29 Mart 2013

✿Çiçek Ekmek ✿




Ekmek bereket.. Ekmek lezzet.
Nimetin kıymetini kaybedince anlarsın derler ya  inanırdım ama çok anlamazdım.
Amerika`ya geldim ekmek bulmadım. Nasıl  özledim nasıl kokusu tüttü burnumda aylarca.. Sıcak sıcak fırın ekmegi yemeyi özledim, hani fırından eve getirinceye kadar kenarlarındaki kıtır tarafını yolda yiyip bitirmeyi özledim. Çocukken çok yapardım bunu, Dedem rahmetli hep kızardı bir daha gönderirdi beni fırına. Bana da hava hoş bayılırdım fırına gitmeyi niyeyse :))

✿✿✿

 Buraya gelir gelmez söylemişlerdi buradaki arkadaşlar ekmek çok bulunmuyor bulunsa çok pahalı deye. Eve acil alınacak listesine girdi hemen bir ekmek makinesi..
Walmart`dan çok değil sadece 50 dolara aldık bir ekmek makinesi büyük hevesle..
İlk ekmek denemesi başarılı.. İkinci de güzel derken aylar geçti.. Ama yok alıştığımız lezzeti , damak tadımızı bulamadık.. Hazır alalım dedik. Nereden hangi ekmek türü alınır sorduk bilenlere..
Amerika`nin büyük toptan satış yapan marketi var ismi Sam`s Club. Oradan aldık bir dönem .. Uzun tandır ekmegi gibi arap ekmegi var.  İki tanesi 3 dolar 69 sentti galiba.. Güzel ekmek fırında ısıtınca ama bizim çocuklar onu da beğenmedi..
Yetmiyordu zaten.. 2-3 günde bir almak gerekiyordu.. Ayrıca market uzak her gün gidemiyoruz . Apartman köşesinde bakkal ne arar " oğlum bir koşu ekmek al da gel" deyeceksin..
Komşu yok evde ekmek bitince kapısını çalıp isteyeceksin..

İlk sene vardı çok şükür ayni apartman sitemizde bekar kızlar?. oğlanlar kapılarını çalıp ekmek isteyecek ama onlarda da bazen olmuyordu ki. Bekarlar zaten free takılıyorlar bir gün vardı bir gün yoktu ekmek.. Yalnız bi ara bekar oğlanlar bir ekmek yapmışlardı eşim meth ede ede bitiremedi.. E hadi dedim verelim unu bize de yapsınlar" dedim.. Bir gün merak edip" hadi getir bakayım nasıl bir ekmekmiş deneyelim aynısını" dedim.
Getirdi, ne olsa seversiniz hazır dondurulmuş küçük hamurları almışlar bekletmişler dışarıda bir iki saat, fırına verip pişirmişler..:)) Yalnız çok güzeldi.. Ondan da aldık denedik süreç uzun sürmedi.. Bir gun almayı unuttuk bazen dışarıda çok beklettik çok kabardı ayni lezzeti vermedi ve sair..
Gerçi bekarlardan biri uğraşıp ekmek makinesinde de olsa ekmek yapıyormuş ara sıra ama ondan yemek nasip olmadı:((

Gel gelelim ekmek hasreti yaktı bizi kavurdu denemedik yol bırakmadı :(
Lezzet ve tadı ayrı konu asıl olan helal olması.. Çok az bulunur burada helal ekmek.  Markette çok çeşit var ama gel ki o kadar ekmegin içinden sadece bir çeşidi yenebilir oluyor o da farklı tatta, üstelik pahalı. Bir ekmek çeşidi bulmuştum aynı trabzon odun ekmegi Central Marketten. Dilimlenmiş hazır,yaklaşık yarım kilodan biraz fazla , fiyatı 4 dolar neredeyse.. Eve getiriyorduk hemen bitiyordu ona paramı dayanırdı . Ayrıca market çok uzaktı gitmesi bile 10-15 dakika sürüyordu. Geri gelmesi de vardı.. Vazgeçtik ondan da ..


Kızım hala alışamadı buranın ekmeklerine.. " Anne Azerbaycan`a gidince çok yiyelim ve buraya da getirelim ekmek olur mu" diye soruyor. " İyide kızım nasıl getirelim buraya getirsek bir iki tane o da biter" diyorum..
" Yok anne 100 taneden de çok alalım getirelim " diyor tatlım hala.. Bakma ki geldi 11 yaşına..
Aslında makine yapıyor ekmegi ama lezzeti bir farklı oluyor. Mayadan mi desem, suyundan mı desem, makineden mi desem bilmiyorum..

Çareyi buldum.. Sürekli olmasa da çoğu zaman için taze güzel , temiz ekmek için döndüm benim emektar makineye ne varsa sende var dedim..  Anlaştık makineyle " sen yoğur hamuru ver bana " dedim ben onu şekillendirir fırında yaparım.. Maşallah usludur benim makine kızım . Dinledi beni..
Şimdi ne yapıyorum, hamur yoğurma programına koyuyorum ayarını unu, su, tuz, maya yağ ekleyip hamuru yoğurtuyorum.
Hazır olan hamurdan istediğim şekli verip ekmegi yapıyorum.
Bazen vakit darlığı , fırını ısıtma süreci, evden çıkma hallerinde yine de ekmek yapma programına koyup gidiyorum ekmek biz gelinceye kadar hazır oluyor.. Buna da şükürler olsun , hiç bulamayanlar da var..
Madem bu kadar uğraştık ekmek peşinde koşmakta o zaman aldığım harika sonuçları da şöyle gururla paylaşalım.
Ayrıca İnstagram`dan beni izleyen tatlı izleyenlerin isteği üzerine de fazla bekletmedim arşivde resimleri.. :)
 
Lezzeti yakalamak bazen zor oluyor ama ben bu tarifi çok sevdim kolay çünkü..
Tarif Arife tarif Gerek blogunun sahibi Nurdan arkadaşın pide hamuru . Pide hamuru deyip geçmeyin ayni ekmek hamuru oluyor ..  Yalnız ben unu bir az fazla koydum.
Ayni malzemeden ve aynı hamurdan istediğiz şekli vermek size ait olsun.. .
Ben çok sevdiğim iki şekli paylaşayım sizinle.. İlki Çiçek şekli..


Malzemeler: 
  • 2 su bardağı ılık su
  • 4,5 su bardağı un
  •  2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ




Hazırlanması.:

(İlk önce şunu söyleyeyim ki ekmek makinesi olmadan da elimizle yoğurup aynı sonucu alabiliriz.)
 
  • Ekmek makinesinin kabına ilk önce suyu, yağı, mayayı, tuzu, şekeri en son da unu ekliyoruz.
  • Elimizle tüm malzemeler karışsın deye biraz karıştırıyoruz.
  • Sonra makineye yerleştirip makinenin programını  hamur karıştırma ayarına getiriyoruz.. İngilizce desek dough ayarına yani ..
  • Hamur yoğrulup bittikten sonra  kenarı yüksek orta boy yuvarlak  fırın tepsisini, kelepçeli kek kalıbını veya borcamı hangisini kullanacaksanız alıyıp hafif yağlıyoruz. Hamurdan eşit miktarda koparıp elimizle yuvarlıyoruz. Yuvarlarken hamur elimize yapışıyorsa elimizi biraz yaglıyoruz.

  • Yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde birbirine yakın diziyoruz. 
  • 10 dakika daha kapta kabarmasını bekliyoruz.
  •  Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu, susam, haşhaş serpip 250 derecede ( 370 F) üzerini kızarana kadar pişiriyoruz. 


İkinci şekil bu yani yukarıda olan:)
Yine ayni hamuru derin bir kaba alıyoruz elimizle bir daha yoğuruyoruz. Tekrar kabarmasını bekliyoruz. Sonra hamurdan parçalar koparıp yuvarlak, oval şekil verip yağlanmış düz tepsiye diziyoruz üzerine çatalla şekil veriyoruz. 
Yumurta sarısı sürmeden öylece 200 derecede ( 390F) üzeri kızarana kadar pişiriyoruz..

Afiyet olsun!!




19 yorum:

  1. Ellerinize emeğinize sevginize sağlık bu nasıl güzel bir ekmek olmuş.Dayanılmaz görünüyor herkes bu denli güzel yapamaz teprik ediyorum mutlaka denicem tarifinizi bende ekmeğimi kendim yapmayı çok seviyorum sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederimş Evde yapmak kadar guzeli yoktur . Kolay gelsin size de.

      Sil
  2. Ellerine kollarina saglik ekmek cok guzel gorunuyo...hikayeside ekmek kadar guzel arzu gencal

    YanıtlaSil
  3. Harika olmuş.Ellerinize sağlık.Bu hafta sonu aynı tarifi tam buğday unuyla deneyeceğim:) Teşekkürler hızlı paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim tesekkur ederim. Tam bugday unuyla da harika olur.

      Sil
  4. Ablacm ekmegin harika gorunuyor cok istah acici
    Ellerine saglik... yazini okuduktan sonra ekmegm kiymetini bilmiyorum dedim... Rabbim.kiymetini bilmemiz icin wlimizden almasn nimetlerini...

    YanıtlaSil
  5. Özleşim yazılarını okumayı, bayılıyorum sana nasıl güzel ve sabırla yazıyorsun Samirem, Çiçek ekmeğe bayıldım çok güzel olmuş. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacim gesekkur ederim. Seviyorum kouşmayi ondan olsa gerek ,,

      Sil
  6. men bu ciceyin pogaca turunu bisirmisdim, gorunusu super,icimden size ekmek gonderesim geldi)))

    YanıtlaSil
  7. ay kuzum benim ne zormuş okuyunca
    hasretlik zormuş eline sağlık harika yapmışsın bravo sana ne varsa bizlerde var kuzum selamlar kızımıda öp benim için:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor arkadasim zor. Tesekkur ederim zoru asmak istedim ekmekle :)

      Sil
  8. Canımm okuyunca üzüldüm kendimi koydum da sizin yerinize ah bu gurbet zor iş:(( ama çözümü bulmuşssun harika olmuş ekmekler ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim benim evet canim kolay gibi gozukse de boyle zorluklari da oluyor.

      Sil
  9. Hayatım herkes alışmış kendi memeleketine ,oranın ekmeği gibi olmasa da bence şahane gözüküyor.. afiyet şeker olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim canim benim.Evet alisdigimiz lezzeti burada bulamadik..

      Sil
  10. Bilmezmiyim bu derdi. Simdi de Hollanda dayim hala ayni dertden yanarim:)) Tarifini deneyecegim mutlaka. Ellerine saglik, resimler harika yine!!!!

    YanıtlaSil
  11. merhabalar çok lezzetli görünüyor sizi izlemeye aldım bende bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
  12. an itibariyle siizi kşfetmiş bulunmaktayım .. harikasınız
    bunu mutlaka yapıcam sevgiler

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM