26 Mart 2013

✿ Nar Ekşili Kısır ✿




İsmini ilk defa duyduğum zaman çok gülmüştüm bu lezzetin..
Nasıl yani demiştim.. Neden bu ismi koymuşlardı ki..
Yiyen kısır olmuş da ondan mı..? 
Sonra Vezir parmağı, İmambayıldı, Dilber dudağı, Kadınbudu Köfte, Tavuk göğsü gibi isimleri duyunca ok dedim uydurmuşlar yani..
Yedim dedim ki sana kim Kısır demişse utansın.. Senin adın ask, senin adın tatlı, senin adın perfekto olmalıymış Kısır`ım.. Ne güzel bir lezzetsin sen boyle..
Çayın yanına, misafir sofrasına, 5 menüsüne, gecenin, gündüzün tüm saatinde yenilecek bu lezzeti sevmeyen var mıdır ki..
Mesela benim  gibi şoyle muzik eşliginde bilgisayarda ugraşıp bloga yeni post yazma telaşıyla yanında helva, çay olan ksıra hayır dermisiniz ki?   "Hayııırrr" demeyiz seslerinizi duydum bile:))
Olsa her gün, olmasa haftada bir yerim bıkmam. Yanında etimek tatlısıda olsa kotü olmaz hani . Oy anam oyy:)


  Google amcaya sorsan önüne kısırın her çeşidini çıkarır..Birde benim blogumda olsun dedim. Kızım, gelinim, dostum, kardeşim, arkadaşım bir gün sorarsa gururla evet benim blogda Rabbin izniyle bulursun kısır tarifini diyeyim..
Yalnız bir iki farkla.. Her igidin bir yoğurt yiyişi vardır ya her blogunda kendine has kısırı olmalı.. :) Nar ekşisi mesela benim ilavem oldu. Gercek tarifte yok.  Taze nane de ekledim güzel kokusu olsun deye..
Ama tarifin asıl kaynağı  nereden deye sorsanız, bizim tatlı arkadaş Süeda`dan . Peki kaynağa nasıl ulaştım bizim kelebek aşığı, tatlı dill, kendine has özel gülücüğü, harika dekorasyon, dizayn, fikir sahibi Kuaybe`den..
Yapılışı farklı, kolay ve Kısır böyle olmalı dedirtir inanın bu tarif.
Tarifi okuyunca ve yapıp tadına bakınca bana hak verecek, Süeda`ya ve Kuaybe`ye teşekkür edeceksiniz..
Başlayalım mı. Hadi mutfağa :)



Malzemeler:


  • 1 bardak kısırlık bulgur
  • 1,5 bardak kaynar su
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşıgı limon suyu 
  • domates
  • maydanoz
  • taze nane ( kurusunu da ekleyebilirsiniz soğanla salçayı kavururuken) 
  • yeşil soğan
  • kimyon
  • isot
  • sumak
  • tuz
  • karabiber



Hazırlanması:

Tavaya 4 yemek kaşıgı sıvı yağı ekleyip ısıtıyoruz.
1 adet soğanı ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz.
Kavrulan soğana bir yemek kaşığı domates, bir yemek kaşığı  biber salçasını da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Kimyon, karabiber, isot veya kırmızı pul biber ekliyoruz, ardından bir buçuk bardak kaynar suyu da ekleyip suyun kaynamasını bekliyoruz.
Kaynayan salçalı, soğanlı karışıma su için kullandığımız bardakla 1 bardak kısırlık bulguru ekleyip karıştırıyoruz.


Tencereyi ocaktan alıyoruz. Bir kenarda kapağını kapatıp bulgurun kabarmasını bekliyoruz.
Kabaran bulgura  limon suyu ekliyoruz ( siz kendi damak tadınıza göre fazla ekleyebilirsiniz) 4 yemek kaşığı zeytinyağını, 1 yemek kaşığı nar ekşisini ve sumağı da ekleyip elimizle bir güzel yoğuruyoruz.
Maydanoz, taze soganı ince ince doğruyoruz, domatesin kabuğunu soyup veya kabuklu olarak çekirdeğini çıkarıp küp küp doğruyoruz.Bunları da ilave edip karıştırıyoruz.
İsteğe göre üzerine turşu, salatalık veya küçük kırmızı domatesleri ikiye bölerek süsleyip servis ediyoruz
Afiyet olsun !!!




12 yorum:

  1. canım Ellerine sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Canim ellerine saglik cok severim dün bende kisir yaptim.

    YanıtlaSil
  3. :)
    hehee canımm kısırlarımızı konuşturmuşuz karşılıklı;:)
    bende dün yayımlamıştımm..:)
    benim usul benimki;)
    ellerin dert görmesinn gülümm.
    bilgisayar başında yemeye doyamamm bende;)
    öperimm kii...

    YanıtlaSil
  4. En sevdiğim öğle çayı salata çeşitlerindendir.Nar ekşili bayılırım,en kısa zamanda deneyeceğim ;) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. hımm.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. oh kuzularım kısırları yapmış ablasınada yemek düşer.
    holeyyyy ellerinize sağlık pekte güzel olmuş.
    öptümki:)))

    YanıtlaSil
  7. Nar eksiye bayilirim zaten öylede yerim ben hic denedinmi :) fotograflar harika tadida görüntüde hizli :)

    YanıtlaSil
  8. kısır candır can:)) çok severim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık kısıra dayanamam hiç

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık harika görünüyor bende kısırı çok severim ve nar eşkisini çok yakıştırırım bende bekliyorum sevgiler:))

    YanıtlaSil
  11. offff Amerikadan kokular geldi buraya kısır kokusu bu ne böyle gel bana gel bana diyo sanki....Hala Amerikadamısınız...Buara yazı yazmıyorsunuz sanırım....kendinize iyi bakın...

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM