6 Haziran 2011
Çilek Reçeli
Küçük dağ çileği olunca ne doğramak gerekir, ne de fazla sulanmasını beklemek. Yapraklarının ayıkla, şekeri ekle sadece 3-4 saat bekle kaynat,olsun sana mis kokulu reçel.
Maalesef zaman o zaman değil. Her zaman bulamıyorsun o güzelim dag çileğini. Alıyorsun yaban elin kocaman market çileğini, küçük küçük doğruyorsun, şekerliyorsun, bir geçe bekletiyorsun sulansın diye, sabah kalkıp pişiriyorsun ve kendi özel sitende gururla sunuyorsun Çilek reçeli diye.
Ne yapalım bizim gibi gurbet elin market çileğini yiyen az değil her halde.
Pahalı fiyattan alıp yerken acaba reçeli de olur mu diye düşünenler olursa, hiç kaçırmasın beklesin, bir kaç gün sonra ucuzlayacak nasıl olsa, sonra alısın benim gibi reçelini yapsın. Tarifini ister yayınlasın ister yayınlamasın.
Ben yayınlıyayım:))
Malzemeler;
1 kilo çilek
1kilo şeker
1 çimdik limon tuzu ve ya 1 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanması;
Çilekler küçükse doğramaya gerek yok olduğu gibi kalsın üzerine şekeri ilave ediyoruz. Reçeli yapmaya akşam başladıysak sabaha kadar sulanmasını bekliyoruz. Sabah başladıysak akşama kadar bekliyoruz.
Bu işlem su ilave etmeden reçelin kendi suyunda pişmesi içindir. Çünkü her meyve kesinlikle bol miktarda su içerir ve bu su şekerle de sulanınca reçelin tadı kendi doğallığında kalıyor.
Sulanmış yani iyice şekerlenmiş çilekleri önce yüksek ateşte, 7 dakika sonra kısık ateşte ara sıra karıştırarak ve üzerine çıkan köpükleri alarak, kaynatıyoruz.
Reçelden azcık kaşıkla alıp koyulaşıp, koyulaşmadığını sürekli kontrol ediyoruz. 25 dakika sonra kontrol ettiğiniz zaman fark edeceksiniz reçelin suyu kaşıktan bir az daha koyu halde süzülüyor. Eğer öğleyse reçel hazır demektir.
Bir cimdik limon tuzunu ve ya 1 yemek kaşığı limon tuzunu ilave ederek 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Limon tuzu ve ya limon suyu recelin ileriki zamanda çabuk bozulmaması için önemli.
Çilekler çok büyükse küçük küçük doğruyoruz, şeker ilave ederek yukarıdaki işlemin aynısını uyguluyoruz.
Afiyet olsun!
Ohhh mis gibi çilek kokusu yayılmıştır şimdi eve ellerine sağlık,sevgiler
YanıtlaSilÇilek reçelini sevmeyen yoktr galiba.Bende bayılanlardanım hatta.
YanıtlaSilDağ çileğinin reçelini yemiştim.Çok küçük ve lezzetli oluyor.
Sevgilrimle;
Miss gibi kokusu geldi canım benim buralara kadar.
YanıtlaSilMalesef bahçedekiler reçel yapacak kadar dökmedi bu yaz.
Manavlarda ise halen pahalı,haftaya düşermiş.
Kısmetse bende yapacağım.
Rabbim ağız tadıyla yemek nasip etsin.
Afiyet bal olsun.
sevgilerimle...
Samire'cim rengi ve kıvamı harika ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilBəh-bəh nə gözəl lap yeməyim gəldi .Reyhan ..
YanıtlaSilMerhaba canım şahane bir reçel tarifi olmuş ellerine sağlık.. Hayırlı Cumalar..
YanıtlaSil