4 Haziran 2011

KAT-KAT SALATASI ve ya ŞUBA SALATASI



Aslında Kat -kat yerine kürk salatası diye yazsam da olurdu. Salatanın ikinci adı rus dilinde yani Şuba demek türkçede kürk, kaban anlamına geliyor. Kat kat yiyecekler dizildiği için kürke benzetilmiş.
Şeker pancarıyla bir çok salata yapılıyor rus mutfağında bunlardan ikinci bir tanesi  de bu salatadır. Birinci salata BURADA.
Tadı çok güzel ve doyurucu salata.
 Bu salata gerçekte xama denilen bir tür krem çeşidiyle yapılıyor. Bunu ben kuş sütünün bile bulunduğu Amerika da bulamadıysam, Türkiyeli arkadaşlarında Türkiye de bulabileceğini sanmıyorum ama Azerbaycanlı arkadaşlar bunu çok kolaylıkla bulabilirler.
Bunun için mayonez ve sade krem kullanabilirsiniz veya mayoneze market yoğurdu ekleyebilirsiniz . Ev yoğurdu sulu olduğu için saltayı çabuk sulandıracak. Kullanmasanız daha iyi olur.
Evet kısacası tarif şöyle;


Malzemeler:
3 adet orta boy patates
2 adet havuç
2 yumurta
2 adet orta boy salatalık turşusu
3 adet orta boy pancar
1 su bardağı  iri çekilmiş ceviz
4 yemek kaşığı mayonez
3 yemek kaşığı sade krema ve ya market yoğurdu
tuz, karabiber, maydanoz (süslemek için)
  

Hazırlanması;
  1.Patates, yumurta ve pancarı aynı tencerede haşlayın. Sadece yumurtayı 10 dakika sonra alın tencereden. Çünkü yumurta çabuk pişiyor. Bir azdan patatesleri de kontrol edin yumuşamışsa onları da alın. Ama pancar bir az sert olduğu için bir az daha haşlanmaya ihtiyacı olabilir. Havuçlar da ayrı bir tencerede haşlayın. Çünkü o daha çabuk haşlanıyor.

Haşlanan tüm malzemelerin kabuklarını soyup rendeliyoruz. Mayonez ve kremayı ve ya yoğurdu birlikte karıştırıyoruz ve başlıyoruz salatayı yapmaya


1. Patatesi rendeledikten sonra tuz ve karabiber ekleyip elinizle ve ya kaşıkla yoğurur gibi yapıyoruz tuzu ve karabiberi karışsın diye. Sonra tüm patatesi salatanın alt kısmına yayıyoruz. Geriye patates saklamayın çünkü patates sadece alt kısım için gerekli. Salatayı almak kolay olsun diye. Eğer üst katlarda kullansak arasındaki malzemelere ağırlık yapar hem salata çökük gibi gözükür hem de salata istediğimiz gibi olmaz.



2. Patatesin üzerine mayonezli karışımdan sürüyoruz ve daha sonra rendelenmiş havuçları yayıyoruz, tuz karabiber serpiyoruz.
Sonra yine mayonezli karışımdan sürüyoruz,tuz, karabiber serpiyoruz  cevizden bir az ekliyoruz.



3. Rendelenmiş pancarın bir kısmını yayıp tuz karabiber serpiyoruz, mayonezli karışımı sürüyoruz. Cevizden bir az serpiyoruz.
Pancarın diğer kısmını en üste yaymak için saklıyoruz.


         Amerikada yaşayan arkadaşlar bu kremayı kullanabilirler krema yerine. 


Salatalık turşusuna ve yumurtaya da aynı işlemi yapıyoruz.Yani aynı işlem tüm malzemeler bitene kadar devam ediyor.
.En sona pancarın kalan kısmını yayıp mayonezli karışımdan sürüp, tüm kalan cevizi salatanın her tarafına serpiyoruz salatanın kenarlarına da mayonezli karışımdan sürerek pasta kenarı gibi düzeltiyoruz.  Elinizle bir az ceviz yapıştırabilirsiniz kenarlarına ve en son maydanoz yapraklarıyla süslüyoruz.


Yarın öğlen gelecek olan misafire bir gün önceden yapıp buzdolabında bekletin. Akşam gelecek olan misafire sabah erkenden yapıp akşama kadar 5-6 saat buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun!


6 yorum:

  1. Salata nefis görünüyor ellerinize emeklerinize saglik .Hayirli aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çok tatlı bir renk elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar salata harika görünüyor,bende severek yaparım görsel açıdanda doyurucu.Ellerinize sağlık, çilek reçelinde tam zamanı. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. salam canim şuba salatin çox super hazirlamisan .Hərşey çox gözəl olub .Sağolun allaha əmanət olun .Öpdüm sizi ....REYHAN ....

    YanıtlaSil
  5. harikaa .. kesinlikle yapıcam elinize saplıkk

    YanıtlaSil
  6. nefiss gözüküyo .. kesinlikle yapıcam elinize sağlıkk

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM