24 Ağustos 2010

SEBZE ÇORBASI



Sürekli alıştığım çorbaları yapmaktan bir gün bıkacağım aklıma gelmezdi. Blogları geziyorum yeni çorba keşf ediyorum ama bir türlü yapmıyorum, denemiyorum.. Dönüp dolaşıp yine aynı çorbada karar kılıyorum. Yayla, tarhana, domates , mercimek. başka yok. Yeter dedim ve kendimden çorba uydurdum. Güzel oldumu bilmiyorum. Çünkü ben kendi yemeklerimi hiç bir zaman beyenmiyorum. Başkalarının onayı o yemeği bir daha yapmaya teşvik ediyor. Bu defa gelen misafirlere bunu sormayı unutdum. Kendim uydurduğum için olsa gerek ki ilk  bu defa  yapdığım yemeği beyendim. Sizinlede bu tarifi paylaşmak istedim.


Malzemeler:
1 adet orta boy patates
2 adet havuc
bir az brokoli
2- 3 yemek kaşığı süt
su duz
nane

Hazırlanması:


Patates, havuc, brokolinin bas kımından 3-4 adet. Bunları yıkayıp küçük parçalar halinde doğruyoruz.




Yaklaşık 2 litre suyu bunların üzerine ekliyoruz ve kaynatıyoruz. İyice pişen bu malzemleri ya süzgecden gecirerek , ya rondoda ve ya elblendırı vasıtasıyla iyice suya karışmaları sağlıyoruz. Mercimek çorbasında yaptığımız işlemi yapıyoruz. Sonra yeniden oçağın üstüne koyuyoruz. Sütü, tüzü ekliyoruz bir az kaynatıyoruz. Servis yapmadan üzerine nane ekliyoruz.

Afiyet olsun !

19 Ağustos 2010

ETİMEK TATLISI


Tatı yeyelim tatlı konuşalım derler. Bende menünün tatlı kısmından başlamak istedim. Etimek tatlısının bende esprili küçük bir anısı var. Bu tatlıyı ilk defa yediğimde kremanın altında ne olduğunu anlamadım. Çok sevdim ve tarifini bize ikram eden abladan istedim. Malzemeleri sayarken bir paket ekimek dedi. O ne dedim. Hani kurutulmuş ekmekler var ya pakette dedi. Bende hayretle nasıl yani şimdi bu tatlının kremasının altında  kurutulmuş ekmek mi vardı dedim. O da evet dedi. İnanmıyorum size abla . Kuru ekmekten bile bu kadar harika bir tatlı yapıyorsa bu Türkler  ( ben kendim azeriyim) gerçekten bu milletten korkulur diye espri yapmıştım. Tatlıyı annemlere  yaparken onlarda aynı sözü söylemişti . Bu türkler ne kadar çok şey biliyor demişlerdi.
O gün bu gündür her defa bu tatlıyı yaparken aklıma gelmiyor deyil o espiri. Bu tatlı benim için çok özel. Moralim bozuksa arkadaşlarım senin moralini düzeltmek çok kolay diyorlar. Nasıl diyorum?  "Bir çaydan çay ve bir tepsi etimek tatlısı senin moralini düzeltir" diyorlar. Doğru söze ne hacet.

 Şimdi de Gönülcelen tatlının tarifini yazalım. Ben bu tatlıda ölcü kullanmıyorum. Çok sevdiğim için çok yapıyorum. O yüzden en büyük tepsi kullanıyorum. Tepsi büyük olunca da tarifteki her malzemenin ölcüsünü artırıyorum. Bir de her marketlerde farklı paketlerde oluyor etimek.   Bunun için belli bir ölcüm yok . Ama blog kuralına uyarak size en büyük borcamda  yapıla bilecek olçüyü yaza bilirim..  

(Resimleri büyük fırın tepsisinde yaparken çekmiştim. Sadece göstermek amaçlı koydum. Aynı işlem borcamda yaparken de geçerli.)
.

Malzemeler:
15 tane etimek. (Borcamın eni 3 uzunu 5 tane etimek alıyor)
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su 
1 paket vanilya 

Muhallebisi için :

3 su bardağı süt 
3 yemek kaşığı şeker
2.5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
50 qr kere yağı 

Hazırlanması:

Önce su ve şekeri birlikte kaynatıyoruz. Çok kaynatmaya gerek yok. Etimekleri borcama diziyoruz.


Kaynayan şerbeti kaynar halde kaşık yardımıyla yavaş yavaş  etimeklerin  üzerine ekliyoruz.


Sonra süt, şeker, un ve nişastayı ekliyoruz.
Ocakta sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca yağı ekliyoruz, bir az daha karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.


Daha sonra 5-7 dakika durmadan mikser yardımıyla ve ya tel çırpıcıyla karıştırıyoruz. Bu işlemi muhallebinin  kıvamının top top olmaması  için yapıyoruz. Hafif ılık muhallebiyi  etimeklerin üzerine yayıyoruz.


10 dakika sonra üzerini istediğiniz malzemeyle   hindistan cevizi, yeşil fıstık, ceviz, kahve, kakao, nesquik ve s. süsleye bilirsiniz.  Ben karton kağıttan hazırladığım  kalbi teker teker karelerin üzerine koydum. Açık kalan kısma nesquik ekledim.


Süsledikten sonra buzdolabının alt kısmında servis yapıncaya kadar bekletiyoruz. 

Afiyet olsun !

18 Ağustos 2010

İFTAR YEMEĞİ



Bir haftan bu yana özenle hazırlandığım, bütün blogları gezerek ne yapsam diye kafa yorduğum İftar yemeği sonunda gerçekleşdi.  Hani derler ya karlı dağlar aştım, dere tepe dolaştım aynen bende çok site dolaştım, arkadaşların yapdıklarını inceledim ama yine de en iyi yol bildiyin yoldur dedim ( bir iki farklı tarif dışında ) kendi yapdıklarımı daha evla buldum.

Arkadaşım Ayşe Köroğlunun ramazan hediyyesi olarak verdiği sofra örtüsü, (canım arkadaşıma  çok teşekkür ediyorum. Çok düşüncelisin. İnşallah her şey gönlünce olur) peçete süsü, peçete, güller tam takım oldu. Aslında güller ekstraydı.  Ama  manası çok güzel olduğu, bir de sofraya uyduğu için aldım. Mor gülün manası ilk bakışta AŞK demek. Benimde misafirlerim sofraya ilk baktıklarında kesinlikle aşık olmalılar dedim ve mor gülleri aldım. İnşallah gönüllerince olmuştur.

Şimdi de menüde ne vardı ona bakalım.

1. Sebze çorbası
2. Etli patlıçan
3 .Mantı
4. İçli köfte
5. Patlıcan salatası
6. Közlenmiş biber salatası
7. Karışık salata
8. Bulgur pilavı
9. Etimek tatlısı
10. Fincan baklavası

  Menüde ilk denediyim Közlenmiş biber salatasından ve fincan baklavasından başka hemen her ramazanda yapdıklarım vardı.
Fican baklavasının tarifini sevimli arkadaşlarım  Cahide ve Jibekin sitesinden aldım.  Yalnız ben hazır baklava yufkası kullandığım için şekil vermekte zorlandım. Tarifte olduğundan farklı bir şekil verdim. Yinede güzel oldu çok sükür.

Etimek tatlısı  kızım ve benim tatlılar arasında ilk ve tek  tercihimizdir ama nedense uzun zaman oldu yapmıyordum. Bu menüdede yoktu ama özel sipariş edilince severek yaptım. Her zamankinden farklı olarak üzerine nesquik ekleyince tatı daha bir güzel oldu.

 Yalnız yaparken fark etmemişim menü sanki bir az fazla kaçmış.

Simdilik resimlerini daha sonra da tariflerini yayınlarım inşallah.


                                                                    İÇLİ KÖFTE


                                  
                                         
                                                           SEBZE ÇORBASI
                         
                                                     FİNCAN BAKLAVASI


                                                       ETİMEK TATLISI

16 Ağustos 2010

Taze Yeşil Fasulye Çorbası




Malzemeler:

300 qr  taze yeşil fasulye
1 adet orta boy patates
1 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 litre su
kuru nane, tuz, karabiber

Hazırlanması:

1 adet soğanı robottan geçiriyoruz. Robotta yapma imkanı yoksa çok ince doğruyoruz. Tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağda soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Rendelenmiş domatesi ve biber salçasını ilave edip bir az daha pişirdikten sonra 2 litre suyu ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Bir taraftan fasulyeleri ince şekilde doğrayıp kaynayan suya ekliyoruz. Yaklaşık 30 dakika, fasulyeler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Daha sonra patatesi rendeliyoruz bunu da kaynayan fasulyeye ilave ediyoruz. Suyu az gelirse ekleye bilirsiniz . Tuz, karabiber ekliyoruz. Servis yapmadan 10 dakika önce de üzerine nane serpiyoruz.


Afiyet olsun!
 


LAZANYA



Malzemeler;
1 paket lazanya
500 gr yağsız kıyma
bir adet soğan
1 yemek kaşığı domates salcası
maydanoz, dereotu (kıyılmış)


Beşemel sos için:

3.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ


Hazırlanması:

  1. Soğanı yağda kavuralım. Kıymayı  ilave edib kavurmaya devam edelim. Tencerenin kapagını kapatarak kıymanın kendi suyunda pişmesini bekliyelim. Sonra salcayı ekliyelim bir az karıştırdıkdan sonra kıyılmış maydanoz ve dereotunuda  ilave edib bir iki dakika pişirelim.



2.  Bir paket lazanyayı sıcak suda haşlıyalım süzelim ve soğuk suyla yıkıyalım. (Makarnalara  yapdıgımız işlemin aynısını yapalım. Üzerindeki  yapışkanlığın  giderilmesi için yıkamak daha iyi oluyor.)




3. Beşemel sos için: 3 yemek kaşığı sıvı yağda 2 yemek kaşığı unu un kokusun giderene kadar kısık ateşte yakmadan kavuralım. Sütü ve bir azcık tuz ilave ederek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Yalnız dikkat etmek gerek muhallebi koy olmamalı. Eger koyu olursa süt ilave edilerek koyuluğu giderilmeli. Çünkü muhallebi ne koyu ne de çok sulu olmayacak kıvamda olmalı.



4.  Önce borcamın tabanına beşemel sosdan yayıyoruz. 3 adet ( sanırım her borcama 3 tane yan yana  lazanya ancak yerleştirilir) lazanyayı yerleştiriyoruz.Üzerine beşemel sos, kıyma, kaşar rendesi ekliyoruz ve bu işlemi lazanya bitinceye kadar devam ediyoruz.



En üst kısma sadece beşemel sos ve bir az kaşar rendesi serperek 200 C fırında (  350 F ) üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun !

12 Ağustos 2010

PATLICANLI KÖFTE



Malzemeler:
4-5 adet  patlıcan
2 adet domates
sivri biber

Köfte için;
500 gr yağsız dana kıyma
 2 dilim bayat ekmek  ve ya bir paket köfte harcı
1 adet büyük boy soğan
 kıyılmış maydanoz
tuz karabiber (köfte harcı kullansanız kullanmanıza gerek yok)
sıvı yağ



Hazırlanması;

Rendelenmiş soğan,  kıyma, maydanoz, köfte harcı, ( 2  dilim bayat ekmeği elimizle ufalayarak kullanalım) birlikte yoğrulur. Yuvarlak köfteler yapılır.  Az sıvı yağda hafif kızartılır.
Patlıcanların kabukları alacalı soyulur. Uzunlamasına ince dilimlenir. Tuzlu suda acılıgı gidinceye kadar yarım saat bekletilir. Daha sonra suda yıkayıb azacık kurulanır. Sıvı yağda her iki tarafı kızartılır. Yağını cekmesi için kızaran patlıcan dilimlerini peçete uzerine koyulur.
Yağını çeken patlıcan dilimlerinin her birine bir tane köfte koyarak sarılır. Köftelri ister kızartarak  Her birinin üzerine kücük kesilmiş domates,biber parçaları koyarak ortasından bir kürdan batırılır.

Bir az yağ ve salcalı su ilave edilerek ağır ateşte 30 dakika pişirilir. ( isterseniz bu sarmaları fırında da 200 C pişire bilirsiniz. fırındada aynı 30 dakika pişirseniz yeter)


Afiyet olsun !

7 Ağustos 2010

TAVUK SALATASI


Malzemeler:

  • 2 adet haşlanmış tavuk göğsü
  • 1 adet salatalık2 adet havuç
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber (acı olmayan)
  • 1 diş sarımsak
  • 2  yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • yarım demet dereotu
  • tuz
  • karabiber


Hazırlanması:
 İlk önce tavuk göğsünü  haşlıyoruz ve  didikleyip tuz karabiberle harmanlıyoruz. Diger taraftan bütün malzemeleri yıkayıp küçük küçük doğruyoruz. Havuçları doğramak zor olursa rendeleye ve ya bir az haşlayıp küçük küçük doğrayabilirsiniz.  Tavukları da ilave ederek karıştırıyoruz. Yoğurtla mayonezi çırparak karışıma  ekliyoruz.
Hepsini birlikte karıştırıyoruz. Mayonezli yoğurtlu karışım az gelirse ilave olarak yeniden bir iki kaşık mayonez  ekleyebilirsiniz.  Hazır olan salatayı servis yapacağımız tabağa yayıyoruz.Üzerini dereotuyla süsleyebilirsiniz..

Afiyet olsun !

3 Ağustos 2010

YEŞİL MERCİMEKLİ KREP BÖREĞİ



Malzemeler:

Krep İçin:
- 1,5 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- tuz

İçinin Malzemeleri İçin:
- 200 gr. kıyma
- 100 gr. yeşil mercimek
- 2 orta boy kuru soğan
- 2 orta boy domates
- 2 yemek kaşığı sivri biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı ve ya sıvı yağ

- tuz, karabiber, kimyon

- üzeri için kaşar peyniri rendesi ve arzuya göre pulbiber



Hazırlanması:
Mercimekleri iyice yumuşayana kadar haşlayıp suyunu süzün. Soğanları ince doğrayın ve derin bir tavada tereyağında ve ya sıvı yagda  pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve ince kıyılmış biberleri ilave edin, tuz, kimyon ve karabiber ekleyerekv karıştırın.





Mercimekleri de ilave ederek biraz daha pişirip soğumaya bırakın.

Bu arada yumurtaları, un, süt, sıvıyağ ve kabartma tozunu tel çırpıcı ile çırpın. Bir tutam tuz ilave ederek karıştırın ve birer kepçe alarak hafifçe yağladığınız teflon tavaya döküyoruz ve karışımı tavanın her tarafına yayılması için tavayı kulpundan tutarak saat istikametinde ve ya aksi istikametde dönderiyoruz ve  çok kızartmadan iki tarafını da pişirin.


 
Kreplerin içine mercimekli içten paylaştırıp kenarları kapalı olacak şekilde rulo halinde sarın ve fırın tepsisine yerleştirin.



 


Üzerlerine kaşar peyniri rendesi ve isterseniz pulbiber serpin.
Önceden ısıttığınız fırında 200 derecede peynirler eriyene kadar pişirelim.


Tarifi   http://www.yemektarifleribul.com

Afiyet olsun!

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM