4 Eylül 2012

✿Şekerbura ( Azerbaycan Mutfağı)✿





Kizzz nerelerdesin?

Nevruz sekerburası gibi ara-sıra gözüküyorsun ya..
Diye espri yapılır Azerbaycan dilinde en sevdiğin arkadaşına..
Ne bu simdi demeyin anlatıyorum biraz sabir..

Simdi size tarifini vereceğim şekerbura denilen bu kurabiye Azerbaycan mutfağında sadece Nevruzda yapılırdı benim zamanımda. Gel zaman git zaman şekerbura zamanla artık düğün, derneklerde de boy göstermeye başladı.
Yani martin 20 si kutlanacak Nevruz bayramına aylar öncesinden hazırlanılır benim memlekette.
Özellikle 3 çesit hamur isi kesinlikle yapılır. Şekerbura, şorgoğal, baklava..



Her yılın sadece Nevruz`unda yapılan bu kurabiye, mecburen espri konusu olmuş laf arasında..

Kız gözükmüyorsun nerelerdesin?.
 Nevruz şekerburasına dönmüşsün..    Yani yıldan yıla gözüküyorsun..:))

Şimdi ayni lafı kendime ve Mutfağımın Diline soruyorum. Eee... Mutfak Dili hayırdır uzun zaman sonra Azeri mutfağından bir lezzetle karşımızdasın?.
 Doğru buradayım ve de Azerbaycan mutfağının en güzel lezzetile birlikte..




İtiraf edeyim evlendiğimden bu yana evimde Azerbaycan mutfağından lezzetleri çok yapmıyorum. Sebebini zaman zaman soruyorum kendime " Neden?" diye. Cevabım kısa ve net oluyor kendime " Sen sürekli değişken ve sürekli yeni tatlar ve yenilik arayan bir balık burcusun canim. Alıştığın lezzetten başka lezzet aramak hoşuna gidiyor ve de ayrıca hatırlatırım sen bir türk gelinisin".. Hihi hi.. ne de savunmacıyım..)

Uzun lafın kısası mutfağımda uzun zaman sonra Azerbaycan mutfağı misafirdi ve ben önlüğümü bu mutfağın en zor lezzeti için önümü takmış, kolları sıvamıştım.

Özlemiştim hemde çok..
Keyif almıştım hemde çok.
Ve de başarmıştım hemde çokk..

İşte lezzet ve tarif..



Malzemeler:

  • 1 kg un (elenmiş)
  • 250 gr tereyağı ve ya margarin
  • 2 yumurta
  • 1 kutu krema ( krema yerine 200gr yağlı yoğurt da olur)
  • 1/2 bardak yağlı ılık süt
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • bir fiske tuz.
 İç malzeme için:

  •  500 gr kavrulmuş kabukları temizlenmiş robottan çekilmiş fındık ( badem ve ceviz de olur)
  •  300 gr toz şeker
  • 1 emek kaşığı ezilmiş kakule. 
  • Kakule bulunmazsa yerine 2 paket vanilya 

Hazırlanması:

  • Maya ve şeker ılık süte eklenir. Karıştırılır.. hafif mayalanması beklenir.
  • Un derin bir kaba koyulur ortası çukur yapılır.
  • Maya seker sut karışımı, yoğurt ve yumurta sarısı eklenir. Bir fiske tuz ilave edilir ve sert hamur yoğrulur..
  • Un az gelirse ilave edilir..
  • Hamurun üzeri örtülür bir kenarda beklerken iç hazırlanır.
  • Fındıklar kavrulur ve kabukları iyice temizlenir. Eğer badem ve ya ceviz kullanmak isterseniz, iç malzeme için onlara da ayni işlem yapılır. (Yalnız bademlerin kabukları kavrulduktan sonra zor çıkıyor o yüzden bademleri önce kaynayan suya ekleyip, çıkarıp sonra kabuklarını temizliyoruz. Islaklığı geçtikten sonra da kavuruyoruz.)
  • Kavrulan fındıkları robotta un haline gelinceye kadar çekiyoruz.
  • İçine 300 gr toz sekeri ve dövülmüş kakuleyi ( eğer kakuleyi hazır bulursanız o zaman 1 tatlı kaşığı yeterli olur) ekleyip karıştırıyoruz.İç malzeme hazır.


  • Dinlenmiş hamurdan bir parça; tahmini büyükçe bir ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanıp bir tepsiye dizilir. Kurumaması için uzeri hafif nemli bezle örtülür.
  •  Hamurlardan bir bir alınır hafi un serpilmiş tezgahın üzerinde açılır. Bardak ağzı büyüklüğünde.. (resimlerde oldugu gibi)
  • İçine bir yemek kaşığı ic malzeme koyulur. kenarı normal poğaça şeklinde kapatılır.  İste geldik asil önemli noktaya.

  • Kurabiyenin kenarı özel bir şekilde, sanatsal bir şekilde bükülür. Şöyle ki bir kenardan başlanır.  bas ve işaret parmakla hafif inceltilir ve içe kıvrılır. Otlu Poğaça tarifinde anlatmıştım nasıl büküldüğünü.


  • Gerisi de inceltilir ve ötekinin üzerine kıvrılır. Böylece işlem tamamlanır.

  • Daha sonra özel ve küçük bir cımbızla ismine azerice de " Makkaş " denilir. Onunla hamurun üzerine desen yapılır. Hamurdan hafif cimcik koparıp geri bırakacagız. İstediğiniz deseni verebilirsin.(Hatta ben küçükken çok severdim isimyazmayı..).
  •  Bu Makkaş denilen cımbızı bulmak mümkün olmaya bilir. Onun yerine bildiğimiz cımbız ise yarayabiliyor..
  • Aynı işlem tüm geri kalan hamura yapılır.

  • Biten kurabiyeler hafif yağlanmış tepsiye diziliyor ve 200 C ( 350F) fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Yaklaşık 15-20 dakika..
  • Fırından çıkan kurabiyler kurumaması için bir bezin arasına koyulur ve poşette saklanır.. 
Afiyet olsun..!

Kurabiyenin püf noktası;
Maya az konulacak, kabarıp üzerindeki desen kabolmasın deye..







32 yorum:

  1. Tablo gibi MaşaAllah afiyet şifa olsun...Bende süsleme aleti olmadığı için kesme şeker maşasıyla süslemeye çalışmıştım..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım. Bu tam bir bomba olmuş. Yiyen yerinde duramaz:)) ondan yılda bir yapılıyormuş anladım:)...

    YanıtlaSil
  3. Ciddi anlamda bir sanat icre etmişsin:)
    Nasıl görsel bir şölen,nasıl bir güzellik anlatmaya kelimeler yetmez.
    Ellerine emeğine sağlık canım..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  4. nasıl güzel bir lezzet bu :) sanat eseri gibi valla zahmetli olduğundan dolayı sık yapılamıyodur herhalde :) ellerine emeklerine sağlık olsun arkadaşım.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. çok orjınal bir tarifmiş gerçekten.geniş bir zamanda denemeyi düşünüyorum.ellerine sağlık....sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sanuırım azeriler görünüme çok önem veriyorlar..Ceviz şeklin de kurabiye ve şimdi yaptığınız şekerbura'dan anlıyorum :) Sunumunuz ile tam bir görsel şölene dönmüş şekerbura Ellerinize emeğinize dilinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Çok çok güzel görünüyor.ellerine sağlık canım..benim o aletten yok ama yinede denemek isterim.yapılacaklar listeme aldım...sevgiler,selamlar...

    YanıtlaSil
  8. super gorunuyor, ellerine saglik... sabah sabah su bardagimdaki cayimin yaninda nede iyi giderdi...

    YanıtlaSil
  9. Aman Allahım bu nee sen ne yaptın !!!!
    uğraştırici ama eminim tadı çok güzeldir ellerine saglik tatlım:))

    YanıtlaSil
  10. Super gozukuyor ellerine saglik Samir abla. Yiyen sanslilardan olmak isterdim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Mutfak Dili tadini cok merak ettim simdi sekerburanin. Goruntusude pek bir goz alicihmmm. yakin olsaydik bugun hemen gelirdim ziyaretinize;). afiyetle yiyin selamlar

    YanıtlaSil
  12. Hiç duymamıştım..Çok orjinal bir lezzet..Çok emekli,tek tek hepsini şekillendirmek.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. bak sen de farkindasin, sekerbura gibi ara sira degil, sekerpare gibi her gun ugra mutfak diline:)

    YanıtlaSil
  14. görüntü süper
    eminim tadı da öyledir
    elllerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Hey süpermiş ilk kez gördüm çok beğendim mutlaka denemeliyim uygun bir vakitte ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  16. hoşgeldinnnn,ne iyi ettin de yazdın :)
    yalnız bu nasıl bir güzellikltir,hayran oldum inan,nakış gibi işlemişsin,eminim tadı da nefistir,ellerine sağlık canım,arayı fazla açma :)

    YanıtlaSil
  17. merhabalarrr
    seneler once hinkal diye bir manti cesidi yedim
    ilk once ona benzettim.....ama sinra anladim degisik bir tat....lezzet
    ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  18. Son aşamaya kadar tama da o kenarları işleme olayı beni çok aşıyor. Bayağı sanat yapmışsınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. uzun zaman oldu görüşmeyeli arkadaşlarımın neler yaptıklarını merak etmekteyim ama hiç zamanım da yok tariflere detaylıca bakmaya, acelece baktım tarife ama bayıldım ,ellerine sağlık tekrar gelip nasıl yaptığını öğrenicem hatta bir alttaki yazıyıda okuycam:)selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. hoş geldin sefalar getirdin.
    canım en üstteki kalıp gibi duruyor senin gösterdiğinden farklı.
    her ikiside mükemmel yapanın elline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  21. nutkum tutuldu ölece baka kaldım ekrana müthiş görünüyor canım ya ellerine sağlıkkkkk :))

    YanıtlaSil
  22. Oldukca mesakkatli bir tarife benziyor; ellerine emegine saglik! Sekil itibariyle de oldukca ilgi cekici. :)

    YanıtlaSil
  23. bende ilk kez duydum ama çok güzel bir şeye benziyor.Bayağı süslü bir kurabiye,eline sağlık...

    YanıtlaSil
  24. Tarifi begenen yorum yazan . Her kese ayri ayri tesekkur ederim. Insallah hepinizi kapisini tiklatacagim..
    En guzel tariflerde bulusmak dilegile..
    Yorum yazan eller dert gormesin..
    Allah razi olsun..

    YanıtlaSil
  25. Denemeyi çok istiyorum ama inat ettim, o cımbıza sahip olmadan denemeyeceğimmmm :)
    Müthiş güzel, harikasın.

    YanıtlaSil
  26. Azerbaycandayken yemistim sen tarifi koyunca hatirladim cok lezzetli bir seydi :))) Ama yapimi cokta kolay degilmis canim yemesi daha guzel keske yakin olsaydik :((( Ellerine saglik tekrar tekrar baktim resimlere :))

    YanıtlaSil
  27. Güzel ziyaretiniz için teşekkürler.Yapımı çok zahmetli gibi dursa da ,becerebilirim gibi geldi.Resimli anlatım çok açıklayıcı olmuş.Aynı cımbızdan bende olmasa da şeker hamurlu kurabiyelere şekil verirken kullandığım cımbızı kullanacağım. Yeni tariflere bayılıyorum,iyi ki blogunuzu ziyaret etmişim,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. canim ellerine saglik cok güzel emeklerine saglik.

    YanıtlaSil
  29. çok güzel gözüküyorla özlememek mumkun degıl zaten bence şekerburayı.

    YanıtlaSil
  30. Mutfak Dİlim samirem biz bu şekerburaya eşimle bayılırız...daha geçen hafta misafir gelmiş azerbaycandan getirmişler tadı damağında kalmış eşimin...Tarifi sende olacağı aklıma gelmedi hic...hazır satılan bişeydir evlerde yapılırmı ki derdim...bunu eşime süpriz olarak yapacağım çok seviyor teşekkürler tarif için...ama makkaş yok üst şekli biraz orjinal olmayabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim kolay gelsin.. Cimbizla susleye bilirsin

      Sil
  31. Selamun aleyküm. . Ellerinize sağlık çok guzel. Bende çok severim bunu. Mükemmel bir tat. Yapmak isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil

Teşekkürler zahmet edip yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)