Türk yemeklerinde, poğaçalarında, tatlılarında rekor vurmuştum kalmıştı arap tatlıları, poğaçaları, çörekleri, börekleri.
Hepsi mecburiyet:) Çalışmaya başladığım pastanenin sahibesi olabildiğince ısrarcı davranıp bana illa ki arap mutfağının lezzetlerini öğrenmemi söylemesiyle başlayan bir serüven bu .. Baya bir tarif öğrendim, öğrenirken de şunu fark ettim arap mutfağı, türk mutfağı bir birine olabildiğince yakın. Sadece isimler farklı, yapım aşamaları biraz farkı, eklenen baharatlar farklı. Yoksa şöbiyet bildiğin şöbiyet, baklava bildiğin baklava, künefe bildiğin künefe, ekemk bildigin ekmek.
Yalnız bu bildiğimiz poğaça diyemiycem gibi. Çünkü çok farklı bir hamuru var bu poğaçanın. Yumuşacık, şekil verince bozulmaylp olduğu gibi duran bir poğaça hamuru.
Tarifin iç malzemesini kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Tavuklu harika oluyor, patates kesin yakışır, peynirli maydanozlu süper olur, ıspanaklı da güzeldi, kıymalı harika ötesidir elbette.
Bir hamur 5 iç malzeme:)) Zamanla hepsini yapıp paylaşırım da şimdilik ıspanaklıyla başlayalım..
Malzemeler:
- 1.5 su bardağı ılık süt
- 1 su bardagı ılık su
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Alabildiğince un ( yaklaşık 5 su bardagı)
- Ispanak
- Sıvı yağ
- Beyaz peynir
- Soğan
- Sumak
- tuz
Hazırlanması :
Öncelikle iç malzemesini hazırlayalım. Ispanakları yıkayıp doğrayalım. Soğanı da ince ince doğrayıp derin bir tencerede çok az sıvı yağda biraz kavuralım. Ispanakları ilave edip 2-3 dakika kadar kavurup suyunu salmadan hemen alalım. Sulanmış olursa süzgece koyup fazla suyunu süzelim. Beyaz peynir ufalayıp ekleyelim. Sumak ve tuz da ilave edip karıştırıp bir kenarda bekletelim.
Hamur için gerekli olan ılık sütü, suyu derin karıştırma kabına alıyoruz. Şeker ve mayayı ilave ediyoruz, ardından tereyağını, tuzu, kabartma tozunu da ilave edip hepsini birlikte karıştırıyoruz. Sonra unu azar azar ilave edip yumuşak, hafif ele yapışır hamur yoğuruyoruz. (Un az gelirse biraz daha ilave ediyoruz)
Hamurun üzerini naylon örtü kapatıp en az 20 dakika kabarmasını bekliyoruz.
20 dakika sonra kabaran hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tezgahın üzerinde biraz aralıklı şekilde diziyoruz. Yine üzerine naylon örtü kapatıp 10 dakika kadar bekliyoruz.
Hafif kabaran parçalardan alıp tezgahın üzerinde elimizle bastırarak yuvarlak acıyoruz. Ispanaklı içten bolca koyup 4 kenardan sıkıca kapatıyoruz. Videoda olduğu gibi. ( Video da kıymalı iç kullanmıştık)
Uzerine ister yumurta sarısı sürüp ister de sıvı yag sürüp 200 C ( 390 F) önceden ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Kızaran poğaçaları fırından alıp sıcak sıcak afiyetle yiyoruz.
şeklide kendide harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBenmi açım, yoksa bunlara baktıkça mı acıkıyorum anlayamadım. Ellerine sağlık Samirem
YanıtlaSil