış" da bitti.

Bende bilmiyorum niye ama ne hikmetse bu papatya yaprakları 15 senedir  hep " Yanmışın" tarafında..))
Kıl payı kurtarırken sanki bir yaprak daha ürüyor papatyanın bir yerlerinden..))
Sanırım son yaprağın adı  fedakarlıktır...
O yüzden fedakar fedakar üreyebiliyor..


bir ara fırsat bulursanız resimleri inceleyin bakın bakalım bu börek yanmış mı yanmamış mı.
Belki sizin papatya yaprakları bizim papatyadan farkı olarak son yaprakta " Ne önemi var canım, eline saglık"  sözünü söyleyerek biter.
 


Not: Amerika da yaşayan arkadaşlar yukarıda bahsettiğim gibi burada hazır yufka bulmak zor. Ya evde elde açmamız gerek yufkaları, yada türk markası olan yufkaları kullanmamız gerek.
Yalnız pakette olan yufkalar uzun süre kaldığı için yufkaları açarken dağılıyor, tüm şekilde açılmıyor. Bunu endişe etmeye gerek yok. Kopmuş yaprakları üs üste koyarak aynı işlemi yapabiliriz.Resimde olduğu gibi.
Fırın derecesi de 350 F olacak.


Malzemeler: 

  • 3 adet yufka (azerbaycan da yaşayan arkadaşlar bu adresteki Tarifte kullandığım yufkayı kullanabilirler)
  • beyaz peynir

Yufkalara sürmek için;

  • 1/2 bardak süt
  • 7-8 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • tuz



Hazırlanması:

  • Yufkaya sürmek için gereken malzemeler birlikte karıştırılır. 
  • Yufkalar ikiye bölünür. 
  • Birinci yaprağı tezgaha seriyoruz üzerine karıştırdığımız sıvı gibi karışımdan sürüyoruz elimizle.
  • Beyaz peynir  serpiyoruz her tarafına.
  • Sonra yufkanın kenarlarından tutup büzüyoruz. Bu büzme işlemi şuna benziyor sanki perdenin etekleri çok uzun sizde yukarıya doğru büzüyorsunuz. 
  • Büzdüğümüz yufkaları  yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz. 
  • Bir yarım yufka saklıyoruz geri kalan yufkalara aynı işlemi yapıyoruz.
  • İşlem bitince geri kalan yarım yufkayı elinizle bölüyoruz tepsideki yufkaların üzerine yerleştiriyoruz. Kalan sıvı harcı da yufkaların üzerine döküyoruz, çörek otu serpiyoruz ve 250 C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
  • Unutmayın kızarana kadar, yanana kadar değil. Dikkat edin yanmasın sonra sizde benim gibi papatya yaprakları sayarsınız..))


Afiyet olsun!

20 yorum:

  1. Gayet güzel görünüyor,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Su böreği gibi olmuş ve yanmamış :))
    Biraz fazla kızarmış sadece o kadar :)
    Ben böyle severim ki zaten,tam bana göre :)
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım börek çok güzel olmuş
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  4. Canım hayırlı cumalar eskiden en sık yaptığım börekti büzme börek epeyidir yapmadığımı fark ettim:)))
    Ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. nasıllll lezzetlidir o , yanmamış zaten azıcık fazla kızarmış :) ellerine sağlık. Dükkandan sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. tabikide yanmmamış ya fazla pişmiş hem böyle daha güzel dimi ablacım ellerine sağlık seninde tadıda süper olmuştur kesin afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  7. Gayet güzel olmuş börek,bence yanık degıl nar gıbı kızarmış.ellerinize saglık.yurt dışında yaşamış bırı olarak sizi ve yakınmalarınızı anlıyorum ve uzaklarda hazır yufkalarla çekilen çileyi, buna rağmen yapılmaya devam edlen börekleri.ıyı bır hafta sonu dılıyorum.

    YanıtlaSil
  8. canımm benimmm:))
    demekki öylesine enfess börekler sunmuşsun ki evin hünkarına wakti zamanında,
    şimdi bir dakika fazla fırında kalmış böreğe yanmış diyebiliyor...:))
    mükemmeliyetçi bir gurmeniz war:)
    kalanını bize ikram etsen canımm,kaldıysa tabii:)
    muhabbettle

    YanıtlaSil
  9. Yaşasınnnn! Artık sırtım yere gelmez. Demek yanmamış börek.
    Erguvan Vakti teşekkürler canım.

    Zeliha`cım bir daha yaptığımda aklıma sen geleceksin Zeliha da böyle severdi diye. yakın olsa bir dilim ayırırdım.

    Hande hanım
    teşükkürler canım her zaman beklerim.

    YanıtlaSil
  10. Derya hanım
    bende ilk defa yaptım ama sevdim. Hem kolay hem güzel tadı.
    Leyla hanım
    Evet bencede kızarmış ama gel gör
    ki yanmışa çıktı bizim börek...)))

    Xcelis` im böyle güzel demi ablası..
    Heden
    Gurbetin özlemi de zor yiyeceği bulmasıda zor. Hemde tatları bir garib. Tazeliğini kaybetmiş her şey burda.

    Bir tutam kekik.
    Kalmadı canım ben bitirdim zaten sinirden...))
    Evet baya mükemmeliyetçi hünkarımız var malesef..)))
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  11. Canımsııın yaa..:))
    Kızmassın inşallah ama yazını okurken inan çok güldüm.
    Öyle güzel yazıya dökmüşsün kii sanki o an gözümde canlandı.
    Tanıdık geldi bir yerlerden..:))
    Aynı durum bizdede yaşanır arada..
    Sen canını sıkma gayet güzel pişmiş ve yanmamış.
    Beğenmeyen yemesin dimi ama..:))
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Ellerine saglik, börek ve caya hicbir zaman hayir demem sanirim :)

    YanıtlaSil
  13. Чудесен бюрек , мноооого вкусно изглежда :)
    Ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
  14. merhabaar canım benim ne kadar harika anlatmışsın okuya okuya geldim postun sonuna :))Eee bide baktım börek yanmamış canım ne yanması tam tersi harika kızarmış
    ellerine sağlık
    sen bakma beylerin hepsi öyledir dedikleri dedik:)
    yanmamış yanmamııışşş:))
    öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuşlar tam kıvamında ne eksik ne fazla ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  16. Canım fotoğrafları beğenmene sevindim.
    Ayrıca eveeet İkeadan aldım ve alırken aklım yeşilinde kalmıştı..:)))
    Çok öpüyorum
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Samire cim,
    bence börek yanmamış :) üzeri biraz fazla kızarmış sadece, ben böyle daha çok severim. Ellerine sağlık canım. Sen Bursa ya gelirsen ve nasip olur da tanışırsak kek de ne kelime, daha neler yaparım :)) sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Fatma hanim birde ben inansam tum beyler oyle diye..)))
    Tesekkurler canim o guzel solzerin icin

    YanıtlaSil
  19. Handen hanim tesekkurler kivam tuturmak istedim ama adama yaranamadim malesef

    Mine`cim zaten gelecek olsam ilk once o guzle yuzunu doyulmaz muhabbetini ve o guzel tatlari denemek ici kosacagim insallah
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Hayat Cafe Ikeya benim favorim deyil ama bazi guzle esyalarida va mesela yesil bardak gibi/
    Demek dunya gercekten kucuk. Baksana senin bardaktan bende de var hemde 17 saat bizden uzakta olmana ragmen/

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM