7 Nisan 2013

Amerika Masalı Los Angeles-1



Yolcu sen nereye sorusuna yolcu sevindirik cevap veriyor Los Angeles.
Neymiş Los Angeles hayal bir şehir ya. Amerikan`in unlu sanatçılarının uzun sureli olmasa da çekilen filim arefesi kaldıkları şehir, bir çok filmin ana vatani.. Oğlumun hayali, benim merakım, esimin heyecanı, kızımın I don`t know`su vardı bu şehre doğru yolculuğa çıkarken.
Bu şehirde yaklaşık 5 gün geçirdik gezdiğimiz yerler ve çekilen 5 günlük fotolar sadece bu posta sığmaz o yüzden Los Angeles postuna numaralı yaptım . Bu 5 gunluk geziyi kaç yazıda bitiririm bilmiyorum

Sabah saat 9 gibi yola çıktık Grand Canyon`dan.. Akilli alet olan GPS bize Los Angeles`e kadar yolunuz 8 saattir dedi..
Yolda duraklamalar da eklenince yolumuz 10 saat dedik koyulduk yola..
Grand Canyon`a giderken çıkılan yokuşu simdi aşağıya doğru iniş vardı.. Yollar kıvrımlıydı ama yine kurak ve yeşilliksizdi..


İlk önce bu şehirle ilgili ufak bilgi vereyim/ Los Angeles California eyaletindeydi ve bu eyaletin 2003-2011 senesinde Valisi unlu Amerikan oyuncu Arnold Schwarzenegger`di.. Yani kaçırmışız bir sene arayla... 
California ayni zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin de en büyük ekonomik gücünü temsil eder. Sebze,meyve en çok bu eyalette üretiliyor.

Kaliforniya; sinemanın kalbini Hollywood'da; internetinin kalbini Silikon Vadisi'nde; Müzik, Eğlence ve Televizyon'un kalbini de Los Angeles'da taşımaktadır. Her ne kadar günümüzde masrafları daha makul olduğu için filmler başka ülkelere çekimler için taşınsa da; son 30 yıldır klasikleşen bir eyalet deyişine göre "Dünya'nın duyduğu ve izlediği çoğu şey Kaliforniya'da üretilir." ( vikipediyadan alıntıdır bu bolum)

 Simdi de bizim canlı şahidi olduğumuz ayrıntılar.  California sınırına geldiğimiz zaman  sınırda kurulan postu görünce once hayret ettik sonra vardır her yerin bir kuralı dedik uyduk kurala. Arabaları özel kontrol ediyorlar. Soru soruyorlar ve arabanda taze meyve, sebze var mi diye soruyorlar. Fok garip karşıladık bu durumu. Hadi eroin vesair kontrol edilir de meyve sebze neden peki.. Hala çözemedik bu soruyu..
Kontrolden sonra ver elini California dedik..


Çok güzel yollar ve yollarda biraz farklı kurallar vardı/  İste bu kurallardan bir kaçi ve en sevdiğim.
İlk once hızlı giden yavaş giden araba yolları ayrılmış.:))


İkincisi yolda her bir milden sonra Call Box denilen direk var ve bu direkte telefon var. Kaza anında, araban bozulursa, telefon şarjın biterse araman gereken yerleri araman için. Nasıl hoşuma gitti anlatamam.
Esimle bu direklerin belli yerlerde olduğunu düşündük ama sonra hesaplamaya başladık ve bu direkler arasındaki mesafenin sadece  1.609344 kilometre olduğunu öğrendik..
Böyle harika bir kuralın Texsas`da olmasını da isterdim..



Evet yaklaşık 9 saat sonra aksam saat 6`ya doğru Los Angeles`e giriş yaptık.
Aksam trafiği ve bizim gittiğimiz gun yani 2012 senesi Haziranın 13`u  okulların yaz tatiline girdiyi güne denk gelmesi yolumuzu epey uzattı ve biz gideceğimiz arkadaşa neredeyse 7`i gece vardık.
Los Angeles`de şehrin içindeki  yollar şok geniş  ve ayrıca en sol şerit Car pool var. Bu yolun özelligi acele edenler, acil durumlar için kullanılır olması. Yalnız bir şartla arabanın içinde 2 den fazla kişi olmalı yoksa yuklu miktarda ceza ödeyebilirsin. Foto bana ait degil. Arabayı ben kullandıgım için bu yolun fotosonu çekemedim.. O yüzden internetin bilgisinden yararlandım..


Misafir oldugumuz evin sahipleri bizim Azerbaycan`dan arkadaşlarımızdı. Abi Türkiyenin dogusundan, hanım Romanya asıllı bir arkadaş, birde küçük tatlı kızları var.
Eve vardıgımızda akşam esanı okunmasına az kalmıştı.
Namazı kılıp bizim için hazırlanmış harika masaya oturduk. Şunu itiraf edeyim ki çook yorgundum ve masanın resmini çekmek aklıma bile gelmedi. Harika lezzetler vardı.. Ve bir çogunu abi yapmıştı sebebi de hanımına misafir gelecegini gec haber vermişti.. Filiz arkadaşın da işi oldugu için mecburen abi yapmıştı yemekleri..
Tek kelime vardı yemekleri için Enfes..
Esime de "bak görüyormusun, örnek al" demeyi de ihmal etmedim o yorgun halimle düşünün.. :))


Akşam yemeyini yedikten sonraTürkiye`ye giden ve evinin anahtarını bize bırakan arkaşanın evine geçtik. İki odalı nezip bir ev bizim için gökten düşen 3 elmadan en güzeli oldu orada kaldıgımız sürede..


Ev sahibi bize evin kullanım kılavuzunu bırakmıştı, uyduk tabi..Uymak o kadar da zor degildi cünkü not o kadar detaylı yazılmıştı ki hiç zorluk çekmedik. Evin internet şifresini, camaşırhaneye gideçek yolu, irtibat numarası, e-mail adresi, ve evle ilgili detaylar hepsi vardı buzdolabına monte edilmiş yazı tahtasında..... Allah razı olsun.. Çok rahat etmiştik..
 

Ve tabi o gece yarının planını biraz konuşup hemen uyuduk. Alışkın olmadıgımız bir yerde genelde insan tereddüt eder ama biz hiç oralı olmadık, sebebi çook yorgunduk :(

 Şimdilik Los Angeles-1 masalı burada bitti.. 2. de buluşmak dilegile..
Sevgiler. İyi okumalar...


8 yorum:

  1. Ama cok kisaydi !yorgunsunuz hala galiba,merakla bekliyorum,insallah kacirmam!

    O gectiginiz kurak agacsiz yol vardiya,iste benim en büyük fobimdir,eski Amerikan filmlerinden kalma belki,acayip lorkarim asla gecemem derim,bilmiyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insallah bir dahaki yaziya .. uzun uzun anlatirim.. :)
      Benimde korlulu anlarimdi. Hatta araba bozulur kalirsak ne ederiz endise bile sarmadi degil. Cok sukur kazasiz belasiz gittik geldik.

      Sil
  2. Darisi bize insallah komsum. Daha Texas i bile annemi gezdirelim bahanesiyle bu sene gezdik :))) Bilmem ne zaman gideriz oralara :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canim. Bizde 3 senedir burayis bizimde de ilk cesaret edip gittigimzi geziydi.. :)
      Biz texsasi tam gezdik sayilmayiz bile ..

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM