Haşhaş ezmesi deyince akıllara Afyon yöresi geliyor ve haşhaşlı lezzetler de hep Afyon yöresine ait sanki... O zaman Afyon`lular ağızlarının lezzetini biliyorlar diyeyim..
Haşhaşlı börekler çörekler harika lezzetler.. Afyonlu değilim ama bayılıyorum haşhaşlı çöreklere,böreklere...
Haşhaşı çocukluğumdan biliyorum. Daha doğrusu haşhaş bitkisini biliyorum..
Çocukken anneannem evimizin arka bahçesine ekerdi bu haşhaşı.. Okuyunca aaa haşhaş narkotik bitki neden ekiyordunuz diyeceksiniz:))
Doğru narkotik bitki ama anneannem ekmeklerin üzerine sürmek için çok küçük bir arazide belki de 2 kilo kadar tohum verecek kadar ekerdi bu haşhaşı.. Bundan zaten narkotik madde yapmak için gereken baya işlemler vardı ve bu işlemler için teknoloji vardı ki bunu hiç birini anneannem bilmezdi:))
Alışkanlık hale gelmişti ve her mevsim ekerlerdi.. Tohumunu toplayıp bir bez torbaya koyar asarlardı mutfaktan. Ekmek yapıp üzerine yumurta sürüp bu tohumdan serperlerdi üzerine.. Lezzetli olurdu tohumlar nar gibi kızarınca çıtır çıtır..
Gel gör ki ben bu tohumları avuç avuç yemeye bayılırdım.. Arka bahçeye gizlice girer ve haşhaşı koparırdım dalından, şöyle çıngırak gibi sallardım, içinden çıkan ses o kadar hoşuma giderdi ki ..:))
Sonra da başını koparıp haşhaşın o minik kutusunu olduğu gibi boşaltırdım ağzıma:))
Bir , iki, üç derken başım döner midem bulanırdı.. Hatta bir keresinde o kadar çok yemişim ki gün boyu sürekli uyumuşum.. :)) Meğerse fazlası zararmış ve uyku getiriyormuş.
Anneannem, teyzemler benim haşhaş tohumlarını aşırdığımı bilip öğrenince bana baya kızmışlardı, suç üstü yakalayınca da dayağı eksik etmemişlerdi :)) Ekmeklerime kalmadı diye sitem ederdi anneannem..
Zaten belli bir süre sonra bu bitkinin ekilmesi ülke genelinde yasak edildi , bahçesinde çok miktarda ekmiş olanlar olursa tutukluyorlardı, az olursa ceza veriyorlardı.. Ondan sonra bir daha bizim bahçede haşhaş ekilmedi.. Ve ben bir daha o lezzeti tadamadım.:(
Taki sevdiğim Saadet ablanın yaptığı haşhaşlı lavaşlara kadar. Daha önce yazmıştım bu hikayeyi okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz HAŞHAŞLI GÖZLEME ve DİYET..
Haşhaşlı lezzetin hepsini severim,, Özellikle de bu lezzeti severim.. Yapması kolay bu kahvaltılık ve 5 çayının şahı diyeceğim lezzeti geçen gün yaptığım Tahinli Çörek tarifinin hamuru ile denedim..
Haşhaş buluyorsanız bu lezzeti deneyin..
Hatta haşhaş yağı buluyorsanız cildinize sürün cildin nemini korur, genç görünmesine yardımcı oluyor :))
Not:
- Kullanacağımız tepsi kesinlikle kenarı yüksek olmalı.. Hamurun sıkça dizilmesi için gerekli ve tabi ki kabarıp taşmaması için..
- Kullandığınız borcamı ( tepsiyi) orta boy secin. Yoksa büyük borcam ( büyük tepsi) da olur veya iki küçük ayrı ayrı tepsilerde yapabilirsiniz..
- Fırını önceden ısıtmaya gerek yok. Fırına koyun çalıştırın fırını. Fırın ısınıncaya kadar hamur da yavaş yavaş bir daha kabarmış olur..
Malzemeler:
- 3 çay bardağı ılık süt
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 80 gr tereyağı ( oda sıcaklığında iyice yumuşamış. Yaklaşık iki dolu yemek kaşığı 80 gr oluyor)
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un ( yaklaşık 3 su bardağı)
- Haşhaş ezmesi ( yaklaşık bir su bardağı kadar)
- Sıvı yağ ( yaklaşık yarım su bardağından biraz fazla)
- 1yemek kaşığı şeker
Hazırlanması:
- Derin bir hamur yoğurma kabına un, şeker, tuz ve mayayı koyup karıştırıyoruz.
- Karışımın ortasını havuz gibi açıp tereyağını, sıvı yağı, sütü ilave edip, ele yapışmayan hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 1 saat dinlendiriyoruz.
- Haşhaş ezmesine sıvı yağ ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
- Kabaran hamuru 3 eşit parçaya bölüyoruz .
- Hafif yağ sürülmüş tezgahın üzerinde elimizi hafif yağlayarak bastıra bastıra açabildiğimiz kadar açıyoruz.
- Açtığımız hamurun her tarafına haşhaşlı karışımdan sürüyoruz, rulo gibi sarıyoruz.
- Ruloyu da ileri geri bastırarak uzatıyoruz. Rulonun dışına da haşhaşlı karışımdan sürüp iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Rulonun iki kenar kısımı biraz ince olabilir. onları da 3 parmak genişliğinde kesin.
- Kestiğimiz kısımlar üste gelecek şekilde ( dik şekilde) yağlanmış kenarı yüksek bir tepsiye( borcama) sıkı bir şekilde diziyoruz.
- Geri kalan iki hamura da bu işlemi uyguluyoruz, en son kalan haşhaşlı karışımı da ekmeklerin üzerine yumurta sürer gibi sürüp 180 derece ( 350 F) üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz..
- Afiyet olsun..
Afyonlu arkadaşlarım yapıyor,süper bir lezzet..Ama hiç denemedim,çünkü haşhaş ezmesi bulamıyorum.ellerinize sağlık..
YanıtlaSilNursen hanim cok sag olun.. Afyonlu arkadaşlara siparis verin olmadi İstanbulda misir carsisinda ve baharat satanlarda bulabilirsinizş Ben bu sene Bursa da baharat satan bir aktardan aldim..
SilEllerine saglik Samire abla, walla blogumda yazilan yorumlari okuyunca cok mutlu oluyorum ama is yorum yazmaya gelince biraz usengec davraniyorum :( Allah'tan instagram ve like tusu var :) seni iki taraftan da takil etmek zevkli 😉
YanıtlaSilCanim Nurdan cim cok sag olasin.. Evet dogru bloga yorum yazmak zor oluyor.. İnstagram bu konuda cok guzel like ve aninda yorum..
SilZiyaretin icin sag olasin gulum..
Canisi su hashasi buldugum an yapacagim insallah ellerine saglik olsun, sevgiler yad ellere yad ellerden
YanıtlaSilKolay gelsin canim.. Yap cok sevilen bir loezzet .Cok seveceksin insallah.. Sevgi karsilikli canim..
SilMerhabalar,
YanıtlaSilOffff offff bayıldım. Ellerinize emeklerinize sağlık. Kavınvalidemde çok yapar. Biz de çok severiz. Çok canım istedi bir tane aldım kimseler görmeden....:))
Sevgilerimi bıraktımmmmm.....:))))
Canim tesekkur ederim.. Buyur hepsini alabilirsin.. :))
SilSevgiler canim..
Üni. de okurken İstanbul'dan Ankara'ya gidiş yolunda Eskişehir'de küçük çocukların "Haşhaşlı çörek" diye bağırışlarıyla uyanırdım. :)) Her seferinde alır sabaha karşı trende çayla yerdik. Haşhaş deyince hep o günler gelir aklıma. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim.. Hashas eskiden cok yapilan bir lezzetmis aslinda. Sanki simdi unutulmus gibi. Hashas ezmesi cok kolay bulunmuyor bu aralar.
SilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar. eskiden annemin dedesi de ekermiş o zamanlar yasak değilmiş. sıvı yağ olarakta haşhaş yağı kullanılırmış. daha sonra yasaklanmış anneannem hep hatırlardı haşhaş yağının lezzetini.
YanıtlaSilTesekkur ederim. Evet eskiden hep ekilirdi.. Simdi bir avucu bile yasak olundu :((
SilYagi da cok faydali diye okudum..
off nasıl güzel gözüküyor..
YanıtlaSilCok Tesekkur ederim..
SilHarika ellerine sağlık canım
YanıtlaSilCanim cok tesekkur ederim...
SilHarika görünüyorrr. Nasılda yapmamışım bunca zaman özellikle eskiden uzun otobüs yolculuklarında mola zamanı koşup aldığım ve bayılarak yediğim bu lezzeti en kısa sürede deneyeceğim. Hatırlatma için teşekkür ederim. Sevgiler...
YanıtlaSilCanim tesekkur ederim. Hashaslini yeri hatirasi bir ayri oluyor.. KOlay gelsin canim..
Silhımmm.olsada yesem şimdi.nefis nefisss.
YanıtlaSil:)) Tesekkur ederim canim...
SilSenin haşhaş yürütmeni okudukça benimde aklıma anneannemin kavurmasını yürütüp mideye indirişim geldi.
YanıtlaSilAy ne lezzetliydiiii:)
Canım ellerine sağlık, bende çok severim haşhaşlı lezzetleri:)
Ahh Melihacim o yurutulup yenilen lezzetler bir ayri guzel yaaa. :))
SilTesekkur ederim canim benim..
Ellerine kollarına sağlık canım.Bizim yöremizdede çok yapıyoruz. helese sacüstümüzz var oofffff.
YanıtlaSilCanim tesekkur ederim...Evet sac ustu offf harika olur...
Silegeyle egelilerle aram çok iyidir. doğal olarak otuyla haşhaşıyla da :D
YanıtlaSilbu haşhaşı bizim uşaklı komşu getirirde ben çorek yapmaya fırsat bulamadan ekmeğe surer yerim :D
bi de bizim samiremiz yokki fırından alıalıveriyoz :D
:)))) Canimsin Gel insallah buralara.. yapayim cayi demliyeyim Seyhanim gel diyeyim..
Silnasıl mis gibi görünüyor ellerine sağlık fotoğraflar harika
YanıtlaSilCanim tesekkur ederim..
Sildedimkiiiii...bu satte hangi blog gezer?
YanıtlaSilama sonra seni anladim:))))))
nefis gozukuyor,,,hashaslilar ve hepsiii
ellerine saglik
opuyorum seni
:)) Evet ablacim tr uyurken biz burda daha yatmamis oluyor::
SilTesekkur ederim ablacim.
Resimli anlatım olması süper, elinize sağlık.
YanıtlaSilTesekkurler canim. Resimli daha kolay oluyor ve sorulan sorulara daha net cevap oluyor
SilSaat gecenin ikisi, kahvaltıya misafirim var ve ig de paylaştığınız bu tarifi hemen şimdi yaptım :) hamurum dinleniyor, ölçüler bu kadar mı tutar, dediğinizin dışında bir şey eklemeden tuttuydum hamuru , inş güzel oluuurr:)) teşekkür ediyorum! ( ig den ceydareyyan :))
YanıtlaSilCanim tesekkur ederim.. Eline saglik olsun.. Insallah begenirsiniz..
SilBu hamur olcusunu bende cok sevdim.. Tam olcu tutuyor..
Sevgiler canim...
Üniversiteyi Afyon'da okuduğum için annem Ankara'ya her gelişimde konu komşu kim varsa hepsinden sipariş alır, onlara haşhaş getirmemi isterdi. Biraz önce annemle telefonda konuştum. Bi arkadaşı yazlıktan İstanbul' dönüyormuş, ona yolluk yapıyorum dedi. Hem de haşhaşlı çörek. Bize bıktırana kadar yaptığı için pek tadını özlemezdim ama şimdi annem uzakta olunca özlemişim gibi geldi. Ellerine sağlık canım. Çocukken çok yiyip gün boyu uyumuşsun ya çok güldüm okurken.. :)
YanıtlaSilheyyy oralarda ne kıymetli bu çörekler değil mi?
YanıtlaSil:-)
ellerine sağlık olsun
içine yumurta katılmıyor mu acaba ya da üzerine sürmek için?
YanıtlaSilSimdi yaptim hamurum dinleniyor kuru mayam yoktu yas mayayi sutle eritip koydum ins. Guzel olur tesekkurleeeer
YanıtlaSilDenedim. Süper oldu. Sadece biraz yağı fazla geldi. Birdahakine biraz azaltacağım. Onun dışında yiyenler bayıldı. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilelinize emeginize saglik sorum su bu cikan lezzet tatliya mi yakin oluyor tuzluya mi amasyali komsum yapardi notr bi tadi vardi ve harikaydi ikincisi toz hashasli tarifiniz var mi ezmeyke sanki tahinli corek tadi veriyo
YanıtlaSil