19 Ağustos 2013

Kirazli Etimekli Muhallebi



Evin en sevdiğim bölmesi Mutfak ..
Ve o mutfağın en şok sevdiğim yanı da uydurmasyon tarifler..
İsmini bile uydurdum mu bu tatlının aynen öyle.. Uydurdum ve de oldu..

Gece saat 2:13 ..
Önümde tam 5 yıla yakındır kahrımı çeken ve ateş gibi ısınmış ve de susmadan vır vır diye çalışan HP bilgisayar var..
Bilgisayarın önünde de cumartesi geçeyi ve tüm pazar gününü balık tutmakla geçire esine sinirlenen, ütüsü dağ  gibi birikmiş ama canı onları ütülemek istemeyen, canı burnunda Samire oturuyor..
Ayrıca evin kliması bozuldu Texsas Austin`nin sıcak ağustos gününde evin içi 84 F yani 28 derece bunaltıcı ve nemli bir sıcak..
Şükürler olsun buna da klimasız olanlar ne etsin, Adana`yı düşününce:(
 

Youtube acık ve her zamanki gibi tarif yazarken şarkı dinliyorum. Tariflerime Kutsi, Ebru Gündeş, Mustafa Ceceli, Emrah, Rafet El Roman, Sezen Aksu, Funda Arar ve tabi ki Röya Ayxan eşlik eder.
Bazen bunlardan da sıkılınca yeni arayışlarda olurum.. :))
Şu an Röya dinliyorum " Sil Baştan" diyor ... ( tavsiye ederim güzel şarkı)
Bende Yaz baştan diyorum ve severek uydurduğum Kirazlı tarifi tüm sinirli halime rağmen yazıyorum..
Uydurma ama nasıl uyduysa tatlar birbirine anlatamam..
Deneyince ben ne demek istediğimi anlayacaksınız.



NOT:
  • Etimekleri kırarken çok fazla ufalamayın. Kesme şeker büyüklüğünde olursa iyi olur.
  • Muhallebiye unu koyarken çok tepeleme un koymayın.
  • Muhallebi koyu olmasa daha iyi olur. 
  • Kiraz yerine başka meyveler de kullanabilirsiniz.


Malzemeler :

  • 1 paket etimek tost ekmeği ( pakette yaklaşık 13 tane oluyor )
  • 1su bardağı şeker
  • 1su bardağı su

Muhallebisi için :

  • 3su bardağı süt
  • 1su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un ( kaşık tepeleme olmasın parmağınızla üzerinden silme yapın fazla olmasın)
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası ( nişasta yerine un da olur)
  • 50 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya

Süs ve aralara koymak için :
  • Kiraz
  • Çekilmiş Ceviz 
 


Hazırlanması :

  • Bir bardak şekeri tencerede çevirerek iyice rengi kahve rengi oluncaya kadar yakıyoruz.
  • İyice kararan şekere 1 bardak su ekliyoruz bir taşım kaynatıyoruz.
  • Etimeklerin hepsini küçük kesme şeker büyüklüğünde kırarak derin bir kapın içine döküyoruz.
  • Sıcak karamelli şerbeti etimeklerin üzerine ekliyoruz ve etimeklerin hepsini ıslatıyoruz, hafif bir şekilde de eziyoruz. (Resimde olduğu gibi.)

  • Etimekler bir kenarda beklesin muhallebiyi hazırlayalım.
  • Derin bir tencereye sütü, unu, nişastayı, şekeri, koyup karıştırıyoruz.
  • Tencereyi ocağın üstüne koyuyoruz, sürekli karıştırarak koyu kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz.
  • Koyulaşmaya başlayınca vanilyayı, tereyağını ekliyoruz 2 dakika daha karıştırıyoruz. Muhallebinin üzerinde göz göz kabarcıklar oluşmaya başlayınca ocaktan alıyoruz ve 2-3 dakika sürekli çırpıyoruz.
  • Çırpma işlemini blendır veya mikserle yapabiliriz.
  • Servis yapacağımız kuplara ilk önce biraz etimeklerden koyuyoruz.

  • Kiraz doğruyor biraz, sonra muhallebiden koyuyoruz kupanın yarısına kadar.
  • Sonra tekrardan biraz daha etimek koyuyoruz, kiraz doğruyoruz.

  • Geri kalan  muhallebinin hepsini kupalara paylaştırıyoruz kirazla süslüyoruz.
  • Ceviz serpiyoruz.
  • İsteğe göre yeşil fıstıkla da süsleyebiliriz. 
 Afiyet olsun..!!

14 yorum:

  1. Adanadaki sıcağı hayal edemezsin..Buhar olup uçacağız,ama az kaldı,güzel kışımıza..Her cefanın bir sefası var diyip oturuyoruz..Klimayı bulan nur içinde yatsın:]]Muhallebilerine bayıldım,çok şirin olmuşlar.ellerine sağlık canım.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet nur icinde yatsin buyuk nimet gercekten..
      Sukur bizim klima da duzeldi.
      Tesekkur ederim canim.

      Sil
  2. Şuan bende 3.kez hastaneden kontrol numarası alamadan dönen sinirli bi vatandaş konumundayım. Eve gelip o sinirle bakanlığın şikayet formunu doldurdum. Niye yazdım bunları bilmem ama sanırım hala sinirimi atamamış olmamdan..
    Demem o ki şimdi şöyle soğuk soğuk bu kuplardan biri olsa nasıl da sinirimi alırdı :)

    Ellerine emeklerine sağlık, serin günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim benim yaa. Gecmis olsun.
      Valla bu sinir bizi ne yapoacak bilmiyorum resmen sinir kupu oldum ve herseye sinirleniyorum artik.. :((
      Tesekkur ederim canim benim serin serin gercekten cok iyi gelirdi bu tatli..

      Sil
  3. çok şık sunumlu güzel bir tatlı olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Samirem Eline sağlık uydurmasyonlar daha leziz bencede...birde aynı bu tarifi etimek yerine yulaflı bisküvi ile denesene çok harika bişey oluyo bende etimekli denicem ilk fırsatta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hansacim canim tesekkur ederim..
      Aslinda biskuvi de geldi aklima ama yulafli hic gelmedi..
      Cok yakisir kesinlikle..
      Bir dahakine notaldim canim..

      Sil
  5. Butun tarifler uydurmasyon degilmi samire? senin tarifinde bence cook guzel olmus...emeklerine saglik arkadasim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sehrinaz cim uydurulmus tarifler de kendin uydurunca daha bir tatli oluyor sanki:))
      Tesekkur ederim canim arkadasim..

      Sil
  6. enfessss ellerine sağlık canım
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar hanim cook tesekkur ederim..
      Sevgiler sizlere de ...

      Sil
  7. ne güzel uydurmuşsun bunu sen karamelize etmek falan :*
    yalnız bunun sunumu ayrı güzel.
    servis ederken uzun tatlı kaşıklarındn kullanmış olmasın değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyhancim canim tesekkur ederim..
      Harika fikir o uzun kasiklar.. Bak aklima gelmemisti..
      Supersin canim..

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM