6 Temmuz 2011

KIRMIZI KİRAZ REÇELİ ve QIRMIZI GİLAS MÜRƏBBƏSİ

  
 
Ah Kirazım Kiraz!
Soframı şenlendirdin yine de bu yaz!

İsmini her iki dilde yani hem türkçe, hemde azerice yazdım. Sebep: siteyi azerbaycan dan izleyen çok hemşehrim olduğu için. Aslında azerice www.evdar.com adresim var ama vakit bulup bir türlü tarif yayınlayamıyorum. 
Doğrusu com adresinde çalışmak zor olduğu içinde bunu bir az ertelemiş durumdayım. İnşallah ne zamansa uğrarım oraya da....
Hani Nasrettin hocaya:" Hocam Sizin Hanım Çok Geziyor" Demişler. Hocada:" Yok Canım Sanmam Öyle Olsa Bizim Eve de Uğrardı"Demiş. :)) o misal yani..... Gezmiş olsaydım o siteye de uğrardım ama hiç vakit yok...
 

Evet:

Erikten sonra sevdiğim ikinci meyvedir Kiraz. Hep hayal ediyorum inşallah bir gün  iki katlı, sekiz odalı 
( misafir çok seviyorum ve bizim akrabalar sekiz odaya ancak sığar onun için sekiz oda hayalim) evimin kocaman bahçesine ilk ekeceğim ağaç kiraz olur. Hani yeşil eriği çok seviyorum ama ağaç ekecek olursam kiraz ilk tercihim.
Yani o kadar çok seviyorum.
Çocukken kocaman bahçemiz vardı ama ne erik ne de kiraz vardı o bahçede. Hep komşu kapısına giderdik erik için, kiraz için.
Ne yazık ki komşu da bir az cimri olup, kendi çocuklarına bile koklatmayınca,  köyden bir bucuk saat uzakta şehir pazarına yolu düşen Allah kulundan kiraz alması için ricada bulunurduk. 
Gün o gündür hep hayalimde evim olsun, bahçem olsun ve o bahçede bolca kiraz ağacı, erik ağacı olsun istedim. İnşallah o günleri de de görürüm.
Şimdilik marketten aldığım kirazla reçel yaptım. Bu aralar memleketten kimi arasam, sorsam ne yapıyorsunuz cevap hep aynı " Ne olsun kaysı reçeli, çilek reçeli ve ya kiraz reçeli yapıyoruz" diye benzer cevaplar duydum.
Her sene annem, teyzemler sağ olsun yapar, bana da kavanoz kavanoz hazır reçel gelirdi.
Elden uzakta olunca iş başa düşmüştü. Kendim yapmam gerekti.  Maalesef pahalı olduğu için sadece tadımlık. 
Bu tadımlık reçellerden ilk olanı kirazdı tabi ki.
Çekirdekli, çekirdeksiz her ikisi de çok güzel oluyor kiraz reçelinin. Tarifini vereceğim kiraz reçeli  çekirdeksiz. 
Çekirdeklerini çıkarmak bir az zahmetli ama tadı şahane. Çekirdeklerini çıkarmak için özel çekirdek çıkarma makinesi var bizim oralarda. Hiç kullanmadım çünkü  alet kirazın tüm etli kısmını da çıkarıyor çekirdekle beraber.
 Ben acemi şekilde çıkarmayı seviyorum .
Sac gancasıyla.
Evet aynen öyle.
Belki de şaşacaksınız, daha detaylı resimlerde göreceksiniz..

Malzemeler:

Yarım kg Kırmızı Kiraz
1.5 bardağı+ 1 yemek kaşığı toz şeker ( bazı  kirazlar hafif ekşimsi oluyor o zaman 2-3 yemek kaşığı  daha toz şeker ilave edin)
1 yemek kaşığı limon suyu


Hazırlanması:

Kirazları yıkayıp, çekirdeklerini alalım. Nasıl alalım çekirdeklerini?
İki seçenek var.
1. İlk olarak özel çekirdek çıkarma makinesi var. Onu kullanabilirsiniz.
2. İkincisi saç gancası. 
Resimde gördüğünüz gibi. Kirazı sol elimizin 3 parmagı :. baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak arasında sıkıca tutuyoruz. 
Sağ elimizdeki sac gancasını kirazın baş kısmından bastırarak kirazın çekirdek kısmına kadar ittiriyoruz. 
Çekirdeği hafif oynatıp dışarıya yani kendimize doğru  hızlıca çekiyoruz. 
Bu işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken  kirazın fazla parçalanmaması. O yüzden sol parmaklarımızın arasında sıkıca tutmak gerek.

 
Çekirdek çıkarma işlemi bitince kirazların üzerine şekeri ilave ediyoruz. Kirazların suyu çıkana kadar bekliyoruz. Yaklaşık 4-5 saat. Sonra tencereyi ocağın üzerine koyuyoruz. Kısık ateşte suyu hafif koyulaşana kadar pişiriyoruz.  Pişme süresinde üzerinde oluşan köpüklerini de almayı unutmuyoruz.Ocaktan almadan 5 dakika önce limon suyunu ilave ediyoruz.
Reçel hazırdır.  
Afiyet olsun !



10 yorum:

  1. Benim de ne hayallerim varrr, hepimizinki gerçek olsun inşallah.... Çok lezzetli görünüyor ve ben hiç kiraz reçeli yemedim. Değişik geldi bana. Ellerine sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık nefis görünüyor kirazın reçelini hiç yemedim süper olmuş sanırım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Leyla hanım Amin diyorum. Kiraz dolu bahcemde bir blog günü yapıp arkadaşlarla bir araya gelmek isterim.
    Kiraz reçelini mutlaka yemeniz lazım çünkü çok harika tadı var. Çekirdekli ve çekirdeksiz her ikisi de birer lezzet.

    YanıtlaSil
  4. sevgili mutfak dili Malatyadan selamlar bizim evde pek reçel yenmediği için yapılmaz emin olun Malatyda kimin evine gitseniz muhakkak kiraz reçeli yapılmıştır elcağınıza sağlık Ha buarada bende Azeri kökenliyim selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Geçen gün kiraz reçeli yapsam diye aklımdan geçiyordu, tevafuk şimdi burada tarifini okudum. İnşaallah ben de yapmayı çok istiyorum. Bir de kiraz şekerlemesi yapmak isterdim.
    Muhabbetle canım...
    Kedi dili ile pasta yaparken, bisküvileri soğuk suya batır hemen çıkar. Kremayı üzerine sıcak döküp, soğuyana kadar bekledinde harika oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik canim, hem o kirazli çikartma yöntemine bayildim :)

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Dilek hanım o zaman Malatyada bol demektir kiraz ne güzel. Azeri kökenli marifetli Malatya gelini.

    Mine hanım düşünüyorsansa elini çabuk tut yoksa kaçırırsın kiraz mevsimini. İnşallah en kısa zamanda kedi dili büsküvü bulunca yapacağım tarifi. Teşekkürler.


    Mutfaktan Mis kokular ben sadece yarım kg yaptım. Azerbaycanda bizimkiler nerdeyse 5-10 kg kirazın çekirdeğini bu yöntemle çıkarıyorlar. Teşekkürler mesajınız için.

    YanıtlaSil
  9. Canım,
    geçmiş kandilin mübarek olsun. Rabbim dualarımızı kabul buyursun inş. Kiraz reçelini hep yapmak istiyordum, dolapta bekleyen kirazlar vesile oldu, sende de görmüştüm geçenlerde hemen aklıma reçel yapmak geldi :)tadı çok güzel oldu ben biraz da taze zencefil ekledim yaparken, zencefil tutkunuyum,öyle özel aroması olmayan herşeye zencefil eklerim :))
    Canım senin kiraz bahçen mi var?? Harika olmalı, bahçe fotoğraflarını bekliyorum. Özellikle çiçek açtığı zaman kiraz ağaçlarına bayılırım , sevgilerimle AEO

    YanıtlaSil
  10. Yazınız çok güzelmiş. Geniş ve bahçeli bir ev sahibi olmayı kim istemez ki :) Kiraz çekirdeğini çıkarma yönteminizi de ilk kez duydum, mutlaka deneyeceğim.. AEO

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM