23 Mayıs 2013

Kıymalı Minik Pideler..




Minik minnacık pideler..
Sabah kahvaltısında, 5 çayında, yolculukta, piknikte afiyetle yenir..
Tam da yaz geldi acaba piknik için ne yapsam diyorsanız bu da tarif..
Tarifin ana malzemesi güzel arkadaşım Nurda`nın yani Arife Tarif Gerek blogundan aldım..
Uzun pidenin küçültülmüş şeklini de işin pratik kısmına kaçışta öğrendik.
Ben hamurla uğraşmak istemiyorum derseniz bunun için fırından alınmış hamur kullanabilirsiniz..
Amerika`da yaşayan arkadaşlara kolaylık olsun diye de Dinner Rollar`ı tavsiye ederim. Hem boyut olarak aynı oluyor hemde çok daha pratik..
Tek Amerika için değil Avrupa`da da sanırım hayatı pratik hale getiren böyle hazır dondurulmuş mayalı hamurlar  var.. Ayni işlem onlar için de geçerli.. Yani kurtuluş yok bu tarif yapılacak :))
Güzel ama ne edeyim yapın afiyetle tüketin istiyorum..



Tariften önce not geçeyim..

Not:
  1.  Hamuru ekmek makinesinde yoğurursanız daha kıvamlı olur. ( yoksa makine de dert etmeyin elde de oluyor )
  2.  Üzerine konulan etli harcın içine katılacak olan soğan blendırdan geçmesi gerek çok ince olmalı sonra ete ilave edip bir gün önceden buzdolabında bekletilmeli,ertesi gün geri kalan malzemeler eklenip yoğruluyor. Bu da etlerin pidenin üzerinde sabit kalması için önemliymiş
  3. Yalnız bunu yapacak zamanınız yoksa sabah erkenden tüm harcı hazırlayıp 2-3 saat bekledikten sonra yapabilirsiniz.
  4. Domatesler blendırda veya rendede çekilmeli.
  5. Biberler, maydanozlar ince doğranmalı..  
  6. Pideyi tepside veya fırın ızgarasını alüminyum folyo ile  kaplayıp üzerine dizerek yüksek ateşte pişirebilirsiniz. Yalnız ızgarayı alüminyum folyo ile kapladıktan sonra bir kaç yerinden bıçağın ucuyla delikler açın. Fırında alttan gelen sıcaklık çıkacak yeri olsun. Yoksa  pidelerin altı yanıyor ve fırının kapağını açınca çok yüksek ateş çıkıyor. Isı dağılımı düzgün olmadığı için..
  7. Pideler piştikten sonra mutfak havlusuna sarılıp poşet torbaya konur ki yumuşak kalsın.



 Hamur için malzemeler:

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 4 su bardağı un ( az gelirse biraz daha ilave edin)
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  •  2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta ( sarısı üzerine beyazı da zayi olmasın diye içine ekledim ben)  
İç harçı için gerekli malzemeler :

  • Yarım kg kıyma
  • 1 büyük kuru soğan (veya 2 küçük soğan)
  • 2 orta boy domates
  • Maydanoz
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşıdı domates salçası  
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ( biber salçası çok acıysa ve acı sevmiyorsanız eklemeyin)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması :

Hamur için gerekli malzemeyi ekmek yoğurma kabına alıyoruz. İlk önce sıvıları, mayayı, 1 yumurta beyazı ( sarısı üzerine sürmek için ayrılır) sonra unu ekleyip makinenin yoğurma programında yoğuruyoruz.
Tarifte bir gece önceden yapıp içinde bekletin yazıyor ama ben bekletmedim.. Program bitince hamuru aldım elimle hafif rulo yaptım hepsini aynı ölcüde küçük parçalar şeklinde kestim. İki parmak kalınlığında da kesseniz  olur..
Makine yoksa endişe etmeyin hamuru elde yoğurun yarım saat bekletin sonra aynı işlemi uygulayın.
Küçük parçaları alıp yuvarlıyoruz, sonra çok hafif un serpilmiş tezgahın üzerinde oklavayla uzunlamasına açıyoruz. Çok açmayın, biraz açtıktan sonra geri kalan kısmı elinizle yapın bastırarak uzunlamasına şekil veriyoruz.


Sonra iç harçtan bolca koyup kenarını kıvırıyoruz ve üzerinden bastırıyoruz ( pide de olduğu gibi :)) kenarlarından üç kısmını da birleştiriyoruz. Dikkat edin etli kısmı hafif dışarıda kalacak gözükecek şekilde kıvırın kenarını. ( resimlerde olduğu gibi) .
Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 C de ( 390 F) üzerini kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan pidelerin üzerine elimiz ıslatarak su serpiyoruz. Yumuşak olması için güzel oluyor bu işlem. Biraz bekledikten sonra mutfak havlusuna sarıp poşette muhafaza ediyoruz.



Dinner Rollardan yapmak için :

İç harç aynı olarak kalıyor. Değişiklik yok..
Dinner Rolları buzluktan çıkarıp tepsiye diziyoruz. Yaklaşık 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz. Hamurun buzu çözülüp hafi kabarınca ( çok kabarmasın iyi olmuyor ) alıp tek tek çok az un serpilmiş tezgahta açıyoruz uzunlamasına.
İç harçtan bolca koyuyoruz kanarını kıvırıp hafif batırıyoruz.  Bu işlemi yaparken etli harç gözükecek şekilde yapıyoruz. Uç kısımlarını da birleştiriyoruz.
Yumurta sürüp 250 C derecede ( ( 482 F ediyor ama siz 400 F yapı yeter.. ) üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkan pidelerin üzerine elimiz ıslatarak su serpiyoruz. Yumuşak olması için güzel oluyor bu işlem. Biraz bekledikten sonra mutfak havlusuna sarıp poşette muhafaza ediyoruz.

Afiyet olsun!!!




22 Mayıs 2013

Yogurt Tatlısı






Bir çok yeni tatlı tarifleri çıksa da hiç eskimeyen tarif var bu gün blogda..
Yoğurt tatlısı. !!
Görüntü ve tadı harika olan bu tatlıyı ne zaman yapsam hep sevilerek tüketilir..
Daha önce tarifi yazmıştım.. Resim ve tarif bir az farklı olmuştu bir daha eklemek istedim..
Tekrarın zararı yoktur :))



 Hamur için Malzemeler:

  • 3 yumurta ( buzdolabından en az 3-4 saat önceden çıkarılacak)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardagı sıvı yag
  • 1,5 su bardağı irmik ( azericede irmik Mannı demektir)
  • 1 su bardağı un ( koyu krema gibi olması için az gelirse ilave edebilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu, 1çay kaşığı karbonat. ( azericede yarım çay kaşığı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz


Şerbet için Malzemeler;

3.5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 paket vanilya

Su bir az fazla olmasının sebebi şerbeti 5 dakika kaynatıyoruz ve bu sürece su buharlaşıyor.
Tencereye şekeri, suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca vanilyayı ilave ediyoruz. 5 dakika kaynatıp ocağı kapatıyoruz.
Şerbet iyice soğuyor.




Hazırlanması:

1. Önce yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazına yarım bardak şekeri, kalan yarım bardak şekeri de sarısına ilave edip mikserle her ikisini beyaz köpük oluncaya kadar çırpıyoruz.
2. Sonra beyazı sarıya karıştırıyoruz ve üzerine sıvı yağı ilave edip bir az da bu karışımı çırpıyoruz.
3. Yoğurdu ekliyoruz ve hafif çırpıyoruz.
4. Ardından vanilyayı ekliyoruz ve arkasından irmiği ilave ediyoruz. Bu karışımı hafif karıştırıyoruz.
5. Kabartma tozunu una karıştırıyoruz ve unu mümkünse eleyerek  karışıma ekliyoruz.  Karışımı mikserin düşük ayarında çokta koyu olmayan bir  hal alıncaya dek karıştırıyoruz. Yani çok değil.
6.  Karışımı yağlanmış borcama veya kenarı yüksek tepsiye (  ölcüsü 40x27 olacak )   döküyoruz. Üzeri kızarana kadar 180 C fırında ( fırın ayarı F olan arkadaşlar için bu ayar  350 dir) pişiriyoruz.
7. Hazır olan sıcak keki fırından çıkarıp 5 dakika sonra  soğumuş olan şerbeti ilave edip soğumasını bekliyoruz ve oluyor yoğurt tatlısı.:))
8. Üzerine hindistan cevizi, ceviz, fıstık serperek veya dondurma koyarak servis edebilirsiniz.


Not : Tüm puf noktaları tarifin içinde yazdım ...
Yumurta önceden çıkarılacak
Un elenecek
Şerbet soğuk, kek sıcak olacak..
tatlısı pişirmek için kenarı yüksük borcam ve tepsi olacak.. Şerbeti iyi çekmesi için bu önemli..





1 Mayıs 2013

Yeşil Mercimek Salatası



277. yayın.. Aslında çok çok az bir blog yazarı için..
Ama vakit yok.. Niye bu kadar şikayetçiğim bilmiyorum vakitten.
Benim ergenlik dönemimdeki gibi olsa şöyle uzuun uzun olsa zaman..
Gerçi o zamanlar niye bize öyle uzun gelirdi zaman onu da anlamış değilim ya..
Belki de bir önce büyümek Üniversiteye gitmek istiyorduk, hayalini kurduğumuz evliliği mi merak ediyorduk bilmiyorum ama bana göre günler çok uzundu....
Geçmek bilmezdi zaman.. 15-16 da yaşımı soranlara canım öyle istiyordu ki 25 demeyi..
Yaş 30 dan sonra bu soruyu soranlara yaşımı söylemek yerine " ee kaç gösteriyorum, sen kaç verirsin" diyordum.. 
Şimdi neden bu kadar çabuk geçiyor bu zaman diyorum.. Yaşlanmak mi ağır geliyor ki acaba..

Blogu açalı 6 yıl olmuş ve bu güne kadar sadece 277 yayın.. Şükür yine de fena değil hiç olmaya da bilirdi.. Şimdi 300. yazıya adım adım yaklaşırken düşünmedim aslında 300. postun konusunu.. Çok güzel ve özel olsun diye şiir mi yazsam, gezilerden birini mi yazsam, yoksa en tatlı güzel bir tarif mi paylaşsam ki...Bilemedim..
292. postu Yeşil Mercimek  Salatasına verdim gitti..:))



Yeşil Mercimek Salatası.. 

 NOT:
  • Malzeme ölcüsünü siz ayarlayın.. 
  • Çünkü bu salata zevke bağlı bir salata.
  • Ana madde yeşil mercimek olduğu için onu bol yapın ama ilave edeceğiz malzemenin çokluğu azlığı size bağlı.. 
  • Zeytinini, havucunu, yeşilliğini bol bol da ekleyebilirsiniz, az da ekleyebilirsiniz..
  • Amerika`lilar demişken it is up to you :)) Yani " Bu size kalmış".  


Malzemeler :

Yeşil mercimek
Yeşil zeytin ( çekirdeksiz)
Havuç
Dereotu
Maydanoz
yeşil soğan
Sıvı yağ
Limon
Tuz
Karabiber



Hazırlanması :

Yeşil mercimeği yıkıyoruz ve suda haşlıyoruz yaklaşık 10 dakika. Fazla parçalanmasın..
Havuçların kabuklarını temizleyip rendeliyoruz.
Çekirdeksiz yeşil zeytinleri ince ince doğruyoruz. (ben zeytinleri ortadan ikiye keserek doğradım) 
Maydanoz, yeşil soğanı ve dereotunu da ince ince kıyıyoruz.
Sonra havuçları, maydanozu, yeşil soğanı, dereotunu, zeytinleri yeşil mercimeğe ilave ediyoruz.
Tuz, karabiber, sıvı yağ ve limon sıkıyoruz.
Karıştırıp servis yapıyoruz..

Afiyet olsun..!!



✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM