16 Ağustos 2013

Şeftali Marmelatı Dolgulu Kurabiye




İsim değişik ama sekil tıpa tıp aynı sevgili Neslihan arkadasın yaptığı Şeftali Dolgulu Kurabiye`sinin aynısı..
Adrese tıklayarak görebilirsiniz tarifi ve kurabiyeyi..
Şunu da ekliyeyim böyle güzel tarif için gideceksiniz bu adrese bundan güzel lezzetler bulacaksınız.. Maşallah olsun Neslihan hanim gerçekten 10 elinde binler marifet saklı bir arkadaş..
Teşekkür ederim Neslihan hanım..

Tarifi yaklaşık iki sene önce yaptım, resimledim.. Yayın günü bu güne kısmetmiş..( Açık açık tembelim diyemiyorum da :(( )



Peki neden Marmelatlı benim kurabiyeler?
Çok net yazıyorum saklamıyorum, evde reçel diye yaptığım ama pişerken marmelata dönüşen şeftaliyi nasıl değerlendirebilirdim acep recep :))
Ancak böyle.. Sizde benim gibi reçeli marmelata dönmüş bir mağdursanız o zaman kolları sıvayın derim..
Kahvaltıda tüketmediyseniz, çayla içmediyseniz, tart olarak yapmadıysanız o marmelat kuruyup yapışacak kavanoza ve fark ettiğiniz zaman off diyeceksiniz.. Adım gibi eminim bundan .
Nasılsa biz hepimiz kadınız ve mutfak olaylarımız aynıdır.. Bilirim.. :))


Hadi akşamdan çıkarın tereyağını buzdolabından, sabah uyanınca alın o marmelat kavanozunu koyun tezgahın üzerine, un, sıvı yağ, yoğurt kesin evimizde vardır zaten, kabartma tozu olmazsa olmalı evimizde.. Bu kadar..
Kollar sıvandı, kullanım keyfine göre önlük takıldı, fırın 170 derecede ( 320F) ısısında ayarlandıysa kurabiye hazır demektir..
Akşama 5 çayına çağır dostları gelsinler.. Gelirken  de birine kısır, birine börek getir de oldu bu iş..



O zaman bende yazıyorum Neslihan hanımın bu güzel lezzetinin tarifini..
Yapmayanın reçeli marmelata dönüşsün.. :))

NOT:
  1.  Kurabiyenin hepsi aynı şekilde olacak diye bir kural yoktur.
  2. Pişerken kabarıp şekil değişikliğine uğrayabilir. Endişe etmeyin.
  3. Hamuru açarken çok fazla un serpmeyin tezgaha.
  4. Hamuru çok fazla kalın çok da ince açmayın.




Malzemeler :

  • 200 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker.. ( marmelat çok ekşiyse 3-4 kaşık olabilir şeker)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3.5-4 su bardağı un



Hazırlanması :

  • Tereyağı oda sıcaklığında olmalı.
  • Derin bir kaba un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri alıp karıştırın.
  • Daha sonra kabartma tozunu una karıştırın ve azar azar ekleyerek kulak yumuşaklığında hamur yoğurun ve bu hamuru yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru 3-4 parçaya bölün.
  • Parçaları un serpilmiş tezgahın üzerinde yarım santim kalınlıkta açın.
  • Su bardağı ile yuvarlak kesin ( ben İkea`nın su bardağını kullandım)
  • Ortasına bir tatlı kaşığı marmelat koyup yukarıdaki resimde olduğu gibi katlayın.4 tarafından da içe doğru katlayın, hafif bastırın pişerken çok kabarıp açılmasın diye..
  • Tüm hamura bu işlemi uyguladıktan sonra 170 derecede (320 F) önceden ısınmış fırında hafif beyaz kalacak şekilde 25-30 dakika pişirin.
  • Soğuduktan sonra pudra şekeri serperek süsleyin.
  • İsteğe göre kurabiyenin marmelat kısmını çekilmiş cevizle de süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.. 

Bunlar da resim dışı kalanlar ::


17 yorum:

  1. BENCE BU NEFİS KURABİYE HEMEN YAPILMALI VE YENMELİ..AMA ÖNCE BEN BİR ŞEFTALİ MARMELADI PİŞİREYİM.bAYILDIM..ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim tesekkkur ederim. Nefis bir kurabiye gercekten,
      Bu cilekli marmelatla da guzel olur Ben insallah birde oyle deniyeyim diyorum..

      Sil
  2. canım ellerine sağlık....seklıde güzel olmuş emınım tadıda oyledır...sevgıler canım...http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim tesekur ederim. En kisa zamanda ziyaretine geliyorum//

      Sil
  3. BU KURABİYELERE BAYILDIM. TAM ŞEFTALİ MEVSİMİNE UYAN KURABİYELERİ ÇOK SEVDİM.
    ELLERİNE SAĞLIK, SEVGİLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mevsimi kacirmadan yapmak lazim.. Tesekkur ederim canim..

      Sil
  4. Nefis olmuş canım ellerine sağlık.Buradan bır kaç tane almak ımkanı olsaydı keşke :(

    YanıtlaSil
  5. Hiç durmadan deneyeceğim, bayıldımmm. Diyette olan biri için oldu mu şimdi :(

    YanıtlaSil
  6. Durmadan gidip hemen deneyeceğim. Bayıldımm. Diyetde olan biri için oldumu şimdi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytencim hemen .. Cook guzel seveceksin ve tabi o kadar jemi de kullanman lazim :))

      Sil
  7. bu hamuru tart hamuru olarakda kullanabilirim dimi, marmelatı yeni yaptım da :)

    YanıtlaSil
  8. bu hamuru tart hamuru olarak da kullanabilir dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hic denemedim ama tart hamuruna benziyor denemek lazim..

      Sil
  9. Denedim. Güzel oluyor. Biz çok tatlı sevmiyoruz diye hamuruna şeker koymadım. Çok lezzetli oldu.

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM