11 Kasım 2010

TATLI PİŞİ






Rusçada adı "PERAŞKİ" türkçede adı "PİŞİ" olan bu yiyeceği yazmadan önce internette küçük bir araştırma yaptım. Pişi nedir Türkiye`de nasıl bilirler bu yiyeceği dedim.
Google arama yerinden Pişi yazınca karşıma çıkan ilk sayfadan okuduklarıma çok güldüm  ve bir kacını sizinle de paylaşmak istedim. Sanırım bunu yazan arkadaşların çoğu anne yemeyini özlemiş aç  öğrenciler olsa gerek dedim.

"Bugün -Kandil sebebiyle - komşuların apartmanda birbirlerine dağıttığı harika yiyecek.Özellikle peynirle yendiğinde daha da hoş olur.Ama soğuduğunda lezzetini büyük oranda kaybeder. "

"peynir, zeytin, domates, çay, pişi ve sen sevdiğim nede güzel yenirdiniz şimdi. yazarın anlatmak istediği. peynir, zeytin, domates, çay pişinin en yakın arkadaşıdır. "

"-size pişi yapacağım.
+ne yapacaksın?
-pişi
+anladık bir şey yapacaksın da nee?
-yahu pişi işte
+sürpriz bişe mi?
-yahu çıldırtma pişi diyorum ya
+ablaaaaaaa???
-...

diyaloğuyla çıldırtmasının ardından ablamın yaptığı, ilk o zaman tanıdığım, dünyanın en basit fakat en lezzetli bri şey . ekmek gibi, minik minik. tam emin olmasam da sanırım kabartma tozlu hamurun açılıp, küçük parçalara bölünüp kızartılmasıyla yapılıyor. pek lezzetli bir kahvaltılık
. "

"olsa da açlığımı yatıştırsa yanında da ayran gelse dediğim eli hamurlu ana işi... "

"özellikle kandillerde yapılan, konu komşuya da dağıtılan yağda kızartılan hamurdur.. çok yağlı, kalori bombası değil, kalori atom bombasıdır.. peynirli, domatesli, sucuklu olanları ve sade olanları da vardır.. "

Evet bu kadar yorumdan sonra her halde sizde Pişiyi tanıdınız . Doğru Pişi mayalı hamurdan yapılan arasına patates ve peynir konularak kenarları  elle ve ya çatalla  bastırılarak bükülen harika bir kızartma çeşidi. Ama benim bu gün tarifini yazacağım Pişi o Pişi deyil. Peki hangi Pişi  bu Pişi derseniz . Bu pişi tatlı bir pişi .


 Özellikle çocukların çok severek yediği bu tarif rus mutfağına ait ve daha çok  kış mevsiminde ( malum yazın kızartma pek tercih edilmez) sık sık yapılan harika bir hamur işi.  Bende küçükken çok severdim ve  çocuklarımı da alıştırdım . Hatta büyükler bile sabah kahvaltısında severek yerler. Hafif tatlı, kolay yapılan bu tarifi eminim sizde yaptıktan sonra seveceksiniz. Ölçüleri yarıya bölerek de yapabilirsiniz. Biz çok sevdigimiz için bolca yapiyorum.

Malzemeler: 
2su  bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
2 yumurta
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
aldığı kadar un

Kızartmak için bol sıvı yağ.

Hazırlanması:
Ilık süt, yumurta, şekeri, vanilyayı karıştırıyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz arkasından da unu azar azar ekleyerek hafif ele yapışan hamur kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.. Tadına bakın eğer şekeri az gelirse azıcık şeker daha ekleye bilirsiniz. Ama unutmayın hamur hafif ele yapışır kıvamda olacak. Hamuru fazla bekletmiyoruz. Hamurdan bir az alıyoruz ve hamuru açmak istediğimiz yere  un serpiyoruz ve  2 santim kalınlıkta acıyoruz.


Daha sonra da şekilli hamur kesme aletlerile istediğiniz şekilde (çocukların sevdiği hayvan, ay, yıldız, meyve) kesiyoruz ve önceden ısıtılmış sıvı yağda her iki tarafını kızartıyoruz.


 NOT ;   İsterseniz  hamura şekeri az koyarsınız kızarttıktan sonra üzerine pudra şekeri de serpe bilirsiniz. Bu artık zevk meselesi. Zevkler tartışılmaz derler . Doğrudur.

Afiyet olsun !

6 yorum:

  1. bu pisi super bisiii olmus eline saglik :)annecigimde bize hep yapardi .

    YanıtlaSil
  2. Austin Ulku ve Anneanneninemekleri teşekkür ederim. denemenizi tavsiye ederim. Austin ulku soyle bir gün sanada yapayım. BU arada neden Blogunde hic bir sey yok. Resim cok güzel ama

    YanıtlaSil
  3. mutfağa gidiyorum şimdi deniycem :)

    YanıtlaSil
  4. 2 santim kalinlikta acilirsa kalin olur ici pismez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 santimden de ince acilirsa kizarirken kurur. cunku bu hamur mayali degil kabartma tozu var. zaten 2 santim dedigim tam olarak 2 santim oldiugunu olcmuyorsun ku yaklasik 2 santim ac demek..

      Sil

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM