Kizzz nerelerdesin?
Nevruz sekerburası gibi ara-sıra gözüküyorsun ya..
Diye espri yapılır Azerbaycan dilinde en sevdiğin arkadaşına..
Ne bu simdi demeyin anlatıyorum biraz sabir..
Simdi size tarifini vereceğim şekerbura denilen bu kurabiye Azerbaycan mutfağında sadece Nevruzda yapılırdı benim zamanımda. Gel zaman git zaman şekerbura zamanla artık düğün, derneklerde de boy göstermeye başladı.
Yani martin 20 si kutlanacak Nevruz bayramına aylar öncesinden hazırlanılır benim memlekette.
Özellikle 3 çesit hamur isi kesinlikle yapılır. Şekerbura, şorgoğal, baklava..
Her yılın sadece Nevruz`unda yapılan bu kurabiye, mecburen espri konusu olmuş laf arasında..
Kız gözükmüyorsun nerelerdesin?.
Nevruz şekerburasına dönmüşsün.. Yani yıldan yıla gözüküyorsun..:))
Şimdi ayni lafı kendime ve Mutfağımın Diline soruyorum. Eee... Mutfak Dili hayırdır uzun zaman sonra Azeri mutfağından bir lezzetle karşımızdasın?.
Doğru buradayım ve de Azerbaycan mutfağının en güzel lezzetile birlikte..
İtiraf edeyim evlendiğimden bu yana evimde Azerbaycan mutfağından lezzetleri çok yapmıyorum. Sebebini zaman zaman soruyorum kendime " Neden?" diye. Cevabım kısa ve net oluyor kendime " Sen sürekli değişken ve sürekli yeni tatlar ve yenilik arayan bir balık burcusun canim. Alıştığın lezzetten başka lezzet aramak hoşuna gidiyor ve de ayrıca hatırlatırım sen bir türk gelinisin".. Hihi hi.. ne de savunmacıyım..)
Uzun lafın kısası mutfağımda uzun zaman sonra Azerbaycan mutfağı misafirdi ve ben önlüğümü bu mutfağın en zor lezzeti için önümü takmış, kolları sıvamıştım.
Özlemiştim hemde çok..
Keyif almıştım hemde çok.
Ve de başarmıştım hemde çokk..
İşte lezzet ve tarif..
Malzemeler:
- 1 kg un (elenmiş)
- 250 gr tereyağı ve ya margarin
- 2 yumurta
- 1 kutu krema ( krema yerine 200gr yağlı yoğurt da olur)
- 1/2 bardak yağlı ılık süt
- 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- bir fiske tuz.
- 500 gr kavrulmuş kabukları temizlenmiş robottan çekilmiş fındık ( badem ve ceviz de olur)
- 300 gr toz şeker
- 1 emek kaşığı ezilmiş kakule.
- Kakule bulunmazsa yerine 2 paket vanilya
Hazırlanması:
- Maya ve şeker ılık süte eklenir. Karıştırılır.. hafif mayalanması beklenir.
- Un derin bir kaba koyulur ortası çukur yapılır.
- Maya seker sut karışımı, yoğurt ve yumurta sarısı eklenir. Bir fiske tuz ilave edilir ve sert hamur yoğrulur..
- Un az gelirse ilave edilir..
- Hamurun üzeri örtülür bir kenarda beklerken iç hazırlanır.
- Fındıklar kavrulur ve kabukları iyice temizlenir. Eğer badem ve ya ceviz kullanmak isterseniz, iç malzeme için onlara da ayni işlem yapılır. (Yalnız bademlerin kabukları kavrulduktan sonra zor çıkıyor o yüzden bademleri önce kaynayan suya ekleyip, çıkarıp sonra kabuklarını temizliyoruz. Islaklığı geçtikten sonra da kavuruyoruz.)
- Kavrulan fındıkları robotta un haline gelinceye kadar çekiyoruz.
- İçine 300 gr toz sekeri ve dövülmüş kakuleyi ( eğer kakuleyi hazır bulursanız o zaman 1 tatlı kaşığı yeterli olur) ekleyip karıştırıyoruz.İç malzeme hazır.
- Dinlenmiş hamurdan bir parça; tahmini büyükçe bir ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanıp bir tepsiye dizilir. Kurumaması için uzeri hafif nemli bezle örtülür.
- Hamurlardan bir bir alınır hafi un serpilmiş tezgahın üzerinde açılır. Bardak ağzı büyüklüğünde.. (resimlerde oldugu gibi)
- İçine bir yemek kaşığı ic malzeme koyulur. kenarı normal poğaça şeklinde kapatılır. İste geldik asil önemli noktaya.
- Kurabiyenin kenarı özel bir şekilde, sanatsal bir şekilde bükülür. Şöyle ki bir kenardan başlanır. bas ve işaret parmakla hafif inceltilir ve içe kıvrılır. Otlu Poğaça tarifinde anlatmıştım nasıl büküldüğünü.
- Gerisi de inceltilir ve ötekinin üzerine kıvrılır. Böylece işlem tamamlanır.
- Daha sonra özel ve küçük bir cımbızla ismine azerice de " Makkaş " denilir. Onunla hamurun üzerine desen yapılır. Hamurdan hafif cimcik koparıp geri bırakacagız. İstediğiniz deseni verebilirsin.(Hatta ben küçükken çok severdim isimyazmayı..).
- Bu Makkaş denilen cımbızı bulmak mümkün olmaya bilir. Onun yerine bildiğimiz cımbız ise yarayabiliyor..
- Aynı işlem tüm geri kalan hamura yapılır.
- Biten kurabiyeler hafif yağlanmış tepsiye diziliyor ve 200 C ( 350F) fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
- Yaklaşık 15-20 dakika..
- Fırından çıkan kurabiyler kurumaması için bir bezin arasına koyulur ve poşette saklanır..
Kurabiyenin püf noktası;
Maya az konulacak, kabarıp üzerindeki desen kabolmasın deye..
Tablo gibi MaşaAllah afiyet şifa olsun...Bende süsleme aleti olmadığı için kesme şeker maşasıyla süslemeye çalışmıştım..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım. Bu tam bir bomba olmuş. Yiyen yerinde duramaz:)) ondan yılda bir yapılıyormuş anladım:)...
YanıtlaSilCiddi anlamda bir sanat icre etmişsin:)
YanıtlaSilNasıl görsel bir şölen,nasıl bir güzellik anlatmaya kelimeler yetmez.
Ellerine emeğine sağlık canım..
Muhabbetle..
nasıl güzel bir lezzet bu :) sanat eseri gibi valla zahmetli olduğundan dolayı sık yapılamıyodur herhalde :) ellerine emeklerine sağlık olsun arkadaşım.
YanıtlaSilsevgilerimle...
çok orjınal bir tarifmiş gerçekten.geniş bir zamanda denemeyi düşünüyorum.ellerine sağlık....sevgiler...
YanıtlaSilSanuırım azeriler görünüme çok önem veriyorlar..Ceviz şeklin de kurabiye ve şimdi yaptığınız şekerbura'dan anlıyorum :) Sunumunuz ile tam bir görsel şölene dönmüş şekerbura Ellerinize emeğinize dilinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok çok güzel görünüyor.ellerine sağlık canım..benim o aletten yok ama yinede denemek isterim.yapılacaklar listeme aldım...sevgiler,selamlar...
YanıtlaSilsuper gorunuyor, ellerine saglik... sabah sabah su bardagimdaki cayimin yaninda nede iyi giderdi...
YanıtlaSilAman Allahım bu nee sen ne yaptın !!!!
YanıtlaSiluğraştırici ama eminim tadı çok güzeldir ellerine saglik tatlım:))
Super gozukuyor ellerine saglik Samir abla. Yiyen sanslilardan olmak isterdim. Sevgiler...
YanıtlaSilMutfak Dili tadini cok merak ettim simdi sekerburanin. Goruntusude pek bir goz alicihmmm. yakin olsaydik bugun hemen gelirdim ziyaretinize;). afiyetle yiyin selamlar
YanıtlaSilHiç duymamıştım..Çok orjinal bir lezzet..Çok emekli,tek tek hepsini şekillendirmek.ellerinize sağlık..
YanıtlaSilbak sen de farkindasin, sekerbura gibi ara sira degil, sekerpare gibi her gun ugra mutfak diline:)
YanıtlaSilgörüntü süper
YanıtlaSileminim tadı da öyledir
elllerinize sağlık
Hey süpermiş ilk kez gördüm çok beğendim mutlaka denemeliyim uygun bir vakitte ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilhoşgeldinnnn,ne iyi ettin de yazdın :)
YanıtlaSilyalnız bu nasıl bir güzellikltir,hayran oldum inan,nakış gibi işlemişsin,eminim tadı da nefistir,ellerine sağlık canım,arayı fazla açma :)
merhabalarrr
YanıtlaSilseneler once hinkal diye bir manti cesidi yedim
ilk once ona benzettim.....ama sinra anladim degisik bir tat....lezzet
ellerinize saglik
Son aşamaya kadar tama da o kenarları işleme olayı beni çok aşıyor. Bayağı sanat yapmışsınız. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSiluzun zaman oldu görüşmeyeli arkadaşlarımın neler yaptıklarını merak etmekteyim ama hiç zamanım da yok tariflere detaylıca bakmaya, acelece baktım tarife ama bayıldım ,ellerine sağlık tekrar gelip nasıl yaptığını öğrenicem hatta bir alttaki yazıyıda okuycam:)selam ve sevgilerimle...
YanıtlaSilhoş geldin sefalar getirdin.
YanıtlaSilcanım en üstteki kalıp gibi duruyor senin gösterdiğinden farklı.
her ikiside mükemmel yapanın elline sağlık:)))
nutkum tutuldu ölece baka kaldım ekrana müthiş görünüyor canım ya ellerine sağlıkkkkk :))
YanıtlaSilOldukca mesakkatli bir tarife benziyor; ellerine emegine saglik! Sekil itibariyle de oldukca ilgi cekici. :)
YanıtlaSilbende ilk kez duydum ama çok güzel bir şeye benziyor.Bayağı süslü bir kurabiye,eline sağlık...
YanıtlaSilTarifi begenen yorum yazan . Her kese ayri ayri tesekkur ederim. Insallah hepinizi kapisini tiklatacagim..
YanıtlaSilEn guzel tariflerde bulusmak dilegile..
Yorum yazan eller dert gormesin..
Allah razi olsun..
Denemeyi çok istiyorum ama inat ettim, o cımbıza sahip olmadan denemeyeceğimmmm :)
YanıtlaSilMüthiş güzel, harikasın.
Azerbaycandayken yemistim sen tarifi koyunca hatirladim cok lezzetli bir seydi :))) Ama yapimi cokta kolay degilmis canim yemesi daha guzel keske yakin olsaydik :((( Ellerine saglik tekrar tekrar baktim resimlere :))
YanıtlaSilGüzel ziyaretiniz için teşekkürler.Yapımı çok zahmetli gibi dursa da ,becerebilirim gibi geldi.Resimli anlatım çok açıklayıcı olmuş.Aynı cımbızdan bende olmasa da şeker hamurlu kurabiyelere şekil verirken kullandığım cımbızı kullanacağım. Yeni tariflere bayılıyorum,iyi ki blogunuzu ziyaret etmişim,teşekkürler.
YanıtlaSilcanim ellerine saglik cok güzel emeklerine saglik.
YanıtlaSilçok güzel gözüküyorla özlememek mumkun degıl zaten bence şekerburayı.
YanıtlaSilMutfak Dİlim samirem biz bu şekerburaya eşimle bayılırız...daha geçen hafta misafir gelmiş azerbaycandan getirmişler tadı damağında kalmış eşimin...Tarifi sende olacağı aklıma gelmedi hic...hazır satılan bişeydir evlerde yapılırmı ki derdim...bunu eşime süpriz olarak yapacağım çok seviyor teşekkürler tarif için...ama makkaş yok üst şekli biraz orjinal olmayabilir...
YanıtlaSilCanim kolay gelsin.. Cimbizla susleye bilirsin
SilSelamun aleyküm. . Ellerinize sağlık çok guzel. Bende çok severim bunu. Mükemmel bir tat. Yapmak isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum.
YanıtlaSilmuhteşem görünüyor... ellerinize sağlık
YanıtlaSil