Rusçada adı "PERAŞKİ" türkçede adı "PİŞİ" olan bu yiyeceği yazmadan önce internette küçük bir araştırma yaptım. Pişi nedir Türkiye`de nasıl bilirler bu yiyeceği dedim.
Google arama yerinden Pişi yazınca karşıma çıkan ilk sayfadan okuduklarıma çok güldüm ve bir kacını sizinle de paylaşmak istedim. Sanırım bunu yazan arkadaşların çoğu anne yemeyini özlemiş aç öğrenciler olsa gerek dedim.
"Bugün -Kandil sebebiyle - komşuların apartmanda birbirlerine dağıttığı harika yiyecek.Özellikle peynirle yendiğinde daha da hoş olur.Ama soğuduğunda lezzetini büyük oranda kaybeder. "
"-size pişi yapacağım.
+ne yapacaksın?
-pişi
+anladık bir şey yapacaksın da nee?
-yahu pişi işte
+sürpriz bişe mi?
-yahu çıldırtma pişi diyorum ya
+ablaaaaaaa???
-...
diyaloğuyla çıldırtmasının ardından ablamın yaptığı, ilk o zaman tanıdığım, dünyanın en basit fakat en lezzetli bri şey . ekmek gibi, minik minik. tam emin olmasam da sanırım kabartma tozlu hamurun açılıp, küçük parçalara bölünüp kızartılmasıyla yapılıyor. pek lezzetli bir kahvaltılık . "
#7085438 | w | tavsiye | !? |
"özellikle kandillerde yapılan, konu komşuya da dağıtılan yağda kızartılan hamurdur.. çok yağlı, kalori bombası değil, kalori atom bombasıdır.. peynirli, domatesli, sucuklu olanları ve sade olanları da vardır.. "
Evet bu kadar yorumdan sonra her halde sizde Pişiyi tanıdınız . Doğru Pişi mayalı hamurdan yapılan arasına patates ve peynir konularak kenarları elle ve ya çatalla bastırılarak bükülen harika bir kızartma çeşidi. Ama benim bu gün tarifini yazacağım Pişi o Pişi deyil. Peki hangi Pişi bu Pişi derseniz . Bu pişi tatlı bir pişi .
Özellikle çocukların çok severek yediği bu tarif rus mutfağına ait ve daha çok kış mevsiminde ( malum yazın kızartma pek tercih edilmez) sık sık yapılan harika bir hamur işi. Bende küçükken çok severdim ve çocuklarımı da alıştırdım . Hatta büyükler bile sabah kahvaltısında severek yerler. Hafif tatlı, kolay yapılan bu tarifi eminim sizde yaptıktan sonra seveceksiniz. Ölçüleri yarıya bölerek de yapabilirsiniz. Biz çok sevdigimiz için bolca yapiyorum.
Malzemeler:
2su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
2 yumurta
2 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
aldığı kadar un
Kızartmak için bol sıvı yağ.
Hazırlanması:
Ilık süt, yumurta, şekeri, vanilyayı karıştırıyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz arkasından da unu azar azar ekleyerek hafif ele yapışan hamur kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.. Tadına bakın eğer şekeri az gelirse azıcık şeker daha ekleye bilirsiniz. Ama unutmayın hamur hafif ele yapışır kıvamda olacak. Hamuru fazla bekletmiyoruz. Hamurdan bir az alıyoruz ve hamuru açmak istediğimiz yere un serpiyoruz ve 2 santim kalınlıkta acıyoruz.
Daha sonra da şekilli hamur kesme aletlerile istediğiniz şekilde (çocukların sevdiği hayvan, ay, yıldız, meyve) kesiyoruz ve önceden ısıtılmış sıvı yağda her iki tarafını kızartıyoruz.
NOT ; İsterseniz hamura şekeri az koyarsınız kızarttıktan sonra üzerine pudra şekeri de serpe bilirsiniz. Bu artık zevk meselesi. Zevkler tartışılmaz derler . Doğrudur.
Afiyet olsun !
Süper olmuşlarrrrr....
YanıtlaSilbu pisi super bisiii olmus eline saglik :)annecigimde bize hep yapardi .
YanıtlaSilAustin Ulku ve Anneanneninemekleri teşekkür ederim. denemenizi tavsiye ederim. Austin ulku soyle bir gün sanada yapayım. BU arada neden Blogunde hic bir sey yok. Resim cok güzel ama
YanıtlaSilmutfağa gidiyorum şimdi deniycem :)
YanıtlaSil2 santim kalinlikta acilirsa kalin olur ici pismez.
YanıtlaSil2 santimden de ince acilirsa kizarirken kurur. cunku bu hamur mayali degil kabartma tozu var. zaten 2 santim dedigim tam olarak 2 santim oldiugunu olcmuyorsun ku yaklasik 2 santim ac demek..
Sil