2 Kasım 2014

Aşure Tatlısı



Aşurenin tarihini yazmaya başlasam  ne zaman olmuştur, nedir ne değildir. sanırım çok hata yapmış olurum. Eminim neti kullanan herkes Google`nin arama yerine bir kere de olsa  Aşure diye yazmıştır. Ve ulaştığı sayfalarda Aşurenin ne olduğuna dair bilgiye ulaşmıştır."Yok hiç merek etmedim aramadım"diyen olursa da artık bu yazıdan sonra gidip yazma geregi hiss edecektir :) Okuduktan sonra " peki bu Aşure tatlısı nasıl yapılır?"  diye merak edip geri dönerse onu eli boş göndermemek adına biz de  kendimizce yaptığımız Aşure tatlısının tarifini buraya yazarız.  :))



Peki Aşure tatlısı nasıldır. Aşure bir tatlı mıdır, bir yemek midir, yoksa çorba mıdır. ?
Şöyle ki 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine teblig eden Hz. Nuh (a.s) kavmi tarafından  çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah'a şikayet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.  Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder.

Gemiye binen müminler kurtulur ve Hazreti Nuh`un (a.s) gemisi aylarca suda kalıyor. Bu zaman zarfında insanların yanlarına aldıkları yiyecekler tükeniyor. Geriye kalan malzemeleri bir tencereye koyup çorba pişiriyorlar. İşte o zamanın çorbasına da yıllarca Aşure deniliyor ve hala Aşure denilmekte :)
Şimdi soru şu acaba o çorba tatlı mıydı  :) Geriye kalan malzemeler arasında şeker de bulunduysa kesin bu çorba tatlıydı. Yok eğer şeker hiç bulunmadıysa o zaman bu bildiğimiz diş hediği denilen yemekti .. Acaba durum o zaman nasıldı  ??
Neyse Biz tarihin o kısmını geçip yıllardır tatlı olarak yapılan Aşurenin tarifine gelelim..
Matematiğim zayıftır hatta hiç yoktur. Ama Aşurenin hesabı çok kolay oldu.
Buğday + nohut, fasulye, şeker + incir, kuru uzum, kayısı + fındık, nar, yeşil fıstık = AŞURE TATLISI :))
Aşağıdaki foto da hesabı kolayca bulursunuz!!






Not ;
Buğdayı bir gece önceden ıslatmayı unuttuysanız ve Aşureyi hemen yapmak istiyorsanız o zaman buğdayı düdüklü tencere de kaynatabilirsiniz 10 dakika. 
Aynı zamanda nohut ve fasulyeyi de konserve olarak kullanabilirsiniz. Bu işinizi daha da kolaylaştıracak.
1 su bardagı buğday için 1 kutu nohut konservesi, 1 kutu da kuru fasulye konservesi yeterli. 
Aşurenin tüm malzemelerini ekledikten sonra kıvamı hala sulu olursa o zaman 1 yemek kaşığı buğday nişastasını veya pirinç ununu bir bardak kaynamış soğumuş suda iyice karıştırıp aşureye ekliyoruz 3 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.

Malzemeler: 

  • 1 su bardagı aşurelik buğday
  • 1 su bardagı nohut
  • 1 su bardagı kuru fasulye
  • 4 su bardagı şeker
  • 200 gr kuru üzüm
  • 200 gr kuru incir
  • 200 gr  kuru kayısı
  • 3 litre su
  • 2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi ( istege baglı)
  • yarım elma çok minik doğranmış ( istege baglı)
  • kavrulmuş fındık
  • tarçın
  • yeşil fıstık
  • Nar (ayıklanmış) 




Hazırlanması ;

  • 1 su bardagı buğdayı , 1 su bardagı nohudu, 1 su bardagı  kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencereye koyuyoruz, her birinin üzerine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip sabaha kadar ıslatıyoruz.
  • Sabah sularını süzüyoruz  nohut ve kuru fasulyenin üzerlerine yine iki parmak çıkacak kadar su ekleyip kaynatıyoruz. ( bu işlemi yapmak istemezseniz konserve de kullanabilirsiniz )
  • Buğdayın üzerine 3 litre su ekleyip kısık ateşte kaynatıyoruz.
  • Suyu azaldıkça su ekliyoruz, buğdaylar iyice pişip açılıncaya kadar, suyun kıvamı da yayla çorbasının kıvamına benzer bir kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Önceden haşladığımız nohudu, fasulyeyi de buğdaya ilave edip birlikte 10 dakika  kaynatıyoruz.
  • 4 su bardagı şekeri ilave edip karıştırıyoruz,5 dakika da şekerle kaynattıktan sonra  kuru üzümü, ince ve minik doğranmış inciri ve kayısıyı da ilave edip 15 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Hepsi birlikte kaynarken bir yandan 2 tatlı kaşığı ince rendelenmiş portakal kabuğunu ekliyoruz.
  • Minik doğranmış yarım elmayı da ekliyoruz.
  • Hepsi iyice kaynadıktan sonra ocaktan alıp sıcak sıcak minik kaselere boşaltıyoruz.
  • 10 dakika kadar soğumasını bekledikten sonra kaselere pay ettiğimiz aşurelerin üzerine tarçın serpiyoruz,  kavrulmuş fındıkla,yeşil fıstıkla, narla süslüyoruz afiyetle yiyoruz.
  • Süsledikten sonra 15-20 dakika kadar beklerseniz tarçın aşureye karışıp tat verecek, fındıklar da hafif yumuşamış olacak . O zaman aşurenin tadına doyulmayacak..  
  • Afiyet olsun. Allah kabul etsin.. 
 

10 yorum:

  1. Eline,diline,kalemine, yüreğine sağlık canım en bi sevdiğimdir aşure.....

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik mutfağın tatli dillisi :) Sunum her zamanki gibi enfes olmuş

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize emeğinize sağlık mükemmel görünüyor bugunumü blogları gezmeye ayırdım ama bu kadar da güzel seyler görünce inanın bayıldım görüntüyemi baksam anlatımamı bilemedim efendim harika görünüyor hersey maşallah size : )

    YanıtlaSil
  4. kaşık şeklindeki tabakları çok beğendim nereden aldınız merak ettim aşurenizde çok güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. sunumunu severim senim. Allah kabul etsin. Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canısı foto sunum mmmm buğdaya göre fasulye nohut çok sizde böylemi yapiliyor.

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık fotoğraflar harika :)

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM