Karabuğdayın azericede ismi Greçka. Aslında azerice de deyil, bu isim azericeye de rusçadan gelmiş.
Azerice ne denildiğini bilmiyorum maalesef, ben bu tadı bildim bileli ismi hep Greçkay`dı.
Greçka yemeyi çocukluğumda yemeye çağrılırken koşarak geldiğim iki yemekten birisiydi. İkinci yemek tabi ki her çocuğun sevdiği gibi Patates kızartmasıydı.
Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir.
Faydalarını saymakla bitmez. Kısacası Karabuğday yani Greçka :
- Kan Şekerinin Daha İyi Kontrolü ve Daha Düşük Şeker Hastalığı Riski. Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.
- Kalp Hastalıklarına ve Kansere Karşı Koruyucu Bir Bitkidir.
- Karabuğday Karaciğerin Çalışmasını Kolaylaştıran Choline İhtiva Eder.
- Yüksek Tansiyon ve Kansızlığa Karşı Korur.
- Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.
Tarifini yazacağım pilav Rus mutfağına aittir. Bu vesileyle Azerbaycan mutfağına da dahil edebiliriz. Amerika da bunu bulmak o kadar da kolay değil. Hiç bilinmiyor desem yeridir. Hoş Türkiye de de pek bilinmiyordu ama birkaç arkadaşın sitesinde salatasını, pilavını görünce demek ki artık satışı başlamış dedim.
Geçenlerde bir arkadaştan Austin de rus marketi var haberini duyunca gecikmeden gittim. Tanıdık ilaçları, malları, üstelik greçkayı da görünce galiba ben burayı sık sık ziyaret edeceğe benziyorum dedim.
Ziyaret edip greçkayı almak isteyen Austinli arkadaşlar için adres burada : Sashas Market
Tarifi şöyle:
Malzemeler:
- 200 gr kıyma ( çekilmiş et)
- 1 su bardağı karabuğday yani greçka
- 1 su bardağının başından 2 yemek kaşığı eksik su ( et suyu da olabilir)
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet büyük boy domates (yoksa ev usulü hazırlanmış domates rendesi kullanılabilir)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet yeşil biber ( eklemeseniz de olur)
- yarım su bardağı sıvı yağ
- tuz, karabiber, kuru nane
Kıymalı sosun Hazırlanması:
- Önce tavaya yarım su bardağı yağın yarısı ilave olunur ve ısınmaya koyulur
- 1 adet soğanın kabukları soyulur, yıkanır, tümü değil sadece yarısı ince ince kıyılır, ısınan yağa ilave edilir.( geri kalan yarısı greçkanın hazırlanmasında kullanılacak)
- Hafif kavrulan soğana kıyma eklenir ve kısık ateşte kıyma kendi suyunda pişinceye kadar beklenir.
- Suyunu çeken kıymaya yarım yemek kaşığı salca eklenir, karıştırılır.
- 1 adet domates rendelenir, 1 adet yeşil biber ince ince doğranır ve kıymaya katılır.
- Tuz, karabiber, kuru nane eklenir ve domates suyunda kıyma hafif sulu kalıncaya kadar pişirilir. Dikkat edilir suyu çok çekilip kıyma kuru kalmasın.Kıymalı sos hazırdır
Karabuğdayın, Greçkanın hazırlanması:
- Yarım su bardağı yağın geri kalan kısmı tencereye ilave edilir.
- Yarım soğan ince doğranır ve ısınan yağa eklenir rengi değişinceye kadar kavrulur.
- Yarım domates salçası eklenir biraz daha kavrulur soğanlar saçayla.
- 1 adet domates rendelenir soğana ilave edilir. ( taze domates yoksa kışlık hazırlanan konserve olabilir yoksa sadece salca yeterlidir)
- Karabuğday( greçka) suda siyah suyu gidinceye kadar yıkanır.
- Domatesli soğanlara ilave edilir 2-3 dakika kadar kavrulur.
- Sonra su, tuz ilave edilir. Greçka orta ateşte suyunu çekinceye kadar pilav gibi pişirilir.
- Hazır olan greçka tabaklara konulur, üzerine kıymalı sos eklenip servis edilir.
Not: Bu pilavın yanına cacık, sade yoğurt çok güzel yakışır. Lezzet üstüne lezzet katar bizzat denenmiştir.
muhteşem bir tarf daha:)
YanıtlaSilellerine yüreğine sağlık canım...
bu kadar çok fayda ve yararı olan bir ürünü bulup tüketmek lazım senede bir kez de olsa:)
buralarda bulabilirmiyiz ki acaba?
gönül dolusu sevgilerimle...
öpüyorumm....
:)
Canım teşekkürler bu güzel yorum için. Sanırım bulabilirsin kısa bir soruşturma yaparsın etraf marketlerden. Esnafın haberi vardır her üründen.
YanıtlaSilSevgiler gönülden..
Canım karabuğday bulursam deneyece
YanıtlaSilğim.Çok lezzetli ve besleyici bir
pilav sevgiler.
Hiç denemediğim bir lezzet,birkez gördüm tam alıcaktım,eşim "yemem ben onu"deyince vazgeçtim.
YanıtlaSilNasıl da faydalı ama dimi ?
Yok bir dahakine kesinlikle alacağım.
Yemezse,yemesin ben yerim..:))
Elleirne sağlık canıııım..
Kıymalı,kıymalı dahada lezzetli olmuştur.:))
Derya`cim besleyici olma konusunda sanirim bulgurdan daha ustun. Bulursan kacirma sdece bir kere dene. sevgiler..
YanıtlaSilHayat Cafe cok buyuk nimet kacirmissin ve de sanslisin eger bulduysan cunku Turkiyenin her yerinde bulunmuyor. Esin yemesede kendin icin yap hatta cocuklar yerse harika olur. Benim cocuklar seviyor sukurler olsun.
YanıtlaSilIlk basda bir az garib gelebilir ama hic endise etme yogurtla dene harika oluyor.
Bunun corbasida oluyor. Insallah yakinlarda yapip yayinlamayi dusunuyorum
Sevgiler canim
Evet artık bizim marketlerde de karabuğday sıkça var. Bende salatasını yapıyorum, kıymalısı süper olmuş.Hemde çok faydalı, ellerinize sağlık. Ayrıca yeni tazrifler öğrenmeyi çok seviyorum.
YanıtlaSilsevgilerle
Ben hep kiymali yedim salatasini denemedim insallah en yakin zamanda bende salatasini denemek istiyorum.
YanıtlaSilSevgiler..
Ellerine sağlık.Ben de arayacağım.Bulursam hemen deneyeceğim.Blogunuzu yeni gördüm.Çok beğendim.Tarifleriniz çok güzel.Sevgiler.
YanıtlaSilcanım merhabalar :))iyiki bu blog işine girmişim sizin gibi becerikli maharetli hanımlardan böyle güzel hiç duymadığım tarifler öğreniyorum
YanıtlaSilellerie sağlık canım ..bu ürünü büyük şehir marketlerinde bulabiliriz snırım
sevgiler:)
ne güzel gorunuyor değişikk hemen uzanıp tadına bakabılseydım:(ellerınıze sağlık
YanıtlaSilYeni keşfettim bloğunuzu takipteyim tarifler çok güzel...
YanıtlaSilSevgiler:)
şekerim blogunu o kadar beğenmişim ki ikinci kez izleyici olmuşum.düzeltmeye çalıştım ama beceremedim sanırım.hoşçakal.
YanıtlaSilMerak etmeyin Nazmiye hanim o kendi kendine duzelir cunku ikinic kes izin vermiyor zaten uye olmaya.
YanıtlaSilBeynediginize sevindim..
Pembe Kekik hos gediniz. Her zaman beklerim sevgiler..
YanıtlaSilfatma hanım teşekkür ederim o kadar hamarat degilim ama bu aralar deyisik yemekler paylasmak istedim..
Sevgiler..
Zeymurancim hemen bir tabak ikram edebilirim. Hemde uzun uzun konusuruz canim bloglari elestiririz mesela..))
YanıtlaSilPasta Köşesi senin pastalar kadar marifetli tariflerim yok. Takip ettigin için teşekkürler canım. Seviler..
YanıtlaSiluzun zamandır blogları takip ediyorum ama yeni karşılaştım sizin blogunuzla:)çok güzel bir blog takibe aldım.
YanıtlaSilbende yeni açtım sizide beklerim sevgiler... http://reyhankokulu.blogspot.com/
benimde denemek istediklerim arasında,
YanıtlaSilbulabiliyorum ama, cesaret hep yanımda olmuyor :=))
ellerine sağlık çok harika bir seçim ve deneme olmuşş
sevgiler..
Çehrinaz hanım hoş geldiniz. Blogunuz hayırlı olsun. Takib için teşekkür ederim canım. Başarılar.
YanıtlaSilBirdutmasalı bu tarif inşallah cesaret olsunemin olun pişman olmayacaksınız. en azındna bir bardak kadar deneyin.
YanıtlaSilSevgiler..
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilKarabuğday Greçkanın satışını ben yapıyorum almak isterseniz yardımcı olurum teşekkürler 542 765 23 37
YanıtlaSilBu bizim bakida meshur yemeklerden biridir.Tarifinde her shey dogrudur ,ama bi tek nane kurusundan bashqa.Nane kurusu kullanilmaz.Cox guzel bir yemek.en azi haftada 1defe tuketin.
YanıtlaSilUlviye xanim- Canim cox sag ol yorum üçün. Men özüm Azerbaycanlıyam. Saytım türk dilindedir ama azerbaycan dilinde de saytım var evdar.com.
YanıtlaSilGreçka bizde eslinde ferqli bişirilir. ama men bele daha çok xoşlayıram. Nane qurusunu men özüm dad olsun deye elave edirem. Umumiyyetle qurudulmuş edavalardan istifade etmeyi çox sevirem ve demek olar ki her yemeye qatıram. terifinde olsun olmasın.
Ziyaretin uçun çox teşükkür edirem. Her zaman gözleyirem buyur gel.
Allaha emanet ol canim..
Qrecka Azerbaycan dilinde- qarabasaqdir ))
Silqrecka azerbaycanca qarabasaqdi cox heyf azeri olsanizda bilmirsiz.
YanıtlaSilDogrudur bilmirdim. Ama bilmemek ayip degil ogrenmemek ayip .Ama artik sayenizde bilirem. Cox sag olun :)
SilSelam, karabugday Türkiye'de çok bilinmeyen bir yiyecek. Bende buğday intoleransi çıkınca karabugday ekmegi ve tarifini verdiginiz kiymali grecka yemeğini yemeğe başladım .ekmegi degilse bile yemeği çok lezzetli oldu. Ancak yabancı bir sitede hamilelerin karabugday yememeleri gerektiğine iliskin bir yazı okudum, siz böyle bir şe duydunuz mü, Azerbaycan'da bebek bekleyenler de karabugday yer mü? Tsk
YanıtlaSilAdsiz :Hamileler icin zararli oldugunu ilk defa duydum. Ben hamileyken yemistim ve hic bir sey olmadi sukurler olsun. Bu bir nevi bulgur gibi bir sey. Zararli olacagini sanmiyorum. Afiyetle yeyebilirsiniz:)
YanıtlaSilmerhaba, azerice Qarabaşak oluyo ismi. Karabaşak yani.. Afiyet olsun, cok guzel gozukuyoo)
YanıtlaSilAnkara keciorendeyim bunu nerden bula bilirim? Hamileyim aseriyorum hem de nasil Azerbaycanliyim çok severim yerim ama türde yok nerden bulurum lutfen yardimci olun
YanıtlaSilBu konuda hic bir bilgim yok maalesef. Azerbaycandan quhumlarina soyleyin size kargo ile gondersinler . Daha tez elde edersiniz .
SilŞunu bildirmek istiyorum grecka ruscadır, karabugday Türkçedir. Azerbaycan Türkçesiyle ismi karabasakdır bilginize sunarım teşekkürler
YanıtlaSil