6 Ocak 2011

DÜŞBERE VE YA MANTI ÇORBASI ( Azerbaycan Mutfagi)






Azeri dilinde Düşbere denilen bu çorbanın Türk mutfağında ismi Mantı çorbası.  Benim için kışın soğuk günlerinde bu çorbanın yemek  üstüne başka yemek arama. Zaten Azerbaycan mutfağı Türk mutfağından farklı. Yemeklerin bazıları benzese de içine katılan baharatlar her zaman farklıdır.
Azerbaycan da öğlen ve akşam yemekleri sadece bir çeşit olur. Mesela sadece mantı çorbası öğlen ve ya akşam  yemeyi olarak yeniliyor. Patates kızartması ve ya çorbası, lahana, yaprak dolması ve s... bunlar hepsi tek başına yemek saatinde yenilir. Bunların yanına ilave olarak çorba  ve ya pilav kesinlikle yapılmaz. Ben yapılmaz diyorum, ama tabi yapmak isteyene de dur demiyoruz. İster yapar ister yapmaz.


 Türk mutfağında pilav her yemeyin yanında  olmazsa olmazdır. Azerbaycan mutfağında her yemeyin yanında pilav varsa demek o evin hanımı bulunmaz hint kumaşıdır . O hanımın kıymetini kocası çok iyi bilmeli  Çünkü Azeri pilavı uzun ve zahmetli yapıldığı için sadece özel günlerde yapılır. Bayram, doğum günü, cenaze ve düğünlerde. Gecen bizim arkadaşlara pilavın hazırlanması aşamasını anlattım. Dinlemeye bile tahammül edemediler " EEE ne zaman hazır olacak bu pilav dediler".
Bende merak etmeyin ben size en kısa zamanda yaparım. Yani Azerbaycan pilavını 14 senelik  evliliğimin boyunca 4 defa yapmış olacağım. Bu vesileyle siteye de eklerim dedim. Bakalım ne zaman o cesareti kendimde bulacağım.))) Nerede kız kardeşim, nerede annem yapsalar da yesem.

Nereden nereye geldim. Konu çorbayla başladı pilavla sonuçlandı.
Evet gelelim kuru fasulyenin  faydalarına derler ya bende geleyim bizim Düşberenin yapılış kaydalarına.
Düşberenin bükme şekli mantıdan farklı. Bunu resimlerde daha detaylı görürsünüz. Yapılışı aynı. Bir fark var. Çorbaya kesinlikle erik kurusu ve safran katılır. Erik kurusu ve safran olmazsa bu çorba olmaz derim.
Erik kurusu mu? Safran mı? Evet ekşi erik kurusu ve safran. Çorbanın tadında ekşilik yapıyor ve inanılmaz tat ortaya çıkıyor erik kurusuyla. Safranda çok güzel koku veriyor.  Erik kurusu ve safran  azerbaycan mutfağında bir çok yemeklerde kullanılıyor.


Deneyin farkı göreceksiniz. Safran yerine salça da kullana bilirsiniz ama erik kurusunu ihmal edemezsiniz.




 Malzemeler:
1 yemek kasesi düşbere ( yani mantı)
1 adet küçük boy soğan
1 yemek kaşığı salca ve ya yarım çay safran ( çok dolu olmasın)
5-6 adet erik kurusu
tuz. karabiber, kuru nane
1 yemek kaşık tere yağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ
2,5 litre su

Hazırlanması:
Soğanı rendeliyoruz ve ya çok ince ve küçük şekilde doğruyoruz. Yağda iyice kavuruyoruz. Safranı ekleyip bir az daha kavuruyoruz. 2,5 litre suyu ilave ederek kaynatıyoruz. Yaklaşık 10 dakika kaynayan suya önce erik kurusu 5 dakika sonra da düşbereleri (mantıları) ekliyoruz.





Düşbereler iyice pişene kadar ve su hafif koyulaşana kadar kısık ateşte çorbayı kaynatıyoruz. Altını kapatmadan 5 dakika  önce tuz karabiberi ekliyoruz. Altını kapattıktan sonra üzerine nane serpiyoruz.
Çorba servise hazır.
Afiyet olsun !


7 yorum:

  1. Es-Selamu Aleyküm Samire..
    Bu nasıl bir çorba? Acıktırdı beni inan ol.Ellerine,gönlüne sağlık.Kuru erik çok ilgimi çekti,eminim ayrı bir nefaset katmıştır.Çok yakın bir arkadaşımın yengesi Azeri.Meşhur Düşbere'yi oradan biliyorum:)
    Ellerine sağlık kardeşim.Vaktim kısıtlı olduğu için pek bakamıyorum bu ara lâkin aklımda olanlardansın.
    Kâlbi selamlarımla

    YanıtlaSil
  2. Selamun aleykum Samiracım,
    Uzun zamandır uğrayamadım.Kusuruma bakma dostum.Bu yemek çok ilginç geldi.Hele içindeki erik kurusuna çok şaşırdım.Gerçi bizde erikten yapılmış ekşi sos vardır ama böylesini görmemiştim.
    Ellerin kolların dert görmesin.Böyle değişik yemeklerin devamını istiyoruz ona göre:)
    Allah'a emanet ol canım benim...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Pepela ve Cahide hanım. Evet kuru erik bizde çok yemekte kullanılıyor. Özellikle de çorbalara.İnternetden baktım türkiyede var diye biliyorum erik kurusunun. Sanırım yemeklerde kullanılmıyor. Ama var mence sizde deneyin. Seveceksiniz. Ekşi sosu biz balık kızartmasıyla kebabla yeriz. Sosun içine sogan doğrarız. Çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Mantı çorbası ve erik farklı ikili yanyana tadını merak ettim en kısa zamanda deneyeceğim,elerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Samirecim dusbere taslakta hazir dedigin gunden beri yayinlamani bekliyordum ve bende buna benzeyen arap mantimi ozellikle yayinlamadim yol senin bacim :)

    Gecen hafta gorumcem Baku ziyaretinde yemis cok begenmis. Seninkilerde eminim cok nefislerdir harika gorunuyor sifa olsun.

    Bende kamptan sonra hastalanip iyilestim coksukur. Sen ve cocukalrda iyisinizdir insallah.
    Allah'a emanet olun canim.

    YanıtlaSil
  6. Canım Jibekcim geçmiş olsun. kampda çok yoruldun her halde. Bana yol verdiyin için teşekkürler. Simdi sıra sende. Senin yapdığın farklıdır eminim ve çok güzeldir. Canım bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Azri pilavini meaerk edip google amcaya sordugumda bu yaziya gonderdi beni. tembel oldugumden degil de, hal hatir edeyim diye kendim aramadim da sana sorayim dedim "yapip yayinladin mi?"

    YanıtlaSil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM