9 Aralık 2011

HAMSİ KUŞU VE HAMSİ KIZARTMASI ( Karadeniz mutfağı)



Hamsi başlıgı olsun karadeniz fıkrası olmasın asla kabul etmiyorum.. 
Sırada önce fıkra sonra tarif..


Trende, Karadenizlinin biri hamsileri yer ama kafalarını özel bir torbaya yerleştirir. Kayserili dayanamayıp sorar :
“Niye hamsi kafalarını çöpe atmıyorsun da saklıyorsun?”
“Hemşerum! Hamsi kafası ilaçtur, Yiyenlere akıl verur.”
Kayserili inanır. Birkaç tane satın alır, yemeye başlar.
Beş kafaya beş milyon lira vermiştir, ama aklında bir değişiklik olmamıştır. “Acaba az mı yedim?” diye düşünmeye başlamıştır.
“Al beş milyon daha, ver beş kafa!”
“Hemşerum ye bunları da akıllanmaya başla!”
Kayserili onları da yer, ancak aklında bir değişiklik olmaz :
“Yahu, sen beni kandırdın, hamsinin fiyatının iki katına bana hamsi kafası sattın!”
“Tamam hemşerum; bak akıllanmaya başladun!” 


Aslında Karadeniz geliniğim güya, gel gör ki bu güne kadar hamsi dışında evde karadeniz yemeyi pişmedi. 
Sebep benim Karadeniz mutfağını sevmemem değil, asıl sebep evin reisinin evde sert poyraz estirme dışında pek lazlara çekmemesi.


Bu güne kadar bizim mutfakta ne karalahana dolması pişti, ne de mısır unlu kuymak kavruldu. 
Ne arandı, ne soruldu, ne de özlendi....
Yaz Poyrazı hafif esince, bende sesimi çıkarmadan bildiğim yemekleri pişirdim zamanla.


Gecenlerde yıllardır pek sessiz esmeyen, ama sessiz esiyor gibi gözüken Poyraz biraz daha şiddetli esip, Bakü poyrazının sesini kesince, Karadeniz Hamsisi Okyanus ötesine kadar gelip, tavaya girmeyi başardı. 


İş başa düşmüştü, ben yemesem de mecburen yapacaktım. Ne yapsam ne etsem diye düşününce yıllar önce bizim poyrazın severek izlediği karadeniz dizisi vardı " Fırtına" onlarında favori yemeyi vardı "Hamsi Kuşu" diye..

Hep aklımdaydı bu hamsi kuşu.. O yüzden hamsinin bir azını kuş edip uçurdum, birazını da sadece mısır unuyla kızarttım. 


Bunu yaparken hamsiye öyle bir işlem yaptım ki sanırım ömründe bu kadar zorluğu bir arada görmemişti..  Kuyruğu üzerinde olan balığın ( pardon hamsi balık degildi demi...)))) hala canlana bilme duygusu beni korkuttuğu için hamside ne baş kaldı ne de kuyruk. Hamsiyi öğle bir temizledim ki Trabzonlu hamsi oldu Amerikalı Lady ..))


Balık burcuyum sözde balık denilince beş kere düşünürüm..
Balık cinsinden sadece Ak balık (tatlı su balıgı) denilen bir çeşit var Azerbaycan da çok bulunur, onu severim bir de Tilapia denilen ( Tilapia - Anavatanı Afrika olan bir tür tatlı su balığı)   balık türü ( onunla da Amerika da tanıştım)  var onu severim. 
 Seçimim Tatlı su balığından yana olduğu için kendimde bu kadar tatlı ve sevimliğimdir...))


Evet ne yaptım bizim hamsilere, bir az Hamsi kuşu yaptım, bir az kızarttım demiştim. Tadını bilemedim, hamsi amerikanlı lady olsa da gönlümü feth edemedi.  Bizim evin Poyrazı da tüm yemeklerde olduğu gibi tavrını bozmayıp hamsiye bile " Eh işte" tepkisi verince hamsiyi bir daha ne zaman yaparım bilmiyorum.

Gün olurda gelinim ogluma" Annenin kocaman sitesi var ama bir hamsi tarifi bile yok" dememesi için, kızıma da eşi " Annen bile bilmiyormuş baksana hiç sitede tarif yok" diyerek kızımı üzmemesi için tarifi  sitede yayınlıyorum ve arşivin en derin sularına gömüyorum ve uzun süre de yapmıyorum, Poyraz ne kadar sert eserse essin  ...))))



Hamsi kızartması tarifi; 

Malzemeler; 

  • Hamsi 
  • Mısır unu
  • Tuz, karabiber
  • Kızartmak için sıvı yağ



Hazırlanması; 

Hamsinin başı ve kuyruğu kesilir. Kılcık ve iç kısım temizlenir. Yıkanır tuz ve karabiber serpilip her tarafına. 
Teker teker mısır ununa bulanır, kızgın yağda kızartılır. 
Karışık salata veya soğan sumak karışımıyla yenilir. 

Afiyet olsun! 







Hamsi Kuşunun tarifi; 

Malzemeler ; 
  •  Hamsi balığı 
  • 1 adet kuru soğan ( taze yeşil soğanda olur)
  • maydanoz
  • tuz, karabiber
  • 1 adet yumurta 
  • mısır unu
  • kızartmak için sıvı yağ
  • sumak ( soğanla karıştırıp meze yapmak için)


Hazırlanması; 
  • Soğanın yarısı küçük küçük doğranır. Maydanoz ince ince kıyılır hafif tuz serilip soğanla birlikte karıştırılır.   
  • Hamsinin baş kısmı ve kuyruk kısmı kesilir, kılcık, mide, bağırsak bölümü çıkarılır, iyice yıkanır.
  • Tuz, karabiber serpilir hamsilere. 
  • Yumurta çırpılır derin bir kapta. Başka bir tabağa mısır unu dökülür.
  • Sonra 1 tane hamsi alınır üzerine soğanlı maydanozlu karışımdan koyulur, diger 1 tane hamsi onun üzerine kapatılır.  Dikkatli bir şekilde önce mısır ununa sonra  çırpılmış yumurtaya bulanır kızgın yağda her iki tarafı kızartılır.  ( ben bir kaç tanesini yumurtaya buladıktan sonra bir daha mısır unun buladım daha iyi oldu)
  • Soğanın diger yarısı ince doğranır, sumak serpilir. Kızarmış hamsi kuşları soğanlı sumaklı karışımla servis edilir.

Afiyet olsun!


29 yorum:

  1. Offf ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. HAMSİNİN EN SEVDİĞİM HALLERİ..ELLERİNE SAĞLIK CANIM..NEFİS GÖRÜNÜYORLAR...

    YanıtlaSil
  3. :)))
    fıkra çokk hoştu canım:)))
    çok seviyoruz bizde hamsiyi..
    öyle leziz görünüyorlar ki,elimi uzatıp alıvermek geldi içimden..
    ellerine sağlık canım..

    bu arada aşure yarışması,jüri üyeliği nasıl geçti tatlım..???
    meraktayım...:)
    bakii muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
  4. Bu fıkrayı oğluma dedesi anlatmış balık yerken:) Oğlum da her balık sofrasında anlatmaya çalışır yarım yamalak :)
    O hamsiler nasıl güzeller öyle,tabak tabak yiyesimi getirdin :)
    Ellerine sağlık canım,çoook nefis olmuş..
    Mutlu haftasonları diliyorum..

    YanıtlaSil
  5. ahh hamsi kuşunu çok severim çoook , anneciim güzel yapar ;) hiç bloğa eklemek aklıma gelmemişti. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı...

    YanıtlaSil
  6. Bugun butun blogcu arkadaslar sozlesmisler sanki.. Benim canimin balik istedigini duymus gibisiniz:) ama burada hamsi yok:(

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. resimler hamsiler nefis olmuş
    ellerine sağlık sevgileirmle..

    YanıtlaSil
  8. Çok hoş bir fıkraydı :)bende hamisiyi böyle kızartırım ellerine sağlık :) birtasimkaynasin.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Fıkra da hamsiler de çok güzelmiş:). Ellerine sağlık..
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  10. canım fıkraya bayıldım ee karadenizlilerin kıvrak zekası meşhurdur getirdimi hamsiyi bedavaya:))
    çok severim hamsi kuşunu ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. ellerıne sağlık canım cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  12. Merhaba
    Tesadüfen rastladım size balık tarifinize ve fıkranıza bayıldım arada bir uğramak niyetindeyim
    Selam ve Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. fıkraya çok güldüm:)
    ellerine sağlık hamsiler çok güzel görünüyor.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. hamsiyee bayılırımm ellerinize sağlıkk hemen denemelyim:)

    YanıtlaSil
  15. Feray hanim- tesekkurler yorum icin. her zaman beklerim.

    Fatosun Mutfagindan - Hamsiye sanirim bir tek ben guzel demedim..))

    Bir tutam kekik- Canim insallah bu gun olacak yarimsa yazarim sonucu size.

    YanıtlaSil
  16. Zelihacim - Bende sevdim fikrayi tam karadenizlilere uygun.

    Leylacim- Sanirim sizde karadeniz bolgesindensini hamsi kusu bolca yapilir oralarda. Hamsi piyasadan kalkmadan yaparsin insallah.

    Selen Cake Turkish Cuisine- Canimm Amerikda bulmak zaten cok zor ama bizim buraya yanin Austinde turk mallarini satan market var onun sahibi getirmis burda cok sevilir diye. Baya bir ragbet gordu aslinda.

    YanıtlaSil
  17. DATLIM- tesekkur ederim canim siteni ziyaret ettim basarilar dilerim.

    Yemekbirask- Tesekkur ederim canim. Resimler bazen hosuma gitmiyor ama eh diye ekliyorum.

    kristalkelebek(aslı)- Tesekkurler canim.

    YanıtlaSil
  18. Fatma,Zeymuran,Serap,Aylin, Pastabahcem- Bu guzel yorumlar icin tesekkur ederim.
    Sevgiler hepinize...

    YanıtlaSil
  19. canımm beniimm...
    bende kalbimden geçirmiştimmm...
    ne yaptı, nasıl geçti acabaa diye:)
    kalplerimiz karşıymış birbirine...

    hakkında hayırlısı olsun...
    olmayan işte bin hayır vardır derler ya,hayırlısı böyleymiş demekki..
    bi daha ki sefere kısmet olur inşallah..
    kermes havasında bi yarışma olması da ayrı bi güzellik..
    bi amaç bi hizmet uğruna..
    ne güzel..
    en güzel,e emanet ol canım..
    öpüyorum ...
    :)

    YanıtlaSil
  20. çok güzeller..ellerine sağlık..fıra da çok güzel:)sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. Canıııııım bendeki balık aşkını sana anlatamam..
    Hiç abartmıyorum her gün olsa yerim..:))
    Yanında rokası,taze soğanı,salatası..
    Karadenizli olan benmiyim acep..:)))
    Bu arada beni merak ettiğin,ilgin içinde çok teşekkür ederim canım benim..
    Ellerine sağlık.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  22. Ben evde çok kızartma yapmasını sevmem, ama resim o kadar canlı ki, elimi uzatıp, alasım geldi. Elinize , kolunuza sağlık

    YanıtlaSil
  23. Balıklar harikada yani bu eşler hep mi boyle?? Sanki benim eşimi anlattın. Hiç bir yemeğe waauuww harika, bu süper olmuş diye bir tepki duymadım.. Hep idare eder :)))İnsanda azıcık övülmek istiyor yaaa :) Bende Karadeniz geliniyim ama dediğin gibi bizim evdede arada esen sert poyrazların dışında pek bir esame yok:)
    Ellerine sağlık bence müthiş olmuş balıkların..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Bayılırım, yanında soğan ve roka.... Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Ahh o hamsi kuşu yok mu o hamsi kuşuu.. Olsa da yesekk

    YanıtlaSil
  26. Birincisin- Tesekkurler yorum icin.

    Meliha`cim buyur gel rokali bir balik ziyafeti yapaim/ Belki sana bakar bende yerim bu hamsiden..))

    Ihlamurcum- Bunu kizartincaya kadar bittim resme kokudan. Buyur canim hazir kizarmis zaten..))

    Yemekcinin Mekani-Ovulmek degil istediyim sadece Masallaha raziyim...))
    Hepsi oyle merak etme. Karadenizin karasindandir her halde. Onlar kimsenin iyi olmasini istemezler de ondandir..))

    YanıtlaSil
  27. Birsen`cim ben rokada yememe ama bu kadar soylendi acaba birde rokaylami ikram etsem kocama belki o zaman beyenir...)) Tesekkure ederim canim
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  28. Hamsi balığının yerinide hiç bir balık tutmaz ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  29. hamsi kuşuda nasıl güzel olmuş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM