Minik minnacık pideler..
Sabah kahvaltısında, 5 çayında, yolculukta, piknikte afiyetle yenir..
Tam da yaz geldi acaba piknik için ne yapsam diyorsanız bu da tarif..
Tarifin ana malzemesi güzel arkadaşım Nurda`nın yani Arife Tarif Gerek blogundan aldım..
Uzun pidenin küçültülmüş şeklini de işin pratik kısmına kaçışta öğrendik.
Ben hamurla uğraşmak istemiyorum derseniz bunun için fırından alınmış hamur kullanabilirsiniz..
Amerika`da yaşayan arkadaşlara kolaylık olsun diye de Dinner Rollar`ı tavsiye ederim. Hem boyut olarak aynı oluyor hemde çok daha pratik..
Tek Amerika için değil Avrupa`da da sanırım hayatı pratik hale getiren böyle hazır dondurulmuş mayalı hamurlar var.. Ayni işlem onlar için de geçerli.. Yani kurtuluş yok bu tarif yapılacak :))
Güzel ama ne edeyim yapın afiyetle tüketin istiyorum..
Tariften önce not geçeyim..
Not:
- Hamuru ekmek makinesinde yoğurursanız daha kıvamlı olur. ( yoksa makine de dert etmeyin elde de oluyor )
- Üzerine konulan etli harcın içine katılacak olan soğan blendırdan geçmesi gerek çok ince olmalı sonra ete ilave edip bir gün önceden buzdolabında bekletilmeli,ertesi gün geri kalan malzemeler eklenip yoğruluyor. Bu da etlerin pidenin üzerinde sabit kalması için önemliymiş
- Yalnız bunu yapacak zamanınız yoksa sabah erkenden tüm harcı hazırlayıp 2-3 saat bekledikten sonra yapabilirsiniz.
- Domatesler blendırda veya rendede çekilmeli.
- Biberler, maydanozlar ince doğranmalı..
- Pideyi tepside veya fırın ızgarasını alüminyum folyo ile kaplayıp üzerine dizerek yüksek ateşte pişirebilirsiniz. Yalnız ızgarayı alüminyum folyo ile kapladıktan sonra bir kaç yerinden bıçağın ucuyla delikler açın. Fırında alttan gelen sıcaklık çıkacak yeri olsun. Yoksa pidelerin altı yanıyor ve fırının kapağını açınca çok yüksek ateş çıkıyor. Isı dağılımı düzgün olmadığı için..
- Pideler piştikten sonra mutfak havlusuna sarılıp poşet torbaya konur ki yumuşak kalsın.
Hamur için malzemeler:
- 1.5 su bardağı ılık su
- 4 su bardağı un ( az gelirse biraz daha ilave edin)
- 1 tatlı kaşığı toz maya
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta ( sarısı üzerine beyazı da zayi olmasın diye içine ekledim ben)
- Yarım kg kıyma
- 1 büyük kuru soğan (veya 2 küçük soğan)
- 2 orta boy domates
- Maydanoz
- 2 adet sivri biber
- 1 yemek kaşıdı domates salçası
- 1yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ( biber salçası çok acıysa ve acı sevmiyorsanız eklemeyin)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hamur için gerekli malzemeyi ekmek yoğurma kabına alıyoruz. İlk önce sıvıları, mayayı, 1 yumurta beyazı ( sarısı üzerine sürmek için ayrılır) sonra unu ekleyip makinenin yoğurma programında yoğuruyoruz.
Tarifte bir gece önceden yapıp içinde bekletin yazıyor ama ben bekletmedim.. Program bitince hamuru aldım elimle hafif rulo yaptım hepsini aynı ölcüde küçük parçalar şeklinde kestim. İki parmak kalınlığında da kesseniz olur..
Makine yoksa endişe etmeyin hamuru elde yoğurun yarım saat bekletin sonra aynı işlemi uygulayın.
Küçük parçaları alıp yuvarlıyoruz, sonra çok hafif un serpilmiş tezgahın üzerinde oklavayla uzunlamasına açıyoruz. Çok açmayın, biraz açtıktan sonra geri kalan kısmı elinizle yapın bastırarak uzunlamasına şekil veriyoruz.
Sonra iç harçtan bolca koyup kenarını kıvırıyoruz ve üzerinden bastırıyoruz ( pide de olduğu gibi :)) kenarlarından üç kısmını da birleştiriyoruz. Dikkat edin etli kısmı hafif dışarıda kalacak gözükecek şekilde kıvırın kenarını. ( resimlerde olduğu gibi) .
Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 C de ( 390 F) üzerini kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan pidelerin üzerine elimiz ıslatarak su serpiyoruz. Yumuşak olması için güzel oluyor bu işlem. Biraz bekledikten sonra mutfak havlusuna sarıp poşette muhafaza ediyoruz.
Dinner Rollardan yapmak için :
İç harç aynı olarak kalıyor. Değişiklik yok..
Dinner Rolları buzluktan çıkarıp tepsiye diziyoruz. Yaklaşık 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz. Hamurun buzu çözülüp hafi kabarınca ( çok kabarmasın iyi olmuyor ) alıp tek tek çok az un serpilmiş tezgahta açıyoruz uzunlamasına.
İç harçtan bolca koyuyoruz kanarını kıvırıp hafif batırıyoruz. Bu işlemi yaparken etli harç gözükecek şekilde yapıyoruz. Uç kısımlarını da birleştiriyoruz.
Yumurta sürüp 250 C derecede ( ( 482 F ediyor ama siz 400 F yapı yeter.. ) üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan pidelerin üzerine elimiz ıslatarak su serpiyoruz. Yumuşak olması için güzel oluyor bu işlem. Biraz bekledikten sonra mutfak havlusuna sarıp poşette muhafaza ediyoruz.
Afiyet olsun!!!